Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2012-3
ATEX en Explosieveiligheid

Verschenen: 30-05-2012
Explosief Column Henk Klein Gunnewiek
Explosief
Column Henk Klein Gunnewiek Dit nummer van Solids Processing Benelux is een explosief nummer. Of eigenlijk ook niet…. Het grootste deel van de inhoud is gewijd aan explosiebeveiliging en Atex. Dus niet over explosies maar juist het voorkómen ervan. Het is niet onze gewoonte om ‘themanummers’ te brengen. We bieden u graag elk nummer een unieke mix aan van informatie waaruit u zelf kiest wat voor ú interessant is. Maar explosiebeveiliging is een onderwerp dat bij de handling van droge stoffen belangrijk is. Niet alleen omdat er maatschappelijk meer interesse is voor gevaarlijke situaties in de industrie. We zijn het ook aan onszelf, onze collega’s en medewerkers verplicht om risico’s te beperken.
pagina 3
Het grote Atex-congres 2012 druk bezocht Explosieveiligheid vraagt continu aandacht
Het grote Atex-congres 2012 druk bezocht
Explosieveiligheid vraagt continu aandacht Op 26 april vond voor de vierde keer ‘Het grote Atex-congres plaats. Een record aantal van meer dan driehonderd bezoekers luisterden naar de diverse sprekers en bezochten de diverse door hen gekozen deelsessies. Interessant aspect: er waren ook sprekers van de Arbeidsinspectie, nu Inspectie SZW geheten. Ook het inloopspreekuur van diverse adviseurs trok de nodige bezoekers met een persoonlijk vraagstuk. Het is onmogelijk om alle informatie van de dag samen te vatten in dit artikel, maar we lichten er een aantal zaken uit.
pagina 14
Arbeidsinspectie en de Mythbusters komen samen De grootste misverstanden rond Atex
Arbeidsinspectie en de Mythbusters komen samen
De grootste misverstanden rond Atex De namen Jamie Hyneman en Adam Savage zeggen u in eerste instantie misschien niets maar ze zijn beter bekend als de Mythbusters. De heren nemen myths, in het Nederlands het best vertaald als legendes onder de loep en zoeken uit of ze waar zijn (confirmed) of niet (busted). Op deze manier neemt Nathan Kuper, Senior Specialist Arbeidshygiëne en Chemische Veiligheid bij de Arbeidsinspectie, een aantal veronderstellingen onder de loep.
pagina 16
Venting, suppressie of ontkoppeling? Explosiebeveiliging, hoe doe je dat?
Venting, suppressie of ontkoppeling?
Explosiebeveiliging, hoe doe je dat? Een goede explosiebeveiliging begint met het in kaart brengen van de risico’s die het proces veroorzaakt. Na de nodige maatregelen om die risico’s preventief te verminderen, blijft de noodzaak om de gevolgen van een mogelijke explosie te minimaliseren. De auteur geeft inzicht in de do’s en dont’s van explosiebeveiliging.
pagina 20
Elektrische installaties in explosieve omgeving Do’s en don’ts bij montage van Ex-materialen
Elektrische installaties in explosieve omgeving
Do’s en don’ts bij montage van Ex-materialen Niet alleen de (productie-)installaties in een Atex-zone moeten aan specifieke eisen voldoen. Ook de elektrische installaties en de aansluitingen moeten explosieveilig zijn uitgevoerd, al naar gelang de zone. Bij een nieuwe installatie gaat dat meestal volgens de voorschriften, maar bij reparatie of uitbreiding gaat het vaak fout. Daarom hier een overzicht van de ‘do’s en don’ts’ op dit gebied.
pagina 24
Voldoen aan eisen om claim bij calamiteiten te voorkomen Ook voor filters gelden strikte normen
Voldoen aan eisen om claim bij calamiteiten te voorkomen
Ook voor filters gelden strikte normen De industrie wordt continu onder vuur genomen met verscherpte regelgeving en nieuwe normen. Dat geldt ook voor filters in combinatie met Atex. Niet alleen voor ontstoffingsfilters maar ook voor filters voor luchtbehandeling, ventilatie of proceslucht. In dit artikel wordt u ingewijd in de geheimen van de filtervoorschriften….
pagina 28
Explosiepaneel of breekplaat? Beveiliging van processen bij (explosie)druk
Explosiepaneel of breekplaat?
Beveiliging van processen bij (explosie)druk Explosiebeveiliging in de vorm van drukontlasting kan een heleboel (gevolg-)schade voorkomen. In dit artikel vergelijkt de auteur twee veel toegepaste methoden: het explosiepaneel en de breekplaat, beide bedoeld om een ontlastingsopening te creëren. De diverse eigenschappen worden belicht en er wordt een vergelijking gemaakt tussen beide mogelijkheden.
pagina 30
Handgereedschappen in Atex-zone Regelgeving ontbreekt of is onduidelijk
Handgereedschappen in Atex-zone
Regelgeving ontbreekt of is onduidelijk Bij mogelijke ontstekingsbronnen in een gezoneerd gebied gaat het al snel over elektrische gevaren. Maar al eens gedacht aan handgereedschappen zoals een moersleutel, schroevendraaier of hamer? ER bestaat weliswaar vonkarm gereedschap, maar is dat in Atex-zones verplicht? De auteur heeft een uitgebreide literatuurstudie gedaan en uiteindelijk blijkt het antwoord niet zo zwart/wit.
pagina 32
Natuurlijk moesten bedrijven al in 2006 voldoen aan Atex-137 Prof. dr. ir. Filip Verplaetsen
Natuurlijk moesten bedrijven al in 2006 voldoen aan Atex-137
Prof. dr. ir. Filip Verplaetsen “In een ideale wereld hadden alle bedrijven eigenlijk al voor de Atex-richtlijnen hun explosieveiligheid in orde moeten hebben”, stelt prof. dr. ir. Filip Verplaetsen. Hij is gastdocent ‘explosion safety’ en ‘safety engineering’ aan de universiteiten van Leuven en Gent, en directeur van het adviesbureau Adinex NV, een spin-off van de KU Leuven.
pagina 36
Reparatie/revisie van Atex-apparatuur Hoe blijft het veilig?
Reparatie/revisie van Atex-apparatuur
Hoe blijft het veilig? Hebt u in de aangewezen zones de passende Atex-apparatuur geïnstalleerd, dan kunt u niet tevreden achterover leunen. Want na verloop van tijd moet er het een en ander aangepast, gaat er iets stuk of is er uitbreiding nodig. Voor al die aanpassingen, reparaties en revisies geldt dat die ook moeten voldoen aan de Atex-normering. En u, als eigenaar, bent daarvoor verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk. Waar moet u op letten bij aanpassingen en reparaties? En wat is een reparatielabel?
pagina 38
Kruisbesmetting door allergenen: voorkomen en reduceren Theorie en praktijk van crosscontaminatie
Kruisbesmetting door allergenen: voorkomen en reduceren
Theorie en praktijk van crosscontaminatie Allergenen staan steeds meer in de belangstelling, niet alleen door veranderende wetgeving. Dan is het noodzakelijk dat levensmiddelenproducerende bedrijven meer aandacht gaan geven aan het voorkomen van kruisbesmetting. In dit artikel geven de auteurs inzicht in de mogelijkheden om kruisbesmetting, met name van allergenen, te verminderen. Zowel preventieve als correctieve maatregelen passeren de revue. De inhoud is gebaseerd op eigen ervaringen van de auteurs.
pagina 42
De nieuwe director Sales & Marketing van DMN Machinefabriek ‘Omzet is doel maar ook middel’
De nieuwe director Sales & Marketing van DMN Machinefabriek
‘Omzet is doel maar ook middel’ Recentelijk is Ed Wisse (44) benoemd tot Director Sales & Marketing bij DMN Machinefabriek Noordwykerhout , fabrikant van doseersluizen en wisselkleppen. In Noordwijkerhout hebben we een interview met hem over zijn visie op de markt en de toekomst.
pagina 46
Positieve energie bewerkstelligt Lean-omslag Leaf benadrukt sterke punten en bouwt ze verder uit
Positieve energie bewerkstelligt Lean-omslag
Leaf benadrukt sterke punten en bouwt ze verder uit In 2009 was de situatie in de snoepfabriek van Leaf ronduit zorgwekkend. Regelmatig werd niet tijdig geleverd aan klanten, er waren kwaliteitsproblemen en er was veel verspilling. Volgens de leiding lag het aan de medewerkers: die zouden ‘onbekwaam’ zijn. Een geheel nieuw managementteam, aangetreden in 2010, bewees echter het tegendeel! Negatieve energie werd omgezet in positieve energie, met een methode die Appreciative Inquiry heet. Hierbij worden sterke punten benadrukt en verder uitgebouwd. De resultaten zijn verbazingwekkend. Een jaar nadat iedereen sámen aan de slag ging om een Lean-transformatie te bewerkstelligen, is de fabriek al weer winstgevend!
pagina 48
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schaft granulaatkoeler aan Optimalisatie van de slibdrooginstallatie
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schaft granulaatkoeler aan
Optimalisatie van de slibdrooginstallatie “We hebben onze slibdrooginstallatie omgevormd van een onderhoudsgevoelige naar een moderne, veilige en energiezuinige installatie, die kosteneffectief wordt beheerd.” Ralph Kramer werkt bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Beverwijk, waar hij verantwoordelijk is voor de onderhoudstrategie, het maken van begrotingen, managementrapportages en projectmanagement. Hij vertelt wat er aan de procesoptimalisatie vooraf ging.
pagina 52
Grootste ‘Cradle to Cradle’ baggerspecieverwerkinginstallatie ter wereld Amoras-installatie scheidt water, zand en produceert filterkoeken
Grootste ‘Cradle to Cradle’ baggerspecieverwerkinginstallatie ter wereld
Amoras-installatie scheidt water, zand en produceert filterkoeken De baggerspecieverwerkings- en waterzuiveringsinstallatie Amoras in de Antwerpse Haven verwerkt jaarlijks 2,6 miljoen kubieke meter baggerspecie tot 600.000 ton droge stof filterkoeken. De filterkoeken worden voorlopig opgeslagen, maar zullen mogelijk in de toekomst als grondstof worden gebruikt voor bakstenen, beton en isolatiekorrels. Joris Dockx, projectingenieur bij de Afdeling Maritieme Toegang binnen de Vlaamse overheid, en technisch adviseur Guido Everaerts schetsen het project en in het bijzonder de procestechniek.
pagina 56
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren