NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2017-1
Expertvisie Klinkenberg: co-creatie leidt tot innovatie; Procesinnovatie in de feedsector: 3D printen?; Innovatie: in 30 seconden olie, water, gas tot slurry of vaste stof mengen; Feed Design Lab: onderzoek, productie en opleiding op één plek; Procestechnologie: Airbag vangt drukverschil bij mengen op; Wet- en regelgeving: Omgevingswet heeft grote impact;

Verschenen: 21-02-2017
Denk circulair Editorial Vincent Hentzepeter
Denk circulair
Editorial Vincent Hentzepeter Valorisatie, het verwaarden van producten, gaat een steeds grotere rol spelen in de procesindustrie. Grondstoffen worden schaars, de CO2 -voetafdruk moet omlaag en het maatschappelijk bewustzijn groeit dat we wel erg veel verspillen. De circulaire economie, nu nog klein, zal op termijn substantieel groeien. anders kunnen we de bevolking op deze aardbol niet blijven voeden en voorzien van luxe artikelen. Dat betekent dat we bij de inrichting van productieprocessen in kringlopen moeten gaan denken. Voor elk product dat geproduceerd wordt en de toeleveringsketen doorloopt, moet er een tegengestelde route komen waarmee alle bestanddelen aan het einde van het productleven afgebroken kunnen worden tot elementaire bouwstenen. in de chemie gebeurt dit nu al steeds meer. Hele bulkstromen met plastic
pagina 3
Denken vanuit  co-creatie om  stappen te zetten Expertvisie Mario de Graaf, Klinkenberg
Denken vanuit co-creatie om stappen te zetten
Expertvisie Mario de Graaf, Klinkenberg De afhandeling van bulk door middel van transportschroeven is een eeuwenoude techniek. De vernieuwing zit met name in samenwerking met partners om innovaties te forceren, vindt Mario de Graaf van Klinkenberg. Gebruikers van transportschroeven zijn in de afgelopen twintig jaar over een completer, hoogwaardiger product gaan beschikken. Gebruikers hebben dat vaak niet eens in de gaten, weet Mario de Graaf: “Die eeuwenoude techniek is doorontwikkeld, dat gaat in stapjes. Vooral in de afwerking – Viwateq, Sublimotion of rvs-finish – is er veel verbeterd. Een gladder oppervlak zonder microgroeven willen steeds meer bedrijven als standaard. Wat vroeger optioneel was, wordt nu vaak al als standaard meegeleverd. GMP is in het DNA van de transportschroeven opgenomen. Ik zeg weleens: hygiënisch ontwerp begint op je eigen aanrechtblad. Bij elke installatie die je voor de voedingsmiddelenindustrie ontwerpt, moet je in je achterhoofd hebben dat het product dat ermee bewerkt wordt op je eigen bord kan belanden.” Achter de schermen verbeteren interne processen door ‘lean manufacturing’.
pagina 12
Feedsector wacht grote innovatieslag richting 2050 Pellets printen in 3D
Feedsector wacht grote innovatieslag richting 2050
Pellets printen in 3D Tegen de achtergrond van een snel groeiende wereldbevolking is procesinnovatie in de feed belangrijker dan ooit. De sector moet energiezuiniger opereren, reststromen verwaarden en bovenal innoveren. Wie gaat er als eerste pellets drukken in 3D? Als er iets duidelijk werd tijdens de Machevo-excursie in november, is het dat de feedsector zichzelf opnieuw moet uitvinden. Het jaar 2050 is nog een stip aan de horizon, maar de groei naar 9 miljard mensen zal ook in de decennia daarvoor een merkbaar effect hebben op de wereldwijde voedselvraag. Steeds meer boeren zullen naar de steden trekken, waar een groeiende middenklasse ontstaat die steeds meer te besteden heeft.
pagina 14
Energiebesparing van 70% bij fritesdroger Drogen met terugwinwarmte bij McCain Foods
Energiebesparing van 70% bij fritesdroger
Drogen met terugwinwarmte bij McCain Foods Het terugwinnen van restwarmte uit industriële processen staat in bij producenten en verwerkers van droge bulkproducten nog in de kinderschoenen. Een gemiste kans, want het is economisch zeer rendabel. Frietproducent McCain Foods in Lelystad is een van de trendsetters. Bij McCain Foods is in 2012 een warmtepomp in gebruik genomen die restwarmte terugwint uit de fritesdroger en die terugvoert in het proces om er nieuwe frites mee te drogen. Het is de eerste toepassing ter wereld van een ammoniakwarmtepomp voor het drogen van frites. Deze applicatie verwarmt lucht (45-70°C) met restwarmte uit de uitlaatlucht (35°C) van de droogtunnel.
pagina 18
Innovatief reactorvat van minder dan een liter
Innovatief reactorvat van minder dan een liter
Olie, water of gas mengen tot slurry of vaste stof is een langdurig en lastig proces. Tien jaar innovatie heeft een continue reactor opgeleverd met een snelle warmteafvoer en een proces dat maar een halve minuut duurt. De SpinPro-reactor is een gepatenteerde innovatie ontwikkeld door de TU Eindhoven in samenwer king met Flowid, een spin-off bedrijf dat sinds 2008 werkt aan het ontwerpen en bouwen van doseer oplossingen, waaronder pompen, flowmeters en reactoren van toeleveranciers voor continue syste men. Vanaf 2013 kwam de focus hoofdzakelijk te liggen op de gepatenteerde SpinPro-technologie, die wereldwijde belangstelling genereerde. Inmid dels draaien de eerste systemen.
pagina 20
Solids Processing World  Internationale ontwikkelingen in de solids branche
Solids Processing World
Internationale ontwikkelingen in de solids branche Chengdu, China: Vertraagde oplevering poedercoatingfabriek AkzoNobel Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in januari een nieuwe fabriek voor poedercoatings geopend in Chengdu, in West-China. De investering bedroeg € 11 miljoen. De oplevering is ruim drie jaar vertraagd wegens ‘veranderde marktdynamiek’. De nieuwe coatingfabriek staat in een van de grootste autoproductieregio’s van het land.
pagina 24
Feed Design Lab breekijzer in innovatie Proeffabriek, trainingscentrum en projectontwikkeling ineen
Feed Design Lab breekijzer in innovatie
Proeffabriek, trainingscentrum en projectontwikkeling ineen Een knelpunt bij procesvernieuwing in de feed is het ontbreken van een geschikte testomgeving. Bedrijven kijken liever eerst de kat uit de boom dan als eerste te investeren in iets geavanceerds. Als innovatieversneller is daarom in 2014 door de sector en technologieleveranciers het Feed Design Lab in Wanssum geopend. Coöperatie Vitelia was een van de initiatiefnemers binnen de feed van het innovatiecentrum. Inmiddels participeren er 86 bedrijven, meest toeleveranciers. De in Wanssum gevestigde faciliteit biedt een open, transparante omgeving en is proeffabriek, trainingscentrum en projectontwikkelingsruimte ineen. Feed Design Lab is hierin uniek: nergens anders in Europa vinden onderzoek, productie van proefvoeders en opleiding in hetzelfde instituut plaats.
pagina 26
Hazelnootverwerking (nog) in hout gegoten
Hazelnootverwerking (nog) in hout gegoten
De hazelnotenmarkt is voor 70% in handen van Turkije. Aan de Zwarte Zeekust, waar de plantages liggen, is een bloeiende hazelnootindustrie ontstaan. Elke stad telt vele fabrieken die vrijwel zonder uitzondering van hout gemaakt zijn. Noten worden er ontdopt, visueel op afwijkingen gecontroleerd (vision appara­ tuur is hier nog niet breed ingevoerd) en daarna, eventueel na roosteren, afgevuld in big bags. Hazelnoten zijn na het ontdoppen een kwetsbaar product en daarom zijn alle goten waar de noten in vallen en rollen uitgevoerd in hout. Zelfs installaties, zoals hoppers en elevatoren bestaan voor een groot deel uit houten constructies. Goedkoop, maar ook erg brandgevaarlijk. Vanwege het brandprobleem doet nu in nieuwe fabrieken geleidelijk staal/ rvs zijn intrede voor de technische installaties.
pagina 28
Airbag vangt luchtdrukverschillen op
Airbag vangt luchtdrukverschillen op
Transportbedrijf Hurkmans (50 medewerkers) in Someren doet het cementtransport voor diverse cement- en betonproducenten. Een aparte hal met 12 silo’s en een menginstallatie maakt het mengen van steeds meer verschillende betonrecepten en kleinere batches mogelijk. Nieuw is een airbag die de luchtdrukverschillen bij het mengen opvangt. Wie denkt dat cement een simpel één-componentproduct is, heeft het mis. De moderne cement- en betonmixen bevatten een groot aantal ingrediënten die bepaalde eigenschappen inbrengen of verbe teren. Voor zelfverdichtend beton zijn bijvoorbeeld meerdere vulstoffen nodig. De klanten van trans portbedrijf Hurkmans mengen zelf de bulk van hun grondstoffen. Maar Jan Hurkmans jr. zag een groeiend probleem: “Het assortiment grondstoffen en het aantal betonrecepten wordt steeds groter, met navenant kleinere batches. De meeste klanten hebben maar een beperkt aantal silo’s, wat het lastig maakt om alle benodigde grondstoffen op te slaan om de juiste mixen te maken. Nu maken wij het mengsel en heeft de klant maar één silo nodig.
pagina 30
Omgevingswet heeft grote impact Flexibiliteit bij procesbedrijven onder druk
Omgevingswet heeft grote impact
Flexibiliteit bij procesbedrijven onder druk De Omgevingswet schept orde in de complexe bouw-, milieu- en natuurwetten. Maar de impact van de nieuwe milieu- en veiligheidsregels op procesbedrijven is groot. Maatwerkvergunningen komen in het geding. Met de Omgevingswet, die in 2019 in werking treedt, wil de overheid het makkelijker maken voor burgers en bedrijven om de nodige vergunningen aan te vragen. In wat ’s lands grootste wetgevingsoperatie sinds 1813 heet, gaan 4.700 artikelen verspreid over 35 bouw-, milieu- en natuur- wetten op in één geheel. Bij DSM is Margot van Haastert niet ontevreden. “Alles staat nu ingekort en overzichtelijk bij elkaar”, zegt de advocaat bij DSM Group Legal Affairs. Evident nadeel vindt ze dat ook onder de Omgevingswet weer algemene regels op procesbedrijven van toepassing zijn. De nieuwe wet telt nog steeds zo’n 2.357 pagina’s aan wetsartikelen. “Algemene regels zijn zinvol voor eenvoudige en overzichtelijke bedrijfssituaties, maar niet voor complexe procesbedrijven als DSM.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren