Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Solids Processing 2011-4
Vakblad on-line;Chemie; Atlas Copco; Drying Conference;

Verschenen: 20-09-2011
Vakblad Solids nu ook online lezen Oplage meer dan verdubbeld
Vakblad Solids nu ook online lezen
Oplage meer dan verdubbeld U heeft met dit nummer van Solids Processing Benelux een primeur in handen! Elk nummer van Solids Processing is nu ook, meteen na verschijnen, gratis online te lezen. De gedrukte versie blijft bestaan maar daarnaast is elke uitgave meteen op uw scherm te lezen. Met nuttige extra’s, zoals directe links, filmpjes en extra foto’s. Online op elk Windows-platform, maar ook als gratis App voor iPhone en iPad. Waarom is dat en wat zijn de verwachtingen? Uitgever en hoofdredacteur Henk Klein Gunnewiek licht het een en ander toe.
pagina 16
Dag van de Chemie Akzo Nobel Hengelo trekt 1200 bezoekers
Dag van de Chemie
Akzo Nobel Hengelo trekt 1200 bezoekers Dit jaar is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Chemie met als thema: Chemie- ons leven, onze toekomst. Dat gaf extra cachet aan de tweejaarlijks door de Vnci georganiseerde Dag van de Chemie op 21 mei, waarbij op 44 locaties bezoekers welkom waren. In dat kader waren wij op bezoek bij Akzo Nobel Chemicals in Hengelo, waar jaarlijks 2,5 miljoen ton zout wordt gewonnen en bewerkt. We liepen de uitgezette route, spraken met bezoekers en vroegen Site Manager Egbert Schasfoort waarom het bedrijf hieraan deelneemt.
pagina 18
Praktijkvoorbeeld op jaarlijkse persconferentie Atlas Copco Compressorpark SCA volledig op afstand gemonitord
Praktijkvoorbeeld op jaarlijkse persconferentie Atlas Copco
Compressorpark SCA volledig op afstand gemonitord Miljoenen producten per week rollen er bij SCA in Hoogezand- Sappemeer van de band. Broekluiers, producten voor volwassenen met incontinentieproblemen en luiers voor baby’s. Om dagelijks te kunnen voldoen aan de sterk wisselende persluchtvraag in deze 24 uur per dag, 7 dagen per week werkende fabriek, heeft SCA de beschikking over een olievrij compressorpark met compressoren van Atlas Copco. Bovendien bespaart SCA met een centrale ES-regeling aanzienlijk op energie- en onderhoudskosten en is de stilstandtijd sterk gereduceerd. Peter Zuur, equipment engineer bij SCA sprak er over op de jaarlijkse bijeenkomst bij Atlas Copco
pagina 22
Tien jaar Nordic Drying Conference Veel oplossingen voor energiereductie
Tien jaar Nordic Drying Conference
Veel oplossingen voor energiereductie De noordelijke landen van Europa bundelen al tien jaar de krachten op het gebied van drogen. Elke twee jaar vindt er een ontmoeting plaats tijdens het Nordic Drying conference (NDC). Dit jaar was dat in Helsinki, Finland. In juni kwamen zo’n 90 deelnemers uit de gehele wereld bij elkaar voor de jubileumbijeenkomst. Deelnemers zijn wetenschappers en leveranciers of komen van kennisinstellingen en uit de industrie. De voorzitter, professor Odilio Alves-Filho van de Ntnu in Trondheim bezorgde de deelnemers een afwisselend en door het bedrijfsleven gesponsord programma.
pagina 24
Extrusie van zoutjes uit maïsgries Met slechts vijf medewerkers is Lalesse Extrusion een van de grote spelers op de markt
Extrusie van zoutjes uit maïsgries
Met slechts vijf medewerkers is Lalesse Extrusion een van de grote spelers op de markt U kent ze vast wel: de mama mia’s, ringlings, wokkels, nibbits, spookies en al die andere zoutjes die tijdens huiselijke partijtjes als smaakmakers hun bijdrage leveren aan de feestvreugde. Maar wat u misschien niet weet, is dat al deze zoutjes via een extrusieproces worden vervaardigd uit maïsgries en vervolgens worden voorzien van een coating in kleur en smaak naar keuze. Lalesse Extrusion bouwt de productiemachines hiervoor en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van de grote spelers op dit gebied.
pagina 28
Tebodin helpt klanten van klein tot heel groot Wereldwijde expertise toepassen in lokale oplossingen
Tebodin helpt klanten van klein tot heel groot
Wereldwijde expertise toepassen in lokale oplossingen Tebodin is een bekende naam in de procesindustrie, vooral als internationale consultant voor grote projecten. Minder bekend is dat Tebodin dezelfde wereldwijde expertise laat werken voor kleinere klanten, ook in Nederland. Niels van Rhenen, directeur Tebodin Nederland en Bert Frowijn, directeur Tebodin CCE in Deventer en als specialist in droge stoffen ook columnist van dit blad, geven inzicht in hun marktbenadering en duurzame oplossingen, voor kleine en grote, lokale en internationale klanten.
pagina 32
Beurs Solids 5 en 6 oktober in Ahoy Rotterdam In twee dagen een compleet overzicht van uw markt
Beurs Solids 5 en 6 oktober in Ahoy Rotterdam
In twee dagen een compleet overzicht van uw markt Nog minder dan drie weken en dan opent editie vier van Solids Rotterdam zijn deuren. Op 5 en 6 oktober kan de bezoeker zijn hart ophalen aan oplossingen voor verwerking, handling, transport en opslag van stortgoederen. Solids verenigt inkopers én leveranciers gespecialiseerd in de productie en verwerking van poeders, granulaten en bulkgoederen. Daniëlle Beverloo, Marc van den Maagdenberg en Bas van Gent lichtten vast een tipje van de sluier voor ons op, zodat u een goed voorbereid bezoek kunt plannen.
pagina 34
Plattegrond en exposantenlijst Solids 2011
Plattegrond en exposantenlijst Solids 2011
pagina 36
Medewerkerbeleving in Nederland 2011 geeft ook specifieke (proces)industriekenmerken Leidinggevende en zekerheid vormen rode draad
Medewerkerbeleving in Nederland 2011 geeft ook specifieke (proces)industriekenmerken
Leidinggevende en zekerheid vormen rode draad De tevredenheid van medewerkers in de procesindustrie ligt iets hoger dan bij de mensen in andere industrietakken. Tot die conclusie komt Stephan van Gelder, directeur van Integron, een organisatie- en adviesbureau dat jaarlijks de tevredenheid van medewerkers in Nederlandse bedrijven onderzoekt. Hij zegt dat de tevredenheid hoger is in de procesindustrie omdat deze meer geautomatiseerd is en meer ontwikkeld ten opzichte van de algehele industrie, waar het werk veelal arbeidsintensief is. In het algemeen is de tevredenheid bij de industrie overigens het laagst, althans vergeleken met de rest van de sectoren.
pagina 40
TBK en DCP: Bundeling van kracht en expertise Processing van stortgoed van A tot Z, schoon en stofvrij
TBK en DCP: Bundeling van kracht en expertise
Processing van stortgoed van A tot Z, schoon en stofvrij Sinds januari 2011 maakt DCP Dust Control deel uit van de TBK Group. Door de overname ontstond een bedrijf dat kennis, kunde en ervaring in leveren, optimaliseren en onderhouden van transportbandsystemen koppelt aan procesengineering voor de beheersing van stofemissies. Bovendien bedient TBK Group sinds die overname een nog bredere markt, van de recyclingbranche tot de voedingsmiddelenindustrie.
pagina 44
Voordelen MES en Scada meteen zichtbaar in de productie Belgisch veevoederbedrijf Maalderij Roosens rondt automatisering succesvol af
Voordelen MES en Scada meteen zichtbaar in de productie
Belgisch veevoederbedrijf Maalderij Roosens rondt automatisering succesvol af Belgisch veevoederbedrijf Maalderij Roosens in Schoten rondde recent de volledige automatisering van haar productie af met de vervanging van verouderde Siemens plc’s en de uitbreiding van haar Control Maestro Scada- en haar ImPlant MES-oplossing van Imtech. Bovendien investeerde het bedrijf in een nieuwe pers en mixers voor de nodige capaciteituitbreiding en verdere kwaliteitverbetering.
pagina 48
FilterCare gaat voor ‘absolute stoffiltratie’ Leverancier in 't vizier
FilterCare gaat voor ‘absolute stoffiltratie’
Leverancier in 't vizier Het bedrijf FilterCare Benelux uit Rijen is nauw verbonden met de Duitse fabrikant van filtermaterialen MGF Gutsche. Op basis van deze filtratieproducten voert het bedrijf standaard onderhoudswerkzaamheden uit maar ontwikkelt tevens nieuwe producten en installaties. Stefan van Hagen, werkzaam op de afdeling ‘projecten’: “Hierbij richten we ons vooral op nichemarkten en complexe opdrachten die technisch interessant zijn.”
pagina 56
Engineering van transportsystemen is maatwerk Specialist intern transport vaste stoffen
Engineering van transportsystemen is maatwerk
Specialist intern transport vaste stoffen In de naam Smits PT staat de afkorting voor procestechniek. PT profiteert van de ervaring van Smits in de intensieve veehouderij, de sector waarin het bedrijf zijn wortels heeft. De kennis van intern transport van vaste veevoeders in bulk is net zo goed bruikbaar in processen in de levensmiddelen- of farmaceutische industrie of in de handel en overslag van bouwmaterialen.
pagina 60
K-Tron Benelux weer springlevend Service geïntegreerd bij Jongerius
K-Tron Benelux weer springlevend
Service geïntegreerd bij Jongerius K-Tron is van oudsher een bekende naam en wereldwijd marktleider op het gebied van weegen doseertechniek. Het is onlangs overgenomen door het Amerikaanse familiebedrijf Hillenbrand en dat betekent een frisse wind en groeiplannen. Het assortiment wordt fors uitgebreid, alles onder één merk: K-Tron. Ook in de Benelux is er nieuws te melden. Rob van Zetten is verantwoordelijk voor K-Tron Benelux en Erwin van Diepen is verantwoordelijk voor de service. Zij lichten het een en ander toe.
pagina 62
Radarniveaumetingen tot onder in de silo Sitrans LR560 kan ‘er omheen kijken’
Radarniveaumetingen tot onder in de silo
Sitrans LR560 kan ‘er omheen kijken’ De nieuwste niveaumeter van Siemens combineert de voordelen van de contactloze radarmeting met die van de geleideradar. Dat maakt meting van een complete silo tot onder in de conus stukken eenvoudiger. De weg naar deze oplossing is illustratief voor de pijlsnelle ontwikkeling die de niveaumeettechniek de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt.
pagina 66
Dinnissen klaar voor verdergaande groei Strategie bepaald, organisatie op orde
Dinnissen klaar voor verdergaande groei
Strategie bepaald, organisatie op orde Vijf jaar geleden stond er in dit blad een interview met Frans Bakker en Henri Michiels. Aanleiding vormde de start van Dinnissen Solutions onder leiding van Frans Bakker. Beide heren waren destijds enthousiast over hun plannen en de groeimogelijkheden. Doelstelling van Dinnissen Solutions was om meer projecten te gaan doen in de foodsector. En nu breekt de volgende fase aan: Dinnissen Process Technology en Dinnissen Solutions zijn begin dit jaar onder één holding gebracht, de Dinnissen Group. Met vier aandeelhouders: Henri Michiels en Henk Kuijpers, afkomstig van Dinnissen, Frans Bakker van Dinnissen Solutions, en ‘nieuwkomer’ Wouter Kuijpers.
pagina 70
PowTech: internationale beurs voor solids-technologie Met Solids Processing gratis toegang t.w.v. € 25,-
PowTech: internationale beurs voor solids-technologie
Met Solids Processing gratis toegang t.w.v. € 25,- PowTech, de grootste Europese beurs voor stortgoed, vindt plaats van 11 tot en met 13 oktober in Nürnberg (D). Bijna zevenhonderd exposanten in vijf hallen, waar 15.000 bezoekers worden verwacht. Alles wat te maken heeft met technologie voor het verwerken van poeders, granulaten en stortgoed is hier te vinden. Gericht op de chemische industrie, food, diervoeding, keramiek, papier en bouwmaterialenproductie. Deze keer is er speciale aandacht voor explosiebeveiliging. In dat kader vinden er op het buitenterrein regelmatig demonstraties met stofexplosies plaats. Verder zijn er gedurende de drie dagen diverse seminars en lezingen.
pagina 74
Biopolymeren en biogebaseerde producten staan pas aan het begin Prof. Wim Soetaert, directeur van de proeffabriek van Bio Base Europe
Biopolymeren en biogebaseerde producten staan pas aan het begin
Prof. Wim Soetaert, directeur van de proeffabriek van Bio Base Europe De ontwikkeling van biopolymeren en -materialen staat grotendeels nog in de kinderschoenen. Dat is een schril contrast met biobrandstoffen die inmiddels commercieel verkrijgbaar zijn. “Duurzame materialen beheersen de volgende golf”, constateert Prof. Wim Soetaert, directeur van de proeffabriek van Bio Base Europe in Gent. De proeffabriek betreft een ambitieus samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Nederland. “De ontwikkeling ligt voor de hand, gezien het verbruik van kunststof en de olieprijsontwikkeling.”
pagina 78
Lactose droog doseren in een vat met vochtige dampen Dubbele kleppen voorkomen aanhechting
Lactose droog doseren in een vat met vochtige dampen
Dubbele kleppen voorkomen aanhechting Peter Savenije is procestechnoloog bij een niet nader te noemen farmaceutisch bedrijf in Nederland. Onlangs zocht hij een oplossing om 25 kg lactose, melksuiker, geautomatiseerd vanuit een silo te doseren in een verdamper, met vochtige dampen van 60 °C. Iedereen kan bedenken wat er gebeurt als die damp in de doseerunit met melksuiker komt. Hoe ziet die oplossing eruit?
pagina 82
Zone-indeling en beschermingswijzen Stofexplosies deel 3
Zone-indeling en beschermingswijzen
Stofexplosies deel 3 In deel 1 en 2 van de serie over stofexplosies behandelden we de basisbegrippen. Deze keer komen zonering en het voorkomen van stofexplosies met de daarvoor toegepaste beschermingswijzen en methoden aan bod. Om een juiste keuze te maken, is het noodzakelijk te weten in welke omgeving de apparatuur gaat worden geplaatst. Op basis van de procesgegevens wordt een zone-indeling gemaakt waarbij de kans op het ontstaan van een explosie wordt beoordeeld.
pagina 86
Gericht en effectief ontstoffen bij Rijk Zwaan  spaart energie en ontziet proces
Gericht en effectief ontstoffen bij Rijk Zwaan
spaart energie en ontziet proces Rijk Zwaan Seeds & Services in De Lier is een wereldwijd opererend bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en teelt van groentezaden. Waar stof ontstaat tijdens het productieproces, moet het worden afgezogen voor het behoud van apparatuur en machines. En vooral ook in het kader van arbeidsomstandigheden en omgeving.
pagina 92
PORTALS
solidsprocessing.nl Schuettgut-Portal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren