NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2019-2 02-04-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2019-2
Silobouw: Groot, groter, grootst; Expertvisie: ‘Steeds meer relaties kiezen voor gravimetrisch doseren’; Energietransitie: Biostoom van de buren in opkomst; Infographic: Maagdelijk granulaat uit circulaire polyesterketen; Beurs: Powtech 2019 pakt uit; Silobouw: ‘Centrales op biomassa zijn groene garantie’; Bestseller: Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik.; Ontstoffing: Ontstoffingstechnologie is maatwerktechnologie.

Verschenen: 02-04-2019
Kunststofsilo speelt zijn troeven uit Groot, groter, grootst
Kunststofsilo speelt zijn troeven uit
Groot, groter, grootst Een onbetwiste trend bij de opslag van droog bulkgoed: steeds grotere opslagsystemen. Nog een trend: geen silo’s meer van staal maar van glasvezelversterkt polyester. De vooroordelen jegens kunststof zijn snel aan het slijten, de eerste ervaringen zijn positief. De procesindustrie wil steeds grotere opslagsystemen. Niet alleen vanwege de booming economie. Als gevolg van fusies, joint ventures, reorganisaties en druk op kosten-efficiency slinkt het aantal productielocaties. Op de gebundelde plants is het bovendien vaak woekeren met ruimte. “De keuze valt dan op steeds grotere opslagsystemen”, zegt technisch specialist Gregory Swerts van M.I.P. Megasolutions. Het bedrijf uit het Belgische Rijkevorsel levert custom-made opslagsystemen van glasvezelversterkt kunststof (GVK) aan de voedingsindustrie, de landbouw en de zware industrie met haar agressieve chemicaliën.
pagina 8
Steeds meer relaties kiezen voor gravimetrisch doseren Christian Nied
Steeds meer relaties kiezen voor gravimetrisch doseren
Christian Nied De markt is dynamisch, zegt Christian Nied, Product Manager Feeding bij het Zwitserse Gericke. “Om relevant te blijven, moet je nauw samenwerken met je klant, waar ter wereld die zich ook bevindt. Je moet goed luisteren en oplossingen bieden voor de vraag áchter de vraag, oplossingen die het hele productieproces een impuls geven.” Hot topics zijn continue productie, gravimetrisch doseren, hygiëne, modulair bouwen en automatiseren. Dr. Christian Nied is de nieuwe Product Manager Feeding bij Gericke AG, Zwitsers producent van apparatuur en totaaloplossingen voor de handling van droge stoffen, gevestigd in Regensdorf. Gericke is actief in voeding, farma en chemie. “We zijn een hecht familiebedrijf, waar op dit moment de vierde generatie aan het roer staat”, zegt Nied. “De cultuur is open, dynamisch en creatief. Dat moet ook wel om wereldwijd relevant te blijven. De weten regelgeving verandert voortdurend, markten fluctueren en de behoeften van onze klanten verschillen per land, per bedrijfstak, per bedrijf en per moment. Ons devies is dan ook om heel goed te luisteren naar onze klanten bij het ontwerpen van oplossingen. Dat beperkt zich niet tot feeders: om klanten de perfecte oplossing te kunnen bieden, moet je hun héle productieproces begrijpen. En hoe complexer de processen, hoe belangrijker is het om de taal van de klant te spreken.”
pagina 10
Bio-energie in trek bij procesbedrijven Biostoom van de buren in opkomst
Bio-energie in trek bij procesbedrijven
Biostoom van de buren in opkomst Het aantal procesbedrijven dat zijn stoomvraag dekt uit bio-energie groeit. Subsidiepot SDE+ zorgt voor een gezonde businesscase en dankzij een externe energiedienstverlener hoeven bedrijven zelf niet te investeren. Niet de minste bedrijven – FrieslandCampina en Nouryon – bijten het spits af. Sinds voorjaar 2017 neemt Nouryon op Chemiepark Delfzijl stoom af van Eneco’s ‘Bio Golden Raand’-centrale. Het bedrijf gebruikt de biostoom voor het kristallisatieproces van de zoutproductie in Delfzijl. De biomassacentrale (135 MWth), die draait op jaarlijks 300.000 ton afvalhout, geeft de warmte van zijn rookgassen via warmtewisselaars af aan een watercircuit, dat stoom produceert van 90 bar en 520 °C. Speciaal voor Nouryon brengt Eneco de stoomspecificaties terug naar 30 bar en 300 °C. In Hengelo doet Nouryon hetzelfde. Vorig jaar nam afval- en energiebedrijf Twence zijn vernieuwde biomassacentrale (45 MWth) op industrieterrein Boeldershoek in bedrijf. De stoom, die wordt opgewekt door afvalhout en gft-resten te verstoken, gaat vanuit het om de ketel aangelegde watercircuit via een glimmende pijpleiding naar de zoutfabriek van het chemiebedrijf. Voor het drogen van het zout neemt Nouryon al langer stoom van de afvalverbrander van Twence af. Twence heeft nu ook een intentieovereenkomst gesloten voor toekomstige biostoomafname met bandenfabrikant Apollo Vredestein en bierbrouwer Grolsch in het naastgelegen Enschede.
pagina 14
Maagdelijk polyestergranulaat uit een circulaire polyesterketen
Maagdelijk polyestergranulaat uit een circulaire polyesterketen
Cumapol, DSM-Niaga en Morssinkhof hebben geïnvesteerd in een technologie om gemengd polyesterafval met weinig inzet van energie te recyclen. Het doel van CuRe is uit afvalstromen grondstoffen te ontwikkelen, geschikt voor hoogwaardige toepassingen als vloerbedekking, textiel en verpakkingsmaterialen voor voeding. Het partnerschap heeft een proefinstallatie gerealiseerd die de technische en financiële haalbaarheid van deze nieuwe recyclingsmethode voor het hergebruik van polyesters moet aantonen. Met deze technologie wordt het wel mogelijk om vervuilingen en kleurstoffen uit de afvalstroom te verwijderen, zodat het recyclaat van hoge kwaliteit is, zelfs vergelijkbaar met die van maagdelijke grondstof. Daarmee is het granulaat ook veilig voor voedselcontacttoepassingen en dus geschikt als grondstof voor voedingsmiddelenverpakkingen. De plant staat in Emmen, heeft een capaciteit van 20 kg/ uur en werkt volgen het principe van een continuproces. De toekomstige CuRe-productielijnen in een nieuw te bouwen fabriek krijgen een capaciteit van 25 kton per jaar. Opening van de fabriek staat gepland voor het derde kwartaal van 2019.
pagina 18
Powtech 2019 pakt uit Neurenberg hart van de poeder- en stortgoedindustrie van 9 - 11 april
Powtech 2019 pakt uit
Neurenberg hart van de poeder- en stortgoedindustrie van 9 - 11 april Na anderhalf jaar vindt de Powtech nu weer in het voorjaar plaats. In Neurenberg komen van 9 tot 11 april aanbieders en vertegenwoordigers van de internationale poeder- en stortgoedindustrie bijeen. De laatste innovaties in onder meer dosering- en weegtechnieken, mengen en roeren, zeven, deeltjesverkleining, drogen, bulkopslag, explosiebeveiliging, intern transport, sluistechnologie, (flexibele) verbindingen, en meet- en regeltechniek zijn hier te zien. Powtech 2019 toont de nieuwste technologie om kwaliteitsproducten te maken van poeders, granulaten, bulkmateriaal, maar ook van vloeistoffen. Traditioneel staan hier ook diverse aanbieders van analyseapparatuur voor de kwaliteitscontrole van (vaste) deeltjes. Gelikte stands, demo’s met draaiende apparatuur, verhelderende video’s over procestechnologie, opengewerkte techniekstukken en een uitgebreid randprogramma zijn het handelsmerk van de beurs. Het beursaanbod is breed opgezet. Technologiepijlers zijn farmacie, chemie, voeding, cement en delfstoffen, glas en keramiek, mineralen, milieu en recycling.
pagina 20
Centrales op biomassa zijn de groene garantie Biomassa-silo symboliseert energietransitie
Centrales op biomassa zijn de groene garantie
Biomassa-silo symboliseert energietransitie Al dit voorjaar gaat de Eemshavencentrale jaarlijks 800.000 ton biomassa verstoken. Dit markeert het begin van de transitie van kolencentrale naar vaste brandstoffencentrale, goed voor een CO2 -reductie van 1,3 miljoen ton. De opslagsilo die hiervoor nodig is, is bijna klaar. Nu nog draait de Eemshavencentrale volledig op fossiele steenkool. Conform afspraak (Nederlands Energie Akkoord 2013) wordt 15% van die steenkool vervangen door biomassa, wat een grote bijdrage levert aan de nationale doelstelling om in Nederland in 2020 14% hernieuwbare energie te produceren. De noodzakelijke technische aanpassingen zijn beperkt gebleven, omdat bij de bouw van de centrale al rekening is gehouden met de energietransitie. Wat nog wel gebouwd moest worden, was een nieuwe opslagsilo voor de biomassa die er verstookt gaat worden.
pagina 24
Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik ‘Een thermisch proces gecombineerd met druk of vacuüm werkt vaak net zo goed als additieven’
Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik
‘Een thermisch proces gecombineerd met druk of vacuüm werkt vaak net zo goed als additieven’ Voedingsmiddelen zonder additieven (E-nummers), die tóch de gewenste producteigenschappen hebben. Dat kan dankzij drogers/mengers die deze eigenschappen door een warmtebehandeling aan poedervormige voedingsmiddelen kunnen geven. Additieven die in Europa zijn toegelaten onder E-nummers, zijn grondig doorgelicht voordat ze op de markt kwamen. Eén van deze E-nummers is zuurstof, dus wie het zonder E-nummers wil doen, krijgt het moeilijk. Desondanks hebben consumenten een duidelijke voorkeur voor ‘clean label’ producten – producten zonder E-nummers. Als consumenten bij een gelijke kwaliteit kunnen kiezen tussen een variant mét en een variant zónder E-nummers, is het duidelijk waar hun voorkeur naar uitgaat.
pagina 28
Ontstoffingstechnologie is maatwerktechnologie Special ontstoffing
Ontstoffingstechnologie is maatwerktechnologie
Special ontstoffing Bij ontstoffing is het vaak niet zozeer de technologie die innovatief is, als wel het maatwerk dat leveranciers leveren om het maximale rendement uit de stofverwijdering ter plaatse te halen. Vier praktijkvoorbeelden in diverse industrieën. Maatwerk-ontstoffing kan worden ontworpen om fijnstof op de werkvloer te elimineren, zoals bij zaadleverancier Syngenta; om te voorkomen dat schurend stof in het productieproces terecht komt, zoals bij keramiekproducent Almatis; om het explosiegevaar te verkleinen, zoals bij broodbelegproducent Colbrand; of om de arbo-omstandigheden voor de medewerkers te verbeteren, zoals bij timmerfabriek Jan de Nul.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren