NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

ARTIKEL
Deel dit artikel
Extrusie van zoutjes uit maïsgries Met slechts vijf medewerkers is Lalesse Extrusion een van de grote spelers op de markt
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Extrusie van zoutjes uit maïsgries

Met slechts vijf medewerkers is Lalesse Extrusion een van de grote spelers op de markt

U kent ze vast wel: de mama mia’s, ringlings, wokkels, nibbits, spookies en al die andere zoutjes die tijdens huiselijke partijtjes als smaakmakers hun bijdrage leveren aan de feestvreugde. Maar wat u misschien niet weet, is dat al deze zoutjes via een extrusieproces worden vervaardigd uit maïsgries en vervolgens worden voorzien van een coating in kleur en smaak naar keuze. Lalesse Extrusion bouwt de productiemachines hiervoor en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van de grote spelers op dit gebied.

Gerelateerde expertise

U kent ze vast wel de mama mias ringlings wokkels nibbits spookies en al die andere zoutjes die tijdens huiselijke partijtjes als smaakmakers hun bijdrage leveren aan de feestvreugde Maar wat u misschien niet weet is dat al deze zoutjes via een extrusieproces worden vervaardigd uit maisgries en vervolgens worden voorzien van een coating in kleur en smaak naar keuze Lalesse Extrusion bouwt de productiemachines hiervoor en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van de grote spelers op dit gebied Ing Jan Oonk Met slechts vijf medewerkers is Lalesse Extrusion een van de grote spelers op de markt Extrusie van zoutjes uit maisgries U kent ze vast wel de mama mias ringlings wokkels nibbits spookies en al die andere zoutjes die tijdens huiselijke partijtjes als smaakmakers hun bijdrage leveren aan de feestvreugde Maar wat u misschien niet weet is dat al deze zoutjes via een extrusieproces worden vervaardigd uit maisgries en vervolgens worden voorzien van een coating in kleur en smaak naar keuze Lalesse Extrusion bouwt de productiemachines hiervoor en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van de grote spelers op dit gebied Als iemand zoutjes wil maken dan komt hij zonder mankeren Lalesse tegen zo schetst directeur HendrikJan Mekelenkamp de sterke positie van het bedrijf op de mondiale zoutjesmarkt Lalesse ontwerpt en assembleert de complete productielijnen waarmee de zoutjes uit maisgries worden vervaardigd van de mengers en extruders tot de drogers en de coating drums De eerste stap in het proces is het op het juiste vochtgehalte brengen van het maisgries Dat is namelijk een van de essentiele parameters die de latere celstructuur na het extrusieproces bepalen In het westen heeft men graag een wat hardere en knapperige beet terwijl men bijvoorbeeld in de Arabische landen de voorkeur Solids ProcessingNr 4 september 20112829 directdrive motoren dus zonder Vsnaren en lagerhuizen Bij uitstek een sterke en stabiele aandrijving aldus Mekelenkamp Om daaraan toe te voegen Dankzij het storingsarme karakter van de machineelementen en dankzij de goede beheersing van de procesparameters kunnen onze installaties zonder problemen een week lang continu draaien Dat is wat belangrijk is voor klanten Omdat een ombouw naar een ander type zoutje niet meer kost dan een half uur onderscheiden de installaties zich ook qua flexibiliteit in positieve zin Schone olie Nu de vormgeving vastligt worden de zoutjes eerst gedroogd tot een vochtgehalte van 15 A 2 procent Dat is nodig om de houdbaarheid te garanderen Dat kan in een rotatiedroger met warme lucht maar bij de modernste lijnen wordt gebruik gemaakt van banddrogers en IRverwarming Daarbij kan sprake zijn van meerdere parallelle banden die elk worden gevoed door een aparte extruder Zo kunnen meerdere varianten naast elkaar worden geproduceerd Na het drogen worden de zoutjes doorgevoerd naar coating drums roterende cilinders waar via verneveling het met olie gemengde kleur en smaakpoeder wordt opgespoten Die olie is nodig om de poedervormige smaakstoffen aan de zoutjes te laten hechten Volgens de klassieke methode wordt het smaakpoeder in een vat van 250 liter gemengd met de olie De smaakstoffen mengen slecht met vervangen Dat scheelt in kosten Nieuwe ontwikkelingen waaraan Lalesse werkt om onderhoudskosten te beperken is een achterbus zonder schroefdraad de warmteontwikkeling vindt vooral plaats in het voorste gedeelte en een voorbus die na slijtage omgekeerd kan worden Voor de aandrijving van de schroef maakt Lalesse gebruik van vier watergekoelde en het verloop in procescondities met name de temperatuur die daarvan het gevolg zijn De bus waarbinnen de schroef zich beweegt is bij Lalesse opgedeeld in twee delen Mekelenkamp De slijtage treedt vooral op in de voorbus en als de maatvoering buiten de toleranties komt hoeven we dus alleen dit gedeelte te de hoge temperaturen rond 140 AC maar blijft als vloeistof aanwezig Dat wil zeggen tot het vloeibare materiaal door de matrijsopening naar buiten treedt Door de plotselinge drukval verdampt het water dan met explosieve kracht waarbij het vloeibare maisgries wordt opgeblazen Het is het zetmeel in het maisgries dat ervoor zorgt dat er daarbij een vaste schuimstructuur ontstaat Zonder dit zetmeel zou de vloeistof als nevel de ruimte in worden geblazen Direct achter de matrijsopening wordt de naar buiten komende massa op de gewenste lengte afgesneden door messen Bij de oudere machines is dat een vliegwiel met vier messen met regelbaar toerental Bij de moderne machines is sprake van een compact voorsnijsysteem dat ook in afstand tot de matrijsopening verstelbaar is Met de modernste machines kunnen aldus inmiddels al meer dan 400 kg zoutjes per uur worden vervaardigd Directdrive De constructie van de extruder noemt Mekelenkamp ons geheim en hij doelt daarbij met name op de maatvoering en de materiaalkeuze Die maatvoering is van belang om de juiste hoeveelheid warmte te genereren waarbij het maisgries dus vloeibaar wordt zonder het risico dat verbranding optreedt Eventueel kan de extruder worden gekoeld als de temperatuur te hoog dreigt op te lopen De materiaalkeuze speelt uiteraard een rol bij de slijtage aan schroef en bus die optreedt geeft aan een wat zachtere beet legt Mekelenkamp uit Dat luistert allemaal heel nauw een vochtgehalte van 16 procent resulteert in een krokante beet een vochtgehalte van 14 procent levert een zachte beet op De benodigde hoeveelheid water wordt handmatig of automatisch in een schroefmenger aan het maisgries toegevoegd en in een tijdsbestek van niet meer dan 15 minuten gehomogeniseerd Het maisgries is met een deeltjesgrootte van 600 A 700 Am wat grover dan bloem en laat zich daardoor wat makkelijker mengen en verwerken Na dit mengproces is het maisgries in feite direct klaar voor verdere verwerking al geven sommige klanten er de voorkeur aan om het mengsel nog een dag te laten staan Er ontstaat dan een net iets fijnere structuur aldus Mekelenkamp Al zal de gemiddelde gebruiker volgens hem weinig merken van dit subtiele verschil Drukval Met behulp van een schroeftransporteur wordt de vochtige maisgries vervolgens via een trilgoot en een hopper toegevoerd aan de extruder wat betreft de vormgeving het hart van de installatie De extruder is zodanig ontworpen dat door de wrijving tussen de worm en de bus de benodigde warmte wordt ontwikkeld om het maisgries vloeibaar te maken zonder dat daarvoor externe verhitting nodig is We spreken dan over temperaturen rond 140 AC Het toerental van de worm kan varieren in een bereik van 200 tot 800 rpm Door de hoge druk van omstreeks 100 bar verdampt het vocht in de maisgries niet bij g Dit artikel is afkomstig uit Solids Processing Benelux wwwsolidsprocessingnl Vezor Media wwweriksnl Van idee tot productie maatwerk kunststoffen Industriele kunststoffen Halffafrikaten Alle fewerkingsvoren Spuitgiet onderdelen Engineering advertentie IRbanddroger met twee parallelle compartimenten zodat twee verschillende producten naast elkaar kunnen worden geproduceerd De unit met vier watergekoelde directdrive motoren waarmee de worm van de extruder wordt aangedreven Directeur HendrikJan Mekelenkamp voor de proefextruder waarmee nieuwe mogelijkheden worden uitgetest Het opgeblazen zoutje zoals dat direct na de matrijsopening ontstaat en wordt afgesneden door het vliegwiel met de messen Extrusie van zoutjes uit maisgriesMACHINES de olie waardoor ontmenging optreedt en de vaste deeltjes uitzakken zo schetst Mekelenkamp het probleem van deze aanpak Want hierdoor kan de pomp vast lopen en moet het proces worden stop gezet voor onderhoud Om deze problemen te voorkomen heeft men bij Lalesse een veel elegantere oplossing bedacht Vanuit het vat wordt de schone olie verpompt naar een kleiner tussenvat van tien liter waar de smaakstof wordt toegevoegd en vervolgens in een processtroom wordt doorgevoerd naar de vernevelaar De pomp hoeft dus alleen schone olie te verpompen zodat er vrijwel geen storingen optreden noemt Mekelenkamp als grote voordeel Mochten er al eens storingen optreden dan blijft het materiaalverlies beperkt tot de tien liter die op dat moment in het systeem zit Je bent niet het hele oliemengsel met smaakstoffen kwijt Dat laatste is uitermate relevant omdat de smaakstof veruit het duurste element vormt van de zoutjes Mekelenkamp noemt nog een ander voordeel van de oplossing de extra flexibiliteit die het biedt Je kunt precies de juiste hoeveelheid maken die de klant vraagt Je hoeft geen halve tanks weg te gooien of aan te maken Dat maakt de lijnen veel rendabeler Preextrusion flavours In veruit de meeste gevallen wordt bij de vervaardiging van de zoutjes gebruik gemaakt van maisgries maar inmiddels wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden Zoals tarwegries doperwten en Indiase bonen Of de verwerking van bananen in zoutjes waardoor de levensduur veel langer kan worden opgerekt dan van de bananen zelf Zelfs oud brood komt in aanmerking om na vermaling via extrusie te worden verwerkt tot nieuwe lekkernijen mits uiteraard de herkomst bekend is Voor wat de kleur en smaakstoffen betreft wordt gekeken naar ingredienten op waterbasis om het gebruik van olie te beperken Voor wat betreft het aantal calorieen maakt het evenwel niet veel uit neemt Mekelenkamp meteen de grootste illusie weg Een ander onderzoeksterrein is het gebruik van wat Mekelenkamp noemt preextrusion flavours Smaakstoffen als paprika die al in het voortraject gemengd kunnen worden met het gries Bij de omstelling naar een ander product hoeft dan alleen de extruder te worden gereinigd en omgebouwd en kunnen de rotatiecilinders met de vernevelaars vervallen noemt hij als het grote winstpunt Onze installaties lenen zich daar goed voor omdat we de temperatuur in de extruders optimaal beheersen Samen met een Amerikaans bedrijf onderzoekt Lalesse inmiddels ook of de machines toegepast kunnen worden bij de vervaardiging van biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal op zetmeelbasis Ook na meer dan veertig jaar blijken zich voor Lalesse dus nog allerlei nieuwe uitdagingen aan te dienen en nieuwe marktsegmenten in het verschiet te liggen Nieuw pand in Huissen Lalesse Extrusion is juist per medio september verhuisd van Heteren naar het nieuwe pand in Huissen Het bedrijf telt vijf mede werkers die zich voornamelijk bezig houden met de assemblage van de installaties Alle onderdelen en machineelementen worden toegeleverd door specialisten op dat terrein n Solids ProcessingNr 4 september 201130 Solids Processing Benelux wwwsolidsprocessingnl Vezor Media Een coating drum waarin de zoutjes van de gewenste kleur en smaakcoating worden voorzien De elegantere oplossing van Lalesse voor het mengen van de smaakstoffen met de olie in een klein tussenvat van tien liter rechts De pomp die de vernevelaar voedt hoeft dus alleen schone olie te verpompen en loopt niet vast Schema van een complete productielijn voor zoutjes met van rechts naar links de menger de extruder de droogoven de coating drum en de uiteindelijke opvangsilo
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren