UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

Resources

Contribute
Energy transition
Select a category
Refine...
Search

Wiki item

Do you have a wiki item for this page?  Contribute

Feature article

We kunnen nog ontzettend veel energie besparen Expertvisie: Siert Wiersema, Aerzen Nederland
We kunnen nog ontzettend veel energie besparen
Expertvisie: Siert Wiersema, Aerzen Nederland Schakel je over op hernieuwbare energie, is het wéér niet goed... “Toch wel”, stelt adjunct-directeur Siert Wiersema van Aerzen Nederland. “Maar het kan nog veel beter. De Nederlandse industrie is goed voor 80% van het landelijke energieverbruik. Als de industrie 10% bespaart, dan is dat al drie keer zoveel als er nu uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. En zo’n besparing is zeker realistisch!” Siert Wiersema vindt dat bedrijven te weinig oog hebben voor energiereductie. “De focus ligt op het gebruik van alternatieve energiebronnen. We vinden dat we heel groen bezig zijn als we windmolens bouwen en zonnecollectoren op het dak leggen. Maar is dat wel zo? We stellen nooit de vraag waarom we zo véél energie verbruiken, en of het niet een onsje minder kan. Toch is en blijft de meest duurzame energie de energie die we niet gebruiken. Je moet er dus altijd naar streven om processen zo energiezuinig mogelijk te maken.” Er zijn volop kansen om te besparen op energie. Dat stelt ook de beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC. Wiersema: “FedEC heeft bijvoorbeeld uitgerekend dat de procesindustrie 10 tot 30 procent energie kan besparen door het verbruik goed te analyseren, processen te integreren, restwarmte te gebruiken en energiezorg te implementeren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de winst: je kunt veel geld besparen met betrekkelijk eenvoudige maatregelen.”
Solids Processing 2019-4, p.20
Waterstofeconomie? Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Waterstofeconomie?
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Klimaatopwarming mag je niet koppelen aan ‘het weer’, zoals wij dat beleven. Het heet niet voor niets ‘global warming’, wereldwijd warmt het op, wat er lokaal gebeurt, is geen goede indicator voor mondiale processen. Koude-uitbraken kunnen nog steeds in een warmer wordende wereld, maar zullen zeldzamer en minder heftig worden, terwijl hittegolven juist gewoner, langer en heter worden. Onze winters worden milder, maar eind januari werd het toch nog even koud. Er viel eindelijk weer eens sneeuw, poedersneeuw zelfs. Daar hebben we lang op moeten wachten. Na drie dagen was het weer weg, meer dan een vleugje winter was het niet. Niet te vergelijken met de cold blast in het midwesten van de VS eind januari. Trump was er als de kippen bij met zijn tweet: ‘What the hell is going on with climate change?’. Toen het in hetzelfde gebied een paar dagen later +20 was, bleef het stil. Tja, als zelfs een president het verschil tussen ‘weer’ en ‘klimaat’ niet snapt, wat moet er dan van klimaatbeleid terechtkomen in het land dat per capita het meeste uitstoot ter wereld?
Solids Processing 2019-1, p.3
Elektrificatie procesindustrie vergt lange adem Nog veel hordes te nemen
Elektrificatie procesindustrie vergt lange adem
Nog veel hordes te nemen Voor de overgang van de gasgedreven procesindustrie naar een CO2 -arme energiebron is elektrificatie belangrijk. Kansrijke businesscases lonken, al lijkt kunstmestproductie op groene ammoniak nog ver weg. Ook voor toeleveranciers liggen er kansen. Maar er zijn nog legio problemen op te lossen voordat de industrie elektrisch gaat In de stoom- en warmtevoorziening valt met elektrificatie direct heel veel winst te boeken in de procesindustrie, stelt Bert den Ouden van Berenschot. De managing director Energy houdt de vinger aan de pols bij de verduurzaming van de Nederlandse procesindustrie. Zo werkte Den Ouden mee aan de recente Roadmap Chemie 2050 van brancheorganisatie VNCI. Vorig jaar voerde zijn team samen met energie-experts van andere bureaus een elektrificatiestudie uit voor TKI Energie en Industrie
Solids Processing 2018-4, p.26
Gronings gas vanaf 2022 taboe Haagse oekaze komt als mokerslag
Gronings gas vanaf 2022 taboe
Haagse oekaze komt als mokerslag De procesindustrie kreeg een straffe brief uit Den Haag. Over vier jaar moeten de installaties en ketels van een paar honderd industriële grootverbruikers van het Groningengas af zijn. Een onwerkelijk scenario. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zit klem tussen buitenlandse gascontracten en boze Groningers. Dus wijkt de VVD-bewindsman uit naar de Nederlandse industrie. Uiterlijk vanaf 2022 is het Groningse gas taboe. De industrie moet verduurzamen of op een ander soort gas overgaan. Een ‘intimiderend’ verzoek, zo luidt eensgezind het oordeel van diezelfde industrie. Bedrijven hebben allang hun rol gepakt in de energietransitie met stevige CO2- Pieter van den Brand | ENERGIE reductie en elektrificatie van processen. Maar dit is geen transitie maar een disruptie.
Solids Processing 2018-2, p.21
Would you like to add a feature article?  

Companies

Do you want to list your company here?  Add company

Industry news

Do you have a news item for this page?  Contribute

Product news

Do you have a product news for this page?  Contribute

White paper

Do you have a white paper for this page?  Contribute

Product description

Do you have a product description for this page?  Contribute

Photo reportage

Do you have a photo reportage for this page?  Contribute
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising