UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2018-5 12-10-2018
Flip through the digital edition of the complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2018-5
Coverstory: de kunststofsilo komt op; Solids Antwerpen: bijpraten in de bulksector; Chemie uit houtsnippers; ‘Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander’: Plant of the Future loodst procesindustrie digitale tijdperk in; Tweede leven voor carbon black; Solids Dortmund: stijgende lijn zet door; Cobotics: the best of both worlds; Voorkomen is beter dan blussen

Issue date: 12-10-2018
Gratis advies over procesinnovatie Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Gratis advies over procesinnovatie
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur What’s new tijdens Solids Antwerpen 2018? Op materieel vlak zullen exposanten het beursmoment aangrijpen om verbeteringen van bestaande apparatuur en techniek voor het voetlicht te brengen. Op immaterieel vlak zal de beurs een sfeer van positivisme uitademen, zo verwacht ik. Twee jaar geleden waren we net uit de crisis, toch was daar in de stortgoedsector nog weinig van te merken. Ook vorig jaar nog niet echt. Dat heeft met het anticyclische karakter van de markt te maken. Projecten liepen na het inzakken van de economie nog even door, pas tegen het eind van de recessie kwam de klad erin. De ervaring leert dat het bij een aantrekkende economie zo twee jaar duurt om de effecten daarvan terug te zien in onze branche.
page 3
Sibelco in Maastricht over op polyester opslagsysteem Opkomst van kunststofsilo’s voor droog bulkgoed
Sibelco in Maastricht over op polyester opslagsysteem
Opkomst van kunststofsilo’s voor droog bulkgoed Een onbetwiste trend bij opslagsystemen: de opkomst van kunststofsilo’s voor droog bulkgoed. Bij de uitbreiding van haar ATH-fabriek in Maastricht koos Sibelco een nieuw opslagsysteem met silo’s van glasvezelversterkt polyester. Area engineering leader Corné Oerlemans vertelt waarom. Een rondje over het enorme fabriekscomplex van Sibelco in Maastricht leert direct wat het traditionele materiaal is waar de doorsnee opslagsilo van is gemaakt: staal. Verspreid over het terrein staat een veertigtal groengekleurde metershoge silo’s, die van beneden af gezien imposant het luchtruim tarten. Tankwagens komen en gaan. Een operator volgt geconcentreerd het vullen van een van de wagens. Even verderop tegen de verschillende fabriekshallen aangeleund, glimt een opslagsysteem met drie eveneens indrukwekkende silo’s. Ook dit silo-emplacement is groen gekleurd, maar wat opvalt zijn de rondere vormen van de silo’s. De strakke silo’s zijn niet van staal, maar van kunststof. “Dat is inderdaad nieuw voor ons”, licht senior area engineering leader Corné Oerlemans toe, “We verwachten hier veel van. Dit wordt echt de trend.”
page 8
Solids antwerpen: bijpraten in de bulksector Belgische bulktechnologievakbeurs 17-18 oktober
Solids antwerpen: bijpraten in de bulksector
Belgische bulktechnologievakbeurs 17-18 oktober Op 17 en 18 oktober 2018 vindt de 10e editie van Solids Antwerpen plaats. Solids is de enige vakbeurs voor de complete stortgoedsector in de Benelux. De branche presenteert hier innovaties in de bewerking, verwerking, opslag en transport van droge bulkgoederen. Daarnaast is het een prima gelegenheid om te netwerken. De beursorganisatie verwacht net als in 2016 een kleine 150 exposanten, waaronder een aantal bedrijven uit Nederland, België en Duitsland die voor het eerst meedoen. Wie de beurs bezoekt kan zich in één dag op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen in de bulkverwerkingssector.
page 12
Afvalhout verwerken tot industriële suikers en lignine Proeffabriek bioraffinage in Delfzijl
Afvalhout verwerken tot industriële suikers en lignine
Proeffabriek bioraffinage in Delfzijl In Delfzijl nam Avantium in juli 2018 zijn pilot-bioraffinaderij in bedrijf. De proeffabriek gaat afvalhout verwerken tot industriële suikers en lignine. De DAWNtechnologie nader belicht. De pilot-bioraffinaderij in de oude brandweerkazerne op de site van AkzoNobel in Delfzijl bestaat uit negen skids op een twee verdiepingen tellend bordessenwerk. Het samenstel van kolommen, fixed-bed reactoren en ondersteunende apparatuur en leidingwerk is gebouwd door Zeton in Enschede. In de proeffabriek past Avantium het bijna honderd jaar oude Bergius-proces toe. In de jaren dertig van de vorige eeuw stonden in Duitsland en Rusland commerciële fabrieken om met dit procedé glucose uit hout te halen.
page 16
Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander
Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht
Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht. Zeker als er voor meer dan 700 huismerken in heel Europa geproduceerd moet worden. Vanuit de verpakkingsafdeling vertelt Mark Brugmans, directeur Operations bij koffiebrander UCC Coffee Benelux, wat daar zoal bij komt kijken. Bij UCC in Bolsward rolden vroeger koffiemerken als Gala en Drie Mollen van de band. De Friese koffiebrander is inmiddels onderdeel van het Japanse UCC en heeft zich gespecialiseerd in de productie van private label-koffie. Daarin is het bedrijf de grootste van Europa. De branderij is bovendien na de Jacobs DE-locatie in Utrecht de grootste Nederlandse koffiebranderij. Op jaarbasis verwerkt UCC Bolsward 30 miljoen kilo groene (ongebrande) koffiebonen, goed voor bijna 1 miljard liter vers gezette koffie. Er wordt hier voor meer dan 700 huismerken geproduceerd. Zo veel opdrachtgevers, zoveel eisen en wensen.
page 18
Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in Future-proof personeel
Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in
Future-proof personeel Voor het stimuleren van digitale, technologische innovaties in de procesindustrie en het future-proof maken van het personeel is publieke en private samenwerking noodzaak. Een masterclass Plant of the Future helpt het bedrijfsleven bij het maken van de juiste keuzes. In juni 2018 organiseerden Emerson en STC Group de masterclass ‘Plant of the Future; Slimme fabrieken en de nieuwe rol van de medewerkers en managers’. Topics die middag waren onder meer het klaarstomen van de ‘workforce of the future’, het dichten van de kenniskloof tussen de werknemers van nu en straks, en het stimuleren van technologische innovaties. Ook was er aandacht voor de Oefenfabriek in Brielle, geënt op zo realistisch mogelijk praktijkonderwijs (zie kader).
page 22
Tweede leven voor carbon black Recycling Erik te Roller
Tweede leven voor carbon black
Recycling Erik te Roller AkzoNobel neemt sinds kort gerecyclede carbon black af van het jonge bedrijf Black Bear. Het pigment wordt toegepast in ‘eco-premium’ poedercoatings voor onder meer industriële koelingen. Het zwarte pigment ‘carbon black’ wordt normaal gemaakt door olie te verbranden. Aangezien er voor één kilogram carbon black tweeëneenhalve kilogram olie nodig is, komt er bij de productie relatief veel CO2 vrij. De zwarte stof wordt op grote schaal toegepast in autobanden, waar het stevigheid geeft aan het rubber. Sinds de zomer van 2017 wint Black Bear de carbon black terug uit oude autobanden door deze in een oven te pyrolyseren [verbranden onder zuurstofloze condities, red.] Het rubber gaat dan over in een olie- en gasmengsel en de carbon black blijft achter als vaste stof. Na een aantal opwerkingsstappen levert dat carbon black op voor toepassing in de rubberindustrie of als pigment. Het vrijkomende gas dient als brandstof voor een wkk-installatie, die voor 90-95% voorziet in de eigen operationele energievraag. De olie verkoopt het bedrijf onder andere aan raffinaderijen. Aangezien het gas afkomstig is van natuurrubber, maakt het bedrijf in feite gebruik van een groene brandstof.
page 27
Solids Dortmund: stijgende lijn zet door Bezoekersaantallen blijven groeien
Solids Dortmund: stijgende lijn zet door
Bezoekersaantallen blijven groeien Solids Dortmund 2018 – de bulk-vakbeurs die parallel aan Recycling-Technik wordt georganiseerd – blijft groeien. De beursorganisator rekent voor de komende editie op meer dan 7.000 bezoekers aan beide evenementen. De duovakbeurzen Solids en Recycling-Technik op woensdag 7 en donderdag 8 november 2018 in de Westfalenhallen Dortmund tellen ruim 500 exposanten in vier beurshallen. Op basis van het aantal inschrijvingen verwacht beursorganisator Easyfairs zo’n 7.000 bezoekers. Beide vakbeurzen, die om de 18 maanden plaatsvinden, zijn een van de belangrijkste evenementen in Duitsland binnen hun sector. De laatste editie van deze beurzen (10-11 mei 2017) trok 6.731 bezoekers, die in 2015 6.561 en in 2014 een kleine 5.000.
page 29
De siloknaller op het mediapark officieel geopend
De siloknaller op het mediapark officieel geopend
Ter afsluiting van de NTR Parade 2018 is op 6 september de Siloknaller officieel geopend op het Mediapark in Hilversum. De Siloknaller is een initiatief van het programma De Buitendienst van de NTR en wordt gebruikt als duurzame studio. In deze creatieve denktank, bestaande uit zes veevoedersilo’s, gaat De Buitendienst dit seizoen onderzoek doen naar duurzaamheidsoplossingen. Tevens zal De Siloknaller een arena bieden voor het programma dat ingaat op onze relatie met de natuur. Na een periode van drie tot vijf jaar wordt het gebouw volledig gerecycled. Architect Jord den Hollander: “Met het verbouwen van zes veevoedersilo’s tot thuisbasis van het tv-programma de Buitendienst wordt op een inventieve manier een voorbeeld gegeven voor creatief hergebruik. De veevoedersilo’s zijn afgeschreven door de verregaande mechanisering in landbouw en veeteelt. Het ontwerp zet aan om nieuwe kansen te zien in de complexe relatie tussen cultuur en natuur, tussen stad en land, de mens en het voedsel dat hij nodig heeft.”
page 30
Solids processing world Internationale ontwikkelingen in de solids-branche
Solids processing world
Internationale ontwikkelingen in de solids-branche Cut back, MT, Verenigde Staten upgrade linzenverwerkingsfabriek Peulvruchtenverwerker Pardue Grain investeert miljoenen in een capaciteitsuitbreiding van zijn fabriek in Montana. Een gloednieuwe productielijn moet zo’n 13.000 kilo peulvruchten per uur gaan verwerken. De staat Montana is de grootste producent van peulvruchten in Amerika. Door de investering zullen partners van Pardue Grain internationaal en lokaal beter kunnen concurreren. De nieuwe productielijn zal naar verwachting vanaf oktober 2018 beginnen met het verwerken van linzen, kikkererwten en erwten. Bron: Powder & Bulk solids ●
page 32
Cobotics: zij-aan-zij met een robot werken The best of both worlds
Cobotics: zij-aan-zij met een robot werken
The best of both worlds Robots die werknemers niet vervangen, maar juist met hen samenwerken, dat is de toekomst voor industriële robotisering. TNO en de Universiteit Twente werken hard aan dit soort cobotics-oplossingen. Het gezamenlijke innovatiecentrum i-Botics zoekt bedrijven die de techniek in praktijk willen brengen. Robots zijn over het algemeen geschikt voor het uitvoeren van repetitieve processen met hoge volumes en snelheden. Ze zijn heel precies, maar ook rigide, dus niet in staat zich aan te passen aan veranderingen of onverwachte gebeurtenissen. Daarvoor blijven mensen essentieel.
page 36
Voorkomen is beter dan blussen  Vonkdetectie met infrarooddetector
Voorkomen is beter dan blussen
Vonkdetectie met infrarooddetector StuvEx, specialist op het gebied van explosiebeveiliging en beveiliging tegen procesbranden, is erin geslaagd de vroegdetectie van ontstekingsbronnen in industriële installaties verder te optimaliseren. De beste manier om explosies te bestrijden is het vermijden van explosieve mengsels. De op een na beste manier is het vermijden van ontstekingsbronnen. Door vroegtijdige detectie van ontstekingsbronnen kunnen bedrijven hun medewerkers en installaties adequaat te beschermen tegen procesbranden en stofexplosies.
page 41
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising