Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2017-6 05-12-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Solids Processing 2017-6
Gravimetrisch doseren leidt tot minder afkeur dakpannen; Zero waste bij continuproductie (foodgrade) hotmelts; Haitsma plaatst kunststof cementsilo’s; Slimme aanpassingen verlengen levensduur ontstoffingsfilters; Belegproducent Colbrand plaatst ATEX-proof suikermaallijnen. Infographic: filtratieproces perfectioneren.

Verschenen: 05-12-2017
Gravimetrisch doseren leidt tot minder afkeur dakpannen Doseren Matthias Vanheerentals
Gravimetrisch doseren leidt tot minder afkeur dakpannen
Doseren Matthias Vanheerentals Sinds dakpanproducent Wienerberger een nieuwe feeder plaatste, is de samenstelling van hun basisgrondstof beter en betrouwbaarder geworden. Het granietpoeder wordt met de nieuwe feeder exacter en stabieler gedoseerd. Zo komen meer dakpannen door de kwaliteitskeuring.
Wienerberger is een van de grootste producenten van bakstenen, binnenmuurstenen en gevelstenen ter wereld, maar het bedrijf heeft ook een sterke positie in de productie van keramische dakpannen opgebouwd. De ‘ieperiaanse’ klei die daarvoor gebruikt wordt, komt uit kleiputten nabij Kortrijk en wordt tot dakpannen verwerkt in Wienerbergers’ fabriek in Pottelberg in Aalbeke.
pagina 10
Zero waste bij continuproductie hotmelts Voedselveilige extruderlijn
Zero waste bij continuproductie hotmelts
Voedselveilige extruderlijn Twee operators per shift bedienen Supertape’s nieuwe coatingafdeling, die gecertificeerd is voor de productie van foodgrade hotmelts. De installatie biedt flexibiliteit, efficiëntie en kwaliteitsbeheersing in een schone productomgeving. En dat alles binnen een volautomatische applicatie.

Flexibele, stofvrije containerwissel. Gecombineerd gravimetrisch doseersysteem voor granulaten, poeders en olie. Voor meer dan 50 recepturen geoptimaliseerde extruderlijn met dubbele schroef voor voedselveilige productie van hotmelts. En ‘zero waste’ dankzij een slim retoursysteem van overtollige productie. Dit zijn in een notendop de voordelen van de nieuwe extruderlijn voor foodgrade lijmen die Supertape in Etten-Leur begin 2016 in gebruik nam.
pagina 14
Haitsma kiest voor kunststof Opslag: Erik te Roller
Haitsma kiest voor kunststof
Opslag: Erik te Roller Bij Haitsma Beton in Kootstertille zijn afgelopen zomer twee stalen silo’s vervangen door twee nieuwe glasvezelversterkte kunststof silo’s. In beide silo’s, met elk een diameter van vijf meter, kan circa 500 ton cement worden opgeslagen

“In de betonindustrie denken mensen vaak dat kunststof uitsluitend geschikt is voor kleinere silo’s. Cement kun je echter heel goed en zelfs beter opslaan in een silo van glasvezelversterkt polyester”, zegt Michel Bregman van UBO Engineering in Soesterberg. Deze firma heeft de installatie van de kunststof silo’s met doseerlijnen vanaf het begin tot het einde verzorgd.
pagina 20
Slimme ingrepen verlengen filterstandtijd Ontstoffing: Pieter van den Brand
Slimme ingrepen verlengen filterstandtijd
Ontstoffing: Pieter van den Brand De levensduur van ontstoffingsfilters blijkt geregeld korter dan berekend. Suboptimale filtratieprocessen of een gewijzigde productsamenstelling zijn daar vaak debet aan. Toch zijn snelle en eenvoudige oplossingen voorhanden, leert de praktijk.

De doorsnee automobilist zal het vermoedelijk niet weten, maar in menig aircosysteem zitten dunne aluminium precisiebuisjes voor koeling van de bolide. Eén van de makers daarvan is HE Tubing. De fabriek in Harderwijk maakt de aircobuisjes met een speciale extrusietechniek. Voor een langdurige bescherming tegen corrosie krijgen ze meteen na het extrusieproces, als de profielen nog warm zijn (circa 550 °C), een coating van zink
pagina 23
Cosun bundelt  R&D in Dinteloord
Cosun bundelt R&D in Dinteloord
In Dinteloord heeft Cosun onder de rook van suikerfabriek Dinteloord zijn nieuwe innovatiecentrum in gebruik genomen. Met de realisatie van dit onderzoeksgebouw, inclusief pilotinstallaties, is alle onderzoek en ontwikkeling van Cosun ondergebracht in een duurzaam gebouw met de nieuwste uitrusting. Het voormalige Cosun Food Technology Centre (CFTC) heet nu Cosun Research & Development (Cosun R&D). Deze naam dekt de lading van de R&D-activiteiten beter. Die richten zich niet alleen op voedingsmiddelentechnologie, maar ook op vernieuwing in de procesindustrie. Inmiddels zijn de afdelingen Cosun New Business & Innovation, Cosun Research & Development en Cosun Biobased Products vanuit Roosendaal verhuisd naar de nieuwe locatie. De medewerkers van het IRS, die zich richten zich op de optimalisatie van de bietenteelt, volgen voorjaar 2018.
pagina 28
Colbrand’s suikermaallijnen nu ATEX-proof ATEX: Pieter van den Brand
Colbrand’s suikermaallijnen nu ATEX-proof
ATEX: Pieter van den Brand Vanwege ATEX-veiligheid koos Colbrand voor een volledige vernieuwing van zijn suikermaalproces, de basis voor oer-Hollands broodbeleg als hagelslag en vruchtenhagel. Door de oude en nieuwe installatie gelijktijdig te laten draaien kon het bedrijf binnen een half uur geruisloos overschakelen.

Wie kent het niet, het broodbeleg van De Ruijter? Hagelslag en-vlokken, geboorte- en gestampte muisjes, vruchtenhagel. Engineering-manager Niek Koster geeft een rondleiding door de belegfabriek. In de fabriekshal op het Utrechtse industrieterrein Lage Weide hangt de diepe geur van cacao. In de inpakruimte komen de De Ruijter pakken voorbij op de transportband. Verderop worden de wit met blauw of roze gekleurde geboortemuisjes verwerkt tot kant-en-klaar product. Al het broodbeleg heeft een belangrijk ingrediënt gemeen: suiker. De vier nieuwe suikermaallijnen vormen dan ook het hart van het productieproces.
pagina 30
Filtratieproces perfectioneren Milieu Vincent Hentzepeter
Filtratieproces perfectioneren
Milieu Vincent Hentzepeter Het optimaliseren en bewaken van een filtratieproces begint met een gedegen inspectie van het systeem en het onderliggende proces. Daarbij worden onder andere debieten, reinigingssystemen, filtermateriaal, afdichtingen en appendages gecontroleerd.
Ieder product of proces heeft andere eigenschappen, waar een specifiek filtermateriaal bij hoort. Er zijn veel mogelijkheden in materiaalkeuze op grond van variabelen als doorlaat, chemische eigenschappen, procestemperatuur, en de afwerking en nabehandeling van het materiaal. Op basis van een stofanalyse door de leverancier en diens ervaring kan de juiste keuze gemaakt worden. Bij de uitvoering van de filterzakken is het van belang rekening te houden met voedselveiligheid en explosieveiligheid
pagina 34
Solids processing world Internationaal Vincent Hentzepeter
Solids processing world
Internationaal Vincent Hentzepeter Mega-uitbreiding Rijstfabriek De Canadese divisie van snoep, voedings- en diervoedingsfabrikant Mars Inc. heeft zijn rijsten granenfabriek in het Canadese Bolton met 60.000 m2 uitgebreid. Daarmee is de capaciteit van deze productielocatie voor producten van de merken Uncle Ben’s en het biologische Seeds of Change flink toegenomen. De fabriek kan nu voorzien in de toenemende vraag naar kant-enklare rijst- en granengerechten die alleen nog opgewarmd hoeven te worden voor consumptie. Met een bedrag van ruim $ 60 miljoen is dit de grootste investering van moederbedrijf Mars ooit. De fabrieksuitbreiding levert 27 nieuwe banen op. Het is de tweede mega-investering van een multinational in de Canadese provincie Ontario dit jaar. Eerder stak Nestlé ruim $ 50 miljoen in haar fabriek in Newmarket. ● Bron: Mars
pagina 36
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel