NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2012-6
Grote Solids Benelux Enquête; Schüttgut Dortmund ; Suikercontrole; Global Food Factory; Lean Food Processing; etc

Verschenen: 04-12-2012
Donkere dagen? Column Henk Klein Gunnewiek
Donkere dagen?
Column Henk Klein Gunnewiek Het is weer december, de ‘donkere dagen voor Kerst’. Dat klinkt heel somber, maar ik heb er alleen maar positieve associaties bij van gezelligheid, goede sfeer en zonnig winterweer. Zal mijn optimistische natuur wel zijn. Dat de economie momenteel zware tijden beleeft, dat weten we nu wel. Belangrijk in zo’n donkere tijd is dat we uitzien naar de lichtpuntjes en ons niet overgeven aan doemdenken.
pagina 3
Forse investeringsplannen in solids-sector Resultaten Grote Solids Benelux Enquête
Forse investeringsplannen in solids-sector
Resultaten Grote Solids Benelux Enquête Dit najaar is door dit vakblad, Solids Processing, samen met easyFairs, organisator van de beurs Solids, een enquête gehouden binnen de markt voor stortgoed. Daarvoor is aan bezoekers van de beurs Solids en de lezers van dit blad digitaal een vragenlijst voorgelegd. Het doel daarvan was te achterhalen waarmee men zich bezighoudt, welke onderwerpen er leven en wat de investeringsplannen zijn. Het onderzoek richtte zich op bedrijven die zich bezighouden met de verwerking, transport en opslag van droge stoffen ofwel stortgoed. U zult zich als lezerhoogstwaarschijnlijk hierin herkennen, want u maakt in feite deel uit van de onderzochte groep. In dit artikel vindt u een weergave van de belangrijkste resultaten.
pagina 14
Iams wil af van dwarrelend meel bij overgangen Rotex zeven Stofdichte manchetten vervangen staalbandje
Iams wil af van dwarrelend meel bij overgangen Rotex zeven
Stofdichte manchetten vervangen staalbandje De aansluiting van de bewegende Rotex zeven op de vervolgstap in het proces vormde een bron van stof bij Iams Europe in Coevorden. Alle productie en het intern transport van droog honden- en kattenvoer gebeurt overdekt, maar het kritieke punt lag bij deze overgangen. BFM-manchetten boden uitkomst. Johan Kiers, maintenance planner technical support group, laat het resultaat zien.
pagina 18
Schüttgut Dortmund goed bezocht Eerste keer in combinatie met Recycling-Technik
Schüttgut Dortmund goed bezocht
Eerste keer in combinatie met Recycling-Technik Op 7 en 8 november vond in Dortmund de beurs Schüttgut plaats, de Duitse variant van Solids. In twee hallen ontmoetten de 353 exposanten tijdens die twee dagen maar liefst 4.300 bezoekers, 25 procent meer dan vorig jaar. Voor het eerst was er ook de beurs Recycling-Technik, met 100 exposanten. Deze was geïntegreerd met Schüttgut, maar geconcentreerd in één hal. Algemeen werd dit ervaren als een welkome aanvulling.
pagina 21
Suiker Unie automatiseert suikercontrole Voor elke applicatie het gepaste recept
Suiker Unie automatiseert suikercontrole
Voor elke applicatie het gepaste recept Suikerbietenverwering is een seizoensactiviteit, maar in de zogenaamde jaarfabriek van Suiker Unie in Dinteloord gaat de suikeruitgifte het hele jaar door. Om na te gaan of de korrelgrootte van de verschillende recepten overeenstemt met de specificaties, heeft Suiker Unie de Camsizer van Retsch in huis gehaald. Sjouke Veldman, stafmedewerker van de afdeling kwaliteit, licht toe.
pagina 24
Global Food Factory thema IPA 2012 Duurzaam, maar wel rendabel
Global Food Factory thema IPA 2012
Duurzaam, maar wel rendabel Het thema van de Franse voedingsmiddelentechnologievakbeurs IPA 2012 in Parijs was ‘The Global Food Factory’. Duurzame productieoplossingen namen een centrale plaats in. Het Franse Clextral won de IPA Procesinnovatieprijs voor haar nieuw ontwikkelde extrusietechnologie. Van 21 tot en met 25 oktober toonden ruim 400 exposanten hun installaties en componenten voor een duurzame voedingsmiddelenproductie.
pagina 28
Dinerbon voor 1002 nopjes Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje
Dinerbon voor 1002 nopjes
Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje Het was omdat “die mevrouw op de stand zo aandrong”, dat Tobias Kuners of Koenders berekende hoeveel nopjes er in de pot konden zitten. Hij zat er het dichtste bij en ontving een dinerbon en een bloemetje. “Eén keer eerder heb ik zo’n gokje gewaagd. Toen won ik een schilderij. Deze keer was ik niet minder verrast dat ik goed had gegokt.”
pagina 32
Industriesector kampt met instroom kundig personeel Faalkosten en aansprakelijkheid belangrijke issues
Industriesector kampt met instroom kundig personeel
Faalkosten en aansprakelijkheid belangrijke issues Op de Industriële Week konden bezoekers door een scanapparaat lopen en zo het boekje Trends & kansen in de industrie 2012/2013 bemachtigen. Hiervoor had Centraal Beheer Achmea aan VNU Exhibitions Europe opdracht gegeven 653 ondernemers werkzaam in de industrie te ondervragen. 68 procent van hen ziet de gebrekkige instroom van vakkundig personeel als de grootste rem op de toekomstige ontwikkeling van hun bedrijf.
pagina 37
Seminar Lean Food Processing succesvol Niet alleen theorie, ook de ‘Smood’ praktijk
Seminar Lean Food Processing succesvol
Niet alleen theorie, ook de ‘Smood’ praktijk Begin november organiseerden Dinnissen Process Technology en Coperion een middagseminar over Lean Food Processing Technology Extrusion & Mixing. In het Limburgse Horst kwamen in twee middagen ruim 120 bezoekers voor een aantal interessante lezingen. Dat was niet het enige; er waren ook twee excursies in het programma opgenomen. Het gezelschap bezocht de productielocatie van Dinnissen en de Smood plant, een spiksplinternieuwe fabriek voor gezonde fingerfood.
pagina 38
Het kan nog veel beter bij NedMag Zoeken naar manieren om verborgen productiecapaciteit vrij te maken
Het kan nog veel beter bij NedMag
Zoeken naar manieren om verborgen productiecapaciteit vrij te maken Bij NedMag in Veendam wordt ‘doodgebrande’ magnesiumoxide van hoge kwaliteit geproduceerd. Dit product wordt vooral verwerkt in vuurvaste stenen. De afgelopen decennia steeg de jaarproductie van 60.000 tot 160.000 ton, veel meer dan waarop de fabriek werd ontworpen. De operators, met vaak tientallen jaren ervaring, waren ervan overtuigd dat het niet nóg beter kon. Een adviesbureau toonde echter aan dat de fabriek nog lang niet aan zijn taks zit.
pagina 42
Micro-encapsulatie maakt nieuwe producten mogelijk Encapson is groot in kleine deeltjes
Micro-encapsulatie maakt nieuwe producten mogelijk
Encapson is groot in kleine deeltjes Het terrein van de Radboud Universiteit in Nijmegen vormt de thuisbasis van Encapson. Dit innovatieve bedrijf is gespecialiseerd in micro-encapsulatie: het ‘inpakken’ van kleine deeltjes. Het is een proces waarbij druppels met een grootte tussen de 1 en 1000 micrometer worden ingesloten door een beschermende laag. Dit kunnen vitamines zijn, maar ook enzymen en geur- en smaakstoffen. De toepassingen zijn haast eindeloos.
pagina 46
Biogebaseerde industrie heeft de nodige impact op productieprocessen Bio Base Europe Pilot Plant stelt open innovatie centraal
Biogebaseerde industrie heeft de nodige impact op productieprocessen
Bio Base Europe Pilot Plant stelt open innovatie centraal “Bij procesontwikkeling laat de biogebaseerde economie de grenzen tussen de huidige industriële sectoren verdwijnen. Solids en fluids processing lopen in de productie van biogebaseerde producten bovendien frequent in elkaar over”, zegt ir. Muriel Dewilde. Zij is de business developement manager van de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent. “Alles wat nu nog uit petrochemische grondstoffen wordt vervaardigd, zal in de toekomst gemaakt moeten worden van biogebaseerde grondstoffen.”
pagina 50
Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteit Aanvoer en dosering suiker en melkpoeder verbeterd
Holiday Ice investeert in groei en flexibiliteit
Aanvoer en dosering suiker en melkpoeder verbeterd Holiday Ice in het Friese Sint Nicolaasga behoort qua volume tot de grotere producenten van consumptieijsjes in Nederland. U kent het niet? Dat kan kloppen, maar u kent ongetwijfeld de huismerk-ijsjes van Aldi, Albert Heijn, Jumbo, C1000, Plus of Dirk van den Broek. Holiday Ice levert meer dan 350 soorten ijsjes onder private label aan klanten in 22 landen, in en buiten Europa. Onlangs is de aanvoer van de belangrijkste droge grondstoffen ingrijpend gewijzigd.
pagina 54
Vooruitblik Solids-beurzen 2013 in Antwerpen en Rotterdam Standruimte in Antwerpen bijna uitverkocht
Vooruitblik Solids-beurzen 2013 in Antwerpen en Rotterdam
Standruimte in Antwerpen bijna uitverkocht Ook in 2013 organiseert easyFairs weer een tweetal Solids-beurzen. Op 27 en 28 maart wordt de beurs gehouden in Antwerpen, samen met de eendaagse vakbeurs M+R Antwerp over meeten regeltechniek, die op 28 maart plaatsvindt. De data voor Nederland zijn 2 en 3 oktober, in Rotterdam, samen met de beurs Pumps & Valves. Marketing project manager John Barbier van easyFairs België geeft een vooruitblik op de Solids-beurs in Antwerpen.
pagina 59
Nieuw type rubber zorgt voor lagere CO2-uitstoot Energie besparen op transportband
Nieuw type rubber zorgt voor lagere CO2-uitstoot
Energie besparen op transportband “Het traditionele transportsysteem in een bulkterminal, bijvoorbeeld een transportband, is een grote veroorzaker van CO2-uitstoot. Een nieuw soort rubber, met een lage rolweerstand, kan deze uitstoot beperken omdat het energieverbruik met 50 procent wordt teruggebracht.” Dat stelt Gabriel Lodewijks, hoogleraar transporttechniek en logistieke techniek aan de faculteit 3ME (werktuigbouwkunde, maritieme techniek en technische materiaalwetenschappen) aan de TU Delft.
pagina 60
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren