Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

ARTIKEL
Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteit Aanvoer en dosering suiker en melkpoeder verbeterd
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteit

Aanvoer en dosering suiker en melkpoeder verbeterd

Holiday Ice in het Friese Sint Nicolaasga behoort qua volume tot de grotere producenten van consumptieijsjes in Nederland. U kent het niet? Dat kan kloppen, maar u kent ongetwijfeld de huismerk-ijsjes van Aldi, Albert Heijn, Jumbo, C1000, Plus of Dirk van den Broek. Holiday Ice levert meer dan 350 soorten ijsjes onder private label aan klanten in 22 landen, in en buiten Europa. Onlangs is de aanvoer van de belangrijkste droge grondstoffen ingrijpend gewijzigd.
Holiday Ice in het Friese Sint Nicolaasga behoort qua volume tot de grotere producenten van consumptieijsjes in Nederland U kent het niet Dat kan kloppen maar u kent ongetwijfeld de huismerkijsjes van Aldi Albert Heijn Jumbo C1000 Plus of Dirk van den Broek Holiday Ice levert meer dan 350 soorten ijsjes onder private label aan klanten in 22 landen in en buiten Europa Onlangs is de aanvoer van de belangrijkste droge grondstoffen ingrijpend gewijzigd Henk Klein Gunnewiek Aanvoer en dosering suiker en melkpoeder verbeterd Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteit Holiday Ice in het Friese Sint Nicolaasga behoort qua volume tot de grotere producenten van consumptieijsjes in Nederland U kent het niet Dat kan kloppen maar u kent ongetwijfeld de huismerkijsjes van Aldi Albert Heijn Jumbo C1000 Plus of Dirk van den Broek Holiday Ice levert meer dan 350 soorten ijsjes onder private label aan klanten in 22 landen in en buiten Europa Onlangs is de aanvoer van de belangrijkste droge grondstoffen ingrijpend gewijzigd Holiday Ice is een familiebedrijf met Johan Postma aan het roer Zijn opa startte in 1928 met een banketbakkerij Johans vader nam het bedrijf over en vanaf 1956 werd er s zomers ijs gemaakt en verkocht Inmiddels telt het bedrijf 65 medewerkers maar in de zomer wordt dit aantal uitgebreid tot 200 De omzet van ongeveer 22 miljoen wordt gerealiseerd met een jaarproductie van zon 300 miljoen ijsjes Holiday Ice produceert sticks ijsjes met een stokje cornettos en bekertjes met ijs Daarmee is het bedrijf qua volume een van de grotere producenten van consumptieijs in Nederland Het merendeel gaat onder private label naar meer dan 60 detailhandelketens Eerst alleen binnen Europa maar sinds een aantal jaren ook daarbuiten Solids ProcessingNr 6 december 20125455Solids ProcessingNr 6 december 2012 Holiday Ice werkte voorheen met vloeibare suikerstroop in plaats van droge suiker en de melkcomponenten kwamen als zakgoed binnen Knijn Dat betekende extra kosten door de relatief dure suikerstroop en veel handwerk bij het gedoseerd toevoegen van melkpoeder Daar kwam bij dat ons productievolume de afgelopen jaren enorm is toegenomen Dat maakte het voor de betreffende medewerkers die in drie ploegen werken steeds zwaarder Ik heb zelf een haalbaar heidsstudie gedaan naar alternatieve mogelijkheden om het een en ander te automatiseren Efficiencyverbetering was de eerste eis maar we wilden ook onze flexibiliteit vergroten en tegelijkertijd de fysieke belasting van onze mensen verminderen De toevoer van de twee bulkcomponenten in het proces is compleet herzien Er staan nu buiten het pand twee silos 6500 palletplaatsen als voorraadbuffer voor de zomer en om pieken op te vangen Het proces begint uiteraard met de goederenontvangst voor de diverse grondstoffen in bulk en de ingredienten maar ook voor de verpakkingsmaterialen De droge bulkgrondstoffen zijn hier suiker en melkpoeder Naast water en lucht zijn dat onze belangrijkste grondstoffen Verder gebruiken we op grote schaal ingredienten zoals melkbestanddelen vet zoals kokosolie of botervet glucose en fructose En dan zijn er nog de stabilisatoren emulgatoren voedingszuren en de diverse smaken en aromas De ingredienten worden op de juiste temperatuur gemengd in water afgevuld in vormen gekoeld en eventueel voorzien van een coating Op de zogenoemde assemblagelijnen worden assortimentsdozen gevuld desgewenst met verschillende ijsjes in een doos Efficiency en flexibiliteit Recentelijk is geinvesteerd in een drastische verandering van de aanvoer van droge bulkproducten suiker en droge melkcomponent Dat laatste is melkpoeder met nog een aantal speciaal door Holiday Ice geselecteerde ingredienten Knijn Aanleiding is onze voortgaande groei Het doel is kostenbesparing met het oog op schaalvergroting en meer flexibiliteit We groeien nog steeds significant per jaar zodat we regelmatig her en der aanpassingen doen in de diverse processtappen nettos en voor bekers En er is een afdeling waar de assortimentsdozen worden samengesteld en gevuld Knijn Vanaf november beginnen we op te schalen en voorraad op te bouwen Dat moeten we dan wel geleidelijk doen want dan stromen de nieuwe mensen in die wij intern zelf intensief opleiden en begeleiden Vanaf april draaien we dan op volle capaciteit Dat duurt tot en met augustus afhankelijk van het weer Holiday Ice beschikt over een eigen vrieshuis met Holiday Ice is heel strikt in het kwaliteitsbeheer Dat begint al met de certificering van de grondstoffen Tijdens de productie kijken we met name naar het proces en het eindproduct We doen frequent ATPmetingen om de hygiene te bewaken Zo waarborgen wij onze productkwaliteit Proces Voor de productie zijn acht productielijnen beschikbaar voor sticks voor corKlantwensen Technical manager Roelof Knijn vertelt over het eindproduct Elk ijsje of het nu een waterijsje is of op basis van melk is op wens van de klant samengesteld zowel qua vorm receptuur als verpakking De ijsmarkt is continu in beweging zodat er regelmatig nieuwe ijsjes worden ontwikkeld en bestaande ijsjes worden aangepast De recepturen ontwikkelen we zelf het ontwerp van de verpakking wordt bijna altijd aangeleverd door de afnemer We zijn intensief bezig met innovatie zodat we onze afnemers complete productconcepten kunnen aanbieden om hun assortiment te vernieuwen en aan te vullen Naast allerlei soorten ijsjes biedt Holiday Ice nog iets speciaals assortimentsdozen met verschillende ijsjes in een doos Een complicerende factor in de ijsproductie is het bestaan van verschillende wet en regelgeving in de diverse landen Knijn We hebben nu ruim 400 SKUs stock keeping units red actueel in het systeem We willen innovatief zijn flexibel competitief en zeker professioneel En onze kwaliteit staat voorop Uiteraard werken we volgens HACCP en is ons bedrijf ook IFS en BRC gecertificeerd g Kostenbesparing schaalvergroting en meer flexibiliteit 30 procent meer ijsmix met hetzelfde aantal mensen Dit artikel is afkomstig uit Solids Processing Benelux wwwsolidsprocessingnl Vezor Media Roelof Knijn De weegbunkers met voorop het filter voor het pneumatisch transport onderaan de doseerschroef en rechtsonder de verdeelstukken met kleppen Links de geisoleerde silo voor suiker rechts de silo voor melkpoeder met links de leidingen naar de productielijn Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteitINTERN TRANSPORT EN OPSLAG eentje van staal geisoleerd met suiker en eentje van rvs niet geisoleerd met melkpoedervervanger Allebei met een inhoud van 70mA en voorzien van een trilbodem en een sluis Daarvandaan voeren twee leidingen met een lengte van 90 meter de grondstoffen over het vriespakhuis naar de mengruimte Knijn We hebben bewust gekozen voor vacuumtransport met twee aparte compressoren Omdat het minder storingsgevoelig is en beter geschikt voor kleine hoeveelheden We zuigen de grondstoffen in beide installaties aan in een weegbunker op drie weegcellen Met een schroef doseren we hieruit gravimetrisch dus op gewicht met een marge van 200 gram op zon 60 kilo vulgewicht Via twee broekstukken met kleppen komt het materiaal dan in een van de valpijpen boven de drie mengketels Passende leverancier Voor deze investering heeft Knijn acht leveranciers uitgenodigd Onze klanten stellen hoge eisen aan ons als leverancier en wij stellen ook hoge eisen aan onze leveranciers op elk gebied Dan gaat het niet om de laagste prijs maar om de juiste prijskwaliteitverhouding We hebben aangegeven wat we als eindresultaat wilden en de oplossing aan de leverancier overgelaten In dat keuzeproces is met grote en kleine leveranciers gesproken Uiteindelijk moet je de leverancier kiezen die bij je past Wij zijn kleinschalig bezig hebben een kleine overhead en we zijn redelijk eigenwijs in wat we doen Dat geldt ook voor Wim van Dijk van VD Procestechniek uit Kampen In hem vonden we een partner die met ons meedacht Hij kwam met goede voorstellen en nodigde ons meteen uit bij referentieprojecten En Wim heeft een schat aan ervaring dat merk je aan alles VD Procestechniek leverde de complete installatie voor de drogestoffenhandling silos vacuumtransport en doseerinstallatie Alles is aangesloten en afgestemd op de nieuwe productieautomatisering die we parallel hieraan hebben ingevoerd Daarna waren er een aantal aanloopprobleempjes die hij heel snel heeft opgelost Bij de toevoer van droge stof boven de warme mengketel met vloeistof dachten we met overdruk materiaalaanhechting in de valpijp te kunnen voorkomen Dat bleek niet voldoende te zijn en we hebben naderhand toch kleppen aangebracht in de valpijpen We hebben de installatie geplaatst in de herfstperiode Inmiddels weten we dat de installatie betrouwbaar is Bovendien is het geheel prima te onderhouden door onze eigen mensen Voordelen Roelof Knijn werkt al twaalf jaar bij Holiday Ice Hij is begonnen als stagiair van de hboopleiding levensmiddelentechnologie en deed er ook zijn afstudeeropdracht met een investeringsplan voor vijf jaar Daarna kon ik hier aan de slag om dat plan uit te voeren Ik ben verantwoordelijk voor inkoop QA productontwikkeling logistiek en ik heb ook contact met klanten over productontwikkeling Dat laatste vind ik heel waardevol en belangrijk daar doe je het uiteindelijk voor Maar juist de mix van alles maakt het werk leuk Het enthousiasme straalt van zijn gezicht als hij zegt We maken hier fantastische producten die je overal ziet liggen ook als ik op vakantie ben De organisatie bij Holiday Ice is plat met korte lijnen We werken als leidinggevenden in een klein team heel nauw samen Uiteraard kunnen we dit niet zonder de juiste mensen op de diverse afdelingen Bart Hakbijl is verantwoordelijk voor de pro ductie ik begeleid dit soort investeringen Gevraagd naar de voordelen van het nieuwe systeem antwoordt Knijn De transportkosten van de suiker zijn lager en de verpakking van het zakgoed is verdwenen Maar er is ook het arbovoordeel een prettiger werkomgeving voor de medewerkers En we kunnen nu 30 procent meer ijsmix produceren met hetzelfde aantal mensen Bovendien zijn we door de verbeterde doseermogelijkheid flexibeler in onze recepturen en kunnen we de juiste mengverhoudingen optimaal doseren Kortom het is een echte aanwinst n Solids ProcessingNr 6 december 201256 Solids Processing Benelux wwwsolidsprocessingnl Vezor Media De twee compressoren voor het pneumatisch vacuumtransport De verdeelunit voor de drie mengtanks met bovenaan de doseerschroef
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel