Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Solids Processing 2019-4 24-09-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2019-4
Vooruitblik Solids 2019; Centrifugezak blijft maatwerk; Kennis is geen pakje suiker; Innovatieve dubbeldeks zeef voor fines; Dit was Victam; Pneumatisch transport: lage snelheid, hoge kwaliteit; We moeten af van de wegwerpmaatschappij

Verschenen: 24-09-2019
Drie themapijlers: Duurzaam, Machine, Veiligheid Vooruitblik Solids 2019
Drie themapijlers: Duurzaam, Machine, Veiligheid
Vooruitblik Solids 2019 Op 2 en 3 oktober 2019 vinden voor de vijfde keer de vakbeurzen Solids en Pumps & Valves samen plaats in Rotterdam Ahoy. Het conferentieprogramma kent drie pijlers: Duurzaam, Machine en Veiligheid met als doel van de twee beurzen samen één processing evenement te maken. Solids en Pumps & Valves vormen samen het grootste processingevenement van de Benelux. In Rotterdam Ahoy staan op 2 en 3 oktober ruim 250 exposanten uit de vloeibare en droge industrie die zich zullen profileren met producten, innovaties en kennis. Diverse componenten en machinebouw staan centraal. De beursvloer bestaat uit twee delen: Vakbeurs Solids (verwerking van poeder en bulk) en Vakbeurs Pumps & Valves (verwerking van vloeistoffen en gassen). Beide beurzen vormen samen één evenement. Met de pay-off ‘Een kijk in de toekomst van procestechnologie’ zet Easyfairs de thematische beursopzet kracht bij.
pagina 10
We zijn een system integrator met maakkracht Coverstory: Dubbelinterview Dinnissen
We zijn een system integrator met maakkracht
Coverstory: Dubbelinterview Dinnissen Als onderdeel van een masterplan bouwt Dinnissen in Sevenum een nieuwe fabriekshal. De aanzet tot wat weleens de modernste productiefaciliteit voor procesmachines, zoals vacuümcoaters, mengers, zeefmachines, hamermolens en bigbag-vulsystemen in Europa zou kunnen worden? Directeur-medeaandeelhouders Frans Bakker en Wouter Kuijpers onthullen de details: “We investeren in geautomatiseerde lasersnij-installaties, de nieuwste generatie draai-, frees- en kantbanken en een aparte rvs-lashal om te kunnen voldoen aan de eisen van de toekomst.” “Deze plannen lagen er al langer, maar nu de reeds bestaande grond en het pand in ons eigendom zijn gekomen en er extra grond is aangekocht, is het verantwoord deze investering te doen. Productietijden moeten korter, processen sneller en de kwaliteit natuurlijk liefst omhoog. We hebben er 15 jaar geleden voor gekozen om alle machines en complete processen volledig in eigen huis te ontwikkelen en te vervaardigen. Dat geeft ons slagkracht. Wij assembleren niet, maar maken alles zelf, en hebben daar als een van de weinige in de sector voor gekozen. De markt heeft behoefte aan totale ontzorging. Spreek ik vanuit de food en chemie, dan is fantastische machines maken niet meer genoeg, je moet turnkey leveren. Daar kunnen we waarde in toevoegen, in de zin dat we system integrator zijn met maakkracht. Met dit nieuwe productiecomplex van 60 x 70 meter verdubbelen we de fabriek én kunnen we de moderniseringsslag maken om te blijven voldoen aan de klanteneisen.”
pagina 14
We kunnen nog ontzettend veel energie besparen Expertvisie: Siert Wiersema, Aerzen Nederland
We kunnen nog ontzettend veel energie besparen
Expertvisie: Siert Wiersema, Aerzen Nederland Schakel je over op hernieuwbare energie, is het wéér niet goed... “Toch wel”, stelt adjunct-directeur Siert Wiersema van Aerzen Nederland. “Maar het kan nog veel beter. De Nederlandse industrie is goed voor 80% van het landelijke energieverbruik. Als de industrie 10% bespaart, dan is dat al drie keer zoveel als er nu uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. En zo’n besparing is zeker realistisch!” Siert Wiersema vindt dat bedrijven te weinig oog hebben voor energiereductie. “De focus ligt op het gebruik van alternatieve energiebronnen. We vinden dat we heel groen bezig zijn als we windmolens bouwen en zonnecollectoren op het dak leggen. Maar is dat wel zo? We stellen nooit de vraag waarom we zo véél energie verbruiken, en of het niet een onsje minder kan. Toch is en blijft de meest duurzame energie de energie die we niet gebruiken. Je moet er dus altijd naar streven om processen zo energiezuinig mogelijk te maken.” Er zijn volop kansen om te besparen op energie. Dat stelt ook de beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC. Wiersema: “FedEC heeft bijvoorbeeld uitgerekend dat de procesindustrie 10 tot 30 procent energie kan besparen door het verbruik goed te analyseren, processen te integreren, restwarmte te gebruiken en energiezorg te implementeren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de winst: je kunt veel geld besparen met betrekkelijk eenvoudige maatregelen.”
pagina 20
Katwijk Chemie innoveert centrifugeproces Centrifugezak blijft een kwestie van maatwerk
Katwijk Chemie innoveert centrifugeproces
Centrifugezak blijft een kwestie van maatwerk Centrifugeren is een belangrijke scheidingsstap voor Katwijk Chemie. De producent van werkzame stoffen in medicijnen werkt in een co-creatieproces met zijn filterleverancier aan een nieuw centrifuge-concept. De juiste centrifugezak blijft een kwestie van maatwerk. 1914 is het geboortejaar van Katwijk Chemie. Het bedrijf produceert ‘Active Pharmaceutical Ingredients’, kortweg API’s. Een basisproduct sinds 1973 is valporinezuur dat gebruikt wordt in medicijnen tegen epilepsie. Ruim honderd jaar later weet het familiebedrijf, gevestigd op het Katwijkse industriegebied ’t Heen, de concurrentie uit Azië en India nog altijd moeiteloos achter zich te laten. “Kwaliteitseisen voor werkzame stoffen in medicijnen zijn ongekend hoog. Overheidsinstanties, maar ook onze klanten in de farmaceutische industrie voeren in ons bedrijf strenge inspecties uit, want de ingrediënten voor medicijnen moeten van hoge kwaliteit zijn”, benadrukt productiemanager Perry Kruijer tijdens een rondleiding door de fabriek. “De kwaliteit van onze p
pagina 24
Kennis is geen commodity, het is geen pakje suiker Expertvisie: Jongerius-directeur René Meijerink
Kennis is geen commodity, het is geen pakje suiker
Expertvisie: Jongerius-directeur René Meijerink Procestechnologische kennis van solids en liquids is een niche geworden, constateert René Meijerink van Jongerius. Bij klanten is te weinig kennis in huis. Ze hebben moeite aanbiedingen procestechnisch te vergelijken en beoordelen te veel op prijs. Het roer moet om, vindt hij. Gedreven geeft René Meijerink een kleine rondleiding door de vernieuwde testruimte in aanbouw bij Jongerius in Nijkerk. De contouren van een complete proceslijn tekenen zich af. Een bigbag-losinstallatie, een zeef- en maalinstallatie en een pneumatisch transportsysteem. De lijn is volledig in eigen huis ontworpen en gebouwd. “In dit lab gaan we gedragingen van producten en grondstoffen tijdens de engineeringfase van procesinstallaties onderzoeken. Zo kunnen we klanten garanderen dat vernieuwde installaties goed functioneren.” Hoogwaardige procestechnische kennis is de toegevoegde waarde van stortgoedtechnologiespecialist Jongerius. “We hebben een vast team van zo’n twintig specialisten die samen meer dan 200 jaar ervaring meebrengen en goed zijn ingewijd in de productieprocessen van de industrie. Onze ambitie is niet de grootste te worden, wel de beste”, vertelt Meijerink. De booming economie zorgt volgens de Jongerius-directeur voor een explosie van nieuwe projecten in alle takken van de procesindustrie.
pagina 30
Innovatieve zeeftechniek zuivert maiskorrelgrondstof  Zeeftechniek
Innovatieve zeeftechniek zuivert maiskorrelgrondstof
Zeeftechniek Samen met een klant heeft VDL Industrial Products een techniek ontwikkeld om uit een stroom van maiskorrels de (te) fijne deeltjes (fines) te halen. Doel was vrijwel alle fijne deeltjes kleiner dan 3,35 mm uit de maisstroom te ‘filteren’ om de afnemers – producenten van cornflakes – een hogere kwaliteit grondstof te kunnen garanderen. Samen met de klant zijn er in de fabriek testen uitgevoerd met representatieve productmonsters op een van de testtrillers. Hiermee konden de technici de capaciteit bepalen en de stromingseigenschappen en het gedrag van het product vaststellen. Vervolgens zijn er testen uitgevoerd met verschillende soorten zeefdekken om de zeefresultaten te kunnen bepalen.
pagina 32
Nederlandse en Belgische innovaties in Keulen Dit was Victam 2019
Nederlandse en Belgische innovaties in Keulen
Dit was Victam 2019 Victam 2019, de grootste beurs voor stortgoedverwerkende producenten van voeders, dierenvoeding, visvoer en biomassa-pellets, vond medio juni in Keulen plaats. Een fotoimpressie en overzicht van innovaties. Victam wordt eens in de vier jaar groots Europees georganiseerd. Op 12, 13 en 14 juni was het weer zover. Van origine een Utrechtse beurs van Machevo, is Nederland nog steeds sterk vertegenwoordigd op dit internationale evenement. Voor een buitenlandse beurs stonden er relatief veel exposanten uit Nederland en België. Dat er veel Nederlands-sprekende bezoekers waren, was goed te horen in de gangen. Niet verwonderlijk, want zowel Nederland als België hebben van oudsher een sterke positie in de feedindustrie.
pagina 34
Dichte fase pneumatisch transport Lage snelheid, hoge kwaliteit
Dichte fase pneumatisch transport
Lage snelheid, hoge kwaliteit Heeft productkwaliteit de hoogste prioriteit? Werk dan met dichte fase pneumatische transportsystemen. De systemen minimaliseren veranderingen in dichtheid en grootteverdeling van het stortgoed, gaan ontmenging tegen en zijn bovendien zuinig in gas- en energieverbruik. “Dichte fase pneumatische transportsystemen werken met lage transportsnelheden”, vertelt Tobias Weber, product specialist pneumatisch transport van Gericke. “Die lagere snelheid heeft grote voordelen: het voorkomt breuk en stofvorming, de dichtheid en deeltjesgrootte blijven intact. Ook blijven ontmengingseffecten beperkt, evenals slijtage van de pijpleiding. Het gas- en energieverbruik is relatief laag. Het systeem kent geen lekkage en is absoluut gasdicht, waardoor het drukbereik wel 6 bar kan bedragen. Dat maakt transportafstanden tot meer dan 500 meter mogelijk.”
pagina 39
We moeten af van de wegwerpmaatschappij Expertvisie: Perry Verberne, directeur van Van Beek
We moeten af van de wegwerpmaatschappij
Expertvisie: Perry Verberne, directeur van Van Beek “Machines voor de procesindustrie moeten zo ontworpen zijn, dat ze na een eerste gebruik nog een tweede leven kunnen leiden”, zegt Perry Verberne, directeur van Transportschroeven- en Machinefabriek Van Beek, en voorzitter van Machevo & Bulk Vereniging. “Dit is een uitdaging voor de machinebouwers. Zij kunnen bijdragen aan een duurzamer gebruik van machines. Een tweede leven moet een standaard optie zijn, net als bij auto’s.” “Een paar jaar geleden heb ik deelgenomen aan een seminar van de Duitse architect Thomas Rau. Hij stond aan de wieg van duurzame en circulaire gebouwen. Bij het herinrichten van een gebouw vroeg hij ooit aan de lichtdivisie van Philips, nu zelfstandig opererend onder de naam Signify, om licht in plaats lampen. Dat zette mij aan het denken. Zou iets vergelijkbaars ook mogelijk zijn in onze branche?
pagina 42
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren