NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2016-6
Vincent Hentzepeter nieuwe hoofdredacteur Solids Processing; Kunstmestfabrikant enthousiast over online 3D-analyse; Wafelproducent verbetert rendement met robotisering; Groenafvalinzameling geeft boost aan duurzaamheid; Beurs Solids in Antwerpen zeer gea

Verschenen: 29-11-2016
Kijkje in de  keuken-2 Column Henk Klein Gunnewiek
Kijkje in de keuken-2
Column Henk Klein Gunnewiek In mijn vorige column heb ik alvast een voorschotje genomen op mijn afscheid als hoofdredacteur van dit mooie vakblad en heb ik gemeld dat ik de vele bezoeken aan bedrijven met enthousiaste mensen dietrots zijn op hun vak het mooiste aspect van dit vak vond. Dat zal ik zeker gaan missen. Wat niet iedereen weet, is dat ik, samen met mijn compagnon Hans Schouten, eigenaar ben van Vezor Media, de uitgever van dit blad met bijbehorende website en nieuwsbrief. En ook van Fluids Processing Benelux en Maintenance Benelux. Al die activiteiten worden per 1 januari overgenomen door Proces Media van Erik ten Haaf. Daarbij gaan ook bijna alle medewerkers mee. En die zal ik ook gaan missen: dat enthousiaste team mensen dat de vakbladen en websites verzorgt en waarmee we u als lezer en websitebezoeker vakinformatie leveren waar u in uw dagelijkse praktijk iets mee kunt.
pagina 3
Vincent Hentzepeter nieuwe  hoofdredacteur van Solids Processing Henk Klein Gunnewiek neemt na 11 jaar afscheid
Vincent Hentzepeter nieuwe hoofdredacteur van Solids Processing
Henk Klein Gunnewiek neemt na 11 jaar afscheid Proces Media heeft per 1 januari 2017 alle activiteiten overgenomen van Vezor Media. Per diezelfde datum stopt Henk Klein Gunnewiek als hoofdredacteur van dit blad. Vincent Hentzepeter is door Proces Media aangetrokken als nieuwe hoofdredacteur van Solids Processing Benelux. Hieronder een kort dubbelinterview tussen de vertrekkende en de nieuwe hoofdredacteur. Hoe is het allemaal ook alweer begonnen? Hans Schouten en ik zijn eind 2005 gestart met uitgeverij Vezor Media. Ik was toen business unit manager bij Reed. Ik had het er niet meer naar mijn zin, maar vond bladen maken leuk, als we maar voor de inhoud gingen. Ons eerste vakblad was Solids Proces sing. Samen hebben we daarna Fluids Processing ontwikkeld en later kwam Maintenance Processing daar nog bij.
pagina 14
Doorbraak in het voorkomen van caking en stofvorming Kunstmestfabrikant ICL enthousiast over online 3D-analyse
Doorbraak in het voorkomen van caking en stofvorming
Kunstmestfabrikant ICL enthousiast over online 3D-analyse Afnemers van kunstmest willen geen caking en stofvorming. Een mooie ronde korrel is een belangrijke voorwaarde daartoe. Producent ICL in Amsterdam investeerde daarom in instrumentatie met 3D-beeldanalyse. “Het meten van de echte korrelvorm is uniek in onze sector. De operator kan het proces nu veel sneller bijsturen. Met de nieuwe analyseapparatuur verhogen we niet alleen onze kwaliteit, maar winnen we ook tijd omdat we online kunnen meten”, onderbouwt operations engineer Ruhi Senler de aanschaf. In de jaren 80 was ICL in Amsterdam nog te classificeren als een fosfaatfabriek. In de loop der jaren is de productie van één kunstmestsoort echter omgevormd naar de productie van meer dan ne gentig verschillende soorten kunstmest voor de agrarische markt. Afhankelijk van planten en grondsoorten maakt ICL kunstmestkorrels met een combinatie van stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K).
pagina 16
Belgische wafelproducent verbetert rendement met robotisering Biscuiterie Thijs investeert in pick&place voor high speed packaging
Belgische wafelproducent verbetert rendement met robotisering
Biscuiterie Thijs investeert in pick&place voor high speed packaging Biscuiterie Thijs in het Belgische Herentals verpakt haar wafels met een verbeterd rendement aan de lijn. De producent voor huismerken van onder andere Aldi, Lidl, Carrefour, Albert Heijn en Jumbo heeft inmiddels drie verpakkingslijnen gerobotiseerd. De automatisering in pick&place bespaart menskracht en tijd. Ook de hygiëne bij de handling van de wafels nam toe. System integrator GreymansPaktech ontwikkelde en implementeerde bij de wafelfabriek tussen de toevoerlijn en de verpakkingsmachine een rij met zes Fanuc delta-robots. De apparaten pikken de versgebakken en gekoelde wafels van de band en positioneren ze op de toevoerket - ting naar het verpakkingsstation met de flowpacker. Aanleiding voor de automati sering in dit deel van het proces was zowel het verbeteren van het rendement als de hygiëne tijdens de handling, vertelt Johan Greymans.
pagina 20
Gratis groenafvalinzameling met  pasjessysteemgeeft boost aan duurzaamheid Inwoners Ermelo dragen bij aan recycling tot bodemverbeteraars en biomassa
Gratis groenafvalinzameling met pasjessysteemgeeft boost aan duurzaamheid
Inwoners Ermelo dragen bij aan recycling tot bodemverbeteraars en biomassa Er verdween te veel groenafval in de bossen en bermen van Ermelo. Daarom besloot de gemeente tot gratis groenafvalaanbod voor 11.000 woningen bij Groenrecycling Kamphorst. Samen werkten de twee partijen aan het koppelen van een weegbrug aan een zelfbedieningsterminal met pasjes, die burgers scannen bij het in- en uitrijden. De leverancier van de weegbrug leverde daarin een belangrijke bijdrage. Resultaat na een jaar? “Het werkt! We hebben al 5.000 bezoeken geregistreerd en verwerken fors meer groenafval dat we 100 procent recyclen”, aldus de enthousiaste bedrijfsleider Bonnie Wopereis. Kamphorst, vijftig jaar geleden gestart als agrarisch loonwerker, heeft zich naast weg- en waterbouw sterk gespeciali seerd in groenrecycling. Het Ermelose bedrijf beschikt over een uitgebreid machinepark dat zij in eigen beheer onderhoudt. Het familiebedrijf speelt met haar bedrijfsvisie nadrukkelijk in op het bijdragen aan een groene toekomst, geheel aansluitend bij de duurzaam heidsambities van de Gemeente Ermelo. Ondanks de economische recessie heeft Kamphorst de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in duurzame machines en behuizing.
pagina 24
Beurs solids in Antwerpen zeer geanimeerd Zowel bezoekers als exposanten tevreden
Beurs solids in Antwerpen zeer geanimeerd
Zowel bezoekers als exposanten tevreden De ruim 1.800 bezoekers die tijdens de twee dagen in oktober de vakbeurs Solids in Antwerpen bezochten, vonden bij de 150 exposanten een compleet aanbod vanuit de sector. De meeste bezoekers kwamen met concrete vragen of investeringsplannen naar de beurs, zo bleek. Uit een klein onderzoek van dit blad bleek dat verreweg de meeste bezoe kers vooraf een lijstje hadden opgesteld van exposanten die men wilde bezoe - ken. Daarnaast was er ook de intentie om verder rond te kijken. En niet vrijblij vend: bijna iedereen had een probleem waarvoor een oplossing werd gezocht.
pagina 28
Log5 wint publieksprijs Proces  innovatie Prijs Pasteurisatiemethode voor droge producten
Log5 wint publieksprijs Proces innovatie Prijs
Pasteurisatiemethode voor droge producten AwCP staat voor Water Activity Controlled Pasteurization en is een pasteurisatiemethode om bacteriën op droge producten te doden zonder gebruik te maken van chemische middelen. Het bedrijf Log5 ontwikkelde dit nauwkeurige proces én de bijbehorende machinelijn in eerste instantie voor de behandeling van noten en zaden. In oktober is hun werk bekroond met de Proces Innovatie Prijs publieksprijs. Tijdens Industrial Processing begin oktober in de Jaarbeurs Utrecht werden op de eerste beursdag de winnaars bekend gemaakt van de Proces Innovatie Prijs, kortweg PIP. In tegenstelling tot eerdere edities, koos het publiek een andere winnaar dan de vakjury. Log5 mocht de publieksprijs in ontvangst komen nemen voor hun pasteurisatiemethode AwCP.
pagina 30
Dienstverlener in mixen en zeven breidt uit met nieuwe lijn Draadloze data- en voedingoverdracht bij kantelmenger
Dienstverlener in mixen en zeven breidt uit met nieuwe lijn
Draadloze data- en voedingoverdracht bij kantelmenger Bij Peti Food en Feed in Veenendaal bouwde men op verzoek van een klant een geheel nieuwe productielijn. De specialist in mengen, malen, zeven en verpakken investeerde daarvoor in een kantelmenger. Waar normaal gesproken sleepringen worden gebruikt voor data- en voedingoverdracht, bedacht huisinstallateur Pol Elektrotechniek een oplossing met een inductieve koppeling. Deze contactloze overdracht werkt naar volle tevredenheid. “Sinds 2004 produceren wij mixen van speciale ingrediënten voor de veevoe derindustrie voor grote partijen”, vertelt Herrald van Roekel, zoon van oprichter Mees van Roekel. Steeds meer worden er daarnaast binnen het bedrijf ook grondstoffen voor menselijke voeding ge - mengd, gezeefd, gemalen en verpakt. Peti biedt haar klanten totaaloplossingen met het vizier op een langetermijnrelatie.
pagina 34
Vertrouwde Nauta-menger volop in ontwikkeling Innovatie zorgt voor talloze nuttige opties en extra’s
Vertrouwde Nauta-menger volop in ontwikkeling
Innovatie zorgt voor talloze nuttige opties en extra’s In de solids-branche is de Nauta-menger al decennialang een begrip. Het concept staat te boek als een uiterst betrouwbare en effectieve menger voor een grote range poeders. Fabrikant en uitvinder Hosokawa Micron heeft er in de loop der tijd meer dan 10.000 geleverd en heeft nog veel mengers in onderhoud die al tientallen jaren naar volle tevredenheid poeders mengen. Hoewel het mengprincipe niet is gewijzigd, zijn de huidige Nauta-mengers niet te vergelijken met de oudere types, aldus Daan Goris, teammanager food bij Hosokawa Micron. “In ons R&D-centrum bij de fabriek in Doetinchem werken we continu aan verbeteringen en speciale opties voor uiteenlopende producten en speciale eisen voor diverse sectoren, met name de high-end food, farma en chemie”, legt Daan Goris uit. Daarbij blijft het ba sisontwerp van de Nauta-menger intact: een conisch mengvat met daarin een verticale roterende schroef, die boven is bevestigd aan een langzaam ronddraai ende (planetaire) arm en zo langs de wand wordt geleid.
pagina 36
Vakbeurs Industrial   Processing ondergesneeuwd door WoTs
Vakbeurs Industrial Processing ondergesneeuwd door WoTs
Van 4 tot en met 7 oktober stond de beursvloer van de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van technologie en techniek. De beurs World of Technology and Science was te vinden in de hallen 7 tot en met 11. En na enig zoeken was Industrial Processing te vinden in hal 12. Aan de standhouders lag het niet, die hadden heel wat noviteiten meegenomen om te laten zien. Volgens de Jaarbeurs kwamen er in vier dagen ruim 12.000 bezoekers af op het evenement, maar een groot deel daarvan bestond uit WoTSbezoekers, die per ongeluk op Industrial Processing terechtkwamen.
pagina 38
A+S energie werkt nauw samen met onderhoudspartner Elke sluis heeft een eigen slijtageprofiel
A+S energie werkt nauw samen met onderhoudspartner
Elke sluis heeft een eigen slijtageprofiel Bij biomassaenergiecentrale A+S Energie in het West-Vlaamse Oostrozebeke krijgt maintenance vanaf de eerste productiedag de nodige aandacht. “We streven naar een zo laag mogelijke total cost of ownership”, zegt maintenancemanager Bjorn Van Landuyt. Dit geldt ook voor de zeventien sluizen in de verschillende processen in de centrale. “Samenwerking met een hierin gespecialiseerde onderhoudspartner is evident. Elke sluis is uniek door haar eigen slijtageprofiel.” De biomassaenergiecentrale A+S Energie, een 50/50 samenwerking tussen het groenestroombedrijf Aspiravi en bouw- en spaanplaatfabrikant Unilin, is uniek in België. Dit is vooral te danken aan de circulerende wervelbedverbran - dingsoven annex stoomketel van Foster Wheeler. “De centrale, die sinds mei 2010 24/7 operationeel is, is een kopie van een centrale in Alkmaar. In Europa zijn er nog zes van dergelijke centrales”, weet main tenancemanager Bjorn Van Landuyt.
pagina 40
Euro Manchetten vertegenwoordiger Bückmann zeefdekken Twee bedrijven met dezelfde visie
Euro Manchetten vertegenwoordiger Bückmann zeefdekken
Twee bedrijven met dezelfde visie Euro Manchetten & Compensatoren in Kaatsheuvel is per 1 januari 2017 vertegenwoordiger van Bückmann in Nederland. Dat is een rechtstreeks vervolg op een eerdere samenwerking, waarbij Bückmann exclusief vertegenwoordiger in Duitsland werd van de producten van Filcoflex, een dochterbedrijf van Euro Manchetten. We praten met beide betrokken ondernemers over de samenwerking en wat die betekent voor Nederlandse afnemers. Die betrokken ondernemers zijn Walter van Loon, directeur van Euro Manchetten & Compensatoren BV en Bernard Bückmann, directeur van Bückmann GmbH & Co KG en Bückmann Benelux. Uiteraard zijn we benieuwd hoe het eerste contact tussen beide heren is ontstaan. Dat blijkt eigenlijk een tweetrapsraket te zijn. Bückmann: “Begin dit jaar vroeg een klant naar luchtdichte, kunststof manchetten. Die produceren we niet zelf, dus zochten we een leverancier die de door ons gewenste kwaliteit kon bieden.
pagina 42
Beleid geeft luierrecyling nieuwe impuls Recycling wegwerpluiers: techniek is er, nu de inzameling nog
Beleid geeft luierrecyling nieuwe impuls
Recycling wegwerpluiers: techniek is er, nu de inzameling nog Ons restafval zit boordevol wegwerpluiers, jaarlijks zo’n 400.000 ton. Met hun hoogwaardige papiervezels en prima kunststof zijn ze een zeer interessant recyclingproduct. De technologie om het luierafval aan te pakken, is beschikbaar. Een staaltje pure procestechnologie. Nu nog een gezonde businesscase. Onder het motto ‘Afval = grondstof’ is Nederland erg actief met het scheiden van glas, papier, kunststof, dranken kartons, metaal en gft. Maar er zit een stiefkindje in het afval dat nog niet naar de recycling gaat: de wegwerpluiers van baby’s en het incontinentiemateriaal van ouderen. De hoeveelheid afgedankte luiers is verantwoordelijk voor 5 procent van de afvalberg in ons land. Huishoudens gooien per jaar zo’n 200.000 ton luiers in de grijze afvalbak.
pagina 44
Wandwrijving bij opslag en transport De voor- en nadelen van wandwrijving van solids
Wandwrijving bij opslag en transport
De voor- en nadelen van wandwrijving van solids Wandwrijving is soms een lastig fenomeen, maar als je weet hoe het werkt, zijn er ook voordelen te vinden. Voor wat betreft slijtage heeft het echter louter nadelen. Hier goed op inspelen kan een hoop ellende voorkomen. Stel dat u op een ochtend wakker wordt en er is geen wrijving meer. De wereld is bedekt met een spekglad laagje en alles dat u aanpakt, glijdt u door de vingers. Wat nu? De auto wil waarschijnlijk nog wel starten, maar rijden ho maar. De wielen slippen door omdat er geen grip meer is op de weg. Spijkerbanden kunnen misschien helpen, maar een bocht komt u niet door en remmen is er ook niet bij.
pagina 48
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren