Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Solids Processing 2017-3
Expertvisie Precia-Molen: ’ATEX-certificering en nauwkeurig wegen vereist proceskennis’; Hergebruik verpakkingslijnen bij NuScience ; Gebruik maken van innovatiesubsidies van Nederlandse en Europese overheid loont; Grasraffinage verhoogt opbrengst dierlijk eiwit per hectare; Megaplant verzorgt volautomatische productie tuinbouwsubstraat; Vooruitblik op de stortgoedbeurs Solids Rotterdam.

Verschenen: 06-06-2017
ATEX-certificering en nauwkeurig wegen vereist proceskennis Expertvisie Frank Heeren en Johan Roest, Precia-Molen
ATEX-certificering en nauwkeurig wegen vereist proceskennis
Expertvisie Frank Heeren en Johan Roest, Precia-Molen Compactisering, ATEX-certificering en optimale integratie in de procesflow maken wegen efficiënter, veiliger en nauwkeuriger, stellen project engineer Frank Heeren en service coördinator Johan Roest van Precia-Molen. Bunkerwegers zijn van oudsher een specialiteit van Molen. Die activiteit is na de overname door Precia nog belangrijker geworden. Dit soort installaties is geen rocket science, ontwikkelingen zitten in de finesses. Johan Roest: “Snellere machines die minder ruimte innemen, zijn de trend. Bij de aan- en afvoer naar en van de bunker willen bedrijven naar een zo laag mogelijk hoogte. Dat vraagt om weeg-apparatuur met kleine inbouwmaten. We maken ze daarom steeds compacter.” Daarbij is elk weegsys-teem afgestemd op de toepassing. Er wordt nooit zo maar een weegbunker geplaatst zonder eerst de procesflow te doorgronden. “Steeds vaker krijgen we de vraag om ook naar de toe- en afvoersyste-men te kijken en of daar verbeteringen nodig zijn. Je kunt het weegproces daar niet los van zien. Elk pro-duct heeft zijn specifieke loopeigenschappen. Die kunnen sterk van invloed zijn op het weegproces.”
pagina 10
NuScience hergebruikt afzaklijnen en palletiser in nieuwe feed-supplement fabriek Tweede leven voor verpakkingslijnen.
NuScience hergebruikt afzaklijnen en palletiser in nieuwe feed-supplement fabriek
Tweede leven voor verpakkingslijnen. NuScience heeft twee bestaande afzaklijnen en één palletiseermachine vanuit oude locaties overgebracht naar de nieuwbouw in Drongen bij Gent. In de ontwerpfase werd nauw samengewerkt met de leverancier voor inpassing van de ‘tweedehands’ installaties. Vanuit de controleruimte in NuScience’s nieuwe fabriek biedt de enorme glazen pui zicht op de afvulhal met afzakinstallaties, palletisers en een rollerbaan met bigbag-installatie. Zakken met 25 kg producten bewegen na het afvullen op de band omhoog, waarna een grijper ze op een platform in de juiste positie draait.
pagina 12
Weg zoeken in subsidiewoud loont
Weg zoeken in subsidiewoud loont
De procesindustrie kan volop profiteren van overheidsprogramma’s en -regelingen om hun innovaties een slinger te geven. Niet elk bedrijf weet de weg te vinden. Dat het de moeite waard is, illustreert de praktijk bij procesbedrijf OCI Nitrogen en de droogtrailer van CATO Engineering en Van Lijssel Transport. Het ei van Columbus: op weg naar de klant een product drogen met restwarmte van de vrachtwagenmotor. De bedenker is transportbedrijf Van Lijssel. Maar het bedrijf miste technische expertise op het gebied van droogprocessen. Tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) raakten medewerkers van Van Lijssel in gesprek met Immanuël Jurg van CATO Engineering. Dit bedrijf voert grote projecten uit van machineaanpassingen voor klanten in de procesindustrie en de stortgoedsector, denk aan stoffilters, cyclonen en natwassers. De krachten werden gebundeld en vier jaar later ligt er een volledig uitgewerkt 3D-ontwerp van een droogtrailer. “Geïnteresseerden kunnen hem vandaag nog bestellen”, zegt Jurg.
pagina 17
Grasraffinage verhoogt opbrengst dierlijk eiwit met 50% per ha Meer dierlijk eiwit uit gras halen
Grasraffinage verhoogt opbrengst dierlijk eiwit met 50% per ha
Meer dierlijk eiwit uit gras halen Per jaar wordt in Nederland tussen de 50 en 75 miljoen ton gras geoogst. Het merendeel wordt ingekuild voor veevoer en levert zo een bijdrage aan de productie van melkproteïnen. Grasraffinage maakt die conversie naar dierlijk eiwit efficiënter en minder belastend voor het milieu. Grassa is een onderneming die al geruime tijd werkt aan grasraffinage. Door gras te raffineren ontstaat een eiwitrijke sapfractie en een vezelfractie. Het sap kan sojaschroot in varkensvoer vervangen en de (ingekuilde) vezels leveren als ruwvoer voor melkvee evenveel melk op als gewoon kuilgras. Bovendien zijn er milieuvoordelen. Grasraffinage is echter alleen rendabel als de verwerking direct na het maaien gebeurt en er niet te veel water verplaatst hoeft te worden. Daarom heeft Grassa ook een mobiele raffinage-unit ontwikkeld. Proces-technoloog Bram Koopmans: “We hebben op basis van een verplaatsbare installatie, waarmee we jaren hebben getest, een mobiele unit ontwikkeld die op een vrachtwagen staat. Die mobiliteit is essentieel: grasraffinage kan alleen uit als er zo min mogelijk met water wordt gesleept.”
pagina 22
Actieve en passieve explosiebescherming  Veiligheid
Actieve en passieve explosiebescherming
Veiligheid Een van de oplossingen op de markt voor het onderdrukken van explosies in technische installa-ties is het high-rate discharge (HRD)-systeem van RSBP dat beginnende explosies in ontvlambaar stof detecteert en het probleem direct de kop indrukt. Hiermee kunnen filters en filtratie-units, vacuüminstallaties, silo’s, molens, drogers, cyclo-nen, transportsystemen, stofopvangsystemen, elevatoren, mengers en brekers tegen de gevolgen van (stof)explosies worden beschermd. In de actieve uitvoering signaleren uiterst gevoelige drukdetectoren binnen milliseconden dat er zich een explosieve situatie ontwikkelt. Hierop opent het systeem zijn HRD-kleppen en activeert de HRD-flessen met het brandblusmateriaal. Telescopische spuitmondjes zorgen ervoor dat de blusstof alle hoeken van de installatie bereikt. Hiermee is het probleem onder controle en wordt de schade tot een minimum beperkt.
pagina 26
6e editie bulktechnologievakbeurs op 4 en 5 oktober in R’dam Ahoy  Vooruitblik Solids Rotterdam
6e editie bulktechnologievakbeurs op 4 en 5 oktober in R’dam Ahoy
Vooruitblik Solids Rotterdam Op 4 en 5 oktober 2017 zal Solids Rotterdam gehouden worden. Solids is de enige vakbeurs voor de complete stortgoedsector in Nederland. De beurs werd hier voor het laatst in 2015 gehouden. Na zes succesvolle edities staat dit tweedaagse netwerkplatform van de stortgoedsector in Rotterdam Ahoy weer op de agenda. De beurs is beide dagen te bezoeken tussen 10:00 en 17:00. Solids Rotterdam kent inmiddels al meer dan 120 inschrijvingen, waaronder AZO, Dinnissen bv, E & R bv Vlaardingen, Euromanchetten & Compensatoren, Gardner Denver Nederland bv, Gericke bv, KSE Process Technology bv, Matec Massagoed techniek, Rice Lake Weighing Sys-tems Europe, Symach bv, TBMA Europe bv en VDL Industrial Products bv. Naar verwachting komen hier nog ruim 40 partijen bij.
pagina 29
Pilot met verwaarding citrusschillen
Pilot met verwaarding citrusschillen
De ambities van PeelPioneers zijn groots: na afronding van hun pilot willen deze enthousiaste ondernemers een fabriek neerzetten om waardevolle grondstoffen uit sinaasap-pelschillen te winnen. De gewonnen vloeistof met etherische oliën is het ‘goud’. Er zitten geur- en smaakstoffen in die veel worden gebruikt in de voedingsindustrie. Geestelijk vader van PeelPioneers is Sytze van Stempvoort. De chemiestudent doet de master ‘Science, Business & Innovation’ aan de VU en hoopt volgend jaar af te studeren. Het idee om waardevolle stoffen uit sinaasappelschillen te winnen kreeg hij naar aanleiding van een onderzoek tijdens zijn bachelor.
pagina 30
Volautomatische productie tuinbouwsubstraat bij Jiffy Consolidatie op één locatie van 6 ha
Volautomatische productie tuinbouwsubstraat bij Jiffy
Consolidatie op één locatie van 6 ha Het voorbereidingsproces duurde tien jaar, maar eind 2016 is 1Plant van Jiffy in bedrijf genomen. De enorme volautoma-tische productielocatie in Zwijndrecht vervangt vijf fabrieken. De fabriek is een toonbeeld van efficiency en kwaliteits-verbetering, onder andere door zijn innovatieve zeef- en verpakkingsprocessen. Vier van de vijf oude productielocaties van Jiffy, leverancier van substraten voor de tuinbouwsector, zijn inmiddels gesloten. De laatste, in Moerdijk, volgt binnenkort. Op de nieuwe locatie in Zwijndrecht is 80% van de machines nieuw, 20% is afkomstig van een van de andere Jiffy-locaties. Roelof Buisman, manager van Jiffy’s Centre of Excellence: “1Plant is van scratch opgebouwd. We hebben alle processen en werkhandelingen onder de loep genomen. De goede dingen hebben we behouden, maar door onze keuze voor een heel andere manier van werken is er ook heel veel veranderd. Dit heeft geleid tot een geoptimaliseerd en volautomatisch productie-proces met de meest geavanceerde technieken.” 1Plant beschikt over een eigen havenfaciliteit voor het aanmeren en lossen van grote zeeschepen. Tweeënhalve hectare is overdekt en ingericht met een opslagterminal en productiehallen.
pagina 32
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren