Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2016-1
Verpakkingslijn petfood met flexibele aanvoer vanuit bigbag; Carbstone stenen uit staalslakken gefabriceerd als duurzaam alternatief voor beton; Vreemd silogedrag: wat is de oorzaak van schokkende, trillende en zelfs toeterende silo’s?; Beaphar realiseert

Verschenen: 03-03-2016
CVT Column Henk Klein Gunnewiek
CVT
Column Henk Klein Gunnewiek Ik ben benieuwd welke associatie u had bij de titel boven deze column. Als techneut denkt u waarschijnlijk meteen aan de automatische versnelling, de continu variabele transmissie. Daarbij zorgen niet de tandwielen voor de overbrenging, maar een rubberen of metalen duwband die tussen schijven beweegt die variëren qua onderlinge afstand. Omdat de CVT niet met verschillende tandwielen werkt, accelereert hij soepel zonder horten en stoten. Maar onlangs hoorde ik de term uit de mond van een plantmanager, in het kader van investeringsplannen. En hij bleek met CVT te bedoelen: continu verbetertechniek. Het was zijn eigen vertaling van een aantal Kaizen-technieken. In dat kader was hij ook een groot fan van regelmatig kleine zaken verbeteren of vervangen. En hij had daar zijn eigen aanpak voor, waarbij hij overigens wel zijn hele team inschakelde. Ik houd daar wel van: niet zomaar een bestaand
pagina 3
Verpakkingslijn met flexibele aanvoer vanuit big bags Garvo petfood: ‘Voer naar mijn hart’
Verpakkingslijn met flexibele aanvoer vanuit big bags
Garvo petfood: ‘Voer naar mijn hart’ Herman Garretsen, directeur van Garvo, produceert petfood met zijn hart, getuige de slogan van de onderneming: ‘Voer naar mijn hart’. In dit moderne familiebedrijf zijn investeringen regelmatig aan de orde. Is er net een palletizer in gebruik genomen, staat nu weer een nieuwe verpakkingslijn met een wel heel flexibele aanvoerconstructie klaar voor gebruik. Garretsen neemt die investeringsbeslissingen niet alleen rationeel; gevoel speelt ook een belangrijke rol. Op de fleurige website van Garvo is goed te zien dat het bedrijf diervoeders produceert voor zeer veel verschillende huis- en hobbydieren. Herman Garretsen: “Ons basisassortiment bestaat uit zo’n 200 producten, die allemaal op voorraad liggen. Uiteraard geldt bij ons de 80-20 regel: 80 procent van onze omzet gene reren we met 20 procent van de producten. En je kunt je voorstellen dat rendier- en struisvogelvoer daar niet bijzitten.” Voor elk recept is de basis weliswaar een wetenschappelijke samenstelling van diverse componenten, maar Garvo geeft daar een eigen draai aan, met extra ingrediënten.
pagina 16
Duurzaam alternatief voor beton uit staalslakken  Carbstone-technologie via licentie beschikbaar
Duurzaam alternatief voor beton uit staalslakken
Carbstone-technologie via licentie beschikbaar In samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelde Recoval een uniek, duurzaam productieproces voor de productie van Carbstone stenen uit staalslakken, zonder cement. Op de locatie in Farciennes staat hiervoor een proefinstallatie. Het bedrijf, gespecialiseerd in de verwerking van slakken, produceert de stenen niet zelf, maar stelt de gepatenteerde technologie via licenties beschikbaar. Het tien jaar geleden opgerichte Belgische recyclagebedrijf Recoval is gespeciali seerd in de duurzame verwerking en de valorisatie van vaste afvalstoffen uit de staalindustrie. Het behoort in haar sector tot de top vijf wereldwijd. Jaarlijks verwerkt het bedrijf, waar 35 mensen werken, onge veer 300.000 ton op twee locaties in Châtelet en Farciennes, in de regio Charleroi. Onder de merknaam Stinox produceert Recoval een granulaat (0/4, 4/6, 6/10 en 10/14 mm) dat de slijtvastheid van asfalt en beton voor de wegenbouw verbetert en voor een betere baanvastheid zorgt. Twee andere producten zijn een vulstof (Fillinox) voor beton of asfaltbekleding en een additief (Sicastab) dat ervoor zorgt dat de productie van fijne slakken wordt verminderd.
pagina 20
Schokkende, trillende en toeterende silo’s Vreemd silogedrag nader bekeken
Schokkende, trillende en toeterende silo’s
Vreemd silogedrag nader bekeken Meestal functioneren silo’s zonder problemen: materiaal erin, materiaal eruit. Maar soms ontstaan er bij het legen van een silo ogenschijnlijk onverklaarbare geluiden, schokken of trillingen. In een reeks van drie artikelen geven de auteurs nadere uitleg over het ontstaan hiervan, mogelijke oplossingen en praktische tips. Dit eerste deel gaat over wat er zoal kan gebeuren en wat de achterliggende mechanismen zijn. Deel twee gaat over mogelijke oplossingen en preventieve maatregelen. In een derde artikel worden een drietal praktische uitwerkingen beschreven. Deel twee en drie van deze reeks verschijnen in de komende twee nummers van Solids Processing Benelux. Silo’s voor de opslag van poeders of granulaat zijn in het algemeen zo te ontwerpen dat ze hun werk naar beho - ren kunnen doen. Maar soms treden er merkwaardige en vaak lastige zaken op. Sommige silo’s blijken in combinatie met bepaalde soorten stortgoed een brom merig geluid voort te brengen (‘de silo zingt’), of erger, een periodiek optredend geluid te maken alsof er een vrachtwa gen staat te toeteren (het zogenaamde silo honking). Een ander fenomeen is het continu trillen van de silo (silo vibrations), waarbij ook andere delen van de constructie in tril ling kunnen raken. Het meest risicovolle verschijnsel is het optreden van soms zeer zware schokken (silo quaking), die in het hele silogebouw voelbaar zijn. Deze laat ste twee verschijnselen kunnen zelfs tot schade leiden.
pagina 24
Beaphar realiseert productielijn voor nieuwe vlooienband Ingrijpende aanpassing voor de markt van morgen
Beaphar realiseert productielijn voor nieuwe vlooienband
Ingrijpende aanpassing voor de markt van morgen Nieuwe markteisen deden Beaphar besluiten tot een veelomvattende verbouwing van één van de productielocaties van het bedrijf in Raalte, waar onder meer vlooienbanden voor honden en katten worden gemaakt. De samenstelling hiervan wordt aangepast, met nieuwe stoffen die vlooien nog beter op afstand houden. Op een relatief klein oppervlak vonden een jaar lang diverse verbouwingen plaats. Powatech installeerde een compleet nieuwe menginstallatie en doseer- en transportsystemen. Supervisor engineering Theo Jansen van Beaphar: “Het was een lange periode met veel projecten tegelijk, maar het geeft een goed gevoel dat we voor jaren klaar zijn voor de markt van morgen.” Beaphar ontwikkelt ‘aan de lopende band’ nieuwe producten. Inmiddels telt het assortiment van deze producent van genees- en verzorgingsproducten voor huisdieren meer dan 4.000 produc ten voor hoofdzakelijk honden, katten, knaagdieren, vogels en reptielen. De afzet hiervan vindt plaats in meer dan tachtig landen. Het bedrijf beschikt over vijf productielo caties. Drie locaties in Raalte, een locatie in Hedel en een locatie in Engeland voor de productie van visvoer. Aan de Aak straat in Raalte produceerde Beaphar vorig jaar ruim 8 miljoen vlooienbanden en 3,5 miljoen verpakkingen met vlooien druppels.
pagina 28
Nippon Shokubai Antwerpen leidt nieuw personeel op in Japan Investering van 350 miljoen euro om eigen grondstof te produceren
Nippon Shokubai Antwerpen leidt nieuw personeel op in Japan
Investering van 350 miljoen euro om eigen grondstof te produceren Nippon Shokubai verhoogt in 2018 de productie van superabsorberende polymeren in de Antwerpse haven van 60.000 naar 160.000 ton. Bovendien gaat het Japanse chemiebedrijf vanaf dat moment ook acrylzuur produceren. Eind 2015 werd gestart met de zoektocht naar nieuw personeel voor uiteenlopende functies. Operators volgen vanaf medio dit jaar in het land van de rijzende zon een uitgebreide opleiding ‘on the job’. Volgens HR-manager Pascale Smet zijn er zo’n zeventig vacatures die moeten worden ingevuld. Nippon Shokubai, wereldmarktleider in de productie van superabsorberende polymeren, opende in 1999 in de Ant werpse haven haar enige Europese productiebedrijf. De productie in het Belgische Zwijndrecht werd daarna al snel uitgebreid met een tweede pro ductielijn, waardoor de productiecapaciteit op dit moment 60.000 ton per jaar bedraagt. Het aantal medewerkers in Zwijndrecht bedraagt momenteel hon derd, waarvan 10 procent Japanners. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van circa 250 miljoen euro.
pagina 32
Specialisten Arova ‘lezen’ sluizen en maken ze beter dan nieuw Pieter Vandersteene: ‘in mijn bedrijf moeten mensen zich prettig voelen’
Specialisten Arova ‘lezen’ sluizen en maken ze beter dan nieuw
Pieter Vandersteene: ‘in mijn bedrijf moeten mensen zich prettig voelen’ Al sinds de oprichting van Arova door de grootvader van eigenaar Pieter Vandersteene, houdt het bedrijf zich bezig met de fabricage, maar vooral het onderhoud en herstel, van sluizen. Door tientallen jaren ervaring en met behulp van het geavanceerde machinepark zijn de specialistische medewerkers in staat om de binnengekomen sluizen weer als nieuw – of beter – te maken. Daarbij hecht Vandersteene grote waarde aan een goed contact met de klant, gebaseerd op een maximale vertrouwensrelatie. De basis voor de huidige activiteiten van het in het Belgische Izegem gevestigde Arova werd gelegd door een klant die bij het oorspronkelijke machinebouwbedrijf zijn sluis ter reparatie kwam aanbieden. Deze reparatie – herstelling zegt men in België – werd met een dusdanige vak kennis en aandacht uitgevoerd dat de betreffende klant een sluis terugkreeg met een beter rendement en een lange re standtijd. “Alle reden voor mijn grootvader om een spin-off te starten en deze werkzaamheden verder uit te breiden”, geeft eigenaar Pieter Vandersteene, de derde generatie die actief is binnen het bedrijf, aan.
pagina 36
Gecompartimenteerde reuze-silo over de weg vervoerd Transport in twee delen noodzakelijk
Gecompartimenteerde reuze-silo over de weg vervoerd
Transport in twee delen noodzakelijk Medio januari werd met een uitzonderlijk transport een silo van 9,8 meter lang, een diameter van 6 meter en een gewicht van ruim 26 ton over de weg vervoerd. Daarvoor was de silo in twee delen gebouwd, die op de plaats van bestemming worden samengevoegd. Het traject voerde over een afstand van zo’n kleine veertig kilometer van de fabrikant, Motogroup in Brugge, naar de klant, Bouwmaterialen Willaert in Koekelare. De silo bestaat uit zeven compartimenten en gaat dienen als bufferzone voor zand en zes verschillende soorten grind. Motogroup heeft het ontwerp en de uitvoering van de silo dan ook aange past aan deze materialen. De silo maakt deel uit van een groter project waarbij Motogroup één van de twee beton centrales van Bouwmaterialen Willaert vernieuwt.
pagina 38
Nieuwe kansen voor textielrecycling Innovaties mikken op nieuwe toepassingen voor reststromen
Nieuwe kansen voor textielrecycling
Innovaties mikken op nieuwe toepassingen voor reststromen Ambitieuze recyclingdoelen van de landelijke overheid, die stevige duurzaamheidsafspraken met de textielketen heeft gemaakt, hebben de inzameling van textiel een slinger gegeven. Het groeiend aanbod leidt echter tot een grote berg textiel van slechte kwaliteit, die weinig oplevert. Nieuwe recyclingtechnieken zijn volop in ontwikkeling en kunnen het tij wellicht keren. In de grote bedrijfshal van Sort Textile Graders in Tilburg is het een drukte van belang. Medewerkers zitten als nijvere bijen aan de textielsorteerlijn. Aan een lange lopende band worden afge - dankte kledingstukken in verschillende bakken gedeponeerd. Het textiel wordt in 200 verschillende items uitgesorteerd, van tricot en pantalon tot onderbroek en T-shirt, in heren- dames en kinderkleding. De kwaliteit van de afgedankte kleding varieert. Aan sommige kledingstukken zit nog een prijskaartje, maar er komen ook broeken langs waar de gaten in zitten. Het gesorteerde textiel gaat op karretjes naar elders in het bedrijfscomplex, waar het wordt gebaald voor transport.
pagina 42
Investeren in lagere milieudruk staat centraal bij haven Rotterdam Overslag van droge bulk in 2015 stabiel
Investeren in lagere milieudruk staat centraal bij haven Rotterdam
Overslag van droge bulk in 2015 stabiel Hoewel 2015 als geheel een topjaar was voor de Rotterdamse haven, met een stijging van de overslag van in totaal bijna 5 procent, bleef de overslag van droge bulk stabiel. Dat meldde de CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein, begin dit jaar bij de bekendmaking van de jaarcijfers. De overslag van droog massagoed, erts, schroot en kolen, blijft stabiel, met een minimale daling van 1 procent. “Het is een reflectie van de wereldeconomie”, zegt Castelein. “Deze ontwikkeling wordt niet veroorzaakt door een lage olieprijs of door de economische ontwikkeling van Noordwest Europa. In dit geval is het onder meer een gevolg van de eco nomische situatie in China. Omdat er in China zelf momenteel minder vraag is naar staal, komt veel goedkoper Chinees staal nu naar Europa toe. Hierdoor staat de staalproductie in Europa onder druk. Dat heeft weer gevolgen voor de over slag van ijzererts en cokeskolen in onze haven.”
pagina 46
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren