UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2012-2
Rubber productielijn; Atex-congres; IP 2012; Binnenvaart ; Lindor; Explosieveilighei; etc

Issue date: 11-04-2012
Nieuw Column Henk Klein Gunnewiek
Nieuw
Column Henk Klein Gunnewiek Als er één woord aan inflatie onderhevig is, dan is het wel het woord ‘nieuw’. Wat is er nu nog nieuw tegenwoordig. Tja, Steve Jobs kwam regelmatig met nieuwe zaken. Maar dat zijn (waren?) uitzonderingen. Ik word dagelijks bestookt met persberichten met minimaal één keer het woord ‘nieuw’ erin. Wat is nieuw? Van Dale (jawel, die bestaat nog) zegt erover: 1 nog niet lang bestaand; pas gemaakt, pas verschenen enz. (tegenst oud) 2 vers: ~e haring de eerste haring vh seizoen, ook (Hollandse) nieuwe 3 tot nog toe onbekend: een ~e mode Als we de haring buiten beschouwing laten dan moet het tot nog toe onbekend zijn of nog niet lang bestaand. Natuurlijk geldt dat voor elke nieuwe afsluiter, zeef of doseerunit.
page 3
Rubber Resources ontwikkelt nieuwe productielijn Granulaat en flakes door dezelfde doseerunit
Rubber Resources ontwikkelt nieuwe productielijn
Granulaat en flakes door dezelfde doseerunit Rubber Resources in Maastricht verwerkt oude autobinnenbanden en loopvlakken van vrachtwagenbanden tot nieuwe rubbergrondstoffen. Om het rubber te devulcaniseren, is eerst een verkleining naar granulaat of flakes nodig, afhankelijk van de grondstof en de productielijn. In de zojuist in gebruik genomen productielijn is de weeg-/doseerunit vóór de devulcanisatie-unit geschikt voor zowel granulaat en flakes.
page 14
Atex-congres op 26 april 2012 Meer veiligheid met een goed Atex-beleid
Atex-congres op 26 april 2012
Meer veiligheid met een goed Atex-beleid Op 26 april vindt weer het jaarlijkse Atex congres plaats, nu al voor de vierde keer. Elk jaar bezocht door honderden bezoekers. Zij kunnen in één dag een heleboel kennis opdoen, opfrissen en nieuwe ideeën verzamelen rondom Atex. Of het nu gaat om een slimme zonering, goede opleidingen voor medewerkers of het onderkennen van zwakke plekken. Een dagprogramma met een keuze uit meerdere parallelsessies, voor iedereen die te maken heeft met explosieveiligheid.
page 19
Industrial Processing 2012 telt af Inschrijving PIP geopend en nog enkele stands vrij
Industrial Processing 2012 telt af
Inschrijving PIP geopend en nog enkele stands vrij Zo’n drie maanden geleden spraken we projectmanager Marc Klumper van VNU Exhibitions. Tijd voor een update van de stand van zaken rond de Industrial Processing. De eerste bijeenkomst van de bezoekersadviesraad is geweest, de beursvloer is al voor 85 procent vol en de inschrijving voor de Proces Innovatie Prijs is geopend.
page 21
Binnenvaart essentiële schakel Vervoer van solids in alle windrichtingen
Binnenvaart essentiële schakel
Vervoer van solids in alle windrichtingen Zonder vervoer van solids met binnenschepen staan de handel en industrie stil. Zouden al die scheepstonnen ook nog eens per as gaan, dan worden de files vele vrachtwagens langer. Hoe essentieel de binnenvaart is in het transport, bleek weer eens toen de sluis bij Eefde wekenlang niet werkte.
page 24
Lindor letterlijk in beweging Verhuizing en veel ontwikkelingen
Lindor letterlijk in beweging
Verhuizing en veel ontwikkelingen Lindor is verhuisd. Weliswaar binnen Dordrecht, en hemelsbreed 500 meter verderop, maar het markeert de groei en de productontwikkeling binnen het bedrijf. Nadat huidig directeur/eigenaar Bastiaan Soeteman het bedrijf zes jaar geleden overnam, is er succesvol ingezet op die productontwikkeling.
page 26
Aanpassing explosieveiligheid bij amineproducent Forse kanalen in kleine ruimte
Aanpassing explosieveiligheid bij amineproducent
Forse kanalen in kleine ruimte Bij het Belgische chemiebedrijf Taminco, producent van ondermeer alkylamines, leidde een nieuwe formulering van een rubberadditief tot de noodzaak om de explosieveiligheid van een sproeidroger in de fabriek te Gent opnieuw te onderzoeken. Resultaat was inderdaad de noodzaak tot enkele extra investeringen. Maar in de productielocatie was weinig ruimte.
page 28
Zoutproducent AkzoNobel in Hengelo heeft geleerd en geeft extra service Meer strooizout voor strengere winters
Zoutproducent AkzoNobel in Hengelo heeft geleerd en geeft extra service
Meer strooizout voor strengere winters Na een paar strenge Nederlandse winters waarbij gemeenten tegen een groot zouttekort opliepen, ontwikkelde zoutleverancier AkzoNobel in Hengelo onlangs het zogenoemde strategische contract. De zoutproducent slaat dan zelf voor haar klanten zout op in grote silo’s. In geval van strenge vorst kan daaruit worden geput en als er geen strooizout nodig is hoeven de klanten het zout niet af te nemen.
page 32
Optische sorteertechnologie verhoogt efficiency Unifrost verpakt diepvriesgroenten onder strenge condities
Optische sorteertechnologie verhoogt efficiency
Unifrost verpakt diepvriesgroenten onder strenge condities Unifrost is met een jaarcapaciteit van zo’n 145.000 ton in Europa één van de grootste producenten van diepvriesgroente. En ja, ook dat is een stortgoed…. Naast optimale voedselveiligheid en hygiëne is efficiency in deze prijsmarkt van levensbelang. Optische sorteertechnologie levert hieraan en belangrijke bijdrage.
page 34
Tate & Lyle realiseert schone omgeving Stofafzuiging van walsdroger vernieuwd
Tate & Lyle realiseert schone omgeving
Stofafzuiging van walsdroger vernieuwd Tate & Lyle Netherlands is een producent van zetmeel, glucose en vloeibare laagcalorische vezels, zowel voor de voedingsmiddelenindustrie als voor bijvoorbeeld de papierindustrie. In Koog aan de Zaan zet men daarvoor meerdere processen in, waaronder drogers om oplosbaar zetmeel te verkrijgen. De stofafzuiging daarvan zorgde al enige tijd voor problemen, maar dat is nu verleden tijd. Project-engineer Jan Reurekas vertelt waarom uiteindelijk een natwasser van Lebon & Gimbrair de oplossing bood.
page 38
Steeds meer aandacht voor business-to-business verpakkingen Verpakkingscontaminatie in voedingsmiddelenindustrie
Steeds meer aandacht voor business-to-business verpakkingen
Verpakkingscontaminatie in voedingsmiddelenindustrie De overdracht van deeltjes afkomstig van verpakkingen op voedsel is absoluut ongewenst en krijgt derhalve de nodige aandacht van de betreffende verpakkingsbedrijven. Dan gaat het bijna altijd om consumentenverpakkingen. Maar ook in de wereld van de business-to-business verpakkingen groeit de belangstelling voor een juiste aanpak om dit contaminatieprobleem te voorkomen. Gerard Noordhof van Ucon geeft aan waar de belangrijkste aandachtspunten liggen.
page 40
Magneet ontijzert toevoer steenkool Energiecentrale EPZ investeert in duurzame oplossing
Magneet ontijzert toevoer steenkool
Energiecentrale EPZ investeert in duurzame oplossing Over kilometers transportband gaat steenkool op het EPZ-terrein in Borssele van de aanlegplaats waar de schepen lossen, naar de tijdelijke opslagplaats . Halverwege staat een magneet om al de ijzerongerechtigheden er uit te halen. Toen er nog steeds schrapers van de kolenafgraver ombogen of afbraken door stukken restijzer, zocht Peter Dommisse, senior asset/project engineer bij EPZ een duurzamere oplossing. Door de toepassing van een permanente magneet van Bakker Magnetics is het risico van restijzer behoorlijk gereduceerd.
page 44
Aquiris innoveert in het winnen van droge stof uit afvalwater Veolia Water-dochter is pretpark voor technici
Aquiris innoveert in het winnen van droge stof uit afvalwater
Veolia Water-dochter is pretpark voor technici “We proberen bij Aquiris zo veel mogelijk droge stof, waaronder technisch zand, fosfaat maar ook biomassa, zoals biopolymeren voor bioplastic uit het slib te halen”, vertelt Bernard Lambrey, directeur patrimoniumbeheer en communicatie. Er lopen diverse innovatieprojecten die te maken hebben met droge stoffen, zo licht Lambrey toe.
page 46
Kunstmestfabrikant automatiseert meng- en bigbagvulinstallatie Van batch naar continue productie
Kunstmestfabrikant automatiseert meng- en bigbagvulinstallatie
Van batch naar continue productie Door de installatie van een volledig automatische meng- en big-bag vulinstallatie slaagde de kunstmestfabriek van de Waalse landbouwcoöperatie Scam erin de productiecapaciteit flink te verhogen. De slimme aandrijving en besturing van de kleppen van de vijf hoppers, gekoppeld aan het weegsysteem, droeg hier zonder twijfel aan bij, vertelt industrieel manager Alexandre Lemaire. Batchgewijze productie ruimde het veld voor een continue productie.
page 50
Lage TCO door energieterugwinning en 10-jarig onderhoudscontract Nieuwe compressorinstallatie voor Huijbregts Groep
Lage TCO door energieterugwinning en 10-jarig onderhoudscontract
Nieuwe compressorinstallatie voor Huijbregts Groep In zo’n 80% van ons dagelijkse voedsel zijn kleur-, geur- en/of smaakstoffen verwerkt die door de Huijbregts Groep zijn geleverd. Dan praten we vooral over grondstoffen die in poedervorm door de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. Anderhalf jaar geleden is op de locatie Helmond een compleet nieuwe productiehal in gebruik genomen, waarbij tevens de totale persluchtinstallatie is vernieuwd. Daarbij werd een tienjarig contract afgesloten voor onderhoud, in combinatie met warmteterugwinning. Nu, ruim een jaar later, kijken we met de hoofdrolspelers naar de eerste resultaten.
page 54
Stofexplosies deel 6 De praktijk is vaak weerbarstiger
Stofexplosies deel 6
De praktijk is vaak weerbarstiger Als laatste van deze zesdelige serie nemen we voor de praktische benadering een bakkerij c.q. broodfabriek als voorbeeld. Uiteraard geldt hetzelfde voor zagerijen, meelverwerkende industrieën, kunstmestproductie en overal elders waar fijn stof ontstaat of ermee wordt gewerkt. Elke grondstof heeft ook zijn specifieke eigenschappen en dient in overeenstemming hiermee te worden behandeld en verwerkt. Qua aanvullende eisen zijn er verschillen, zoals op het gebied van hygiëne. Deze spelen ook een rol als het om explosiebeveiliging gaat.
page 58
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising