NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2017-4
Expertvisie Euro Manchetten: ’One size fits all, daar geloven wij niet in’; Vooruitblik op Solids Rotterdam (4-5 oktober) met noviteitenoverzicht; Procestechnologie: Pulsed Electric Fields voor solids; Factory of the Future: Nuscience in Drongen ontwierp alles zelf. Infographic: eierschaaldroger verwaardt afval tot grondstof. Arbo: de gevaren van inadembaar kwartsstof.

Verschenen: 26-09-2017
One size fits all, daar geloven we niet in
One size fits all, daar geloven we niet in
Flexibele verbindingen zijn cruciaal voor het verbinden van buizensystemen en de koppeling van transportleidingen aan machines en weeginstallaties. Wie voor maatwerk en innovatief ontwerp kiest, betaalt iets meer, maar verhoogt de uptime van proceslijnen, bespaart op onderhoud en voorkomt contaminatie. Dat stelt Walter van Loon, directeur-eigenaar van Euro Manchetten.

“In 2004 ontwikkelden we onze manchet met quickconnectverbinding. Ik was toen twee jaar zelfstandig ondernemer. Het was destijds in de voedingsmiddelenindustrie gebruikelijk alles met een klem vast te zetten. Dat gaf een hoop gedoe bij het reinigen van de leidingen als je alle flexibele verbindingen moest demonteren. Losmaken en terugplaatsen kon alleen met gereedschap. We kregen vooral vanuit de melkpoederindustrie de vraag of dat niet handiger kon. Zo kwamen we op snelsluitklemmen die je zo op de Jacob-lijn kunt monteren en demonteren.”
pagina 12
25% vernieuwing is supergezond Bas van Gent van Easyfairs over de komende Solids Rotterdam
25% vernieuwing is supergezond
Bas van Gent van Easyfairs over de komende Solids Rotterdam Solids Rotterdam is hét netwerkplatform voor bedrijven in de Nederlandse droge procesindustrie, stelt group event manager Bas van Gent, tentoonstellingsdirecteur bij beursorganisator Easyfairs. Met 25% vernieuwing in het expositieaanbod leren bezoekers bovendien gegarandeerd iets over de laatste technologische ontwikkelingen.

Waarom is Solids Rotterdam een ‘must go’? “Natuurlijk moet je gaan! Deze beurs is eens in de twee jaar in Nederland, marktdekkend en sterk community-driven. Het is echt een ontmoetingsplatform. Dit face-to-face contact is zó belangrijk in deze digitale wereld. Als je een deal wilt maken, moet je elkaar even zien. Dat werkt nu eenmaal beter. De beurs komt in de verbouwde hallen van de vernieuwde Ahoy mooier uit, want er is meer hoogte. Dat maakt dat we in de combinatie met Pumps & Valves – waar de focus ligt op pompinstallaties en uitrusting voor industriële processing – beter kunnen schakelen. Je krijgt straks meer het gevoel over één beurs te lopen. En er is trouwens aardig wat overloop tussen deze twee beurzen. We zien per beurs dat grofweg de helft van Solids naar Pumps & Valves loopt en omgekeerd. Veel bedrijven zitten in beide sectoren, waardoor ze zich met één beursbezoek op de hoogte kunnen stellen van de ontwikkelingen in de droge en de natte procestechnologie.”
pagina 16
Noviteitenoverzicht en beursnieuws van A tot Z Preview Solids Processing Rotterdam
Noviteitenoverzicht en beursnieuws van A tot Z
Preview Solids Processing Rotterdam Wat hebben de exposanten te bieden tijdens Solids Rotterdam, de vakbeurs voor de droge procesindustrie die op 4 en 5 oktober plaatsvindt in Rotterdam Ahoy? In dit overzicht vindt u noviteiten en beursnieuwtjes op alfabetische volgorde.
pagina 19
PEF-technologie ook voor Solids Voorbehandeling verhoogt opbrengst en kwaliteit
PEF-technologie ook voor Solids
Voorbehandeling verhoogt opbrengst en kwaliteit Pulsed Electric Fields, bekend als ‘milde’ conserveringsmethode voor vloeibare voedingsmiddelen, kan nu ook toegepast worden voor het voorbehandelen van ‘stortgoed’ als aardappelen of appels. Belangrijkste voordelen: energiebesparing en kwaliteitsverbetering.

Pulsed Electric Fields (PEF) is naast hogedrukpasteurisatie (HPP) een manier om voedingsmiddelen zoals sappen te conserveren. Inmiddels zijn er wereldwijd diverse bedrijven die – vaak voor derden – met deze technologie werken. Het Wageningse bedrijf TOP BV heeft veel expertise opgebouwd op dit gebied. Directeur Wouter de Heij benadrukt dat PEF niet alleen voor vloeibare, maar ook voor vaste voedingsmiddelen gebruikt kan worden. Het achterliggende principe is precies hetzelfde, alleen de toepassing is anders. “Het gaat niet om conservering, maar om een voorbehandeling die de daaropvolgende processtappen vergemakkelijkt en zorgt voor een hogere yield.”
pagina 32
Goed design begint met de details COO Chris Mercier over Nuscience’s 4-in-1 ‘next generation’ fabriek
Goed design begint met de details
COO Chris Mercier over Nuscience’s 4-in-1 ‘next generation’ fabriek De Nuscience fabriek in Drongen, in 2017 uitgeroepen tot Factory of the Future, werd geheel intern ontworpen. Zo kon de specialist in premixen, young animal nutrition, en solid en liquid additieven voor de diervoerderbranche de ultieme productiefaciliteit realiseren. Chris Mercier, COO bij de Nuscience Group, vertelt hoe zijn team dat klaarspeelde.

‘De nichemarkt waarin wij opereren, vereist een ontwerp dat ver afwijkt van een traditionele veevoederfabriek. Een goed design begint met de details. Dat vraagt om een ontwerp dat onze ervaring in veiligheid, kwaliteit en onderhoud meeneemt en ook rekening houdt met de noden van de klant, nu en in de toekomst.” Chris Mercier, COO bij de Nuscience Group, is een man die zeker is van zijn zaak. Met voor zich een maquette van de fabriek licht hij zijn verhaal toe. “Binnen onze niche is er ongeveer één fabriek per honderd of meer veevoederbedrijven. Meestal is dit een premixfabriek of een concentratenfabriek, soms beide, maar zelden gespecialiseerd. Dus is het haast onmogelijk om een geschikt ingenieursbureau of externe partner te vinden die voldoende toegevoegde waarde kan leveren bij zo’n complexe 4-in-1 ‘next generation’ fabriek als wij beoogden.”
pagina 36
Eierschaaldroger maak grondstof van eierschaalafval Circulaire economie
Eierschaaldroger maak grondstof van eierschaalafval
Circulaire economie Voor de eiverwerkende industrie heeft Van Beek deze eierschaaldroger (ESD) ontwikkeld om natte, gebroken eierschalen te drogen. Die hoeven dan niet meer tegen betaling te worden afgevoerd als CAT3 afval en mogen als kalktoeslag in de landbouw gebruikt worden. Als het proces gecertificeerd is en de producent kan aantonen dat er geen microbiologische risico’s zijn, dan mogen de droge eierschalen ook geleverd worden aan de voederindustrie.

De eierschalen komen aan vanuit de productie en worden gedoseerd in een centrifuge of persschroef voor een eerste voordroging. In deze stap wordt het eerste aanhangend vocht verwijderd. Indien nodig worden de schalen eerst gewassen om aanhangend eiwit en vliezen weg te spoelen. Een mogelijke tussenstap is het verkleinen van de eierschalen met een vergruizer. De gebroken en voorgedroogde eierschalen worden gedoseerd in de inloop van de ESD. Dit is een verwarmd schroefsysteem met dubbelwandige behuizing en een dubbelwandige schroef. Aan de bovenzijde bevinden zich drie afzuigpunten voor het afzuigen van de vochtige lucht. Het verwarmen van de behuizing en de schroef gebeurt met thermische olie die via een verwarmingsketel verhit wordt tot 190-230 ⁰C. Zowel behuizing als schroef worden verwarmd. De eierschalen worden door de paddels op de schroef gehusseld en naar de uitloop getransporteerd. Het toerental en de temperatuur bepalen de droogcapaciteit. Het uiteindelijke resultaat is een vochtpercentage van <1%; de ingaande natte schalen hebben een vochtpercentage van circa 16%.
pagina 42
Uitbreiding supervezelproductie
Uitbreiding supervezelproductie
Teijin Aramid gaat de productiecapaciteit uitbreiden van haar fabriek in Emmen waar de supervezel Twaron wordt gemaakt. Het bedrijf gaat investeren in nieuwe spintechnologie voor de Twaron-fabriek die in het eerste kwartaal van 2019 gereed moet zijn. Teijin ziet de vraag naar de hoogwaardige para-aramidevezel Twaron stijgen. Met de nieuwe spintechnologie kan het bedrijf de productiecapaciteit vergroten en aan de marktvraag voldoen. Bovendien wordt het spinproces hiermee verder geautomatiseerd. Dit verlicht het werk voor de operators.
pagina 46
Kwartsstof: Het nieuwe asbest?
Kwartsstof: Het nieuwe asbest?
Het inademen van kwartsstof is schadelijk. Werknemers moeten daartegen beschermd worden. Nederland kent een arbonorm voor respirabel kristallijn silica (rcs) en de procesindustrie doet aan zelfregulering. Een EU-brede norm is in de maak, maar die zou wel wat strenger mogen.

“We gebruiken de beste klei voor ons product, en die hebben we gevonden in Turkije”, vertelt directeur Peter Verseveldt van Sivomatic. De gevonden kleisoort is bentoniet en het product is kattenbakvulling. Het Brabantse familiebedrijf geldt als een van de grootste aanbieders in Europa. “Dit is de beste kleisoort om geuren op te nemen. Bovendien vormt zich rondom de uitwerpselen een klontje, dat het baasje eenvoudig uit de kattenbak kan scheppen. Dus hij hoeft de bak alleen maar bij te vullen.” In Turkije staat de fabriek van Sivomatic waar het gedolven bentoniet wordt gedroogd, gebroken en gezeefd. In bigbags gaan de korrels via schip naar de fabriek in Moerdijk, waar ze nogmaals worden gezeefd, een lekker luchtje krijgen en worden verpakt. “De vorming van stof heeft onze continue aandacht, ook al zit er in onze bentoniet maar één procent kwarts. Alle stof in ons proces vangen we weg via afzuigsystemen en stoffilters. In de fabriek in Turkije passen we dezelfde maatregelen toe. Daar dragen onze mensen ook stofkapjes”, vertelt Verseveldt. Naast bentonietverwerkers als Sivomatic kent de droge procesindustrie meer sectoren waar werknemers kans lopen op blootstelling aan respirabel kristallijn silica (rcs). Denk aan de keramische industrie, de glas- en cementindustrie en de natuursteenbewerking. Overal waar uit minerale grondstoffen (zand, mergel en natuursteen) producten worden gemaakt, bewerkt en verwerkt in bulkprocessen, komt kwartsstof vrij. In Nederland geldt een arbogrenswaarde van 75 µg/m3 (de maximaal toegestane dosis op een achturige werkdag). Dat is een abstract getal, maar de wettelijke norm is te vergelijken met een paar schepjes suiker verspreid over een voetbalveld. De beeldspraak komt van arbeidshygiënist Chantal van Hengstum van het Informatiebrede KennisCentrum van de Inspectie SZW. “Eenmaal in de lucht doet rcs er lang over om neer te slaan”, legt ze uit. “De toegestane dosis is laag, je zit er al snel overheen”, zegt haar collega en veiligheidskundige Nathan
pagina 50
Solids processing world vastgoed verwerken over de hele wereld
Solids processing world
vastgoed verwerken over de hele wereld vastgoed over de hele wereld in landen als: de Verenigde Staten, Italië, Australië, Thailand, Egypte en Zwitserland.
pagina 56
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren