NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2013-6
Procesoptimalisering; Automatisch zakken vullen; Flesjes vullen bij ISFI; Industrial Processing; Sluizen met air-purge-seal; TPM bij Rijk Zwaan; etc.

Verschenen: 13-12-2013
Nieuw jaar,  nieuwe kansen Column Henk  Klein  Gunnewiek
Nieuw jaar, nieuwe kansen
Column Henk Klein Gunnewiek Tja, voor je het in de gaten hebt, is er weer een jaar voorbij. Het is een dooddoener, maar de tijd vliegt. En eigenlijk merk je van die jaarwisseling niet zoveel. Voor velen van u zal het een periode zijn van een korte vakantie of juist extra werk in verband met de onderhoud-stop. Maar voor anderen is het, behalve de feestdagen, gewoon business as usual. Het budget, de KPI’s en de targets voor volgend jaar staan al vast. En of het nu 2013 of 2014 is, de dagelijkse beslommeringen blijven.
pagina 3
Kleine batches met natuurlijke grondstof zorgen voor lastig productieproces Cavex is wereldspeler in alginaten
Kleine batches met natuurlijke grondstof zorgen voor lastig productieproces
Cavex is wereldspeler in alginaten U weet vast niet wat alginaten zijn. Toch hebt u ze in uw mond gehad, als u ooit bij de tandarts hebt moeten ‘happen’ voor een gebitsafdruk. Cavex in Haarlem behoort wereldwijd tot de top drie van aanbieders van het alginaatpoeder dat de tandarts gebruikt om het afdrukmateriaal in de vorm van pasta te bereiden. De productiewijze van dat poeder, in kleine batches, is nogal afhankelijk van de kwaliteit van de aangeleverde natuurlijke grondstof. Dick Ippel, chemisch technoloog, werkt al 33 jaar bij Cavex en is ruim tien jaar als manager technical operations verantwoordelijk voor de gehele productie. Hij vertelt over het productieproces en over de vier overige proceslijnen, die totaal anders zijn.
pagina 18
Nieuwe mogelijkheden voor studenten, starters en gevorderde bedrijven Topsector Chemie stimuleert onderzoek en innovatie
Nieuwe mogelijkheden voor studenten, starters en gevorderde bedrijven
Topsector Chemie stimuleert onderzoek en innovatie De chemische industrie doet het goed in Nederland en vooral het mkb investeert ruim meer dan mkb-bedrijven in andere sectoren. Om de innovatiekracht in Nederland te verbeteren, heeft de Topsector Chemie de zogenaamde i-Labs en Centres for Open Chemical Innovation (COCI) in het leven geroepen. In november werden er maar liefst vier gecertificeerd in Delft, Zwolle en Emmen, waarbij de Noord-Nederlandse partijen zich expliciet richten op het thema kunststoffen.
pagina 24
Nieuwe verpakkingsautomaat anticipeert op toekomstige wereldmarktvraag Jonker Petfood beschikt over juiste fingerspitzengefühl
Nieuwe verpakkingsautomaat anticipeert op toekomstige wereldmarktvraag
Jonker Petfood beschikt over juiste fingerspitzengefühl Ruim zes jaar geleden investeerde Jonker Petfood in een compleet nieuwe productielijn. De uitgave bedroeg bijna 6 miljoen euro, terwijl ze er op dat moment nog geen enkele klant voor hadden. Het bleek een gouden zet. Sindsdien volgde de ene investering na de andere, de jongste in een innovatieve verpakkingsautomaat. Ook nu weer op basis van fingerspitzengefühl. Martin Sonneveld, directeur productie en logistiek: “Wij voorzien een wereldwijde groei in top slider-verpakkingen en ‘woven bags’.”
pagina 26
ISFI verhoogt capaciteit en reorganiseert productielijnen Samenwerking drie partijen bepaalt succes
ISFI verhoogt capaciteit en reorganiseert productielijnen
Samenwerking drie partijen bepaalt succes Specerijen- en kruidenleverancier ISFI in Eigenbrakel, België, nam onlangs drie roterende All-Fill vulmachines in gebruik voor het verpakken van specerijen in glazen flesjes van 100 ml. Het project groeide uit van een capaciteitsuitbreiding van één lijn naar een combinatie van capaciteitsuitbreiding en een herschikking van drie glasverpakkingslijnen, vertelt plant manager Geert Vermoesen. “Deze investering is een succes dankzij de samenwerking tussen de machinefabrikant, leverancier Maxpac en ons bedrijf.”
pagina 30
Jaarlijkse ALV van Machevo in historisch Willemstad Machevo & Bulk Vereniging: samen sterker
Jaarlijkse ALV van Machevo in historisch Willemstad
Machevo & Bulk Vereniging: samen sterker Ruim honderd Machevo-leden verzamelden zich op 26 november voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Een deel van hen was ‘s ochtends al aanwezig voor een rondleiding bij Suiker Unie, de rest kwam voor het zakelijke gedeelte naar het schitterende Mauritshuis in Willemstad. Belangrijke onderwerpen op de agenda waren: het voorstellen van nieuwe bestuursleden en de beurs Industrial Processing 2014. Rob Geus zette de hygiëneneuzen weer allemaal dezelfde kant op en daarna kon iedereen aanschuiven bij het buffet in Het Wapen van Willemstad.
pagina 32
Als de as-afdichting van de sluis van cruciaal belang is Optimale afdichting, met continue bewaking
Als de as-afdichting van de sluis van cruciaal belang is
Optimale afdichting, met continue bewaking Al zolang er sluizen worden gebouwd, wordt gezocht naar de optimale as-afdichting. Deze is noodzakelijk om te voorkomen dat er product uittreedt en er toxische of gevaarlijke stoffen uit het proces vrijkomen, om te voorkomen dat er zuurstof binnendringt in een proces en zich mogelijk explosieve mengsels vormen in een normaal inerte omgeving of om oxidatie tegen te gaan. Toch bestaat altijd het risico van een kleine lekkage. Dat is met een airpurge-seal met bewaking onmiddellijk te signaleren. In dit artikel leest u over de werking en de toepassingsmogelijkheden.
pagina 36
Onderzoek Panteia: impact Reach mogelijk 4 miljard euro MKB wordt op kosten gejaagd
Onderzoek Panteia: impact Reach mogelijk 4 miljard euro
MKB wordt op kosten gejaagd “De komende jaren wordt het midden- en kleinbedrijf, vooral in de procesindustrie, belast met kosten die kunnen oplopen tot meer dan 4 miljard euro in het kader van de nieuwe Reachwetgeving.” Dat zegt John Boog van onderzoeksbureau Panteia in Zoetermeer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dit bureau, samen met IVAM (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam), gevraagd om onderzoek te doen naar de kosten en de impact die Reach heeft op het mkb. Het rapport is inmiddels doorgestuurd naar de Tweede Kamer.
pagina 38
Good practice food in de praktijk ROVC-onderzoek naar de toekomstige medewerker
Good practice food in de praktijk
ROVC-onderzoek naar de toekomstige medewerker Ook de food-sector kampt met een tekort aan technici en heeft behoefte aan hoger opgeleide operators. Voor ROVC aanleiding om afgelopen zomer een good practiceonderzoek te starten waarvan het rapport op 31 oktober werd gepresenteerd.
pagina 42
Industrial Processing 2014: andere hallen, nieuwe opzet European Dairy Show en andere thema’s centraal
Industrial Processing 2014: andere hallen, nieuwe opzet
European Dairy Show en andere thema’s centraal “De vakbeurs Industrial Processing, van 30 september tot en met 3 oktober 2014 in Jaarbeurs Utrecht, gaat er heel anders uitzien dan de vorige edities.” Aldus Marc Klumper, als marktmanager industrie bij VNU Exhibitions verantwoordelijk voor de merken Industrial Processing en Macropak. Industrial Processing vindt volgend jaar plaats in hal 3 en 4 van Jaarbeurs Utrecht, met een aparte ingang bij de hoofdingang West, aan de kant van het Merwedekanaal en de parkeergarage. Daar krijgt de beurs een heel andere setting, met veel nieuwe activiteiten. Vier dagen lang, deze keer zonder avondopening.
pagina 44
Overzicht van markeringen op explosieveilig elektrisch materieel Hoe lees je een typeplaatje?
Overzicht van markeringen op explosieveilig elektrisch materieel
Hoe lees je een typeplaatje? Elektrisch materieel dat wordt toegepast in explosiegevaarlijke gebieden dient hiervoor geschikt te zijn. Dit moet blijken uit de informatie die op het typeplaatje staat aangegeven. Naast de standaardinformatie, zoals typenummer, fabrikant, serienummer en andere relevante gegevens is een markering conform de IECEx- en Atex-richtlijnen verplicht. Voor de doorsneegebruiker is deze informatie nietszeggend, maar voor de gebruiker die de materialen toepast in explosiegevaarlijke gebieden is het kunnen lezen en begrijpen van deze markering noodzaak. Op basis hiervan kan globaal worden beoordeeld of het juiste apparaat wordt toegepast. Uiteraard zijn voor een exacte beoordeling het handboek en certificaat onontbeerlijk. In dit artikel wordt explosieveilig materieel als “Ex-apparatuur” aangeduid.
pagina 48
Uptime verbeteren met TPM Operator bij Rijk Zwaan moet bevriend raken met machine
Uptime verbeteren met TPM
Operator bij Rijk Zwaan moet bevriend raken met machine De corebusiness van Rijk Zwaan is het ontwikkelen van groenterassen en het produceren van groentezaden. Omdat de vraag stijgt, wordt de efficiency van het verwerkingsproces steeds belangrijker. Het opwerken van ruwe groentezaden tot eindproducten is bovendien logistiek complex vanwege het grote aantal productvarianten. Redenen genoeg om te kijken of het toepassen van een logistieke verbetermethode als Lean Manufacturing of Quick Response Manufacturing nut heeft. Wat blijkt: bij Rijk Zwaan doet men al veel op dat gebied op basis van intuïtie. Toch is er een verbeterpunt. Via Total Productive Maintenance (TPM) wordt gewerkt aan het terugdringen van stilstand en het aantal storingen in het productieapparaat.
pagina 54
Profidag 2013 goed bezocht Heldere uitleg voor leken en professionals
Profidag 2013 goed bezocht
Heldere uitleg voor leken en professionals Een meer dan verdubbelde opkomst ten opzichte van de vorige editie maakte de Profidag 2013 op 14 november in het Evoluon in Eindhoven al bij voorbaat tot een succes. Bovendien blijft het een unieke locatie. Zelf koester ik de herinneringen aan het sleutelen en ontdekken, Nemo-activiteiten die toen nog in het oude Philips-pand plaatsvonden en menig schoolreisje lokten.
pagina 58
Duurzaam product vertalen in ecokosten Verbeterde levenscyclusanalyse mikt op groen en goed
Duurzaam product vertalen in ecokosten
Verbeterde levenscyclusanalyse mikt op groen en goed Een duurzaam product maken is mooi. Nog mooier is het wanneer het ook commercieel interessant is. De methode van ecoefficient value creation drukt de milieu-impact van een product uit in ecokosten, wat prima aansluit bij de ondernemersgeest. “Pecunia snappen ze in het bedrijfsleven”, zegt de Delftse wetenschapper en geestelijk vader van deze methode, Joost Vogtländer. De basis is een levenscyclusanalyse in combinatie met ecokosten. De Portugese kurkindustrie liet een van Vogtländers promovendi nieuwe producten ontwerpen met behulp van deze methode. Het resultaat is verrassend.
pagina 60
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren