English
Nederlands
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

     

MAGAZINE

Solids Processing 2020-5 13-10-2020
Flip through the digital edition of the complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2020-5
Recycling: Zorgvuldige scheiding maakt plastic huishoudafval herbruikbaar; Extrusietechnologie: Houtpellet proces geheim uit angst voor concurrentie; Bulktransport: Schroefcompressor vervangt schottencompressor; Deeltjesmeting: Nauwkeurig kalibreren met schroefspindelfeeder; Bestseller: Verkleinen met middelpuntvliedende kracht; Mengen en breken: Verwerking cacaonibs tot poeder vereist speciale apparatuur; Spreadfoto: Kunstgrasrecycling

Issue date: 13-10-2020
Toekomstbestendig machinepark na corona Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Toekomstbestendig machinepark na corona
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Hoe hakt de industrie met het coranabijltje? Is het crisis, business as usual of wordt er geprofiteerd van de situatie? Het beeld is gemêleerd. Optie 3 heb ik de laatste tijd regelmatig langs horen komen. Ik durf inmiddels wel te stellen dat de bulkverwerkende sector zich er aardig doorheen vecht. Dit komt mede omdat een aantal poeder- en stortgoedverwerkende sectoren draait als een tierelier. Ik meldde het al eerder in een van mijn columns: als er één industrietak de vruchten plukt van de pandemie is het wel de voedingsmiddelenindustrie!
page 3
Zorgvuldige scheiding maakt plastic huishoudafval herbruikbaar Recycling
Zorgvuldige scheiding maakt plastic huishoudafval herbruikbaar
Recycling In Heerenveen wordt sinds april 2019 plastic huishoudafval verwerkt tot een hoogwaardige, secundaire grondstof. De gescheiden PP en HDPE monostromen worden verwerkt tot granulaat, dat onder andere IKEA weer gebruikt in zijn producten. Een van Europa’s grootste producenten van hoogwaardig herwonnen grondstoffen is MorssinkhofRymoplast. Jaarlijks produceert het bedrijf 300.000 ton gerecycled plastic. De vestiging in Heerenveen recyclet voorgesorteerd verpakkingsafval van huishoudens, met name HDPE en PP. Industrieel afval wordt op andere locaties verwerkt. Lars van Zutphen, Business Developer bij Morssinkhof-Rymoplast, vertelt waarom er in Heerenveen specifiek huishoudelijk plasticafval wordt verwerkt
page 10
Houtpellet proces geheim uit angst voor concurrentie Booming bio-energie markt stuwt vraag naar houtpellets op
Houtpellet proces geheim uit angst voor concurrentie
Booming bio-energie markt stuwt vraag naar houtpellets op Producenten van houtpellets houden hun productieproces geheim uit vrees voor copycats. De concurrentie neemt namelijk toe, omdat de markt voor biomassa mede door de vraag van energiebedrijven sterk groeit. Welkom in de wereld van de houtpellet. Het bedrijfsfilmpje op de website van Plospan laat in een notendop zien hoe de productie van houtpellets in zijn werk gaat. Van houtvezels van zagerijen maakt het bedrijf in Waardenburg al 80 jaar strooisel voor in paardenstallen en kattenbakken. Nu de vraag naar bio-energie in Nederland stijgt, lag de overstap naar houtpellets voor de hand. Technisch was dat eenvoudig.
page 16
Schroefcompressor vervangt schottencompressor Bulktransport
Schroefcompressor vervangt schottencompressor
Bulktransport Transportbedrijf Nijhof-Wassink is overgestapt op schroefcompressoren met persluchtkoeler voor het lossen van bulkstoffen uit zijn vrachtwagens. De nieuwe compressoren zijn schoner, energiezuiniger, betrouwbaarder en lichter in gewicht dan de oude schottencompressoren. Nijhof-Wassink vervoert droge en vloeibare bulkgoederen, waaronder veevoer, melk- en weipoeder, vitamines, additieven voor de productie van veevoer en kunstmest, brandstoffen, zuren en chemicaliën. Het bedrijf vervoert deze producten met honderden trekkers en opleggers door heel Europa. “De vloeibare bulkgoederen vervoeren we met zowel 1- als 3-kamer opleggers”, zegt Johan Bakker, Fleet Manager Chemical Logistics bij Nijhof-Wassink.
page 19
GBN- AGR maakt gecertificeerde grondstoffen van kunstgrasvelden Fotopagina
GBN- AGR maakt gecertificeerde grondstoffen van kunstgrasvelden
Fotopagina De deze zomer in gebruik genomen fabriek van GBN-AGR voor het recyclen van versleten kunst- grassportvelden is volledig operationeel geworden. Het recyclingproces, dat nagenoeg circulair is, levert drie gecertificeerde grondstoffen op: zand, gereinigde rubberkorrels en recycled turf agglo- merate (RTA). Hiermee belanden afgedankte kunstgrasvelden niet langer op de afvalberg. GBN- AGR is een samenwerking tussen het in grond, bagger en bouwstoffen gespecialiseerde GBN en Artificial Grass Recycling, een bedrijf waarin diverse producenten van kunststofvezels en kunstgras zitten.
page 22
Nauwkeurig kalibreren met schroefspindelfeeder Deeltjesmeting
Nauwkeurig kalibreren met schroefspindelfeeder
Deeltjesmeting Het kalibreren van stofmeters kan veel nauwkeuriger dan met de huidige, wettelijk toegestane meetmethode. Een kwestie van de meetcondities zo inrichten dat het meetresultaat al van tevoren vaststaat. Er is in Europa één erkende, klassieke manier om een stofmeter te kalibreren, namelijk isokinetische monstername volgens EN 15267-3. Maar nu de emissienormen steeds strenger worden en de bovengrens blijft dalen (5 mg/m3 voor veel be- drijven), is deze methode niet nauwkeurig genoeg meer. Het Belgische Optyl heeft daarom een alter- natieve meetmethode ontwikkeld.
page 24
Verkleinen met middelpuntvliedende kracht Bestseller
Verkleinen met middelpuntvliedende kracht
Bestseller Verwerkingsinstallaties met een stationaire snijkop en een snel draaiende rotor zijn speciaal ontworpen voor het nauwkeurig verkleinen van grond- stoffen in de food, van pinda’s tot pindakaas en van fruit tot fruitnectars. Door te kiezen voor een maalsnijkop, schijfsnijkop of microsnijkop of een combinatie daarvan kan elke gewenste fijnheid gerealiseerd worden.
page 29
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising