UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

Resources

Contribute
Computer control
Select a category
Computer control
Search

Wiki item

Do you have a wiki item for this page?  Contribute

Feature article

Proef met continu proces ondersteund met IT op maat Klantspecifieke blending voor premixen van vitamines en mineralen
Proef met continu proces ondersteund met IT op maat
Klantspecifieke blending voor premixen van vitamines en mineralen Wat geef je de operator voor tool als het vloerplan flexibel moet zijn? Juist, een iPad. Een uitdaging in een voedingsmiddelenbedrijf waar de hygine-eisen heel streng zijn. Vitablend bedacht samen met Nspyre de oplossing en Henk Kooistra en Donald Dijkstra van Vitablend leggen uit hoe deze is uitgewerkt. In 2001 zetten zes mensen het bedrijf Vitablend in Wolvega op. Henk Kooistra was een van deze zes en was verantwoordelijk voor de engineering: We hadden duidelijk voor ogen hoe een blending-bedrijf er uit moest zien, elk vanuit onze eigen expertise. Vooral Jeroen de Quay had daar uitgesproken ideen over, je kunt hem wel omschrijven als een visionair. Dat het nieuwe bedrijf de oprichters geen windeieren heeft gelegd, blijkt uit de imposante plant in Friesland waar nu zon 65 mensen werken. Bovendien werd er drie jaar geleden ook een site in Singapore geopend, na vele verzoeken van klanten. In Azi werken inmiddels tien mensen voor het bedrijf. Vitablend produceert (pre)mixen van vitamines en mineralen. In de begintijd zaten er veel klanten in Zuid-Europa, maar inmiddels openden diverse multinationalklanten vestigingen in Azi die ook vanuit Singapore kunnen worden bediend. Donald Dijkstra: In de categorie antioxidanten, door ons protection genoemd, maken we eigen standaardproducten. De andere categorie bestaat uit vitamines en mineralen, fortification, en die worden in samenspraak met ons laboratorium allemaal op klantwens gemaakt. Het gaat vooral om kleine batches. Bij antioxidanten zijn deze meestal niet groter dan 1.000 kilo en bij vitamines en mineralen vaak maximaal 500 kilo. Kooistra: Bij klanten vormt ons product vaak maar 0,1 procent van hun eindproduct. Dat betekent dat we heel hoge kwaliteit moeten leveren want met deze kleine hoeveelheid kun je met n batch een zeer grote partij eindproduct om zeep helpen.
Solids Processing 2015-2, p.42
PPA-dag 2015 over efficiency, veiligheid, integratie en modelling Als je niet meet, kun je ook niet bijsturen
PPA-dag 2015 over efficiency, veiligheid, integratie en modelling
Als je niet meet, kun je ook niet bijsturen Met zon 225 aanwezigen was de PPA-dag, de jaarlijkse update over productie- en procesautomatisering van FHI, op 12 februari goed bezocht. Met drie plenaire presentaties en zon twaalf specifieke sessies, waarvan het gros van een inhoudelijk hoog niveau was, kreeg de bezoeker heel wat handvatten om zijn eigen plant verder te ontwikkelen. De cloud, en dus big data, models en IT waren de themas van veelal voorbeelden uit de praktijk. Vera Loureno van Trespa International BV en Ren Tassche van FrieslandCampina belichtten als eerste model based process control binnen hun organisatie. Het hoeft geen betoog dat process modelling, oftewel realtime controle, first time right en realtime releases genereert en door de vermindering van de foutkans en het voorkomen van productvariatie efficinter en sneller werkt. Maar, zo hield Tassche de toehoorders voor, welk systeem moet je kiezen? Want de variabelen zijn legio: toeleveranciers, proces en product bijvoorbeeld. Bovendien vereist het een gedragsverandering bij alle betrokkenen. Al deze factoren behoren op zich al tot een apart proces en hoe beter dit wordt gecontroleerd, wat samenwerking en de juiste mensen eist, hoe beter het resultaat is. Tassche gaf als tip mee goed te overwegen waar wel en niet sensoren aan te leggen. Hoe meer informatie, hoe arbeidsintensiever het is om alles bij te houden. Dat is verspilde moeite als het geen toegevoegde waarde biedt. Aan de andere kant: als je niet meet, kun je ook niet bijsturen.
Solids Processing 2015-2, p.34
Gaming-technologie bij het laden en lossen van bulkschepen EMO loopt wereldwijd voorop met geavanceerde automatisering
Gaming-technologie bij het laden en lossen van bulkschepen
EMO loopt wereldwijd voorop met geavanceerde automatisering Bij EMO op de Maasvlakte gebeurt alles in de overtreffende trap: opslag van kolen en ijzererts op 160 hectare, overslag met een capaciteit van 200.000 ton per dag en maar liefst zeven gigantische stacker/reclaimers om erts en steenkool te storten en af te graven. Er is een netwerk van transportbanden van in totaal 47 kilometer. De losbruggen aan de zeekade lossen de grootste bulkcarriers ter wereld met gigantische grijpers, tot wel 85 ton per grijper. Achter de schermen wordt bovendien een hightech investeringsprogramma uitgevoerd dat het proces verregaand moet automatiseren en alle equipment onbemand moet kunnen laten opereren. Op het eerste gezicht lijkt het een simpel proces: zeeschip lossen, materiaal opslaan op het terrein en weer storten in een ander zeeschip, binnenvaartschip of wagon. Toch weet men bij EMO dat proces telkens weer te verbeteren en te verfijnen. In het kader van een meerjaren- investeringsplan van zon 110 miljoen euro is er de afgelopen jaren al het nodige gebeurd. Daaronder de realisatie van volledig automatische treinbelading (zie Solids Processing nr. 5 van 2008), een extra stacker/reclaimer, een nieuwe controlekamer en de bouw van een nieuwe mega-losbrug voor zeeschepen, de grootste ter wereld (zie Solids Processing nr. 4 van 2012). Recentelijk is de focus steeds meer verschoven naar vergaande automatisering en verbeterde informatievoorziening. Daarbij loopt EMO wereldwijd voorop qua innovatie.
Solids Processing 2015-1, p.20
Would you like to add a feature article?  

Companies

AuteQ
Evalan BV
PENKO Engineering B.V.
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising