UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

Resources

Contribute
Recycling
Select a category
Search

Wiki item

Do you have a wiki item for this page?  Contribute

Feature article

Maagdelijk polyestergranulaat uit een circulaire polyesterketen
Maagdelijk polyestergranulaat uit een circulaire polyesterketen
Cumapol, DSM-Niaga en Morssinkhof hebben geïnvesteerd in een technologie om gemengd polyesterafval met weinig inzet van energie te recyclen. Het doel van CuRe is uit afvalstromen grondstoffen te ontwikkelen, geschikt voor hoogwaardige toepassingen als vloerbedekking, textiel en verpakkingsmaterialen voor voeding. Het partnerschap heeft een proefinstallatie gerealiseerd die de technische en financiële haalbaarheid van deze nieuwe recyclingsmethode voor het hergebruik van polyesters moet aantonen. Met deze technologie wordt het wel mogelijk om vervuilingen en kleurstoffen uit de afvalstroom te verwijderen, zodat het recyclaat van hoge kwaliteit is, zelfs vergelijkbaar met die van maagdelijke grondstof. Daarmee is het granulaat ook veilig voor voedselcontacttoepassingen en dus geschikt als grondstof voor voedingsmiddelenverpakkingen. De plant staat in Emmen, heeft een capaciteit van 20 kg/ uur en werkt volgen het principe van een continuproces. De toekomstige CuRe-productielijnen in een nieuw te bouwen fabriek krijgen een capaciteit van 25 kton per jaar. Opening van de fabriek staat gepland voor het derde kwartaal van 2019.
Solids Processing 2019-2, p.18
Verdienmodel voor matrasrecycling hapert
Verdienmodel voor matrasrecycling hapert
De matrasrecycling heeft het moeilijk. De afzetmarkt voor schuim, textiel en ijzer is grillig. Het speciale transport is duur. Wettelijke producentenverantwoordelijkheid hangt boven de matrasketen, maar die krijgt eerst de kans zelf een uitweg te vinden. Het verdienmodel van de matrasrecycler vertoont gebreken. De markt voor teruggewonnen materialen is grillig. Regelmatig dalen de grondstoffenprijzen en kan gerecycled materiaal niet opboksen tegen de lage prijs van primaire grondstoffen. Dat geldt voor het schuim uit matrassen, voor het tijk en voor het metaal, aldus een studie van het Utrecht Sustainability Institute (USI) uit 2017. Aan de logistiek kleven hoge kosten. Uit hygiëne-oogpunt zijn speciale opslag- en transportmethoden nodig, maar die kunnen maar een klein tonnage aan. Het geringe aantal recyclingfabrieken dat matrassen als monostroom kan verwerken (drie in Nederland), zorgt ervoor dat inzamelaars veel kilometers moeten maken.
Solids Processing 2019-1, p.24
Hergebruik troef op milieubeurs Pollutec
Hergebruik troef op milieubeurs Pollutec
De eind 2018 gehouden Franse vakbeurs Pollutec was traditiegetrouw een brede etalage van milieutechnieken. Met name de ontwikkelingen bij kunststofrecycling vielen op. Een impressie. Milieutechnologiefestijn Pollutec vierde met deze editie zijn veertigjarig bestaan. Aanvankelijk puur op de Franse markt gericht geniet de vakbeurs in het Franse Lyon (70.000 bezoekers in 4 beursdagen, ruim 2.200 exposanten) volop belangstelling van zo’n 500 buitenlandse exposanten, waarbij België, Duitsland en Nederland vooraan staan. De beursvloer was verdeeld in acht sectoren, van klassieke milieuthema’s als water, bodem, lucht en afval tot duurzame steden en klimaatneutrale industrie.
Solids Processing 2019-1, p.15
Show more (7)
Would you like to add a feature article?  

Companies

Do you want to list your company here?  Add company

Industry news

Do you have a news item for this page?  Contribute

Product news

Do you have a product news for this page?  Contribute

White paper

Do you have a white paper for this page?  Contribute

Product description

Do you have a product description for this page?  Contribute

Photo reportage

Do you have a photo reportage for this page?  Contribute
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising