NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2012-4
Industrial Processing 2012; EMO; Leaf; Coperion; Emerson; Dalli De Klok; DSM; etc

Verschenen: 18-09-2012
Communicatie Column Henk Klein Gunnewiek
Communicatie
Column Henk Klein Gunnewiek De beurs Industrial Processing komt eraan. Een belangrijk evenement in onze sector, waar niet alleen weer veel (nieuw) equipment is te zien. Het is ook een ontmoetingsplek, waar we elkaar (weer) kunnen spreken. Laatst vroeg iemand me wat ik nou het belangrijkste vond in de solids-sector: de installaties of de mensen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken: mensen.
pagina 3
Grootste losbrug ter wereld bijna klaar EMO: continu verbeteren en innoveren
Grootste losbrug ter wereld bijna klaar
EMO: continu verbeteren en innoveren Bij EMO op de Maasvlakte gebeurt alles in de overtreffende trap: opslag van kolen- en ijzererts op 160 hectare, overslag met een maximumcapaciteit van 200.000 ton per dag en maar liefst zeven gigantische stacker reclaimers om erts en steenkool te storten en af te graven. Er is een netwerk van transportbanden van in totaal 47 (!) kilometer. De losbruggen lossen de bulkcarriers met gigantische grijpers, tot wel 45 ton materiaal per grijper. Op dit moment is er een nieuwe losbrug in aanbouw, de grootste ter wereld. Een mooie aanleiding om een kijkje te nemen.
pagina 12
Intelligente verdeler Meer veiligheid, betere logistiek
Intelligente verdeler
Meer veiligheid, betere logistiek Aan de productie van zoetwaren komen heel wat droge stoffen te pas. Suiker en zetmeel zijn belangrijke ingrediënten. Transport van die solids moet in verband met explosiegevaar en voedselkwaliteit veilig en zorgvuldig gebeuren. Snoepfabrikant Leaf in Roosendaal liet een handmatig gestuurd systeem vervangen door een geautomatiseerd gesloten systeem. De unit met 4-weg productwissels vormt het kloppend hart.
pagina 16
Coperion biedt brede portfolio compoundeermachines en transportsystemen Onze service is een belangrijk speerpunt
Coperion biedt brede portfolio compoundeermachines en transportsystemen
Onze service is een belangrijk speerpunt Zo’n tien jaar geleden werd in Niel, vlakbij Antwerpen, Coperion NV opgericht. Een verkoop- en serviceorganisatie voor de Benelux van Coperion Group, een onderneming die ontstond na het samengaan van de twee bestaande merken in de branche, Waeschle (pneumatisch transport, draaisluizen, wissels) en Werner & Pfleiderer (dubbelschroefextruders). In België zitten we aan tafel met het voltallige sales team, dat sinds kort is uitgebreid met een Nederlander.
pagina 20
Emerson zet in op hogere procesveiligheid en -efficiency Meer dan 1.000 deelnemers aan eerste European Global Users Exchange
Emerson zet in op hogere procesveiligheid en -efficiency
Meer dan 1.000 deelnemers aan eerste European Global Users Exchange Recentelijk organiseerde Emerson Process Management in Düsseldorf voor het eerst een Global Users Exchange in Europa. Met ruim 1.000 deelnemers, meer dan 120 presentaties, workshops, seminars en roadmaps, aangevuld met een themagerichte vakbeurs, werd het een indrukwekkend evenement. Het accent lag op de presentatie van (nieuwe) systemen en technieken voor de verbetering van zowel de procesveiligheid als het (energetisch) rendement.
pagina 24
Groei overslag Rotterdamse haven in eerste halfjaar Ondanks minder ijzererts en ander droog massagoed
Groei overslag Rotterdamse haven in eerste halfjaar
Ondanks minder ijzererts en ander droog massagoed In de eerste helft van 2012 is in de Rotterdamse haven 222 miljoen ton goederen overgeslagen, 3,2 procent meer dan in de eerste helft van 2011. De aanvoer steeg met 1 procent tot 155 miljoen ton en de afvoer met 8 procent tot 66 miljoen ton. De overslag van massagoed nam met 5 procent toe tot 147 miljoen ton en die van containers met 2 procent tot 63 miljoen ton.
pagina 28
Continu ontwikkelen en veranderen: automatisering en verpakken De beste vaatwasmiddelen bij Dalli De Klok
Continu ontwikkelen en veranderen: automatisering en verpakken
De beste vaatwasmiddelen bij Dalli De Klok Dit voorjaar publiceerde de Consumentenbond de resultaten van een test van vaatwasmiddelen, waarbij de tabletten van twee bekende winkelmerken met vlag en wimpel als winnaar uit de bus kwamen. Beide winnaars worden ontwikkeld en geproduceerd in Heerde, bij dalli De Klok. Hoe doen ze dat? Projectleider Gerard Krist onthult een deel van het geheim achter het succes.
pagina 32
Michel Meertens van DSM ‘Plantmanager van het jaar’ Werken met zelfsturende teams prijzenswaardig
Michel Meertens van DSM ‘Plantmanager van het jaar’
Werken met zelfsturende teams prijzenswaardig Hij is ‘Plantmanager of the year 2012’ geworden: Michel Meertens (40), in het dagelijks leven plantmanager van DSM Sinochem Pharmaceuticals in Delft. Het bedrijf maakt enzymen en een intermediair voor antibiotica. De verkiezing vond plaats tijdens het congres Deltavisie.
pagina 36
Eerste Food and Feed Competence Centre in Antwerpse haven J-Tec en Katoen Natie nemen logistieke zorg uit handen
Eerste Food and Feed Competence Centre in Antwerpse haven
J-Tec en Katoen Natie nemen logistieke zorg uit handen Logistieke dienstverlener Katoen Natie en dochteronderneming J-Tec, gespecialiseerd in installatiebouw, bundelen hun krachten in het eerste Food and Feed Competence Centre in de Antwerpse haven. Bedrijven kunnen zich op het terrein bij Kallo vestigen en er hun logistieke en productieprocessen voor halffabricaten optimaliseren. Het nieuwe logistieke en productieconcept wordt, geheel of gedeeltelijk, ook buiten de hekken van Katoen Natie aangeboden, vertellen Johan Roels, sales manager bij J-Tec, en Bart Cools, business development manager bij het moederbedrijf.
pagina 40
Industrial Processing toont procesapparatuur, -engineering en -automatisering Vakbeurs voor totale natte en droge procesindustrie in Utrecht
Industrial Processing toont procesapparatuur, -engineering en -automatisering
Vakbeurs voor totale natte en droge procesindustrie in Utrecht Het weer zo ver: de tweejaarlijkse beurs Industrial Processing. Van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 oktober wil organisator VNU Exhibitions Europe u het gevoel geven dat u een fabriek binnenloopt en kunt zien wat anderen aan hun processen verbeteren. Naast de diverse paviljoens en natuurlijk de ongeveer 200 standhouders is ook de PIP-galerij een bezoekje waard. Waar het solids-aanbod in juni al zat op het niveau van 2010, mocht Fluids zelfs een groei noteren van 13 procent. Hiermee is het aantal solids- en fluids-exposanten ongeveer even groot.
pagina 43
Projectmanager Marc Klumper over Industrial Processing 2012 10 procent meer exposanten en meer te beleven
Projectmanager Marc Klumper over Industrial Processing 2012
10 procent meer exposanten en meer te beleven “Deze beurs is onverwacht goed qua belangstelling van exposanten”, zo steekt Marc Klumper van VNU Exhibitions van wal. “De industrie in Nederland heeft het niet makkelijk. Toch blijft de productie in de procesindustrie op niveau, ondanks dalende prijzen. De afzet van investeringsgoederen stagneert wel enigszins in de procesindustrie en daarom had ik geen grote groei verwacht. Blijkbaar weten de leveranciers dat je juist in moeilijke tijden moet blijven communiceren met de markt en laten zien wie je bent en wat je kunt.”
pagina 45
Alle nominaties voor de Proces Innovatie Prijs Kies uw eigen winnaar in de categorie publieksprijs
Alle nominaties voor de Proces Innovatie Prijs
Kies uw eigen winnaar in de categorie publieksprijs De Proces Innovatie Prijs is een beloning voor de meest innovatieve oplossing in de procesindustrie en wordt op de eerste beursdag van de vakbeurs Industrial Processing, 2 oktober 2012, uitgereikt. Er wordt zowel een jury- als een publieksprijs uitgereikt. De Proces Innovatie Prijs is een initiatief van VNU Exhibitions en de Machevo & Bulk Vereniging.
pagina 46
Uitneembare beursplattegrond  Industrial Processing 2012
Uitneembare beursplattegrond Industrial Processing 2012
Op deze pagina’s hierna vindt u de beursplattegrond en exposantenlijst van Industrial Processing. Trek deze plattegrond uit dit blad en neem ‘m mee naar de beurs. Vooraf kunt u erop aangeven welke stands u wilt bezoeken. Vergeet ook niet om in hal 10 naar stand A041 te komen, bij de doorgang naar hal 9. Daar staan wij, de redactie van dit blad. U maakt daar kans op een leuke prijs!
pagina 52
Vullen en stapelen van FIBC’s in één installatie Trillen en rekken voor stabiel gevulde big bags
Vullen en stapelen van FIBC’s in één installatie
Trillen en rekken voor stabiel gevulde big bags Bij Kaneka, in het Belgische Westerlo, worden de geproduceerde droge chemische hulpstoffen, met een laag stortgewicht, afgevuld in big bags. Op zich niet ongewoon. Maar sinds kort draait er een bijzondere vulinstallatie. Daarbij worden twee big bags gevuld, gestabiliseerd en gestapeld.
pagina 62
Soliqa Engineering biedt specialistische proceskennis World class manufacturing als doelstelling
Soliqa Engineering biedt specialistische proceskennis
World class manufacturing als doelstelling De Soliqa Group is in Nederland weinig bekend, maar het is het moederbedrijf van Jongerius en K-Tron Benelux. Naast die twee vertrouwde namen is nu een nieuw bedrijf gestart: Soliqa Engineering. Eigenaren René Meijerink en Gert Hertong geven tekst en uitleg.
pagina 66
Janssen Pharmaceutica zoekt constant naar innovatieve oplossingen Sproeidrogen verhoogt gebruikscomfort voor patiënten
Janssen Pharmaceutica zoekt constant naar innovatieve oplossingen
Sproeidrogen verhoogt gebruikscomfort voor patiënten Aan de basis van de werking van het geneesmiddel tegen hepatitis C dat Janssen Pharmaceutica vorig jaar lanceerde, ligt de sproeidroogtechnologie, afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie. Mede door deze techniek wordt het gebruikscomfort voor de patiënt verbeterd. Het farmaceutisch bedrijf kreeg eerder dit jaar voor de innovatie de prestigieuze Belgische Galenusprijs. “De keuze voor een bepaalde technologie is afhankelijk van de uitdaging waarvoor de onderneming staat”, benadrukt senior productiemanager Arn Hofkens van de Chemische Productie & Ontwikkelingssite.
pagina 70
Machinefabriek Darley levert nikkelkniplijn aan China Nikkelplaatjes nauwkeurig wegen en afvullen
Machinefabriek Darley levert nikkelkniplijn aan China
Nikkelplaatjes nauwkeurig wegen en afvullen In dit artikel maken we een uitstapje naar de metaalindustrie, en wel de nikkelindustrie. Nikkel wordt wereldwijd verhandeld, deels in de vorm van platen, maar grotendeels in de vorm van kleine metaalplaatjes van enkele centimeters dik, van 2,5 x 2,5 cm, 5 x 5 cm en 10 x 10 cm. En een grote hoeveelheid plaatjes gedraagt zich weer als stortgoed, ofwel solids. Daarvoor reizen we af naar Eijsden, net onder Maastricht. Maar eigenlijk gaat het om China.
pagina 74
HeatMatrix uit Rotterdam in de prijzen met lichtgewicht warmtewisselaar Restwarmte sproeidroger hergebruiken scheelt bergen energie
HeatMatrix uit Rotterdam in de prijzen met lichtgewicht warmtewisselaar
Restwarmte sproeidroger hergebruiken scheelt bergen energie Zo’n vijf jaar geleden bedachten drie chemisch ingenieurs hoe ze meer warmte uit rookgassen kunnen terugwinnen. Inmiddels blijkt hun warmtewisselaar van kunststof een goede oplossing. Want, ontvingen ze vorig jaar al de Energie Spirits of Innovation Award 2011, onlangs behaalden ze met hun bedrijf HeatMatrix de tweede plaats in de MKB Innovatie Top100. Robert Sakko legt uit hoe simpel en toch doordacht het ontwerp is. Zeker ook voor sproeidroogtorens lijkt een energievermindering van vier procent of meer haalbaar.
pagina 78
DHV en ondernemers werpen blik op de toekomst Duurzaamheid is niet minder, maar anders en leuker
DHV en ondernemers werpen blik op de toekomst
Duurzaamheid is niet minder, maar anders en leuker DHV en de Universiteit Utrecht brachten de belangrijkste trends en ontwikkelingen van de industriële sector in Nederland in kaart. Daarbij onderzochten ze hoe ondernemers hier op anticiperen. Ter opluistering van de presentatie rondom de belangrijkste uitkomsten nodigden ze een groot aantal van hun klanten uit voor een middag met prominente sprekers.
pagina 82
De loss intelligence van FrieslandCampina Efficiencyverbetering op hoog niveau
De loss intelligence van FrieslandCampina
Efficiencyverbetering op hoog niveau Bij procesverbetering is het stellen van prioriteiten essentieel. Hiertoe vertaalt FrieslandCampina streefwaarden voor key performance indicators (KPI’s), zoals productiviteit en productverliezen, naar financiële resultaten. Sinds kort gebruikt het bedrijf daarbij een hulpmiddel dat men zelf heeft ontwikkeld, een loss intelligence dashboard waarmee vooraf verschillende scenario’s kunnen worden doorgerekend. Op die manier kun je bijvoorbeeld uitzoeken of het beter is om de overall equipment effectiveness (OEE) te verbeteren, of dat het slimmer is om eerst een grondstofverlies te verminderen.
pagina 86
Zelfs lease en verhuur van hele ontstoffingsinstallaties Bij Transtech Industrieservice BV werken commerciële vakidioten
Zelfs lease en verhuur van hele ontstoffingsinstallaties
Bij Transtech Industrieservice BV werken commerciële vakidioten Jan van der Vlist begon in 1993 met Transtech, specialist in ontstoffing en transportsystemen. Inmiddels werken er 18 mensen bij het bedrijf, bemoeit hij zich zelf voornamelijk met de verkoop en regelt Sander Janmaat alle lopende zaken op kantoor, naast het begeleiden van de engineering-afdeling.
pagina 90
Opslag gevaarlijke stoffen makkelijk doelwit regionale overheid Branchevereniging Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven luidt noodklok
Opslag gevaarlijke stoffen makkelijk doelwit regionale overheid
Branchevereniging Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven luidt noodklok Openlijk wordt door optredende ambtenaren verklaard dat ze ‘opdracht’ hebben ‘iets’ te vinden. Dat stelde voorzitter Luciën Govaert van de Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven (Vncw) in een brandbrief aan minister Opstelten en staatssecretaris Atsma begin dit jaar. Hij wil dat het bewust zoeken, ofwel scoringsdrang op veiligheid, stopt. Met name lokale overheden zouden zich daar schuldig aan maken. Hij roept de politiek op er iets tegen te ondernemen.
pagina 94
Volledig recyclen van drankkarton verpakkingen kan rendabel zijn Unieke papierfabriek van Stora Enso
Volledig recyclen van drankkarton verpakkingen kan rendabel zijn
Unieke papierfabriek van Stora Enso Voor het volledig recyclen van drankkartons gebruikt de papierfabriek van Stora Enso in Barcelona als eerste ter wereld het pyrolyseprocedé. Nadat in een eerdere processtap de papiervezels al volledig zijn teruggewonnen, vindt vervolgens de terugwinning plaats van het aluminium en de energie, goed voor 20 procent van de energiebehoefte van de Spaanse fabriek.
pagina 98
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren