NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2017-5
een terugblik op ’s werelds grootste technologiebeurs voor de droge procesindustrie: ‘Powtech’. We voeren u langs de hoogtepunten met innovaties op het gebied van groene productie, explosieveiligheid en kwaliteitsborging. Tevens in dit nummer een fotoverslag van Solids Rotterdam 2017.

Verschenen: 31-10-2017
Terugblik Solids Rotterdam 2017 Veel bezoekers op zoek naar maatwerkoplossingen.
Terugblik Solids Rotterdam 2017
Veel bezoekers op zoek naar maatwerkoplossingen. Uit gesprekken met leveranciers bleek dat bezoekers aan Solids Rotterdam vooral op zoek waren naar maatwerkoplossingen voor knelpunten in het proces en de beurs aangrepen om te sparren over zaken als kwaliteitsverbetering, efficiëntie en automatisering. Een fotoimpressie van twee dagen Ahoy

Gemengde ervaringen bij exposanten tijdens deze editie van Solids Rotterdam. Waar de een zo veel bezoekers trok dat de lunch erbij inschoot, klaagde de ander over duimen draaien en weinig leads. Er gingen stemmen op de beurs vroeger te laten starten, bijvoorbeeld om 9:00, omdat veel bezoekers het na 14:00 voor gezien houden. Samen trokken Pumps & Valves en Solids ruim 3.000 bezoekers, een plus ten opzichte van 2015.
pagina 10
Microdosering nog vaak een hoofdpijndossier Expertvisie: Vincent Hentzepeter
Microdosering nog vaak een hoofdpijndossier
Expertvisie: Vincent Hentzepeter Het wegen en doseren van microcomponenten is vaak handwerk en daarmee foutgevoelig. Door missers worden complete batches afgekeurd. René Verbaten, directeur van Verbaten Stortgoedtechniek, breekt daarom een lans voor automatische doseersystemen.

Automatisch doseren wordt steeds betaalbaarder, voorkomt foutdoseringen, bespaart ruimte, minimaliseert stofvorming en maakt het track & trace-systeem van de productie compleet. Vooral track & trace wordt steeds belangrijker in deze discussie. In de huidige, geautomatiseerde processen worden t&t-records online gegenereerd. Microdosering blijkt daarin een zwakke schakel, stelt René Verbaten, omdat het vaak handwerk is. Het risico van menselijke fouten ligt dus voortdurend op de loer. Ogenschijnlijk kleine missers kunnen tot afkeur leiden van een complete partij of zelfs terughaalacties. Toch wordt microdosering nog weinig geautomatiseerd. “De hoogte van de investering om de vaak vele en kleine componentgewichten nauwkeurig in een recept te kunnen doseren is nogal eens een struikelblok”, stelt Verbaten. “Toch wordt de noodzaak om handmatig afwegen te automatiseren steeds groter. Enerzijds om productafkeur door genoemde foutwegingen te voorkomen, anderzijds om eventuele claims te kunnen weerleggen als er iets mis is gegaan met de productie. Bij volledige traceability in de productieketen is dat tenslotte een stuk gemakkelijker.”
pagina 14
 Fijnstof te lijf met onstoffingsinstallatie Ontstoffing: Matthias Vanheerentals
Fijnstof te lijf met onstoffingsinstallatie
Ontstoffing: Matthias Vanheerentals Jan De Nul Group heeft een splinternieuwe ontstoffingsinstallatie geplaatst in zijn nieuwe schrijnwerkerij in Aalst. De installatie zuigt houtstof en hout krullen afkomstig van de houtbewerking af. Werknemers ademen zo minder fijnstof in en werktuigen en snijgereedschap slijten minder snel. De optionele luchtrecirculatie zorgt voor besparing op de energiefactuur.

Jan de Nul Group staat vooral bekend om de baggeractiviteiten waarin ze wereldwijd markt - leider zijn. Daarnaast zijn ze actief in offschore diensten, civiele werken en milieuwerken. In het kader van hun civiele werken opende ze één jaar terug de grootste timmerfabriek in de sector, met een oppervlakte van 2.300 vierkante meter, om bekistingen voor de bouw in elkaar te timmeren. De wereldspeler pakte het probleem van houtstof en houtkrullen meteen groot aan. Nogal wat tim - merfabrieken zien dat probleem over het hoofd, maar bij Jan De Nul wilden ze het meteen met een volwaardige industriële toepassing oplossen. “Als er te veel houtstof rondvliegt op de werk - vloer, dan sta je er binnen de kortste keren met je voeten in en kan je er op uitglijden”,
pagina 16
Sorptiedroogtechniek reduceert energiegebruik Milieu:Vincent Hentzepeter
Sorptiedroogtechniek reduceert energiegebruik
Milieu:Vincent Hentzepeter Een nieuwe ontwikkeling binnen de droogtechniek is de inzet van adsorberende materialen om de drooglucht te ontvochtigen. De adsorbentia – de naam zegt het eigenlijk al – nemen het vocht op. Bij sommige adsorbentia, zoals zeolieten, zorgt de bindingsenergie van het water aan de zeoliet voor een temperatuurverhoging die in het droogproces benut kan worden. De adsorbentia moeten na gebruik worden geregenereerd. Door ze te verwarmen wordt het water weer van het adsorbens verwijderd. Regeneratie vindt meestal plaats met hete lucht, maar kan ook met oververhitte stoom, zoals in deze tekening. Bij regeneratie met oververhitte stoom komt het uit de adsorbentia verdreven water beschikbaar als stoom, die weer als energiebron kan dienen.
pagina 20
Efficiëntie en veiligheid trending topics Terugblik Powtech 2017
Efficiëntie en veiligheid trending topics
Terugblik Powtech 2017 Apparatuur kan met steeds minder energie toe, wordt compacter en kan op dezelfde voetafdruk soms wel de dubbele capaciteit halen. De droge procesindustrie krijgt zo steeds meer mogelijkheden voor efficiënte, groene productie. Daarbij staat veiligheid voorop, of het nu gaat om de kwaliteitsborging van de medicijn- en voedselproductie, of om werknemers te beschermen tegen contaminatie en explosiegevaar.

Opvallend tijdens deze Powtech was dat diverse leveranciers uitpakten met een novum op veiligheidsgebied. Sommige apparatuur was zo nieuw dat het niet op de foto mocht. Zo had het Zwitserse DEC, actief in de handling en insluiting van poeders in farmaceutische productieomgevingen, een ontstoffingsinstallatie op de stand staan met een geïntegreerde handschoenenkast.
pagina 23
Innovatieve extrusielijn voor polypropyleen
Innovatieve extrusielijn voor polypropyleen
SABIC heeft in Geleen een nieuwe proeffabriek voor polypropyleen (PP) gebouwd. De sterk geautomatiseerde lijn werd in september officieel door EZ-minister Henk Kamp geopend. De pilotplant op het terrein van SABIC’s Global Technology Center for Europe dient voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie PP-materialen. Hiervoor wordt gasfase-polymerisatietechnologie toegepast. De polymerisatie van gasvormige monomeren kent een complexe kinetiek. Deze techniek staat daarom commercieel nog in de kinderschoenen, maar biedt materiaaltechnische voordelen. SABIC spreekt van een ‘verbeterde balans tussen stijfheid en impactweerstand en vloei-eigenschappen voor de ontwikkeling van impact polypropyleen, random copolymeren en homopolymeren.’ De fabriek zal ook experimenteren met geavanceerde katalysatoren.
pagina 28
Highlights ’lage landen’ Terugblik Powtech: innovaties uit Nederland en België
Highlights ’lage landen’
Terugblik Powtech: innovaties uit Nederland en België Powtech wordt steeds internationaler. Een aantal Nederlandse en Belgische leveranciers komt hier al jaren, zoals meng- en transportspecialist Dinnissen en afzaklijnenfabrikant Arodo. Een enkele leverancier stond er voor het eerst. Een ronde over de beurs op zoek naar de krenten uit de pap onder exposanten uit Nederland en Vlaanderen.

Explosieveiligheid was ook deze Powtech een hot topic. Buiten waren er demonstraties om de impact van een stofexplosie te ervaren. Door dezelfde proef zonder en met explosiebeveiliging te demonstreren werden nut en noodzaak van zulke systemen direct duidelijk. Daarbij lag de aandacht sterk op actieve explosieonderdrukkers.
pagina 31
Solids processing world Internationaal: Vincent Hentzepeter
Solids processing world
Internationaal: Vincent Hentzepeter WICHITA, KS, VS HYPERMODERNE BIODIESELFABRIEK Agri-foodbedrijf Cargill gaat in de staat Kansas een hypermoderne biodieselfabriek bouwen. De beoogde capaciteit bedraagt ruim 200 miljoen liter per jaar. De opening staat voor begin 2019 gepland. De investering past in Cargills strategie om zich sterker te manifesteren in de biobrandstoffenmarkt en de economische ontwikkeling in boerengemeenschappen een impuls te geven. Deze biodieselfaciliteit wordt de derde van Cargill in het Midden-Westen. De productielocatie creëert werk voor 35 mensen. (Bron: Powderbulksolids.com)
pagina 36
Nieuw compressor geeft denkavit ’meer lucht’ Techniek: Erik te Roller
Nieuw compressor geeft denkavit ’meer lucht’
Techniek: Erik te Roller Met een nieuwe compressor beschikt diervoederproducent Denkavit het hele jaar door over voldoende perslucht, ook bij groeiende productie. De vrijkomende warmte kan het bedrijf goed benutten.

Denkavit, fabrikant van diervoeder voor vleeskalveren, fokkalveren, biggen en lammeren, gebruikt perslucht door zijn hele fabriek voor het bedienen van bijvoorbeeld vlinderkleppen, pelletizers en afzaklijnen. Dat wordt allemaal geregeld met een digitaal besturingssysteem.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren