English
Nederlands
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

     

MAGAZINE

Solids Processing 2020-4 22-09-2020
Flip through the digital edition of the complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2020-4
Machinefabrikant Dinnissen ProcessTechnology houdt de vaart in zijn omzetgroeidoor zijn productiesnelheid op te voeren. Dat kan omdat het bedrijf in zijn nieuweproductiehallen in Sevenum bijna alles in eigen hand houdt. Vergaande automatisering van het productieproces is het sleutelwoord.“Als onze engineers hun tekeningen vrijgeven voor productie, gaat alles verder automatisch”,zegt Kuijpers. Machines worden op skids geleverd en worden bij de machinebouwer van tevoren al getest, zodat het voor de klant vrijwel ‘plug & play’ wordt. Meer over de productie bij deze machinebouwer is te lezen op pagina 8 e.v.

Issue date: 22-09-2020
De beurs op met mondkapje Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
De beurs op met mondkapje
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur De inperkingsmaatregelen tegen de verspreiding van covid-19 blijft vakbeurzen, conferenties en curussen parten spelen, al lijkt er meer te kunnen binnen de geldende protocollen. Solids Antwerpen stond op de agenda voor 21 en 22 oktober. Ik was benieuwd hoe zo’n Corona-proof evenement eruit zou gaan zien, maar op de valreep is het nu toch geannuleerd. Misschien is zo’n corona-proof evenement wel een eye-opener: veel structuur, direct terecht kunnen door afspraken/timeslots en geen gedrang meer in de horeca of bij de ingang. Dat lijkt me iets om vast te houden, ook als alles voorbij is. Ook dat videovergaderen blijkt best handig. Niet als standaard, maar wel voor vluchtige bijeenkomsten, en dat zijn de meeste. En dan elkaar eens in de zoveel tijd live zien voor de diepgang en het sociale aspect.
page 3
Smart machinebouw jaagt productie aan Onze procesflow heeft een hoge mate van  snelheid en veerkracht
Smart machinebouw jaagt productie aan
Onze procesflow heeft een hoge mate van snelheid en veerkracht Turbomotor achter de omzetverdubbeling bij Dinnissen Process Technology is een nieuw machinepark met een bijna volledig geautomatiseerd maakproces. Voedingsfabrikanten worden op hun wenken bediend met vergaande tracking en tracing van onderdelen, skid-mounted installaties en continue verbetering van de procesmachines. Welkom in het walhalla van de ‘intelligente’ machinebouw. In de nieuwe expeditieruimte van Dinnissen in Sevenum is het lossen van staalplaten in volle gang. Operationeel directeur Wouter Kuijpers laat zelf zien hoe het handlingsysteem werkt voor de opslag van het plaatstaal in twee huizenhoge torens (capaciteit: 180 ton). Achter de torens prijkt een fonkelnieuwe lasersnijmachine, waar net een rvsplaat met gesneden onderdelen uit rolt.
page 8
Belangen maintenance en productie synchroniseren Expertvisie Frederik Blancke,Uptimise Group, Brakel (B)
Belangen maintenance en productie synchroniseren
Expertvisie Frederik Blancke,Uptimise Group, Brakel (B) Beschouw onderhoud niet als kostenpost, bepleit directeur Frederik Blancke van de Uptimise Group in Brakel (B), maar als kans om de TCO van installaties te optimaliseren. In instandhoudingscontracten vallen de belangen van onderhouds- en productiebedrijven samen. “Het streven in maintenance is de onderhoudskosten te laten dalen, en tegelijkertijd de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van industriële kapitaalgoederen te verhogen. Dat lijkt lastig te verenigen, maar door continu verbeteren en zo efficiënt mogelijk om te gaan met middelen is dit mogelijk. Predictive maintenance – op data gebaseerde onderhoudsplanning – is de bewezen en geaccepteerde manier om dit te bereiken. Des te opmerkelijker is dat tijdens de coronacrisis veel bedrijven terugvallen in oude gewoonten. ‘Laat maar draaien totdat het kapot gaat’ lijkt het motto.
page 14
Grafietproductie Asbury verviervoudigd in 5 jaar Binnen ons bedrijf hebben we ons ontpopt tot specialist in jetmilling
Grafietproductie Asbury verviervoudigd in 5 jaar
Binnen ons bedrijf hebben we ons ontpopt tot specialist in jetmilling Het Amerikaanse Asbury zag zijn grafietproductie in Limburg sinds 2014 verviervoudigen. Het bedrijf onderscheidt zich met het jet-millen van ultrafijne poeders in een stabiele korrelgrootte. Grafiet wordt in veel sectoren toegepast, en heeft ook toekomst als energiegrondstof. Analisten zetten grafiet voor 2050 op nummer 1 in de lijst van topgrondstoffen voor de energietransitie, met een verwachte productiegroei van bijna 500 procent. De bloei van Asbury in Maastricht met 400 procent in vijf jaar tijd spreekt boekdelen. Inmiddels is in de nabije omgeving een locatie (25 ha) aangekocht voor een tweede fabriek. “We komen om in de orders en draaien weer op volle productie”, vertelt Stassen eind juni 2020 kort na de coronaversoepelingen. De fabriek in Maastricht betrekt al zijn grondstoffen inmiddels uit Europese landen. “De aanvoer vanuit China is kwetsbaar, weten we sinds de coronacrisis.”
page 16
Unieke samenwerking leveranciers
Unieke samenwerking leveranciers
Voor de bouw van de elf proceslijnen bij Asbury in Maastricht is voor een opmerkelijke constructie met vaste leveranciers gekozen. De bedrijven werken samen bij de engineering en integratie van hun installaties en bij de bedrijfsvoering en het onderhoud van de proceslijnen. Zo hoeft Asbury niet één op één met leveranciers te schakelen.
page 21
Bigbags onder beschermende atmosfeer Langer houdbaar, minder productverlies
Bigbags onder beschermende atmosfeer
Langer houdbaar, minder productverlies Flexible Intermediate Bulk Containers (FIBC’s) onder beschermde atmosfeer maken bulkverpakte voedingsmiddelen langer houdbaar. Voorwaarde is dat film, liner, sealing, ventiel en begassingsmachine goed zijn afgestemd. Met ingebouwde sensoren kan de productkwaliteit continu worden gemonitord. Het Enschedese bedrijf Masterpack is bezig zijn begaste bigbag-systeem uit te rollen. Dit Masterpack Modified Atmosphere System (MMAS) levert naast langere houdbaarheid en minder productverlies ook nog lagere logistieke kosten en minder milieubelasting op. Volgens het bedrijf zitten foodproducenten te springen om deze relatief nieuwe oplossing en maakt hun begaste, foodgrade bigbag een vliegende start. Onder andere rijst, granen, noten, koffie en melkpoeders krijgen dankzij de in de cleanroom geproduceerde, begaste FIBC’s een langere houdbaarheid.
page 24
Multipurpose pilot plant uitgebreid voor lignineopwerking Fotospread
Multipurpose pilot plant uitgebreid voor lignineopwerking
Fotospread p de Brightlands Chemelot Campus in Geleen is zomer 2020 de Multi Purpose Pilot Plant uitgebreid met een skid met reactor, een op een frame geplaatste procesinstallatie, voor onder meer lignine. Startup Vertoro gaat de installatie gebruiken om de afvalstof lignine te verwerken tot ‘groene olie’ als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof.
page 26
Aansluitsysteem maakt legen bigbags veiliger
Aansluitsysteem maakt legen bigbags veiliger
Het JEL SmartCon ES aansluit­ systeem maakt het eenvoudiger en veiliger om bigbags contaminatievrij te legen, onder containment­voor­ waarden tot OEB 4. Het JEL SmartCon ES aansluitsysteem van Engelsmann wordt vooral gebruikt voor ‘containment systemen’, gesloten systemen voor het veilig verwerken van voor de gezondheid schadelijke en zeer agressieve stoffen. Deze systemen werken twee kanten op: ze verminderen de stofuitstoot rond de installatie tot een absoluut minimum en voorkomen dat het productieproces verontreinigd wordt met andere stoffen en vreemde voorwerpen van buitenaf.
page 28
Sneller blussen beperkt brandschade Bestseller
Sneller blussen beperkt brandschade
Bestseller Een quick-suppressie watermistsysteem kan een brand sneller blussen dan een sprinklersysteem. Dat beperkt de materiële schade en is ook veiliger voor werknemers. De snelle respons beperkt productieverliezen en het risico dat de brand overslaat naar andere delen van de installatie. En de watermist veroorzaakt minder waterschade. “Voor cruciale machines of processen met een gekend brandrisico is de responstijd van het brandbeveiligingssysteem van groot belang. Immers, hoe sneller een brand wordt gedetecteerd en geblust, hoe minder schade er ontstaat”, zegt Edwin Reijnen, sales engineer brand- en explosiebeveiliging bij VDL Industrial Products in Eindhoven. Snel blussen draagt ook sterk bij aan de veiligheid van de werknemers, helpt de productieverliezen tot een minimum te beperken en verkleint het risico dat de brand overslaat naar andere delen van installaties. Reijnen: “Een belangrijk voordeel is ook, dat het blussen met watermist slechts relatief kleine hoeveelheden water vergt, zodat er weinig of geen waterschade ontstaat.”
page 35
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising