Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2018-1 20-02-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2018-1
Het opwerken van reststromen in de foodindustrie is hot; Kunstmest maken uit afvalwater; CO2: liever reduceren dan opslaan; Machinaal garnalen pellen in Groningen; Verpakkingsbeurs Empack in Utrecht met recyclestraat, live verpakkingstesten en demotour; Infographic: ATEX-proof suikermaallijnen.

Verschenen: 20-02-2018
Groene wind Column Vincent Hentzepeter
Groene wind
Column Vincent Hentzepeter Het is oppassen met conclusies trekken over de opwarming van de aarde vanuit je eigen achtertuin. Een bekende truc van klimaatsceptici om hun gelijk te halen. Dit jaar hebben ze in Amerika al weer een koude winter, vooral in het oosten. Prompt twittert Trump dat er niets aan de hand is. Oh nee? Pak de statistieken erbij en wat blijkt? De huidige koude winter in de VS kwam in de vorige eeuw nog eens in de 17 jaar voor, nu is de herhalingstijd 250 jaar! Wat vroeger niets bijzonders was, lijkt nu ineens bijzonder koud.
pagina 3
Het opwerken van reststromen is hot
Het opwerken van reststromen is hot
Bij het verwaarden van reststromen binnen de voedingsmiddelenindustrie spelen droogprocessen vaak een belangrijke rol aan de grondstof- en de energiekant. Daan Goris, teammanager Food bij Hosokawa, stelt dat bedrijven zo hoogwaardige grondstoffen kunnen terugwinnen en hun bedrijfsprocessen kunnen vergroenen.
“We krijgen met name vanuit de voedingsmiddelenindustrie veel vragen van bedrijven hoe zij reststromen uit hun productieproces toegevoegde waarde kunnen geven. Vaak gaat het om vloeistoffen, pasta’s of natte poeders die nutritioneel interessant zijn van - wege proteïnes of andere functionele eigenschappen. Denk aan restproducten bij de verwerking van vlees of vis, schillen van groenten of fruit en rest stromen van bakkerijen, brouwerijen en bioraffinageinstallaties. Het bewustzijn groeit dat producten die nu tegen betaling worden afgevoerd of ingezet worden voor laagwaardige toepassingen, opgewerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten.”
pagina 8
Kunstmest maken uit afvalwater Duurzaam, maar nog niet rendabel
Kunstmest maken uit afvalwater
Duurzaam, maar nog niet rendabel Voor rioolwaterzuiveringsinstallaties is rioolwater geen afval, maar een bron van waardevolle grondstoffen. Er wordt onder andere struviet uit gewonnen, dat dient als kunstmest. Een kijkje bij de reactor van Waterschap Vallei en Veluwe in Amersfoort.
Fosfaat is het goud van de afvalwaterstroom. Deze onmisbare meststof dreigt langzamerhand op te raken. Om een fosfaatcrisis te vermijden wordt er gezocht naar manieren om fosfaat duurzaam te winnen. Daarom heeft Waterschap Vallei en Veluwe in Amersfoort zo’n € 11-12 miljoen geïnvesteerd in een energie- en grondstoffenfabriek op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Een groot deel van dit bedrag bestaat uit EU-subsidies. Twee jaar na de ingebruikname evalueert Frank van de Grootevheen het project.
pagina 10
CO2: liever reduceren dan opslaan Industrie neemt initiatief
CO2: liever reduceren dan opslaan
Industrie neemt initiatief Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, wil het kabinet dat de industrie 18 megaton CO2 afvangt en onder de grond stopt. Onrealistisch, onzinnig en bovendien symptoombestrijding, vindt de industrie. Dit soort cijfers zijn ook haalbaar met vergaande proces­ efficiency en hergebruik van CO2.
Kabinet Rutte-III mikt op een CO2-reductie van 49% in 2030. Dat is nodig om de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs te halen, namelijk de mondiale temperatuurstijging onder de 2°C houden. De stevige ambitie levert een aanvullend reductiedoel op van 56 megaton CO2 en die komt voor bijna de helft op het bordje van de industrie te liggen.
pagina 14
Garnalen pellen op Nederlandse bodem Snel, duurzaam én rendabel
Garnalen pellen op Nederlandse bodem
Snel, duurzaam én rendabel Ruimschoots twintig ton garnalen pellen per week, daar kan geen mens tegenop. Dit gebeurt dan ook niet door mensenhanden, maar door innovatieve pelmachines in Lauwersoog. Die maken het pellen snel, duurzaam en rendabel – en het retourtje Marokko overbodig.
Thuispellen was de gewoonte in Nederland, maar daar kwam in 1989 om hygiëne-redenen een einde aan. Er kwam een wettelijk verbod op thuispellen: pellen mocht alleen nog in daartoe geoutilleerde bedrijfsruimten. De hygiëne- en kwaliteitseisen (HACCP) werden zelfs zo streng, dat uitwijken naar landen met beduidend lagere arbeidskosten aantrekkelijk werd. Daarom werd tot voor kort 95% van de Nederlandse garnalenvangst in Marokko gepeld.
pagina 18
ATEX-Proof suikermaallijnen
ATEX-Proof suikermaallijnen
Vier nieuwe suikermaallijnen met bijbehorende pneumatische transportsystemen voor aan- en afvoer van kristalsuiker en gemalen suiker zijn in 2016 geïmplementeerd bij Colbrand, de copacker en productiemaatschappij voor The Kraft Heinz Company. Colbrand produceert bekende A-merken zoals De Ruijter, Venz, Karvan Cevitam en Roosvicee. De suikermaallijnen bewerken de suiker tot de vereiste bemalingsgraad voor de productie van vlokken & hagelslag, geboortemuisjes, gestampte muisjes en suikerhagel (beter bekend als vruchtenhagel).
pagina 22
Marktleiderschap ForFarmers
Marktleiderschap ForFarmers
De vernieuwde productielocatie van ForFarmers in Almelo in winterkleed. De fabriek werd in 1962 aan de Jollesweg geopend en geldt sinds de renovatie in 2016 als een van de modernste veevoederfabrieken van de coöperatie. ForFarmers investeerde € 4,5 miljoen in vernieuwing van de molen, waar op jaarbasis 200.000 ton rundveevoer wordt geproduceerd. De fabriek kreeg onder andere een nieuwe regelkamer en nieuwe elektrische installaties en ook de laadstraat van de bulkwagens werd drastisch vernieuwd. Hierdoor is de laadtijd van een bulkwagen gehalveerd tot 25 minuten.
pagina 24
Nieuw: Recyclestraat, Live verpakkingstesten en Demotour Vooruitblik Empack 2018
Nieuw: Recyclestraat, Live verpakkingstesten en Demotour
Vooruitblik Empack 2018 De verpakkingsvakbeurs Empack vindt plaats op 10 t/m 12 april in de Jaarbeurs Utrecht. De vier hoofdthema’s van deze editie zijn Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Nieuw zijn onder meer de gethematiseerde innovatieroutes.
De raakvlakken van Empack met de solids-markt zitten in de automatisering, logistiek en distributie. Tijdens dit evenement komen aanbieders van ver - pakkingen en verpakkingsmaterialen, controle- en inspectiesystemen, verpakkingsmachines, etiket teringsapparatuur, verpakkingsadviesbureaus en verpakkingsdrukkers samen. De 16e editie van de jaarlijkse verpakkingsbeurs draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Er zijn nieuwe elementen toegevoegd aan Empack. Zo wordt in hal 2 een recyclestraat ingericht.
pagina 27
Solids processing world Internationale ontwikkelingen
Solids processing world
Internationale ontwikkelingen De Amerikaanse biologische supermarktketen Whole Foods heeft zijn nieuwste voedingstrends voor 2018 gepresenteerd. Een van de trends is om bloemensmaak te verwerken in snacks en drankjes. Denk aan fruitrepen met geranium-aardbeismaak, muesli met lavendel en citroen of marshmallows met viooltjessmaak. Deze bloemensmaaktrend gaat hand in hand met de ‘gezonde poeder’-trend. Poeders gemaakt van gezonde wondervruchten of -groenten worden steeds vaker toegevoegd aan snacks en eiwitproducten. Zelfs de haar- en huidverzorgingsproducten liften mee op de poedertrend: zo is er dit jaar haargel met eiwitpoeder en huidcrème met kaneel-appelpoeder te koop.
pagina 28
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel