NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2013-3
Betoncentrale; Cacao- en suikerverwerking; PowTech 2013; Kunstmestproductie;Atex-congres; Biobased economy; Vitablend; Solids Antwerpen; etc

Verschenen: 28-05-2013
Consumentenvertrouwen Column Henk Klein Gunnewiek
Consumentenvertrouwen
Column Henk Klein Gunnewiek Onlangs leidde een gesprek met een aantal ondernemers tot een unanieme conclusie: de basis voor de verbetering van onze economie ligt in het versterken van het consumentenvertrouwen. Ik vind dat de politiek het hier laat afweten. In mijn opinie moeten we als land tijdelijk de 3-procentsnorm loslaten en investeren. Als je investeert in de juiste zaken, verbeter je de werkgelegenheid en vergroot je zo het vertrouwen in de economie. Ik heb eens gekeken hoe het CBS dat consumentenvertrouwen meet.
pagina 3
Nieuwe betoncentrale voor prefab vloeren Betonson klaar voor de toekomst
Nieuwe betoncentrale voor prefab vloeren
Betonson klaar voor de toekomst De betoncentrale vormt een wezenlijk onderdeel van het productieproces van beton en betonproducten. Voor de juiste betonkwaliteit moet de centrale altijd het juiste mengsel leveren van cement, zand, grind, water en toeslagstoffen. Nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en continuïteit tellen zwaar. Tosec Machinebouw en Engineering (TME) bouwde een dergelijke centrale voor Betonson in Kampen
pagina 12
Loos Cacao specialist in cacao- en suikerverwerking Cacao moet je kennen
Loos Cacao specialist in cacao- en suikerverwerking
Cacao moet je kennen Vier jaar geleden bezochten we Loos Cacao BV in het Westfriese Bobeldijk, nabij Hoorn, al eens. Inmiddels heeft oprichter Piet Loos een stapje teruggedaan en bestaat de directie uit een driemanschap, gevormd door dochter Margret Veld-Loos, haar man Dennis Veld, en Hans Houter. Een goed moment voor een hernieuwde kennismaking dus. Hoe ervaren zij het werken met specialistische producten als cacao en suiker?
pagina 16
PowTech 2013 succesvol Positieve sfeer met veel investeringsplannen
PowTech 2013 succesvol
Positieve sfeer met veel investeringsplannen De PowTech 2013 is weer achter de rug. Samen met de beurs TechnoPharm trok het driedaagse evenement bijna 17.000 bezoekers. Op de PowTech stonden, in zes hallen van in totaal 22.000 m2 , 724 exposanten uit 27 landen. Zij toonden een compleet overzicht van het aanbod in Europa en daarbuiten. De sfeer was positief; veel bezoekers kwamen met concrete investeringsplannen en waren gericht op zoek.
pagina 20
Indirecte waterkoeling voor  vochtgevoelig product Stofemissie naar nul en kunstmestproductie omhoog
Indirecte waterkoeling voor vochtgevoelig product
Stofemissie naar nul en kunstmestproductie omhoog OCI Nitrogen heeft in samenwerking met Coperion en huiscontractor Sitech een nieuwe koeler ontwikkeld, de eerste van dit type in de kunstmestbranche. Een productieverhoging met de daarbij behorende nieuwe vergunningseis van maximaal 10 ton stofemissie per jaar lag aan de ontwikkeling ten grondslag. Hub van Maris van OCI Nitrogen: “Als je bedenkt dat we met de bestaande luchtkoelers in totaal circa 174 ton per jaar emitteerden, dan is het duidelijk dat het om een vrijwel onmogelijke opgave ging. Vandaar de ontwikkeling van een nieuw koelprocedé.” Na twee jaar van vallen en opstaan, werkt de indirecte waterkoeling naar tevredenheid en worden ook de twee andere lijnen aangepast.
pagina 24
Vijfde Atex-congres weer druk bezocht Toezicht op Atex kent vele aspecten
Vijfde Atex-congres weer druk bezocht
Toezicht op Atex kent vele aspecten Eind april vond wederom het jaarlijkse Atex-congres plaats. Meer dan driehonderd deelnemers kwamen naar Den Bosch voor lezingen en presentaties van maar liefst dertien sprekers. Diverse deskundigen, waaronder vertegenwoordigers van de Inspectiedienst SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, deelden hun expertise. Er waren ook live explosies te zien en te horen, binnen in het Congrescentrum 1931.
pagina 28
Suiker Unie ziet kansen in  biobased economy Verdubbeling biomassavergister en nieuwe proeffabriek
Suiker Unie ziet kansen in biobased economy
Verdubbeling biomassavergister en nieuwe proeffabriek “Ons doel is om reststoffen maximaal te benutten als bijdrage aan het ontstaan van een biobased economy.” Dat zegt Bram Fetter, plant manager van de suikerfabriek in Vierverlaten, een van de productielocaties van Suiker Unie. Er zijn vergaande plannen om de capaciteit van de bestaande biomassavergister daar te verdubbelen. Verder moet er een proeffabriek komen voor het maken van biobased grondstoffen, eventueel bestemd voor de chemische industrie.
pagina 30
Nieuwe productielocatie Vitablend  in Azië Productieproces gekloond, verbeterd en opgezet in Singapore
Nieuwe productielocatie Vitablend in Azië
Productieproces gekloond, verbeterd en opgezet in Singapore Vitablend uit Wolvega levert wereldwijd premixen van vitaminen en mineralen aan de voedingsmiddelenindustrie. Hun basisgrondstoffen zijn afkomstig vanuit de hele wereld. Azië is een groeimarkt. Vanuit Singapore is deze markt beter te bestrijken. Een kopie van de productielijn in Friesland werd daarom in containers verscheept naar deze internationale hub en werd daar in korte tijd weer opgebouwd.
pagina 32
Solids Antwerpen: bezoekers speuren  naar de juiste match
Solids Antwerpen: bezoekers speuren naar de juiste match
Op 26 en 27 april 2013 vond de negende editie van de beurs Solids plaats in Antwerp Expo. De 135 exposanten stelden hun oplossingen voor de behandeling van stortgoed, poeders en granulaten voor aan de procesindustrie. De ruim 1.700 bezoekers kwamen, vaak met concrete investeringsplannen op zak, gericht zoeken naar de juiste match. Driekwart van die bezoekers kwam uit België, 22 procent was uit Nederland naar Antwerpen gekomen
pagina 34
Verpola springt in op nieuwe mogelijkheden EPS in isolatiemarkt Van recycler tot producent van  piepschuim
Verpola springt in op nieuwe mogelijkheden EPS in isolatiemarkt
Van recycler tot producent van piepschuim Verpola in Brugge ontwikkelde zich van afvalverwerker van geëxpandeerd polystyreen (EPS), beter bekend als piepschuim, tot fabrikant en leverancier van bijzonder licht vloerisolatiebeton: Betopor, met gerecycled EPS, en later ook met nieuwe EPS-korrels met koolstof: Betopor Silver. Hiervoor investeerde het bedrijf in 2012 fors in een nieuwe installatie voor de productie van de korrels, maar ook in mobiele installaties op opleggers. Op locatie maken deze de gewenste hoeveelheid beton door de EPS-korrels automatisch te mengen met het cement, additieven en water. Het succes van het bedrijf is een verhaal van kansen en mogelijkheden aan de aanbod- en vraagzijde in de markt.
pagina 36
Zakendoen in Turkije is big business Partner met het juiste netwerk is eigenlijk onontbeerlijk
Zakendoen in Turkije is big business
Partner met het juiste netwerk is eigenlijk onontbeerlijk Het Financieele Dagblad becijferde onlangs dat Turkije met een groeipercentage van 8,5 procent zowel in 2011 als 2012 na China de snelst groeiende economie ter wereld heeft. Met een 17e plaats op de ranglijst van de wereldeconomie lijkt het Nederland zelfs voorbijgestreefd. Een land om terdege rekening mee te houden dus en waar volgens kenners voor het Nederlandse MKB nog van alles te halen is. Waar die kansen liggen, hoorden we onlangs van Ali Sarac, managing partner bij Intro2Turkey, en Jeroen Schaapsmeerders van Lindor uit Dordrecht
pagina 40
Eerste TPM-award voor Suiker Unie  Puttershoek ‘Totaalvoetbal’ voor aanzienlijke rendementstijging verpakkingslijnen
Eerste TPM-award voor Suiker Unie Puttershoek
‘Totaalvoetbal’ voor aanzienlijke rendementstijging verpakkingslijnen Cosun is al geruime tijd bezig met de invoering van Total Productive Maintenance (TPM) als verbetermethode. De specialiteitenfabriek van Suiker Unie in Puttershoek is daarbij één van de koplopers binnen het concern. Het rendement van de verpakkingslijnen steeg hier met maar liefst 10 tot 15 procent. In januari sleepte men in Puttershoek de eerste TPM-award van het Japan Institute of Plant Maintenance (JIPM) binnen. Diet Wolfert van Suiker Unie legt uit hoe TPM binnen deze fabriek is geïmplementeerd.
pagina 42
Servo Balans ontwikkelt, bouwt en onderhoudt weegsystemen Altijd kijken naar gedrag van  het te wegen product
Servo Balans ontwikkelt, bouwt en onderhoudt weegsystemen
Altijd kijken naar gedrag van het te wegen product Servo Balans is één van de twee bedrijven waarvan werktuigbouwkundig ingenieur Erwin van Diest directeur/eigenaar is. Met Servo Balans richt hij zich, samen met zo’n dertig medewerkers, op de ontwikkeling, productie, installatie en het onderhoud van weegsystemen. Centraal staan klantspecifieke producten die volledig zijn afgestemd op de betreffende toepassing en omstandigheden.
pagina 46
Nog veel onduidelijkheden in nieuwe registratiesysteem chemische stoffen ‘Reach doodsteek voor MKB’
Nog veel onduidelijkheden in nieuwe registratiesysteem chemische stoffen
‘Reach doodsteek voor MKB’ “Reach is de doodsteek voor veel MKB-bedrijven.” Dat stelt Peter Steetskamp van het bedrijf WTC Products in Zoeterwoude. “Het MKB moet veel geld betalen voor het laten registreren van stoffen en dat is bijna niet op te brengen.” Volgens Steetskamp krijgt het MKB in de chemische industrie het dit jaar daardoor erg moeilijk.
pagina 50
Vervanging kunstgras schept innovatieve  verwerkingsketen Nieuw leven voor oude voetbalvelden
Vervanging kunstgras schept innovatieve verwerkingsketen
Nieuw leven voor oude voetbalvelden In het betaald voetbal wordt kunstgras elke vijf jaar vervangen, op andere plaatsen is de levensduur zo’n vijftien jaar. De recycling van straks jaarlijks zo’n 54.000 ton kunstgras is een groeimarkt, maar ook een lastig proces. Na een lange aanloop lijken de eerste installaties in ons land de recycling van het moeilijk te scheiden materiaal onder de knie te hebben. Voor de circa 4.000 ton kunststofproduct dient zich een breed palet van toepassingsmogelijkheden aan, maar voor de ultieme toepassing, recyclaat inzetten in nieuw kunstgras, lijkt het nog te vroeg.
pagina 52
VDL Industrial Products breidt assortiment uit met ‘eigen’ product Triltransporteurs voor solidshandling
VDL Industrial Products breidt assortiment uit met ‘eigen’ product
Triltransporteurs voor solidshandling VDL Industrial Products breidt het assortiment sluizen, Jacob leidingen en explosiebeveiliging uit met triltransporteurs. De leverancier is gevonden binnen de eigen VDL Groep. Zusterbedrijf VDL Systems produceert al tientallen jaren trilapparatuur, die internationaal aftrek vindt in met name de verwerking van groente, vlees en vis. Rob Smulders van VDL Industrial Products en Jorg Vermeulen van VDL Systems lichten een en ander toe.
pagina 54
Solids Rotterdam 2013, 2 en 3 oktober in Ahoy Innovaties, ontwikkelingen en nieuwe processen
Solids Rotterdam 2013, 2 en 3 oktober in Ahoy
Innovaties, ontwikkelingen en nieuwe processen In hét hart van de industriële regio verenigt Solids inkopers en leveranciers die gespecialiseerd zijn in de productie en verwerking van poeders, granulaten en bulkgoederen. Deze dynamische vakbeurs richt zich hiermee vooral op eindgebruikers die graag de laatste innovaties en de nieuwste producten, diensten en technologieën willen bekijken binnen de stortgoedbranche. De beurs nodigt bedrijven uit om hun oplossingen te demonstreren en te verkopen aan het volledige spectrum van ingenieurs en beslissingnemers.
pagina 56
Genomineerden Plant Manager of the Year 2013 ‘Een hele eer, ook voor het team’
Genomineerden Plant Manager of the Year 2013
‘Een hele eer, ook voor het team’ Cas König (ESD-SIC, Delfzijl), Gerwin Meulenbeld (Purac Biochem, Gorinchem) en Peter Kilburn (Lubrizol Advanced Materials Resins, Delfzijl) zijn genomineerd voor de titel Plant Manager of the Year 2013. Zij zullen op 6 juni tijdens Deltavisie 2013 in Rotterdam de strijd met elkaar aangaan. Dat maakten de organisatoren, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en vakblad Petrochem, onlangs bekend. Aanleiding voor een nadere kennismaking met de genomineerden, hun bedrijven én de processen
pagina 60
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren