NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2017-2
Expertvisie Dinnissen: kansen op de wereldmarkt; Predictive analytics in de praktijk op Chemelot; TPM bij SuikerUnie: nu meten, straks verbeteren; Recycling van kunststof zou baat hebben bij verplichte hergebruiktargets voor producenten; Twilmij gaat productie verdubbelen met uitgekiend transportontwerp; Predictive maintenance kan kosten besparen; In Gent mengen chauffeurs zelf de drogestofmixen die ze vervoeren.

Verschenen: 04-04-2017
Alternative facts? Editorial Vincent Hentzepeter
Alternative facts?
Editorial Vincent Hentzepeter Als u deze column leest, zijn de formatiebesprekingen waarschijnlijk in volle gang. (Of zijn we nog steeds aan het tellen, omdat de nek-aan-nek race geleid heeft tot getouwtrek over wie er nu de grootste is. En hertellingen van al die op papier uitgebrachte stemmen dus noodzakelijk zijn). In de aanloop naar de verkiezingen werd er regelmatig per sector gepeild hoe de politieke voorkeuren lagen en hoe internationaal beleid vormgegeven moet worden. . Niet verwonderlijk scoren de partijen die traditioneel aan de ondernemerskant zitten hoog bij het management in de procesindustrie. Van de euroscepsis die onder de Nederlanders zou heersen is binnen mkb Nederland weinig te merken, en al helemaal niet onder de multinationals. Logisch.
pagina 5
We kijken eerst wat we kunnen weglaten Expertvisie  Frans Bakker, Dinnissen Process Technology
We kijken eerst wat we kunnen weglaten
Expertvisie Frans Bakker, Dinnissen Process Technology De zuivel- en babyvoedingsmarkten in Azië, Zuid-Amerika en Afrika ontwikkelen zich stormachtig onder invloed van een groeiende middenklasse en wassende bevolking. Dat biedt kansen voor Nederlandse technologiebedrijven om als preferred partner de installaties te gaan leveren voor multinationals die hightech fabrieken op deze continenten bouwen, stelt Frans Bakker, commercieel directeur bij Dinnissen Process Technology Waar de Europese afzetmarkten stabiliseren, blij - ken de fast moving consumer goods in de nieuwe economieën niet aan te slepen. Multinationals stampen er in hoog tempo fabrieken naar westers model uit de grond. “Daar ontstaat nu een snel groeiende, koopkrachtige middenklasse, waardoor de vraag naar ‘processed foods’ enorm aantrekt”, weet Frans Bakker. “Relevant voor ons daar is vooral infant food en dairy. De consumptie in Azië was bijna niets en neemt enorm toe. Als Friesland Campina in China boerderijen gaat bouwen voor melkkoeien, dan is er iets interessants gaande. Voor infant food en dairy, maar ook food & bever - age beleveren wij nu al de top 10 van de wereld. Multinationals als Nestlé, Danone, Royal Friesland Campina, Cargill et cetera willen wij ook volgen in hun wereldwijde expansie. Projecten bij deze bedrijven zijn de beste reclame voor je bedrijf. Het is een klein wereldje. Andere bedrijven zien het en denken: ‘Dat wil ik ook’.”
pagina 12
Predictive analytics in de praktijk Wat de machine je vertelt is goud waard
Predictive analytics in de praktijk
Wat de machine je vertelt is goud waard Sitech Services is de assets management en manufacturing services organisatie van 23 fabrieken op het terrein van Chemelot in Geleen. De organisatie is druk bezig predictive maintenance op het niveau van predictive analytics te brengen en dit verder uit te rollen en op te schalen. Maurice Jilderda: “Je ziet meer en je ziet het eerder. Dergelijke nauwkeurige kennis is goud waard.” “We zijn op de goede weg om een ‘world class’ site te worden, maar er is nog een hoop te doen”, zegt Jilderda, Project Director Predictive Analytics bij Sitech. “De beschikbaarheid van de fabrieken op Chemelot is heel hoog, mede omdat de basis in Reliability Centered Maintenance (RCM) goed is. Toch willen we in de benchmark tussen fabrieken op het gebied van maintenance nog een stapje maken en naar ‘zero surprise’ toe. Die laatste procentjes kunnen we onder andere halen door meer in te zetten op predictive main - tenance.”
pagina 14
Nieuwe golfkartonmachine VPK is stofvrij en onderhoudsarm Milieu Vincent Hentzepeter
Nieuwe golfkartonmachine VPK is stofvrij en onderhoudsarm
Milieu Vincent Hentzepeter VPK Packaging Group investeert voor de vestiging in Raamsdonkveer in een veel snellere golfkartonmachine met een storingsvrije voorafscheider en filter om stofproblemen te voorkomen. De 2,8 m brede golfkartonmachine van Mitsubishi Heavy Industries Europe (MHIE) heeft een maximale snelheid van 400 m per minuut en kan niet alleen golfkarton met B-, C-, E- en O-golven produceren, maar ook willekeurige, dubbelwandige combinaties. Tijdens het produceren van het golfkarton worden de zijkanten op maat afgesneden. Dit randstrookafval moet worden afgezogen om de productie vlot te laten verlopen. Dit procesonderdeel is stofvrij gemaakt met een afzuiginstallatie van Keller Lufttechnik Benelux. De randstroken worden afgezogen met hakventilatoren (vermogen 15 kW) die ze onder de machinelijn in stukken verkappen. Daarna gaan de stukken op transport door een 120 meter lange buis. Om verstopping in de buisleiding te voorkomen is er een extra transportventilator (37 kW) geplaatst. Aan het eind van de buis komen de randstroken in een voorafscheider terecht om zwaardere materiaaldelen uit de luchtstroom te halen. Deze SAM afscheider haalt ze drukloos uit de luchtstroom en heeft geen roterende of bewegende delen die kunnen slijten of tot verstopping kunnen leiden.
pagina 18
Nu meten is straks weten bij SuikerUnie Procesmanagement Jaap van Ede
Nu meten is straks weten bij SuikerUnie
Procesmanagement Jaap van Ede SuikerUnie Vierverlaten draait tijdens de bietencampagne volcontinu. Dit heeft gevolgen voor de toepassing van Total Productive Maintenance (TPM). Fabrieksgegevens worden tijdens de campagne verzameld en pas later gebruikt in kaizens, verbeterprojecten. Goed meten is dus straks weten. TPM laten aansluiten op de bestaande organisatie vergt tijd. Het behalen van TPM-awards heeft daarom niet langer de hoogste prioriteit. SuikerUnie Vierverlaten ligt in het dorp Hoogkerk, aan de westkant van de stad Groningen. Ik bezoek de suikerfabriek aan het eind van de bietencampagne. Wat meteen opvalt, is de eindeloze stroom vrachtwagens die de bieten aanvoeren en de kristalsuiker en het veevoer, een bijproduct van de suikerproductie, afvoeren. Het af- en aanrijden van de vrachtwagens moet continu doorgaan. “Soms lukt dat niet en dan krijg je een wachtrij”, vertelt TPM-manager Chris Cruiming. “Daarvoor zijn we onlangs een kaizen gestart. Dat is een verbeterproject, waarbij een multidisciplinair team naar de grondoorzaak van problemen zoekt. We hebben een visgraatdiagram gemaakt om op te sporen wanneer wachtrijen ontstaan.”
pagina 20
Sortering verpakkingsafval moet beter Kunststofrecyclingsmarkt kan beleidsimpuls gebruiken
Sortering verpakkingsafval moet beter
Kunststofrecyclingsmarkt kan beleidsimpuls gebruiken De CO2 -problematiek en circulaire ambities zwengelen de recycling van kunststof verder aan. Het verpakkingsafval van huishoudens zorgt voor nieuw aanbod, maar de kwaliteit daarvan moet beter. Anders krijg je ‘een glaasje bier met nog acht druppels zeepsop’. De industrie komt in beweging. IKEA maakte begin februari bekend in kunststofrecycler Morssinkhof Rymoplast te gaan investeren. Al gaat het om een bescheiden 15% van de aandelen, de zelfbouwmeubelgigant zegt het groeiende belang in te zien van het terugwinnen van gebruikte kunststoffen. Door de deelneming in Morssinkhof kan het Zweedse woonconcern 50.000 ton CO2 -besparing in de milieuboekhouding bijschrijven
pagina 24
Nieuwe fabriek Twilmij in gebruik Doordacht transportontwerp versnelt premixproductie
Nieuwe fabriek Twilmij in gebruik
Doordacht transportontwerp versnelt premixproductie De nieuwe fabriek van premixfabrikant Twilmij moet de huidige productie van 50.000 ton per jaar verdubbelen. De eerste fase van de manurenbesparende 1.500 m² moderne productieruimte is gereed. De integratie van het volautomatische containertransportsysteem, dat tevens versleping voorkomt, is een noviteit in de premixsector. Twilmij in Stroe maakt premixen voor diervoeding en werkt met maar liefst 350 verschillende grondstoffen. Productiemanager Ton Megens: ”Een batch kan wel zestig verschillende grondstoffen bevatten. Door het automatiseren van de grondstoftoevoeging met gebruik van containers besparen we niet alleen veel manuren, maar minimaliseren we ook de kans op versleping. Wat het ene dier absoluut nodig heeft, kan bij het andere dier onnodig zijn.”
pagina 28
Big Data en Predictive Maintenance Onderhoud met chirurgische precisie
Big Data en Predictive Maintenance
Onderhoud met chirurgische precisie Met onderhoud kun je natuurlijk wachten totdat iets kapot gaat. Handig is dat niet. Dankzij procesdata en hogere wiskunde lukt het steeds beter om onderhoud precies uit te voeren wanneer het nodig is. Wie dat goed doet, kan flink wat geld besparen. Maar weinig bedrijven zullen uitsluitend correctief onderhoud uitvoeren. Wachten tot het hele proces onverwacht stilvalt doordat er iets kapot gaat, is over het algemeen namelijk geen wijze strategie. De kunst is om preventief onderhoud precies op het juiste moment te doen: net voordat problemen optreden. Tot voor kort was preventief onderhoud gebaseerd op grove schattingen.
pagina 32
Dertig jaar ervaring met proefinstallaties voor biomassa
Dertig jaar ervaring met proefinstallaties voor biomassa
Wageningen UR Food & Biobased Research liet deze foto maken om een inkijkje te geven in zijn Biobased Products Innovation Plant die boogt op dertig jaar ervaring. Voor de foto werden medewerkers opgetrommeld om demonstraties te verzorgen bij de diverse proefinstallaties. Op een normale dag is deze hal nagenoeg leeg en zijn de mensen vooral te vinden in de laboratoria en onderzoeksruimten aan weerszijden van het atrium. De pilotplant is gevestigd in een van de twee grote hallen in het gebouw Axis. De laboratoria bevinden zich hier als een schil omheen. Voor zowel chemie als materialen heeft het gebouw alle proefopstellingen in huis om R&D op te kunnen schalen van lab- naar pilotschaal. Wageningen liep vooraan bij de ontwikkeling van bioplastics op basis van zetmeel. Hier rolden de eerste zetmeelfolies uit de extruder. Sindsdien is materiaalonderzoek uitgegroeid tot een belangrijke onderzoekstak
pagina 36
Solids Processing World Internationaal Vincent Hentzepeter
Solids Processing World
Internationaal Vincent Hentzepeter Spiritwood, NorthDakota, VS Mega-sojabonenfabriek Minnesota Soybean Processors (MnSP) gaat € 225 miljoen investeren in een megaverwerkingsfabriek voor sojabonen bij Spiritwood in het Amerikaanse North Dakota. De bonen worden hier fijngestampt en geraffineerd. De capaciteit is goed voor ruim 800.000 ton soja(meel) per dag en er zal ook geraffineerde, gebleekte en ontgeurde soja-olie van de band rollen. Hiervan zal de helft worden gebruikt voor de productie van biodiesel. De fabriek gaat de meel en olie zowel op de Amerikaanse als internationale markt afzetten.. (Bron: bulksolids.com)● tratham, New Hampshire, VS Samen in bioplastics Chemieconcern AkzoNobel gaat samenwerken met het Amerikaanse chemisch technologiebedrijf Itaconix voor de R&D en verkoop van bioplastics. De technieken van Itaconix zijn interessant voor het chemieconcern dat bezig is productieprocessen te ontwikkelen om suikers uit maïs via fermentatie om te zetten in polymeren voor kunststof- en voedingstoepassingen. Op dit moment werken diverse chemiebedrijven met specialisten samen in biopolymeren. DSM is met het Franse Roquette Frères actief in het Italiaanse bedrijf Reverdia voor de productie van barnsteenzuur uit zetmeel. Het Amsterdamse Avantium gaat in een Antwerpse proefplant samen met het Duitse Basf het bioplastic PEF maken. Itaconix ontwikkelt itaconiczuur (methyleenbarnsteenzuur) en is onderdeel van het Britse speciaalchemiebedrijf Revolymer. Met Revolymer zit AkzoNobel al in een samenwerkingsproject rond scheepslakken. (Bron: AkzoNobel/FD)●
pagina 38
JIT menginstallatie in Gentse haven 24/7 beschikbaar voor wegtransporteurs
JIT menginstallatie in Gentse haven
24/7 beschikbaar voor wegtransporteurs Op- en overslagbedrijf GTS investeerde in de Gentse haven in een innovatieve drogestof-menginstallatie. Chauffeurs kunnen hier 24/7 terecht. Voor het laden stellen ze via een gebruikersvriendelijk bedieningspaneel ‘Just in Time’ de gewenste receptuur in. “De investering in de nieuwe drogestof-menginstallatie is onderdeel van onze nieuwe differentiatiestrategie”, vertelt operations manager Wim Tavernier op de GTS Terminal Middendok in de haven van Gent. “We bieden nu ook de mogelijkheid om de receptuur van grondstoffen en ingrediënten tot kort voor het laden van de bulkwagens – Just in Time – aan te passen aan de vereiste, variabele specificaties van de afnemers.” Tavernier kijkt bijvoorbeeld naar de metaal- en kunstmest- of groene energie-industrie, die op het laatste moment hun kwaliteitseisen kunnen veranderen.
pagina 41
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren