NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2013-2
ATEX, explosieveiligheid; stofexplosies

Verschenen: 09-04-2013
Gedrag Column Henk Klein Gunnewiek
Gedrag
Column Henk Klein Gunnewiek U hebt het al gezien, dit is een ‘explosief’ nummer. Normaliter maken we geen themanummers, maar is elk nummer een verrassingspakket van redactionele artikelen met voor elk wat wils. Eén keer per jaar is er dan de uitzondering, waarbij Atex en explosieveiligheid extra aandacht krijgen. Naar mijn mening terecht. Want de meesten van u werken met poeders of andere droge stoffen, en stof leidt al gauw tot explosiegevaar. In dit nummer vindt u praktijkverhalen, adviezen en ervaringen van experts rond explosieveiligheid.
pagina 3
 Inspectie SZW op Grote Atex-congres QRA-analyses (quantitative risk assessment)
Inspectie SZW op Grote Atex-congres
QRA-analyses (quantitative risk assessment) Nathan Kuper van Inspectie SZW adviseert: ‘Kijk zelf ook eens goed om je heen’ Op het Grote Atex-congres, 25 april in Den Bosch, spreekt namens Inspectie SZW Directie Arbo Nathan Kuper, lid van het expertisecentrum. Dit centrum ondersteunt het Ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) door informatie te verzamelen en alle voorkomende vragen binnen de inspectie te beantwoorden. Kuper: “Het lijkt wel een trend dat bedrijven QRA-analyses (quantitative risk assessment) gebruiken als onderbouwing om bepaalde veiligheidsmaatregelen niet te hoeven nemen.”
pagina 14
Schot Ruurlo heeft ruime ervaring in veevoederbranche Zorgvuldig te werk na silobrand
Schot Ruurlo heeft ruime ervaring in veevoederbranche
Zorgvuldig te werk na silobrand Het zal je maar gebeuren: een silobrand. Het vergt niet alleen specifieke blusmethoden, maar het natraject is zo mogelijk nog lastiger. Schot Ruurlo BV houdt zich bezig met silozorg, waaronder siloreiniging, renovatie, scheeplossing en fabrieksreiniging. Daaronder valt ook het opruimen van de afgebrande silo’s vorig jaar zomer in Kilder, vlakbij Doetinchem.
pagina 16
Wegen in explosiegevaarlijke omgevingen Intrinsiek veilige technologie biedt flexibele oplossingen
Wegen in explosiegevaarlijke omgevingen
Intrinsiek veilige technologie biedt flexibele oplossingen Ongevallen in explosiegevaarlijke omgevingen kunnen dramatische gevolgen hebben voor zowel mensenlevens als voor uw bedrijfsactiviteiten en winst. Intrinsiek veilige apparatuur is essentieel om veiligheid te garanderen en te voldoen aan de wet- en regelgeving met betrekking tot explosiegevaarlijke omgevingen. Intrinsieke veiligheid is één van de meest veilige beschermingsmethodes en wordt veel gebruikt bij het ontwerpen van gecertificeerde weegapparatuur voor explosiegevaarlijke omgevingen.
pagina 20
Explosie in hamermolen: uitgebreide zoektocht naar oorzaak Veiligheidsmaatregelen doen hun werk
Explosie in hamermolen: uitgebreide zoektocht naar oorzaak
Veiligheidsmaatregelen doen hun werk Hamermolens worden vaak toegepast voor het vermalen van graan, maar ook ingezet voor biomassa, zoals afvalhout, waarna het gemalen product wordt gebruikt voor het opwekken van groene energie. In zo’n maalinstallatie is er vrijwel voortdurend een stofwolk. Ook ontstekingsbronnen komen veel voor. Men zou dus veel stofexplosies verwachten, terwijl deze in de praktijk slechts beperkt voorkomen. Dit artikel beschrijft een uitgebreide analyse van een explosie die zich recent in een hamermolen heeft voorgedaan. Ofwel: de zoektocht naar de oorzaak.
pagina 24
Mechanische ontstekingsbronnen vaak onderbelicht Inspectie concludeert: problemen met beoordeling van gevaar
Mechanische ontstekingsbronnen vaak onderbelicht
Inspectie concludeert: problemen met beoordeling van gevaar In de meeste solids-verwerkende bedrijven is een explosieveiligheidsdocument aanwezig, en is de zonering voor stofexplosiegevaar doorgevoerd. Bij inspecties van het ministerie van SZW is echter gebleken dat veel bedrijven moeite hebben met het beoordelen van ontstekingsbronnen van mechanische apparatuur. In dit artikel wordt daarom nader ingegaan op alle aspecten van mechanische ontstekingsbronnen.
pagina 28
Atex alleen is niet voldoende Veiligheid hoogste prioriteit voor stortgoed-industrie
Atex alleen is niet voldoende
Veiligheid hoogste prioriteit voor stortgoed-industrie De stortgoedverwerkende industrie in de Benelux heeft in een onlangs uitgevoerd onderzoek (easyFairs en vakblad Solids Processing) aangegeven dat arbeidsveiligheid bovenaan staat op het prioriteitenlijstje. De uitvoering daarvan in de dagelijkse praktijk is echter niet altijd eenvoudig.
pagina 32
Werken in een explosiegevaarlijke omgeving Van compliance tot cultuur
Werken in een explosiegevaarlijke omgeving
Van compliance tot cultuur “Er staat een Atex hexagon op de typeplaat.” De apparatuur is dus veilig. “Ik heb een opleiding gevolgd.” De medewerker is dus kundig en vaardig. “We hebben procedures en veiligheidsvoorschriften.” Het bedrijf zorgt dus voor zijn mensen. Dit zijn allemaal randvoorwaarden om veilig te kunnen werken in een omgeving waarin een explosieve atmosfeer kan heersen. Ze reduceren het risico op ongevallen. Het ultieme doel van compliance en bedrijfsveiligheidscultuur is hetzelfde: nul ongevallen. Kunnen we dat ook echt bereiken?
pagina 34
Elektromotoren in een explosiegevaarlijk gebied Overzicht van alle mogelijkheden
Elektromotoren in een explosiegevaarlijk gebied
Overzicht van alle mogelijkheden Veel installaties in explosiegevaarlijke gebieden zijn voorzien van elektrische aandrijvingen. Afhankelijk van de installatie zal er een bepaald vermogen noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld een transportband in beweging te brengen en te houden. Voor toepassing in explosiegevaarlijke gebieden is er naast de factor ‘aandrijvend vermogen’ nog een ander gegeven medebepalend: welke beschermingswijze is er nodig? Anders geformuleerd: wanneer is de gekozen motor geschikt voor toepassing in een explosiegevaarlijk gebied?
pagina 38
PowTech: internationale beurs voor solids-technologie Meer dan 15.000 bezoekers verwacht
PowTech: internationale beurs voor solids-technologie
Meer dan 15.000 bezoekers verwacht PowTech, de grootste Europese beurs voor stortgoed, vindt plaats van 23 tot en met 25 april in Nürnberg, Duitsland. Bijna 700 exposanten hebben een stand in een van de vijf hallen, waar 15.000 bezoekers worden verwacht. Alles wat te maken heeft met technologie voor het verwerken van poeders, granulaten en stortgoed, gericht op de chemische industrie, food, diervoeding, keramiek, papier en bouwmaterialenproductie is hier te vinden. Ditmaal is er speciale aandacht voor explosiebeveiliging. In dat kader zijn er op het buitenterrein regelmatig demonstraties met stofexplosies. Verder zijn er gedurende de drie dagen diverse seminars en lezingen.
pagina 42
Groente en fruit als fingerfood Andere toepassing van bestaande componenten ontsluit nieuwe mogelijkheden en markten
Groente en fruit als fingerfood
Andere toepassing van bestaande componenten ontsluit nieuwe mogelijkheden en markten Het begon eigenlijk uit ergernis over wat we, en dan vooral kinderen, tegenwoordig allemaal snacken. Producten met veel zout, suiker en vetten. Dat kan anders, dachten de twee initiatiefnemers van Smood in Sevenum, Robert Weijers en Henri Michiels. Wij mochten meeproeven van een nieuw eindproduct gemaakt op een productielijn die bestaande componenten op een andere manier combineert.
pagina 44
Suiker Unie Puttershoek investeert in palletizer en zakkenvulmachine Goede voorbereiding is meer dan het halve werk
Suiker Unie Puttershoek investeert in palletizer en zakkenvulmachine
Goede voorbereiding is meer dan het halve werk Bij Suiker Unie in Puttershoek kijkt men tevreden terug op het investeringsjaar 2012. Dankzij TPM komt men eigenlijk niet meer voor verrassingen te staan en kunnen uitbreidingen goed worden voorbereid. Als de leverancier dan ook goed meewerkt, verlopen implementaties veel sneller dan in menig andere situatie. Marco Visser, Diet Wolfert en Jacques Quist van Suiker Unie geven uitleg over het proces rondom de aanschaf van een zakkenvulmachine en twee palletizers, en de rol van leverancier Arodo, die in dit geval een extra inspanning leverde.
pagina 48
Verwerkers vinden nieuwe toepassingen voor PET recyclaat Tweede leven voor PET
Verwerkers vinden nieuwe toepassingen voor PET recyclaat
Tweede leven voor PET Steeds meer PET (Polyethyleentereftalaat) uit het verpakkingsafval van huishoudens vindt zijn weg naar recyclingbedrijven. En dat zal over twee jaar, wanneer de hoge kwaliteit statiegeld- PET ook die kant op gaat, alleen maar meer worden. Het bedrijf 4PET Recycling wil dit ‘goud’ graag verwerken. Het hightech recyclingproces levert PET-recyclaat op met de sterkte van virgin-materiaal. In plaats van het gerecyclede PET toe te passen in nieuwe petflessen geeft het bedrijf echter de voorkeur aan financieel interessantere alternatieven.
pagina 52
Kennis van poedergedrag leidt tot betere processen en producten Workshop met theorie en praktijk
Kennis van poedergedrag leidt tot betere processen en producten
Workshop met theorie en praktijk Kennis van poedereigenschappen leidt tot betere productieprocessen en poederproducten. Dat was de achterliggende gedachte bij de tweedaagse, praktische, workshop, georganiseerd door IP&D experts, met lezingen van poeder- en droogexperts en twee bedrijfsbezoeken.
pagina 56
Water ontharden op duurzame wijze Kalk tegen kalk
Water ontharden op duurzame wijze
Kalk tegen kalk Het drinkwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit. De drinkwater producerende bedrijven (wpb) zijn toch nog continu bezig om die kwaliteit te verbeteren waar het kan. Water ontharden, ofwel het reduceren van kalk in het drinkwater, is zo’n verbetering. Goed voor consument en milieu. Brabant Water bouwde recent een installatie om water te ontharden met behulp van …… kalk.
pagina 58
Filcoflex tekent voor maatwerk Onze werkplaats is tevens testlab
Filcoflex tekent voor maatwerk
Onze werkplaats is tevens testlab Filcoflex uit Waalwijk richt zich op de productie en verkoop van antistatische manchetten. Bedrijfsleider en ontwikkelaar van deze manchetten Werner van Loon focust daarbij zowel nationaal als internationaal op de voedingsmiddelenindustrie. “Een innovatieve sector waar veel mogelijkheden liggen voor maatwerk”, weet hij.
pagina 62
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren