English
Nederlands
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

Resources

Contribute
Safety regulations
Select a category
Search

Wiki item

Do you have a wiki item for this page?  Contribute

Feature article

RIVM maakt lijst meest gevaarlijke stoffen Handleiding voor Inspectie Leefomgeving en Transport
RIVM maakt lijst meest gevaarlijke stoffen
Handleiding voor Inspectie Leefomgeving en Transport De Inspectie voor Leefomgeving en Transport ziet toe op de naleving van de regelgeving rond het omgaan met gevaarlijke stoffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is door hen gevraagd om te zoeken naar de stofgroepen met de hoogste risico’s. We praten met Dick Sijm van het RIVM over de droge stoffen op die lijst. “We hebben in opdracht van de ILT een lijst gegenereerd met daarop de meest risicovolle stofgroepen zodat deze instantie gericht controles kan uitvoeren”, aldus Dick Sijm, bij het RIVM werkzaam als hoofd van de afdeling industriële chemicaliën van het Centrum Veiligheid Stoffen en Producten. Hij is ook hoofd van het bureau Reach, dat verantwoordelijk is voor de uitvoerende taken van de Nederlandse overheid als gevolg van de gelijknamige Europese verordening. “Er zijn echter stoffen die te veel toepassingen hebben om allemaal te kunnen nalopen. De ILT wilde graag een systematiek hebben om gerichter te kunnen inspecteren. Het RIVM is gevraagd om met de kennis die wij hebben, in combinatie met onze toegang tot de relevante databases in Europa, te zoeken naar de stofgroepen met de hoogste risico’s.” Het RIVM heeft allereerst voor 55 verschillende stofgroepen een aantal voorbeeldstoffen gekozen. Vervolgens is nagegaan hoeveel kilogram of ton van die stof in Nederland gebruikt wordt. Vervolgens is bekeken welke toxicologische informatie daarover beschikbaar is. Sijm: “Zowel gevaren voor het milieu als voor de mens stonden centraal. De mens als degene die de stof maakt en als degene die ermee aan de slag gaat, maar ook de mens als de consument die met deze stof in aanraking kan komen in de producten die we gebruiken in ons dagelijks leven.”
Solids Processing 2015-2, p.24
ECHA onderzoekt 1000  niet-aangemelde stoffen Totaal aantal Reach-stoffen zoals verwacht
ECHA onderzoekt 1000 niet-aangemelde stoffen
Totaal aantal Reach-stoffen zoals verwacht “We hebben 3.000 stoffen aangemeld gekregen, een hoeveelheid die we hadden verwacht. Er zijn echter 1.000 stoffen niet aangemeld die volgens informatie vanuit de industrie wel geregistreerd hadden moeten worden. Tegelijkertijd zijn er 800 stoffen aangemeld die we niet hadden verwacht. De komende maanden gaan we uitzoeken hoe dat mogelijk is.” Aan het woord is Geert Dancet, uitvoerend directeur van het Europees Chemisch Agentschap (ECHA) in Helsinki. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de Reach-wetgeving.
Solids Processing 2013-4, p.82
Nog veel onduidelijkheden in nieuwe registratiesysteem chemische stoffen ‘Reach doodsteek voor MKB’
Nog veel onduidelijkheden in nieuwe registratiesysteem chemische stoffen
‘Reach doodsteek voor MKB’ “Reach is de doodsteek voor veel MKB-bedrijven.” Dat stelt Peter Steetskamp van het bedrijf WTC Products in Zoeterwoude. “Het MKB moet veel geld betalen voor het laten registreren van stoffen en dat is bijna niet op te brengen.” Volgens Steetskamp krijgt het MKB in de chemische industrie het dit jaar daardoor erg moeilijk.
Solids Processing 2013-3, p.50
Show more (9)
Would you like to add a feature article?  

Companies

Anamet Europe bvATHEX Industrial SuppliersBizerbaCONSENSYS – Ucon Nederland – Buro Noordhof ERIKS bvFilcoflex BV
Hethon Nederland BVHosokawa Micron BVJongerius B.V. Maes Safety Products & Services B.V. (MSPS)Montakon BVPolimak
REMBE® GmbH Safety + ControlStuvEx International nvTBMA Europe BV | TBMA België BvbATranstech Industrieservice BVVDL Industrial Products b.v.WAM Holland BV
Do you want to list your company here?  Add company

Industry news

Do you have a news item for this page?  Contribute

Product news

Do you have a product news for this page?  Contribute

White paper

Do you have a white paper for this page?  Contribute

Product description

Do you have a product description for this page?  Contribute

Photo reportage

Do you have a photo reportage for this page?  Contribute
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising