NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2018-4 25-09-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2018-4
Anders malen, identiek eindporduct; Preview WoTS / IP 2018; Opvangen van stof is prioriteit nummer 1 bij keramiekproducent Almatis; Expervisie: Beter af met nieuwe norm voor luchtfilters; Elektrificatie procesindustrie vergt lange adem; Gevaarlijke poeders veilig doseren. De infographic deze keer: Precision Active Feeder.

Verschenen: 25-09-2018
SWOT-analyse van de WoTS Editorial Vincent Hentzepeter
SWOT-analyse van de WoTS
Editorial Vincent Hentzepeter De beurs Industrial Processing zal van 2 tot en met 5 oktober plaatsen onder de vlag van ‘World of Technology & Science’, kortweg WoTS. Daarbij hangt IP als ‘World of Industrial Proces- sing’ als vijfde kleur onder de WoTS-vlag, naast de Worlds of Automation, Laboratory, Motion & Drives en Electronics. Hoe de nieuwe setting onder auspiciën van de Federatie van Technologiebranches (FHI) gaat uitpakken, is nu nog niet te zeggen, maar één ding staat vast: deze opzet heeft bezoekers meer dan ooit te bieden. Daarbij maakt de centrale plek van IP binnen de werelden het ook gemakkelijk om even te buurten. Zo heeft WoTS op automatiserings- en analysevlak veel te bieden. Vanuit Machevo hoorde ik al lovende woorden over de organisatie. In zijn column in de nieuwsbrief van augustus zegt Erik Slobben van J.M.E. Technische Handelsonderneming blij verrast te zijn door de goede samenwerking met FHI. ‘Laat ik het zo zeggen: “they make something happen”. FHI begeleidt de deelnemers uitstekend, luistert naar hun wensen en implementeert die, belegt bijeenkomsten waar je goed wordt geïnformeerd en maakt je beurs- deelname op maat.’ Het exposantengedeelte lijkt in WoTS als een huis te staan, doe daar als bezoeker uw voordeel mee.
pagina 3
Aviko Rixona vernieuwt complete proceslijn in Venray Anders malen, identiek eindproduct
Aviko Rixona vernieuwt complete proceslijn in Venray
Anders malen, identiek eindproduct Aviko Rixona trekt al jaren aan capaciteitsuitbreiding van zijn aardappelvlokkenproductie, een halffabrikaat voor een range van consumentenproducten.De aardappelverwerker nam eind 2017 een totaal vernieuwde proceslijn in gebruik. In het oog springt de nieuwe maallijn volgens een ingrijpend andere technologie, die nog voor fikse uitdagingen zorgde. In Venray maakt Aviko Rixona halffabrikaten voor een scala van snacks en gerechten: aardappelvlokken en -granulaten. In de entreehal staat een reclamepaneel van Rixona’s Ras-patat, een frietje dat ter plekke in de snackbar wordt gemaakt door aardappelpoeder gemengd met water door een drukplaat te persen.
pagina 8
Industrial Processing bundelt krachten met World of Technology & Science What’s new in 2018
Industrial Processing bundelt krachten met World of Technology & Science
What’s new in 2018 Het is alweer het derde kwartaal van 2018. Dat betekent dat het bijna tijd is voor de beurzen World of Technology & Science (WoTS) en Industrial Processing (IP). Veel deelnemers zijn al maanden bezig met de editie van 2018. Het enthousiasme spatte eraf bij de besprekingen over de beursprojecten en seminars, zegt de beursorganisatie. De motivatie om er een gezamenlijk succes van te maken was groot. De verenigingen FEDA, Machevo & Bulk en FHIhebben de krachten gebundeld in een samenwer- king rondom de beurzen World of Technology & Science en Industrial Processing 2018. Exposan- ten zijn in groepen bijeen gekomen om invulling te geven aan de beursthema’s:
pagina 12
Opvangen van stof is prioriteit nummer één Project-engineer René Ruighaver van keramiekproducent Almatis
Opvangen van stof is prioriteit nummer één
Project-engineer René Ruighaver van keramiekproducent Almatis Een stofvrij productieproces is een van de speerpunten bij keramiekproducent Almatis. Het opwerkingsproces van alumina naar eindproduct kent een breed innovatiepalet, van praktische oplossingen tot fundamentele ingrepen. Ook het toepassen van 3D-printing wordt tijdens het engineeringproces niet geschuwd. Het product van Almatis is een hagelwit brokje vuurvast keramiek. De grondstof is alumina, een raffinageproduct van bauxiet, de bekende grondstof van aluminium. Van alumina worden balletjes gemaakt, die het bedrijf in een van zijn vier tabular ovens keihard bakt (de temperatuur van meer dan 1000 °C zet de kristalstructuren van alumina om in een achthoekige structuur, vandaar de naam ‘tabular’). De gebakken balletjes zijn bijna net zo hard als diamant. Daarom vindt het vuurvaste keramische materiaal gretig aftrek in bedrijfstakken waarin hoge temperaturen en slijtvastheid een rol spelen, denk aan de ijzer- en staalindustrie. Toepassingen zijn onder meer bouwelementen voor hittebestendige ovens – ook de eigen tabular-ovens van Almatis zijn ermee uitgerust – en isolatoren in elektriciteitsmasten, maar ook het porseleinen puntje van de autobougie. De vestiging in de Rotterdamse Botlek is een van de zeven wereldwijde productielocaties van het concern, dat tot 2004 eigendom was van het Amerikaanse Alcoa, nu van private investeerders.
pagina 14
Beter af met nieuwe norm ISO 16890 voor luchtfiltering Martijn Lampe van Lampe Filtex
Beter af met nieuwe norm ISO 16890 voor luchtfiltering
Martijn Lampe van Lampe Filtex De oude norm voor luchtfilters EN779 maakte niet goed duidelijk welke luchtfilters bedrijven nodig hebben, vindt Martijn Lampe van Lampe Filtex: “De nieuwe ISO 16890 norm is in alle opzichten beter dan de oude, en met goed advies leidt dat tot betere luchtfiltering tegen gunstige kosten. “Bij de oude Europese Norm (EN)779 werden alle luchtfilters getest met een teststof met deeltjes van 0,4 micron”, opent Martijn Lampe, die verantwoordelijk is voor Verkoop en Advies bij Lampe Filtex. “Hoe ze die stof filterden, bepaalde de indeling in filterklassen van G(rof) 1, 2, 3, 4, M(iddelgroot) 5 en 6 en F(ijn) 7, 8, 9 voor fijne deeltjes. Maar hoe kun je die indeling maken als je alleen met deeltjes van 0,4 micron test?”
pagina 18
Slecht stromende poeders hygiënisch, constant en flexibel doseren Doseren Vincent Hentzepeter
Slecht stromende poeders hygiënisch, constant en flexibel doseren
Doseren Vincent Hentzepeter Om lastige poeders hygiënisch, constant en flexibeler doseren heeft Precision in een tijdvak van drie maanden een feeder ontwikkeld om moeizaam stromende producten efficiënt en met een constante flow te kunnen doseren. De Precision Active Feeder, kortweg PAF, is ontworpen voor het doseren van producten met slechte stromingseigenschappen, waaronder kleverige en/of vettige poeders. Enkele toepassingen zijn weipoeder, melkpoeder en cacaopoeder. De feeder is uitgerust met een productconditioner die ervoor zorgt dat het product in een constant geconditioneerde toestand wordt aangeboden aan de daaronder gelegen doseerschroef. Die is daardoor optimaal gevuld met een constant stortgewicht. Door deze mechanische bewerking van het product wordt een zeer nauwkeurige dosering behaald.
pagina 22
Elektrificatie procesindustrie vergt lange adem Nog veel hordes te nemen
Elektrificatie procesindustrie vergt lange adem
Nog veel hordes te nemen Voor de overgang van de gasgedreven procesindustrie naar een CO2 -arme energiebron is elektrificatie belangrijk. Kansrijke businesscases lonken, al lijkt kunstmestproductie op groene ammoniak nog ver weg. Ook voor toeleveranciers liggen er kansen. Maar er zijn nog legio problemen op te lossen voordat de industrie elektrisch gaat In de stoom- en warmtevoorziening valt met elektrificatie direct heel veel winst te boeken in de procesindustrie, stelt Bert den Ouden van Berenschot. De managing director Energy houdt de vinger aan de pols bij de verduurzaming van de Nederlandse procesindustrie. Zo werkte Den Ouden mee aan de recente Roadmap Chemie 2050 van brancheorganisatie VNCI. Vorig jaar voerde zijn team samen met energie-experts van andere bureaus een elektrificatiestudie uit voor TKI Energie en Industrie
pagina 26
Volautomatisch hoogbouwmagazijn voor Texmex-producten Logistiek Vincent Hentzepeter
Volautomatisch hoogbouwmagazijn voor Texmex-producten
Logistiek Vincent Hentzepeter In Roeselare heeft Texmex-producent Poco Loco een volautomatisch hoogbouwmagazijn in gebruik genomen met een totale oppervlakte van 8.000 m2.De snackfabrikant kan nu alle opslag centraliseren op één locatie in plaats van decentrale opslag bij derden. Dematic leverde de magazijnuitrusting en zorgde voor de automatisering van alle logistieke processen. De investering bedroeg € 30 miljoen.
pagina 30
Gevaarlijke poeders veilig doseren Laminaire downflow booth beschermt medewerkers tegen CRM’s
Gevaarlijke poeders veilig doseren
Laminaire downflow booth beschermt medewerkers tegen CRM’s Bij een maakbedrijf in Nederland is een laminaire downflow booth geplaatst met geïntegreerde opslagmachine voor grondstoffen om veilig metaalpoeders voor het productieproces te kunnen afwegen. Zo wordt de blootstelling van werknemers aan emissies sterk verlaagd Voor het productieproces gebruikt het bedrijf, dat niet nader genoemd wil worden, metallische poeders die medewerkers vanuit opslagvaten in kleinere containers overscheppen. De benodigde hoeveelheid wordt op een weegschaal afgewogen. Het betreft zogenaamde CRM-stoffen (zie kader). Bij blootstelling vormen ze een potentieel risico voor het personeel. Medewerkers worden beschermd met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), maar de producent wilde een stap verder gaan en de emissies tijdens de handling van poeders tot een minimum beperken. De oplossing werd gevonden in het plaatsen van een laminaire down flow booth die emissies continu afvoert. Bijzonder is dat binnen deze cabine een opslagautomaat is geïntegreerd om grondstoffen voor de productie veilig en efficiënt te kunnen afwegen en over te pakken.
pagina 32
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren