NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2013-4
Vakbeurs Solids Rotterdam; Dust Suppression Hopper; WCOM; Gaswasser;

Verschenen: 17-09-2013
Opstartproblemen Column Henk Klein Gunnewiek
Opstartproblemen
Column Henk Klein Gunnewiek Als ik het over opstartproblemen heb, denken mensen buiten onze solidssector vaak aan zaken als moeite hebben met het weer aan de slag gaan na een vakantie, of dat ze ‘s ochtends moeilijk het bed uitkomen. Nou heb ik van dat laatste ook wel eens last (nee, ik ben geen ochtendmens), maar ik bedoel toch iets anders. Het opstarten of de herstartprocedure van een proces verloopt niet altijd zonder problemen, vooral als er iets aan de instellingen is veranderd of als de installatie is gemodificeerd.
pagina 3
Zichtlocatie vraagt om presenteren van het product dat je maakt Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz over de het snoepgoed voor zijn deur
Zichtlocatie vraagt om presenteren van het product dat je maakt
Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz over de het snoepgoed voor zijn deur Zijn jarenlange ervaring bij bedrijven als Campina en Red Band Venco brachten hem veel consumentenmarktervaring. Die zet Jan Harm Spijkervet, directeur-eigenaar van Holland Foodz, sinds hij in 2006 zijn eigen weg koos, in bij suikerwerk- en zuivelproducten. Dat het hem geen windeieren legt, zagen we toen we het bedrijf bezochten voor de nieuwe suikersilo, die niet alleen lokaal, maar zelfs landelijk de aandacht trekt.
pagina 12
Dust Suppression Hopper beter voor mens en machine Stofvrije overslag met orkaankracht
Dust Suppression Hopper beter voor mens en machine
Stofvrije overslag met orkaankracht De overslag van bulkgoed kan tegenwoordig nagenoeg stofvrij plaatsvinden, zelfs zonder dicht op de lading te storten. De kunst is om al het fijne materiaal tijdens het storten in een werveling mee naar beneden te nemen. OBA Bulk Terminal Amsterdam maakt al een jaar met succes gebruik van dit principe, met een Dust Suppression Hopper (DSH).
pagina 16
Uitrol WCOM maakt operators tot experts bij Fromageries Bel Machineleveranciers hebben onvoldoende kaas gegeten van continu verbeteren’
Uitrol WCOM maakt operators tot experts bij Fromageries Bel
Machineleveranciers hebben onvoldoende kaas gegeten van continu verbeteren’ Autonoom onderhoud, waarbij operators ‘eigenaar’ worden van hun installaties en deze zélf onderhouden en verbeteren, is een belangrijk onderdeel van World Class Operations Management (WCOM) binnen Fromageries Bel. De operators zijn daar zo goed in geworden dat ze soms meer weten over de productielijnen dan de leveranciers ervan. Jasper Boers is medeverantwoordelijk voor de uitrol van WCOM in de fabrieken van Fromageries Bel. Hij legt uit hoe dit gebeurt en wat hij daarbij tegenkomt. “Machineleveranciers richten zich vaak op de technische specificaties van één onderdeel, zonder rekening te houden met de context en zonder te streven naar het wegnemen van grondoorzaken bij problemen. Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de principes van continu verbeteren en autonoom onderhoud.”
pagina 20
Tabaksverwerker krijgt state-of-the-art gaswasser Dure grondstof vraagt steeds nauwkeuriger verwerking
Tabaksverwerker krijgt state-of-the-art gaswasser
Dure grondstof vraagt steeds nauwkeuriger verwerking Bij Deli HTL Tabak in Eindhoven verwerkt men 24/7 tabak. In het watergedragen proces wordt het vocht uiteindelijk weer verdampt en aangezien het bedrijf dicht bij een woonwijk staat, vereist dat een nauwkeurige ‘geurvreter’. Toine de Kok, technisch projectmanager bij BV Deli-HTL tabaksmaatschappij: “Zeker nu de capaciteit wordt verhoogd, moet het bestaande systeem worden aangepast.
pagina 26
Suiker Unie vervangt groot deel van de productielijn in recordtijd Veiligheid en efficiency ten grondslag aan filterkeuze
Suiker Unie vervangt groot deel van de productielijn in recordtijd
Veiligheid en efficiency ten grondslag aan filterkeuze “Het is net of er een grote hap uit de productie is genomen”, beschrijft Leen Boekee van Suiker Unie de enorme upgradeoperatie die Suiker Unie begin dit jaar uitvoerde. De decennia oude installatie is nu weer helemaal up-to-date. Bovendien vergt het voldoen aan de Atex-richtlijnen, dankzij het nieuwe filter van Filtercare, minder onderhoud. De klus bracht heel wat engineeringwerk met zich mee en door de tijdsdruk ook zeker een goede voorplanning. Projectleider Boekee en collega en directeur productie Paul Mesters tonen zich tevreden.
pagina 28
Bitumenverwerker komt met innovatief, duurzaam product Verandering van ingrediënten vraagt om andere aanvoer
Bitumenverwerker komt met innovatief, duurzaam product
Verandering van ingrediënten vraagt om andere aanvoer Henk Talens, productiemanager bij Icopal en Esha Infra Solutions in Groningen, doet eigenlijk al jaren zaken met dezelfde leverancier. “Wij leggen ons verzoek neer en zij zoeken er een partner bij.” Dus toen er een oplossing moest komen voor het doseren van nieuwe grondstoffen voor het productieproces van blokbitumen, werd ook daar snel een oplossing voor gevonden. Klein maar fijn en uiterst efficiënt.
pagina 32
Betrouwbaar doseren bij diervoederspecialist Daavision in Oss Eén systeem voor alle ingrediënten
Betrouwbaar doseren bij diervoederspecialist Daavision in Oss
Eén systeem voor alle ingrediënten Daavision is specialist in het ontwikkelen en fabriceren van additieven op natuurlijke basis voor diervoeders. Dat gebeurt duurzaam en op basis van organische vetzuren. Alle producten worden in eigen bedrijf ontwikkeld en met eigen productiemiddelen vervaardigd. Daarmee is meteen duidelijk dat herleidbaarheid, tracking & tracing, essentieel is. Om betrouwbaarheid en een constante kwaliteit van de additieven op het hoogste niveau te waarborgen, koos Daavision voor weegapparatuur voor de dosering van alle grondstoffen, zowel vaste als vloeibare.
pagina 36
Optimalisatieslag perslucht levert forse besparingen op AkzoNobel houdt proces voor duurzaamheid tegen het licht
Optimalisatieslag perslucht levert forse besparingen op
AkzoNobel houdt proces voor duurzaamheid tegen het licht Bij AkzoNobel-dochter Functional Chemicals Geleen BV maakt men toeslagstoffen voor de drogemortelindustrie. Instrumentatie en pneumatische transportlijnen vergen veel perslucht. Omdat AkzoNobel de duurzaamheidslat hoog legt, wordt op alle fronten gekeken hoe er nog energiezuiniger kan worden geproduceerd. Dat vergt ook grote mentaliteitsstappen waarin je de mensen moet meenemen, blijkt uit de toelichting van Patrick Meuwissen, een van de projectgroepleden.
pagina 42
Internationaal kennisprogramma op Solids Rotterdam 2 en 3 oktober, Ahoy Rotterdam
Internationaal kennisprogramma op Solids Rotterdam
2 en 3 oktober, Ahoy Rotterdam Voor de tiende keer organiseert easyFairs Solids in Rotterdam. En omdat een jubileumeditie nou eenmaal om iets speciaals vraagt en omdat signalen uit de markt aangeven dat de tijd hiervoor rijp is, is het parallelle kennisprogramma heel anders samengesteld dan voorgaande jaren. Vooral de internationale bijdragen vallen op. Bas van Gent, group exhibition director Nederland van easyFairs, over deze veranderingen.
pagina 46
Plattegrond en exposantenlijst Solids Rotterdam 2013 2 en 3 oktober, Ahoy Rotterdam
Plattegrond en exposantenlijst Solids Rotterdam 2013
2 en 3 oktober, Ahoy Rotterdam
pagina 48
EMT kent een gestage, constante groei tijdens lange historie Breed assortiment en grote toewijding werpen hun vruchten af
EMT kent een gestage, constante groei tijdens lange historie
Breed assortiment en grote toewijding werpen hun vruchten af Managing director Gustaaf Zeeman van EMT is een enthousiast verteller. Hij praat honderduit over het bedrijf, het brede assortiment, de historie en de groei die wordt gerealiseerd. Voldoende om wel vijf pagina’s te vullen; dit artikel is dus slechts een beperkte impressie. Broer Janco Zeeman is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de meng-, opzak- en transportmachines. Samen zijn ze eigenaar van EMT, ofwel European Machine Trading.
pagina 52
PBS splitst verschillende producten over twee vestigingen Geheel nieuwe proceslijn biedt optimalisatiekansen
PBS splitst verschillende producten over twee vestigingen
Geheel nieuwe proceslijn biedt optimalisatiekansen Al zo’n tien jaar zit Piet Staat in het blenden en ompakken van zuivelpoeder. De laatste jaren voornamelijk in de feed, maar klanten bleven vragen om food-mogelijkheden. Toen dat op de locatie in Oosterwolde niet mogelijk bleek, gooide hij het roer drastisch om. Zoon Lennert kwam in de zaak en er ontstonden twee bedrijven: PBS Food in Nijehaske en PBS Feed in Haulerwijk. Een mooi moment om de proceslijnen te vernieuwen, maar in deze tijd ook een behoorlijke uitdaging.
pagina 56
Vertegenwoordiging voor Jöst en Dieterle overgenomen Ed Bensink volgt Fred Haine op
Vertegenwoordiging voor Jöst en Dieterle overgenomen
Ed Bensink volgt Fred Haine op Ed Bensink heeft begin dit jaar officieel de vertegenwoordiging van de Duitse merken Jöst en Dieterle in Nederland overgenomen van Fred Haine. Als zelfstandig agent brengt hij de producten van beide bedrijven aan de man.
pagina 60
Peijnenburg Enkhuizen maakt grote verbeterstap in de koekjesproductie Niet langer 2,5 uur per dag premix scheppen
Peijnenburg Enkhuizen maakt grote verbeterstap in de koekjesproductie
Niet langer 2,5 uur per dag premix scheppen Ronald Visser is plant manager van Peijnenburg Enkhuizen en momenteel hoofd bakkerij a.i. in Sintjohannesga. In Enkhuizen heeft hij net een intensief verbeterproject achter de rug. Een van de speerpunten was de deegmakerij, waar nu de premix zonder stofvorming automatisch wordt aangemaakt en toegevoegd. “Niet alleen arbotechnisch, maar ook financieel een waardevolle verbetering”, aldus Visser.
pagina 62
Deskundigen explosieveiligheid: vaak schijnveiligheid Wetgever roept alleen ‘je moet iets doen’,
Deskundigen explosieveiligheid: vaak schijnveiligheid
Wetgever roept alleen ‘je moet iets doen’, Tien mannen en een vrouw (auteur) schoven op 30 mei in Houten aan voor een rondetafelgesprek over explosieveiligheidssystemen. Gastheer Fike wilde van leveranciers, adviseurs en gebruikers weten hoe de hazen lopen. Aan Filip Verplaetsen van het Belgische Adinex en deskundige op het gebied van explosieveiligheid de taak de discussie in goede banen te leiden.
pagina 66
Vlaams innovatieplatform richt zich op World Class Production Flanders’ Food, Agoria en Sirris lanceren Food Factory of the Future
Vlaams innovatieplatform richt zich op World Class Production
Flanders’ Food, Agoria en Sirris lanceren Food Factory of the Future De omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het intelligent en flexibel maken van de productie, ofwel Smart Production moeten Vlaamse voedingsmiddelenbedrijven transformeren tot de voedingsmiddelenfabriek van de toekomst. Over twee jaar moeten de eerste voorbeeldbedrijven er zijn. Stefan Coghe en Lieselotte Geerts van Flanders’ Food schetsen het in juni 2013 gelanceerde project. Dit innovatieplatform focust, binnen World Class Production, in het bijzonder op milde conserveringstechnologieën.
pagina 72
Master Engineering is nu Rice Lake Weighing Systems Europe Merk ‘Master’ blijft bestaan
Master Engineering is nu Rice Lake Weighing Systems Europe
Merk ‘Master’ blijft bestaan Master Engineering uit Heteren is onlangs overgenomen door het Amerikaanse Rice Lake Weighing Systems. Dit familiebedrijf uit Wisconsin is met meer dan 500 medewerkers en vier productielocaties in de Verenigde Staten een grote speler op de markt voor weegapparatuur. Met deze overname wil Rice Lake de gewenste groei in Europa een forse duw geven. Voor Master Engineering is dit een uitgelezen kans om de afzet van met name de bandwegers buiten Nederland te vergroten.
pagina 76
Mengen met IBC’s vergoot effectiviteit Lean, flexibel en handig poeder mengen
Mengen met IBC’s vergoot effectiviteit
Lean, flexibel en handig poeder mengen Het mengproces is een eenvoudig voorbeeld waar lean manufacturing kan worden toegepast. Het mengen is vaak het gedeelte van het totale proces waar de fabrikant de meeste toegevoegde waarde kan realiseren. Door de veelheid aan mengtechnologieën en -methoden dient zich echter de vraag aan: Wat is de beste manier om lean poeder te produceren? Een pleidooi voor het mengen met IBC’s
pagina 78
ECHA onderzoekt 1000 niet-aangemelde stoffen Totaal aantal Reach-stoffen zoals verwacht
ECHA onderzoekt 1000 niet-aangemelde stoffen
Totaal aantal Reach-stoffen zoals verwacht “We hebben 3.000 stoffen aangemeld gekregen, een hoeveelheid die we hadden verwacht. Er zijn echter 1.000 stoffen niet aangemeld die volgens informatie vanuit de industrie wel geregistreerd hadden moeten worden. Tegelijkertijd zijn er 800 stoffen aangemeld die we niet hadden verwacht. De komende maanden gaan we uitzoeken hoe dat mogelijk is.” Aan het woord is Geert Dancet, uitvoerend directeur van het Europees Chemisch Agentschap (ECHA) in Helsinki. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de Reach-wetgeving.
pagina 82
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren