UK
NL
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2010-3
Spekkies; Opschalen/neerschalen; Powtech 2010 (2x); duurzame technologie; ultrasone niveaumeting; transportschroeven

Issue date: --
Astra Faam maakt eind aan meelstof Productie verhoogd tot 25 miljoen ‘spekkies’ per dag
Astra Faam maakt eind aan meelstof
Productie verhoogd tot 25 miljoen ‘spekkies’ per dag Astra Faam is volgens eigen zeggen marktleider in het zachte snoepsegment in Nederland. De productielocatie in Harlingen produceert dagelijks zo’n 25 miljoen spekjes. In tientallen varianten, onder het eigen merk Frisia en private label. Het succes noopte tot ingrijpende automatisering en uitbreiding van de capaciteit. Het was tevoren bekend dat dit in de elf verpakkingslijnen tot extra stof zou leiden. Met dat stofprobleem is inmiddels ook korte metten gemaakt. Daarbij vormde de samenwerking met leverancier Dust Control Partners een belangrijke schakel
page 16
Na opschalen ook weer neerschalen Deeltijdhoogleraar Bert Hulshof van TUE:
Na opschalen ook weer neerschalen
Deeltijdhoogleraar Bert Hulshof van TUE: Het is altijd een hele klus om een geslaagde laboratoriumproef op te schalen naar een goedlopend productieproces. “Iedereen denkt dat het dan klaar is. Maar nadat de laboratoriumproeven definitief in de praktijk zijn toegepast, moet een finale test van de uiteindelijke resultaten op industriële schaal weer in het laboratorium plaatsvinden. Vanuit de praktijk dient het productieproces nog eens te worden neergeschaald naar het lab en worden vergeleken met de initiële proeven, zodat het leereffect voor het opschalen van toekomstige processen maximaal is. Dit voorkomt veel fouten in de toekomst en uiteindelijk veel onnodige kosten”, aldus Bert Hulshof, chemicus.
page 20
Opgewekte stemming op PowTech 2010 Her en der interessante innovaties
Opgewekte stemming op PowTech 2010
Her en der interessante innovaties Het was weer druk op de PowTech 2010 in Nürnberg. De 680 exposanten hadden niet te klagen over belangstelling. Niet alleen buiten de hallen scheen de zon: binnen heerste een opgewekte stemming, met veel geluiden dat er weer meer wordt geïnvesteerd. Veel van de 15.000 bezoekers waren met concrete plannen en wensen naar Nürnberg gekomen. Zoals altijd gaf de beurs een compleet overzicht van de stand van zaken in de solids-wereld. Niet alleen hieronder vindt u een reportage over deze beurs. Op de pagina’s hierna vindt u nóg een persoonlijk verslag van deze beurs
page 24
Nog steeds genoeg te beleven op de PowTech Een persoonlijke indruk van een beursbezoek
Nog steeds genoeg te beleven op de PowTech
Een persoonlijke indruk van een beursbezoek Elke 18 maanden wordt de PowTech in Nürnberg georganiseerd. Altijd weer een moment om naar uit te kijken. Immers, poedertechnologie komt voor in alle bedrijfstakken; van chemie tot in de voedingsindustrie. En omdat het een rol speelt in zoveel verschillende productieprocessen, is de beurs interessant voor zowel de industrie, wetenschap, toeleveranciers als producenten. De PowTech wordt meestal goed bezocht, zou het dit jaar ook zou zijn? Of wordt deze beurs langzaam overgenomen door soortgelijke evenementen in groeimarkten als India (Bulksolids India) of China (International Powder en bulk Conference)? Onafhankelijk van de hoofdredacteur (zie vorige pagina’s) ging ik ook kijken in Nürnberg, op zoek naar kleinere technologiebedrijven.
page 28
Duurzame technologie noodzakelijk i-SUP2010 in Brugge over de toekomst van de procesindustrie:
Duurzame technologie noodzakelijk
i-SUP2010 in Brugge over de toekomst van de procesindustrie: Het is vijf voor twaalf voor duurzame technologie. De vraag of de mens wel of niet een rol speelt in de opwarming van de aarde is niet relevant. Processen moeten worden geïntensiveerd en herontworpen. MKB-bedrijven kunnen hierin een voortrekkersrol spelen. Dit kwam naar voren tijdens de i-SUP2010 conferentie van 18 tot 21 april in Brugge. Ludo Diels, research manager duurzame chemie bij VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek), die i-SUP2010 organiseerde, bespreekt enkele conclusies.
page 30
Voorkeur voor ultrasone niveaumeting in de open lucht Radarniveaumeting wacht op harmonisatie
Voorkeur voor ultrasone niveaumeting in de open lucht
Radarniveaumeting wacht op harmonisatie Al meer dan 30 jaar wordt ultrasone technologie wereldwijd ingezet voor niveaumeting in open-luchttoepassingen. De technologie staat bekend om haar goede prestaties. Ze is ongelimiteerd te gebruiken, nauwkeurig en betrouwbaar. Daarentegen wordt het gebruik van radarniveaumeting in de open lucht beperkt door de huidige radionormen.
page 36
Transportschroeven voldoen nu wel Afval Energie Bedrijf Amsterdam heeft geen vastlopers meer
Transportschroeven voldoen nu wel
Afval Energie Bedrijf Amsterdam heeft geen vastlopers meer Het Afval Energie Bedrijf (AEB) van de Gemeente Amsterdam wekt met twee centrales energie (elektriciteit en warmte) op uit afval. Jaarlijks verwerkt het zo’n 1,4 miljoen ton afval en daarmee is het de grootste afvalverwerker op één locatie ter wereld. De nieuwste centrale, opgeleverd in 2007/2008, is de Hoogrendement Centrale (HRC). Met een rendement van 30 procent (stijgend) is dit de meest geavanceerde vuilverbrandingcentrale ter wereld. Sinds de start in 2008 bleken twee schroeven die de ketelas moeten transporteren naar een centrale afvoer, niet volgens verwachting te functioneren. Maar dat probleem is nu opgelost
page 38
Corus legt overlast aan banden Elke dag100 ton stof
Corus legt overlast aan banden
Elke dag100 ton stof ‘Bries’ is de benaming voor de onbruikbare, fijne fractie binnen de pellet- en sinteraanvoer voor de ijzerproductie. Om stofemissie tijdens de afvoer ervan te voorkomen, heeft Hoogoven 7 van Corus geïnvesteerd in het nieuwe stofdichte ProLoad stortpunt van Promati. Daarmee horen de stofwolken boven het overslagpunt tot het verleden. Ook figuurlijk, want de wetgever oordeelt steeds kritischer over de overlast van fijnstof. Voordelen van de Proload: eenvoudig te installeren op bestaande transportbanden, het systeem vergt weinig onderhoud en is uitermate effectief.
page 42
Overslag droge bulk toont voorzichtig herstel Minco van Heezen van Rotterdamse Havenbedrijf
Overslag droge bulk toont voorzichtig herstel
Minco van Heezen van Rotterdamse Havenbedrijf De overslag van droge bulk in de Rotterdamse haven nam in het eerste kwartaal van dit jaar sterk toe. De meeste goederensoorten vertoonden een plus: de overslag van ijzererts en schroot steeg met 77 procent, overig droog massagoed met 32 procent. Toch zit de overslag nog niet op het niveau van 2008. “De totaal behandelde hoeveelheid droog massagoed in de Rotterdamse haven nam in 2009 af tot 66,6 miljoen, 29,8 procent minder dan het jaar ervoor. Dit kwam vooral door het feit dat ijzererts in de totale categorie zwaar meetelt”, aldus Minco van Heezen, woordvoerder bij het Havenbedrijf Rotterdam.
page 46
De oefenfabriek creëert kansen De modernste snufjes op procestechniek ter lering en vermaak
De oefenfabriek creëert kansen
De modernste snufjes op procestechniek ter lering en vermaak Wat begon als een praktijklokaal voor een mbo is inmiddels uitgegroeid tot een multifunctionele oefenplant. De oefenfabriek bij STC BV in Brielle leert gebruikers in negen units de kneepjes van het vak. En om sponsoren te blijven binden, wordt er steeds naar nieuwe gebruiksmogelijkheden gezocht. En volgens projectmanager/ coördinator Oefenfabriek Ton Knegt zijn de ideeën nog lang niet op.
page 48
Triferto heeft ervaring met kunstmest Eigen vindingen ontwikkeld vanuit de praktijk
Triferto heeft ervaring met kunstmest
Eigen vindingen ontwikkeld vanuit de praktijk Als groothandel met een opslag- en overslagfunctie weet Triferto alles van de handling van minerale meststoffen ofwel kunstmest. Dat betreft deels agressieve stoffen die ook nog eens min of meer hygroscopisch zijn. Die ervaring heeft binnen de organisatie, met 15 Nederlandse distributiepunten en een productielocatie in Gent, geleid tot een paar slimme vindingen. Clemens Hakvoort, Hoofd Technische Dienst en Ronald van Hal, verantwoordelijk voor de marketing van Triferto, lichten het een en ander toe.
page 50
Stofexplosies vormen een vaak onderschat risico Voorkomen en bestrijden
page 54
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising