NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2016-4
Xavier De Buysscher over de uitdagingen van chocoladeproductie bij Barry Callebaut; Zetmeelfabrikant Tate & Lyle investeert in nieuwe maallijn; Intertaste Nijkerk regelt stofafzuiging voor de toekomst TPT investeert in functionele Flexicon Twin Center po

Verschenen: 13-09-2016
Van cacaoboon tot eindproduct op één site Xavier De Buysscher over de uitdagingen van chocoladeproductie bij Barry Callebaut
Van cacaoboon tot eindproduct op één site
Xavier De Buysscher over de uitdagingen van chocoladeproductie bij Barry Callebaut Xavier De Buysscher (43) is sinds een jaar plantmanager bij Barry Callebaut in Wieze. Deze cacao- en chocoladeproducent telt wereldwijd zo’n 53 productielocaties, maar in Wieze, tussen Gent en Brussel, staat de grootste chocoladefabriek ter wereld. De Buysscher vertelt met passie over het leiden van zo’n grote plant en de uitdagingen die komen kijken bij de productie van chocola. Volgens Xavier De Buysscher is de site van Barry Callebaut in Wieze de enige waar het totale productieproces volledig is geïntegreerd, van boon tot eindproduct. Dat product, in de vorm van vele cacao- of chocoladevarianten, is overigens een halffabricaat voor de ijsfabrikant, de chocolatier of bijvoorbeeld de repenmaker. “We voeren hier het hele proces uit, beginnend met de ontvangst van de cacaobonen, via roosteren en vermalen tot de productie van cacao, ons eerste eindproduct.” In Wieze wordt zo’n 60 procent van die cacao gebruikt voor het zelf produceren van chocolade, in vaste vorm (in blokken tot wel 1.000 kilo) en, geconditioneerd, in vloeibare vorm. “Onze divisie food manufacturers levert dit in een groot aantal varianten aan de voedingsmiddelenindustrie, samen met een breed assortiment aan chocolade-compounds, -vullingen, -decoraties en -inclusies. Ook maken we hier een aantal speciale cacao- en chocoladeproducten die onze divisie gourmet & specialties op de markt brengt onder de merken Callebaut en Cacao Barry.” In totaal produceert de plant in Wieze volgens ruim 1.800 verschillende recepturen. En in duizelingwekkende hoeveelheden: “We produceren per jaar 320.000 ton vloeibare chocolade.”
pagina 14
Zetmeelfabrikant Tate & Lyle investeert in moderne apparatuur Totaal nieuwe maallijn produceert identiek eindproduct
Zetmeelfabrikant Tate & Lyle investeert in moderne apparatuur
Totaal nieuwe maallijn produceert identiek eindproduct Omdat de bestaande maallijn al aardig op leeftijd is en het onderhoud steeds meer aandacht vraagt, besloot Tate & Lyle tot investering in een geheel nieuwe installatie. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je wilt dat je nieuwe apparatuur precies hetzelfde eindproduct maakt omdat je klanten dat als grondstof inzetten bij hun productie? “De output luistert bij ons zo nauw dat er heel wat hoofdbrekens en testen aan inbedrijfname van de nieuwe apparatuur voorafgingen”, weet projectmanager engineering Jan Reurekas. Aan de kade bij Tate & Lyle in Koog aan de Zaan ligt een duwbak van 2.000 ton gevuld met maïs. De fabrikant maakt er voedingsingrediënten van en zetmeel voor de papierindustrie. Het bedrijf aan de Zaan produceert al bijna 150 jaar stijfsels zoals maïszetmeel. Sinds begin deze eeuw onder de Britse vlag van Tate & Lyle. In totaal werken er ruim 200 mensen bij Tate & Lyle in Koog aan de Zaan. Vanuit de boot wordt maïs met slurven naar de opslagsilo op de kade gezogen. Jan Reurekas: “Van hieruit gaat de maïs, we verwerken ongeveer een miljoen kilo per dag, voor verdere verwerking naar het ‘nathuis’. Hier wordt het allereerst een aantal uren ingeweekt. Na een zeefstap, om het inweekwater te scheiden, zorgt een molen er vervolgens voor dat het vel om de maïskorrel loslaat en de kiem er uitkomt. Alle separate stromen worden apart afgezet. Zo worden de velletjes, eiwitten en zemelen bijvoorbeeld verwerkt tot veevoer. Na het vermalen en inweken resteert een stroom in water opgelost zetmeel met eiwit. Met hydrocyclonen wordt dit vervolgens ingedikt.” Na de cyclonen kan nog een persfilter of centrifugestap volgen, al naar gelang de wens van de klant, en wordt het product gedroogd. Ook worden er voor sommige klanten nog additieven, zoals chemicaliën, toegevoegd of wordt het product gemalen met maalmolens tot de gewenste specificatie. Een hamermolen en een universeelmolen brengen het op de juiste korrelgrootte waarna het product wordt afgezakt of in bulk naar de klant gaat. Bijna al het in het proces gebruikte water kan na behandeling worden hergebruikt.
pagina 20
Intertaste Nijkerk regelt stofafzuiging voor de toekomst Over projectgrens heen willen kijken geeft meerwaarde aan leverancier
Intertaste Nijkerk regelt stofafzuiging voor de toekomst
Over projectgrens heen willen kijken geeft meerwaarde aan leverancier Bij het automatische proces van het schonen en roosteren van pinda’s vormt stofafzuiging een complexe factor. Daarom investeerde Intertaste recent in twee filterinstallaties en 50 meter pneumatisch transport. De Nijkerkse vestiging van het bedrijf kreeg voor het eerst te maken met stof tijdens het proces. Manager maintenance & engineering Werner Helmink: “Ik heb de leveranciers samen aan tafel gezet. Dit leidde tot prima werkende filterinstallaties die op de toekomst zijn gebouwd. Zowel qua groei als met betrekking tot de Atex-eisen. De leverancier van de filterinstallaties speelde een cruciale rol in het gehele project.” Intertaste in Nijkerk, onderdeel Finished Products, is wereldmarktleider in de productie van satésauzen. Daarnaast produceert de vestiging droge maaltijdmixen, Aziatische producten, droge soepen en sauzen. De satésauzen worden zowel kant-en-klaar als in pastavorm geproduceerd. Intertaste koopt zijn ongeroosterde basisgrondstof in het land van oorsprong. Het bedrijf heeft er nu voor gekozen om dit product niet meer buiten de deur, maar in-house te bewerken. Daartoe heeft het aanzienlijk geïnvesteerd in het complete proces van het schonen en roosteren van pinda’s. Bij de divisie Finished Products speelt gedetailleerde productkennis een belangrijke rol. Werner Helmink: “Onze filosofie is van bron tot bord zorgen voor de beste producten. Alles draait bij ons om smaakbeleving en kwaliteit tegen een scherpe prijs.” De afzet vindt plaats aan A-merkfabrikanten, toonaangevende retailers en foodservice op de Europese markt. Intertaste neemt het gehele traject voor zijn rekening, inclusief het verpakken, dat voor satésaus varieert van 25 milliliter tot meer dan 1.000 liter inhoud.
pagina 22
Efficiency van bigbag-handling stijgt met 30 procent TPT investeert in robuust bigbag station met weegsysteem
Efficiency van bigbag-handling stijgt met 30 procent
TPT investeert in robuust bigbag station met weegsysteem In 1998 besloot Engelhard, nu BASF, de FCC (fluid catalytic cracking) fabriek in Terneuzen te sluiten. Er volgde een management buy-out. De geboorte van TPT met vier man personeel was een feit en het bedrijf startte met het blenden en distribueren van FCC-poeder in Europa. Jaarlijks breidde de chemische dienstverlener uit en men investeerde regelmatig. De jongste investering is de vervanging van een bigbag-station door eentje met weegsysteem. Mede-eigenaar Paul van Belle: “We hebben nu constant het juiste gewicht in de big bag. Onze efficiency steeg daardoor met 30 procent.” Het nieuwe station is een robuuste en eenvoudige bigbag-installatie. “We wilden gewoon een installatie die doet wat hij moet doen”, benadrukt Van Belle. “Hij past precies bij ons FCC-poeder en onze gebruiksfrequentie.” TPT levert slechts een beperkt deel van de FCC in big bags - het grootste deel vindt via bulkauto’s zijn weg naar de klant - en dus is bij een geringe capaciteitsbenutting een volautomatisch proces onrendabel. In de praktijk betekent dit handwerk voor de operators.
pagina 26
Arbeidsongeval is veiligheidsmisdrijf Waarschuwing op Atex Congres 2016:
Arbeidsongeval is veiligheidsmisdrijf
Waarschuwing op Atex Congres 2016: Hoewel de Atex-wetgeving nu al een aantal jaren geleden zijn intrede deed, is het nog lang niet altijd overal ‘gewoon’. Veiligheid kost alleen maar geld, toch? Mis, bleek ook ditmaal weer op het jaarlijkse Atex Congres in Den Bosch. Kreten als preventie, overinvesteringen, psychologisch en ‘we haten verliezen’ zetten de bezoekers weer even op scherp. Een aantal presentaties dichtten zelfs de kloof tussen theorie en praktijk, een vaak gehoord verwijt vanaf de werkvloer. Prof. Dr. Ir. Genserik Reniers, verbonden aan de TU Delft en de Universiteit van Antwerpen, duidde hoe beslissingen over veiligheid worden genomen. Hij beschreef de risicomanager als manusje van alles die veiligheid er ook even bijdoet. Daarbij hielp hij het grootste vooroordeel meteen even om zeep: “Alle studies wijzen uit dat investeren in veiligheid altijd een opbrengst is. Diegenen die durven te beweren dat er overgeïnvesteerd wordt, roepen maar wat want het gros van de bedrijven is echt nog niet op dat punt aangekomen. Het is allemaal psychologisch.” Aan de hand van een paar keuzes hield hij de zaal voor dat we nou eenmaal niet houden van verliezen (dus kiezen we voor zekerheden) en dat het management sneller geneigd is het risico op onwaarschijnlijke incidenten te nemen dan te investeren in maatregelen om die incidenten te voorkomen. Een valkuil die om meer objectiviteit vraagt, zo waarschuwt Reniers. “Mensen beter informeren door zelf meer informatie te vergaren, is al een stap in de goede richting. Er is nog zo veel te doen en te winnen.” Iets wat de toehoorders kennelijk ter harte hebben genomen, gezien hun aanwezigheid, in grotere getale dan in 2015, op deze dag. De kunst is om een balans in veiligheid en investeringen te vinden waarbij nieuwe technieken ook een rol kunnen spelen. Reniers liet nog wat beslissingsbomen zien om die keuze te onderbouwen.
pagina 28
Jeroen van Woerden van Kemira is Plant Manager of the Year 2016  Mooie afsluiting van een periode met veel veranderingen
Jeroen van Woerden van Kemira is Plant Manager of the Year 2016
Mooie afsluiting van een periode met veel veranderingen Jeroen van Woerden, sitemanager en directeur van Kemira in de Rotterdamse Botlek, is Plant Manager of the Year 2016 geworden. “Het is een fantastische erkenning en een leuke verrassing die we goed hebben gevierd”, sprak de trotse winnaar bij de uitreiking van de prijs. Kemira maakt chemicaliën en polymeren voor waterbehandeling. Het moederbedrijf is gevestigd in Finland. De klanten van Kemira zijn actief in de olie- en gasindustrie, de waterzuiveringsindustrie en de papierindustrie. “We leveren chemicaliën die water geschikt maken voor industrieel gebruik of die water kunnen zuiveren.” Momenteel is men in Rotterdam bezig met een aantal procesveranderingen. “We krijgen steeds meer stoffen in bulkverpakking binnen. Deze worden nu nog gedeeltelijk manueel of semi-mechanisch in de reactoren gestort. Een groot aantal van deze processen gaan we automatiseren en mechaniseren, waarvoor we silo’s en hoppers gaan plaatsen binnen en buiten de fabriek. Met name de vaste stoffen worden dan opgeslagen in silo’s. Ook worden breekinstallaties toegevoegd aan de voorbereidende processen. Veel stoffen arriveren nu nog in 25-kilo-zakken en 100-liter-zakken, maar we stappen binnenkort over op containers en big bags. In de nieuwe silo’s worden dan één of twee containers materiaal opgeslagen.”
pagina 30
Kreiling beschikt over 52 composiet silo’s Gaat niet bestaat niet
Kreiling beschikt over 52 composiet silo’s
Gaat niet bestaat niet Voor dit artikel maken we, bij hoge uitzondering, een uitstapje over de Benelux-grenzen. Kreiling in het Duitse Bersenbrück, ter hoogte van Hengelo, is specialist in hoogwaardige diervoeders. Per jaar wordt zo’n 45.000 ton speciale mengvoeders voor vooral jongvee en melkpoeder op klantwens samengesteld. Door de jarenlange groei blijft het bedrijf uitbreiden en investeren. Zo nam het onlangs de laatste van 52 composiet silo’s (vaak ten onrechte polyester genoemd) in gebruik. Een opvallende keuze in een branche waar normaal gesproken (vierkante) metalen silo’s worden geplaatst. We spraken met Klaus Kreiling, die aan het hoofd staat van het familiebedrijf. Vader Bernhard Kreiling was als boerenzoon bekend met de akkerbouw en varkensmesterij. Hij begon in de jaren vijftig als kleine speler met de handel in gemengd voer, op basis van eenvoudige technieken uit de landbouw. Uiteindelijk kwam daar het melkpoeder bij omdat door de melkprijzen alternatieven moesten worden gezocht om jongvee toch voldoende eiwitten toe te dienen. Voor die laatste toevoeging, het melkpoeder, verscheen eind jaren zestig de eerste productiehal op het terrein. Zo beschikte Kreiling gedurende de zeventiger jaren over een kleine productielocatie. In 1982 verrees een grondstoffenopslagloods omdat het bedrijf zich daarop wilde concentreren, met name voor derden.
pagina 32
Droge bulk groeit iedere maand Cijfers van het CBS
Droge bulk groeit iedere maand
Cijfers van het CBS “De productie in de procesindustrie groeit. Er is een stijgende lijn”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij sprak onlangs op een persconferentie over het actuele beeld van de Nederlandse economie en de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar. Wat doen investeringen, productie, maar ook de arbeidsmarkt? Hoe zit het met de werkgelegenheid en de vacatures in de procesindustrie? “Tot nu toe ziet het er goed uit”, weet Van Mulligen. “In het eerste kwartaal zagen we een behoorlijk robuuste groei van een half procent en ook het tweede kwartaal verliep goed. Het consumenten- en producentenvertrouwen is positief. Zeker bij de producenten, dat is in jaren niet zo groot geweest. De banengroei viel wat tegen in het eerste kwartaal, maar over het algemeen verloopt 2016 tot nu toe goed.”
pagina 36
Procesindustrie heeft ongekende potentie Professionals verkennen de toekomst op Industrial Processing
Procesindustrie heeft ongekende potentie
Professionals verkennen de toekomst op Industrial Processing Unlocking future factories: de slogan van Industrial Processing 2016 is veelzeggend. Internet of things, grondstoffenschaarste, (voedsel)veiligheid en de circulaire economie: thema’s die de voedingsmiddelen-, chemischeen farmaceutische industrie gaan veranderen, maar ook voor nieuwe kansen zorgen. Van 4 tot en met 7 oktober ontdekken professionals uit de procesindustrie in hal 12 van Jaarbeurs Utrecht zichtbaar hoe ze deze kansen kunnen benutten. Meer dan ooit is Industrial Processing hét evenement waarop partners en exposanten de professionals meenemen naar de toekomst van de procesindustrie. Vandaar ook Unlocking future factories. De vakbeurs ademt technologie en innovatie, waarmee de natte en droge procesindustrie haar toekomstige concurrentiepositie kan versterken, ook internationaal.
pagina 38
Europa’s eerste circulaire kunststoffabriek QCP is fabriek van de toekomst
Europa’s eerste circulaire kunststoffabriek
QCP is fabriek van de toekomst Jaarlijks wordt in Europa 50 miljoen ton verschillende kunststoffen verbruikt, variërend van polyethyleen, polypropyleen en polyvinylchloride tot polycarbonaat. De helft daarvan wordt binnen een jaar weer weggegooid. Van deze 25 miljoen ton wordt de helft gestort op vuilstortplaatsen in Europa, waar dat nog is toegestaan. Van de andere helft wordt 75 procent verbrand om de energie eruit te halen en wordt 25 procent gerecycled. Dat recyclen gebeurt grotendeels in China en nog slechts in zeer geringe mate in Europa. Marc Houtermans, Huub Meessen en Ralf Bemelmans zagen dit als een unieke kans en richtten Europa’s eerste nieuwegeneratie circulaire kunststoffabriek QCP op: Quality Circular Polymers. In tegenstelling tot de glas-, metaal- en papierindustrie in Europa, haalt de petrochemische industrie eenmaal geproduceerde plastic producten niet meer terug uit de markt. De processen zijn hier niet op ingericht, want voor de grootschalige verwerking van gebruikte kunststoffen moet de kraker stil worden gezet en dat is financieel alles behalve aantrekkelijk. Niet voor niets ligt de focus bij petrochemische ondernemingen in Europa dan ook sterk op de lineaire route, ofwel het uit de grond halen van olie, het raffinageproces, het kraken van de nafta, het polymeriseren en vervolgens het produceren van kunststofgranulaat. Het vervaardigde halffabricaat gaat vervolgens naar verwerkers voor de productie van bijvoorbeeld flessen, bloempotten, verfemmers en autobumpers. “Na gebruik komen deze hoogwaardige producten op de steeds groter wordende berg plastic afval. Een doorn in het oog van menig consument, die zich steeds meer bewust wordt van het feit dat we op deze wijze niet verantwoord en duurzaam omspringen met de aarde”, legt Marc Houtermans van QCP uit. “Wij vonden dat dit anders moest kunnen en zo ontstond het idee voor deze circulaire kunststoffabriek. We gingen aan de slag met het ontwerp van een nieuwe fabriek en het binnenhalen van de daarvoor benodigde investering. Een ambitieus project, met als doel het verwerken van door consumenten gebruikt plastic afval tot hoogwaardige circulaire kunststoffen. Dat wil zeggen dat deze kunststoffen dezelfde eigenschappen hebben als het oorspronkelijke materiaal.”
pagina 46
Oprecht en continu op zoek naar borgen van kwaliteit Jongerius krijgt groter pand in Nijkerk
Oprecht en continu op zoek naar borgen van kwaliteit
Jongerius krijgt groter pand in Nijkerk Naar aanleiding van de recente verhuizing naar het nieuwe, fors grotere pand in Nijkerk, praten we met René Meijerink, directeur van Jongerius. Meijerink is een gedreven persoon als het gaat om het vakgebied van Jongerius: het leveren van equipment en complete installaties voor de handling en processing van droge stoffen en vloeistoffen, gecombineerd met een serviceafdeling. Met passie voor kwaliteit, uitgesproken ideeën over wat hij met Jongerius in de toekomst wil bereiken en open over verbeterpunten: “Ik weet wat de sterke punten van Jongerius zijn, maar ik vind het ook belangrijk om te weten wat er nog beter kan en moet.” Jongerius houdt zich bezig met maintenance & reliability van installaties, de levering van procesapparatuur en de realisatie van complete procesinstallaties. Het bedrijf is in de Benelux partner van onder meer Coperion K-Tron, Gebr. Ruberg Mischtechnik, Quadro, Minox en IKA. Meijerink: “Met 22 mensen, waarvan 18 specialisten, bieden we allereerst kwaliteit. Dat staat voorop, bij alles wat we doen. Maar ook levertijd is voor ons én de klant belangrijk; afspraken daarover komen we altijd na. De prijs is daarmee in balans. Vóór alles bieden we de klant zekerheid: geen onplezierige verrassingen. Dat is elke dag weer een uitdaging, maar die gaan we graag aan!”
pagina 48
Schakelen naar de biobased economy Van organisch afval naar chemiebouwsteen
Schakelen naar de biobased economy
Van organisch afval naar chemiebouwsteen De overgang van oil-based naar plantaardige grondstoffen is in volle gang. Organische afvalstromen, zoals reststromen uit de food, gft van huishoudens en planten- en houtafval zijn veelbelovende ‘kandidaten’ voor hoogwaardige biobased toepassingen. De initiatieven zijn talrijk, de technologie is in ontwikkeling. Maar hoe realistisch is deze route en wanneer levert het commercieel haalbare producten op? Een impressie. Het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer voerde onlangs in opdracht van de Provincie Noord-Holland een studie uit naar de kansen bij organische reststromen uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie in de provincie (geschatte jaarlijkse omvang: ruim 1 miljoen ton). “Die kansen zijn legio”, zegt secretaris Jan-Henk Welink van het kennisplatform bij de TU Delft. “80 tot 90 procent van deze reststromen gaat naar de vergisting en compostering of wordt als veevoer ingezet. Er zijn tal van hoogwaardigere toepassingen denkbaar die niet alleen voor minder afval zorgen, maar ook economisch veel te bieden hebben. Een deel kan zeker weer terug naar de food zelf omdat het naar dat niveau opgewerkt kan worden. Je kunt smaakstoffen in reststromen zo bewerken dat ze voor menselijke voeding geschikt zijn.” Een ander voorbeeld is bleekaarde, dat veel foodproducenten gebruiken voor het zuiveren en filteren van oliën, vetten en aroma’s. Na gebruik is dit kleiachtige materiaal verzadigd en wordt het als afval verwerkt. Hiervoor dienen zich alternatieven aan, zoals het terugwinnen van oliën of de cementproductie.
pagina 52
Onderdruk in silo’s, stofuitstoot praktisch nihil Betere werkomgeving bij Agrifirm Feed dankzij ingenieuze silodekafzuiginstallatie
Onderdruk in silo’s, stofuitstoot praktisch nihil
Betere werkomgeving bij Agrifirm Feed dankzij ingenieuze silodekafzuiginstallatie Stof uit alle kieren en gaten van de productielijn. Dit is helaas de realiteit in veel veevoerproductiebedrijven. Hoe schoon een dergelijk productiebedrijf echter ook kan zijn, bewijst Agrifirm in Wanssum. Nergens vuil op de grond en legio bakken voor gescheiden afvalinzameling. Hier is gewerkt aan de mindset van de werknemers. Nog prettiger is de schone lucht. Daarvoor zorgt een nieuwe silodekafzuiginstallatie die aan talrijke eisen voldoet. Door onderdruk in de silo’s resteert slechts een klein bakje opgevangen stof per maand. Bedrijfsleider Patrick van Helden: “Ook op het silodek werken onze mensen nu in een schone, frisse én gezonde omgeving.” De locatie van Agrifirm Feed in Wanssum is voor een groot deel gespecialiseerd in de productie van pluimveevoeders. Daarnaast wordt er varkensvoer geproduceerd. Sterk onderscheidend is dat de fabriek ordergestuurd is en snel kan schakelen. Men draait hoofdzakelijk kleinere runs tussen 2 en 64 ton. De locatie produceert inmiddels op basis van ruim 550 recepten, variërend van standaardproducties tot klantspecifieke recepten, die de laatste jaren een steeds grotere vlucht nemen. Deze recepten zijn onder meer afhankelijk van de levensfase, gesteldheid en de functie van het dier. Daarbij is het doel een zo hoog mogelijk rendement voor de klant. De productie vindt plaats in bulk en is bestemd voor veehouders in Nederland, Duitsland en België.
pagina 56
Tien misverstanden rondom Lean Verbetermethode is continu in beweging
Tien misverstanden rondom Lean
Verbetermethode is continu in beweging De term ‘Lean’ bestaat al bijna dertig jaar. Toch doen er nog altijd veel misverstanden over deze verbetermethode de ronde. In dit artikel worden de tien belangrijkste op een rijtje gezet. Denkt u bijvoorbeeld dat Lean staat voor produceren in een one piece flow, dat we zonder Toyota geen Lean zouden hebben, dat Lean het werk saai maakt, dat Lean draait om dagstarts en verbeterborden, of dat Smart Industry niet past binnen deze methode? Lees dan vooral verder! Ook wordt uitgelegd waar Lean vandaag de dag voor staat. Deze logistieke verbetermethode blijft namelijk continu in beweging. Lean is niets meer of minder dan een set best practices die zich op bijna wetenschappelijke wijze steeds verder ontwikkelt.
pagina 60
Vader en dochter: unieke twee-eenheid Elevator Holland houdt kwaliteit in eigen hand
Vader en dochter: unieke twee-eenheid
Elevator Holland houdt kwaliteit in eigen hand Als je iets goed wilt doen, kun je het beter zelf doen. Dit was ongeveer de gedachtegang van Marcel Diks toen hij in 1984 startte met Elevator Holland. Het handelsbedrijf levert onder meer elevatorbanden en -bekers, koppelingen, buizen en niveaucontacten en heeft daarbij een uitgebreide voorraad en flexibele levering hoog in het vaandel staan. “Kansen die er zijn, moet je altijd met beide handen grijpen”, zegt Diks. “Wanneer je hierbij van je hobby je beroep kunt maken, houdt het nooit op ‘leuk’ te zijn.” Techniek is Marcel Diks met de paplepel ingegoten en tijdens zijn mts- en hts-opleiding heeft hij zijn kennis steeds verder kunnen uitbreiden. “Voordat ik Elevator Holland oprichtte, heb ik gewerkt als tekenaar, inkoper, engineer en verkoper bij onder andere veevoeder- en levensmiddelenfabrieken. In deze omgeving heb ik veel kennis en ervaring opgedaan op veel verschillende afdelingen van een bedrijf. Het vergroot je inzicht wanneer je zowel op de stoel van de in- als de verkoper hebt gezeten en bovendien het klappen van de zweep kent op een ontwerpafdeling.” Op de afdeling inkoop ontdekte Diks onder meer dat verschillende handelsbedrijven er nogal lange levertijden op nahielden en dat bovendien de kwaliteit in bepaalde gevallen te wensen overliet. “Ergens begrijp ik dit niet”, geeft Diks aan. “Als je een bedrijf goed runt, geïnteresseerd bent in je klanten en luistert naar hun vragen en wensen, kan het toch niet zo’n punt zijn om de juiste producten op voorraad te houden en deze binnen een acceptabele termijn te leveren?” De onvrede ten opzichte van zijn toeleveranciers in combinatie met de drang naar zelfstandig ondernemerschap leidde uiteindelijk tot de beslissing een eigen handelsbedrijf te beginnen.
pagina 66
Productbeschadiging in silo’s. Is er wat aan te doen? Schade in productieproces voorkomen
Productbeschadiging in silo’s. Is er wat aan te doen?
Schade in productieproces voorkomen In een productieproces waarin deeltjes worden gemaakt, bijvoorbeeld veevoederbrokjes, valt niet te vermijden dat een deel van deze producten al tijdens het proces kapot gaat. Behalve dat dit tot productieverlies en waardevermindering van het product leidt, kan het ook de processen zelf nadelig beïnvloeden. Deze productbeschadiging kan op meerdere plaatsen tijdens het productie- of transportproces plaatsvinden. We beperken ons in dit verhaal tot de opslag in silo’s en zullen nagaan wat de oorzaken zijn en hoe beschadiging zoveel mogelijk kan worden gereduceerd.
pagina 70
Aansprekende ideeën voor meer veiligheid binnen de keten Essaywedstrijd van Veiligheid Voorop
Aansprekende ideeën voor meer veiligheid binnen de keten
Essaywedstrijd van Veiligheid Voorop “Waarom zouden werknemers in BRZO-bedrijven elkaar niet via bijvoorbeeld WhatsApp kunnen waarschuwen bij onveilige situaties?” Die opmerking maakte Denise Harkema, consultant safety & risk management bij Tebodin onlangs tijdens de voordrachten van de essaywedstrijd uitgeschreven door Veiligheid Voorop, in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de chemische industrie en TU Delft. Ze was een van de drie prijswinnaars, met een essay over social media als sleutel tot meer ketenverantwoordelijkheid. De tweede winnaar was Maarten de Looij van Vopak met een essay getiteld ‘risico’s inschatten doe je samen’. Roy Jautze van Dana Petroleum viel met een verhaal over soft skills van stoere mannen eveneens in de prijzen. Het thema van de essaywedstrijd luidde ‘Veiligheid, een kettingreactie?!.’ De wedstrijd werd voor de tweede keer gehouden en vindt volgend jaar voorlopig voor de laatste keer plaats. In totaal waren er twintig inzendingen, waarvan een vakjury er zes nomineerde. De beste essays worden gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer. Corine Baarends, projectleider bij Veiligheid Voorop: “Met de essaywedstrijd wilden we graag aansprekende ideeën losmaken die bijdragen aan veiliger werken binnen de keten.” De drie winnaars ontvangen een studiebeurs ter waarde van 25.000 euro voor het volgen van de MoSHE Management of Safety Health and Environment van de TU Delft. Bij de beoordeling keek de jury onder meer naar de opbouw, actualiteit, de onderbouwing van het thema en de toepasbaarheid van het resultaat. Het laatste onderdeel van de beoordeling was een pitch van zes minuten waarin de schrijvers hun essay moesten presenteren. Gastjurylid was Twan van der Ven, hoofd directie veiligheid en risico’s bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij wees de aanwezigen op een oud Keniaans gezegde: ‘Wil je snel gaan, ga dan alleen. Wil je ver komen, ga dan samen’. Voorzitter van Veiligheid Voorop Anton van Beek, tevens CEO van Dow Chemicals, prees de kwaliteit van de inzendingen. “Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs is uniek en essentieel. De uitdagingen zijn enorm in de sector. De komende twintig jaar moeten we kunnen blijven concurreren en dat kan alleen door mensen binnen te krijgen die denken aan veiligheid. Er kan maar één doel zijn: nul ongevallen.”
pagina 74
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren