NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-1
Menglijn voor Nestlé; Tekort aan vakmensen; Nieuwe rubriek: Q&A; Recycling van Nespresso-cups; Typeplaatjes; Tandpastalijn; etc.

Verschenen: 04-03-2014
Binnen vier weken verbouwing en nieuwe proceslijn gerealiseerd  Nieuwe menglijn voor Nestlé babyvoeding
Binnen vier weken verbouwing en nieuwe proceslijn gerealiseerd
Nieuwe menglijn voor Nestlé babyvoeding Nestlé produceert in Nunspeet babyvoeding in poedervorm in tal van varianten. De productiecapaciteit voor speciale babyvoeding, voor baby’s met spijsverteringsproblemen, was te klein geworden om de toenemende vraag te kunnen bijbenen. Na een zorgvuldige voorbereiding is in een tijdsbestek van vier weken de bestaande installatie verwijderd, het gebouw aangepast met een extra verdieping en een compleet nieuwe menginstallatie geplaatst, geïnstalleerd en gebruiksklaar opgeleverd. Uiteraard met inachtneming van de strikte hygiëneeisen die bij Nestlé gelden.
pagina 16
Dreigend tekort aan vakmensen in procesindustrie
Dreigend tekort aan vakmensen in procesindustrie
In de nabije toekomst trekt de werkgelegenheid in de procesindustrie weer aan, na een flinke krimp in de afgelopen jaren. De verwachting is dat daarbij een tekort aan arbeidskrachten ontstaat. Dit staat in een rapport van uitkeringsinstantie UWV, die onlangs met een sectoranalyse kwam. Het betreft echter met name vervangingsgroei, omdat het personeelsbestand in de sector vergrijst.
pagina 21
Verstoppingen in pneumatisch transportsysteem
Verstoppingen in pneumatisch transportsysteem
Wij produceren halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie en hebben de laatste tijd veel last van verstoppingen van ons pneumatisch transportsysteem. Dit blaassysteem is circa 35 meter lang met drie bochten en de voeding is via een sluis. De producten zijn op zetmeelbasis. Het systeem is tien jaar oud en heeft altijd goed gewerkt, ook met de huidige recepten en capaciteiten. Wij hebben de blower laten nakijken en de filters vervangen, maar dat gaf geen verbetering. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Deze vraagsteller wil anoniem blijven
pagina 22
Duurzaamheid binnen de hele keten is voor Nespresso van groot belang Dusseldorp wint drie soorten grondstof terug uit koffiecapsules
Duurzaamheid binnen de hele keten is voor Nespresso van groot belang
Dusseldorp wint drie soorten grondstof terug uit koffiecapsules Nespresso, zelfstandig onderdeel van Nestlé, hecht grote waarde aan duurzaamheid binnen de keten. Van de koffieplantage tot aan het hergebruik van de gebruikte materialen. Dat gebeurt onder de noemer Ecolaboration. In Nederland, België en Luxemburg levert een uitgekiend retoursysteem grote hoeveelheden gebruikte koffiecapsules op. De uiteindelijke doelstelling is een optimale scheiding van de capsules in koffieresidu en aluminium. Daarvoor is in Lichtenvoorde, op het terrein van afvalverzamelaar Dusseldorp, een uitgekiende installatie gebouwd. Wij bekeken deze installatie met Gerard Kuipers, directeur recycling van Dusseldorp Inzameling en Recycling en Sebas van Wijk, verantwoordelijk voor marketing en PR bij Dusseldorp Groep.
pagina 24
Markeringen op explosieveilig elektrisch materieel (2)  Hoe lees je een typeplaatje?
Markeringen op explosieveilig elektrisch materieel (2)
Hoe lees je een typeplaatje? Elektrisch materieel dat wordt toegepast in explosiegevaarlijke gebieden dient hiervoor geschikt te zijn. Dit moet blijken uit de informatie die op het typeplaatje staat aangegeven. Naast de standaardinformatie als typenummer, fabrikant, serienummer en andere relevante gegevens is een markering conform de IECEx- en Atex-richtlijnen verplicht. Op basis van de markering kan globaal worden beoordeeld of het juiste apparaat is of wordt toegepast. In het eerste deel van deze tweedelige artikelreeks, in Solids Processing nummer 6 van 2013, is de opbouw van de markering behandeld voor stof, gas en damp. De andere informatieblokken die op een typeplaatje staan, komen in dit artikel aan bod. We kijken naar de verplichte Atexinformatie, de certificering en de CE-markering. Ook passeren een aantal bijzondere combinaties kort de revue.
pagina 28
Duurzame toegevoegde waarde Vapro initieert discussie over operator van de toekomst
Duurzame toegevoegde waarde
Vapro initieert discussie over operator van de toekomst Duurzame inzetbaarheid is een hot item in deze tijd. Als we allemaal moeten doorwerken tot ons 67e, is ploegendienst vanaf 60 jaar geen sinecure. Tel daarbij op het tekort aan technisch personeel en je hebt een groot probleem te pakken. Vapro nodigde HR-verantwoordelijken van grote en middelgrote bedrijven in Zuid-Nederland uit in Roermond om mee te discussiëren over het onderwerp ‘Duurzaam functioneren in de toekomst’. Aan de basis van de discussie stond het rapport ‘Vitaal en productief werken in de industrie’.
pagina 30
Recordhoeveelheid discontinue productie vereist betrouwbare aandrijving Flexibele tandpastaproductie met gecontroleerde homogeniteit
Recordhoeveelheid discontinue productie vereist betrouwbare aandrijving
Flexibele tandpastaproductie met gecontroleerde homogeniteit Met een verdubbeling van de afmetingen van op maat gemaakte industriële roermachines verwezenlijkte Ekato de grootste discontinue tandpastaproductielijn ter wereld. Twee mixers, die elk 10.000 liter bevatten, produceren afhankelijk van de productconcentratie tussen de 6.000 en 11.000 kilo tandpasta per uur. De output werd zo verdrievoudigd. Nord maakte de aandrijving van de machine weer state of the art.
pagina 34
Flexibiliteit groot goed bij Votech Wij weten exact waar onze klanten mee te maken hebben’
Flexibiliteit groot goed bij Votech
Wij weten exact waar onze klanten mee te maken hebben’ Votech ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor het afvullen van zakken met een gewicht variërend van 2,5 tot 50 kilo. De drie eigenaren vervullen ieder een eigen, specifieke functie binnen het bedrijf, waarbij ze hun eigen sterktes optimaal kunnen inzetten. De grote diversiteit aan klanten en machines en het steeds opnieuw bedenken van de juiste oplossing maakt iedere dag tot een uitdaging.
pagina 36
Sonneveld laat zien hoe innovatie en duurzaamheid lonend kunnen zijn Duurzaamheid is geen hype, maar een trend om snel op in te spelen’
Sonneveld laat zien hoe innovatie en duurzaamheid lonend kunnen zijn
Duurzaamheid is geen hype, maar een trend om snel op in te spelen’ Verspilling is een actueel probleem voor de gehele voedselketen. Zo wordt maar liefst 20 procent van het in ons land gebakken brood niet geconsumeerd. De Europese Unie heeft 2014 zelfs uitgeroepen tot het Jaar tegen Voedselverspilling. Sonneveld, leverancier van grondstoffen voor de bakkerijsector, ontwikkelde creatieve oplossingen tegen voedselverspilling, waaronder het op slimme wijze verminderen en scheiden van afvalstromen. Maarten Boonstra van Sonneveld: “Duurzaamheid is een bewustwordingsproces. Het loont én het hoort. We mogen toekomstige generaties niet opzadelen met een gigantisch probleem.”
pagina 42
Een nieuwe kijk op produceren Hoe flexibel is uw organisatie voor een succesvolle toekomst?
Een nieuwe kijk op produceren
Hoe flexibel is uw organisatie voor een succesvolle toekomst? De eerste tekenen van economisch herstel worden zichtbaar en voelbaar. Maar wat doen we hiermee? Glijden we weer rustig terug in onze comfortzone; back to business as usual? Hoe houden we de urgentie vast ten aanzien van creativiteit, nieuwe samenwerkingsvormen en vernieuwing? De wereld verandert in een razend tempo. De globalisering en technologische ontwikkelingen hebben grote invloed op de manier waarop we werken en leven. Binnen de Nederlandse industrie lijkt deze verandering echter veel langzamer te gaan. En dat terwijl een aantal ontwikkelingen van grote invloed zullen zijn op onze koers voor de komende jaren.
pagina 46
Eerste open calls voor SPIRE in maart 2014  Procesindustrie moet technisch verduurzamen
Eerste open calls voor SPIRE in maart 2014
Procesindustrie moet technisch verduurzamen De Europese procesindustrie en de Europese Commissie slaan de handen ineen voor een verdere verduurzaming van de productieprocessen. Europa heeft één miljard euro beschikbaar gesteld voor het publiek-private SPIRE-programma. De procesindustrie deed hetzelfde, wat ook een EU-voorwaarde was. Arij van Berkel, directeur chemische innovatie bij TNO en directeur van de vereniging A.SPIRE, die ook de industrie vertegenwoordigt, schetst de actuele stand van zaken.
pagina 48
Empack toont trends verpakkingsindustrie Foodplein, Caps & Closures Lane, ecoPack Lounge, print4Packaging, labelTech
Empack toont trends verpakkingsindustrie
Foodplein, Caps & Closures Lane, ecoPack Lounge, print4Packaging, labelTech Op 2 en 3 april zijn de Brabanthallen weer het toneel van actuele ontwikkelingen en nieuwe trends op het gebied van verpakkingen en verpakkingsmachines. Voor het eerst met een speciaal foodplein, waar toeleveranciers uit de food- en procesindustrie een totaaloverzicht kunnen vinden van alle food-gerelateerde verpakkingsoplossingen. Dit jaar staan daarnaast ook andere onderwerpen in de schijnwerpers met een aantal ‘focusgebieden’: ecoPack voor duurzame verpakkingen, print4Packaging voor het bedrukken van verpakkingen, Caps & Closures Lane voor verpakkingsafdichtingen en labelTech, toegespitst op leveranciers van etiketten, labels en labellingsystemen.
pagina 51
Doekfilterinstallatie Tata Steel maakt forse emissiereductie mogelijk Nieuwe skyline, schonere lucht
Doekfilterinstallatie Tata Steel maakt forse emissiereductie mogelijk
Nieuwe skyline, schonere lucht Niet in 2015, maar al eind 2013 was de doekfilterinstallatie van de sinterfabriek van Tata Steel in IJmuiden operationeel. De installatie, met de afmeting van een flatgebouw, reduceert de emissies van fijnstof, dioxine en zware metalen van dit onderdeel van het staalproductieproces met minimaal 75 procent, in vergelijking met de vorige milieu-installaties. Een impressie van een geslaagd project.
pagina 52
Jelle Vaartjes Staatssecretaris Wilma Mansveld tijdens conferentie chemiesector: Klimaat, omgeving en veiligheid centraal’
Jelle Vaartjes Staatssecretaris Wilma Mansveld tijdens conferentie chemiesector:
Klimaat, omgeving en veiligheid centraal’ “We moeten streven naar een robuust klimaat, een schonere omgeving en meer veiligheid.” Deze woorden sprak staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld als keynote speaker op Responsible care en SPiCE3, het internationale congres voor de chemiesector over verantwoord ondernemen. Ze riep de sector op verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van veiligheid. “De goede bedrijven moeten de mindere broeders als Odfjell en Chemie-Pack op hun daden aanspreken.” Tweede keynote speaker was Bas Eickhout, lid van het Europarlement voor GroenLinks.
pagina 54
Nederlands bedrijf ontwikkelt 100 procent ‘groene’ frisdrankfles Van petfles naar ‘pef-fles’
Nederlands bedrijf ontwikkelt 100 procent ‘groene’ frisdrankfles
Van petfles naar ‘pef-fles’ Avantium is al ver met de ontwikkeling van biobased producten. Uit opgeloste suikers maakt het Amsterdamse hightechbedrijf bioplastics. Samen met Coca-Cola, Danone en anderen werkt de spin-off van Shell aan een 100 procent ‘groene’ frisdrankfles. Gert-Jan Gruter van Avantium: “Toen we een demofles op tafel konden zetten, was Coca-Cola direct enthousiast.”
pagina 58
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren