NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2006-3
Mei 2006: ATEX voor de deur

Verschenen: --
Eén verkeerd eiwit is funest Nestlé bouwt `lean` een unieke productielijn
Eén verkeerd eiwit is funest
Nestlé bouwt `lean` een unieke productielijn Nestlé in Nunspeet produceert hoofdzakelijk babyvoeding voor export naar Europa en Azië. Dat is niet uniek want dat gebeurt ook in Zuid-Afrika en Mexico. Maar de fabriek in Nunspeet is wereldwijd de enige locatie waar Nestlé specialiteiten voor baby`s produceert. Marcel Boon, Factory Engineer bij Nestlé vertelt over de ins en outs van dit speciale project, dat onlangs met een speciale projectorganisatie tot stand kwam.
pagina 8
Het röntgenen van afvalstromen Techniek voor meerdere toepassingen te gebruiken
Het röntgenen van afvalstromen
Techniek voor meerdere toepassingen te gebruiken Waar windzeven of infraroodsensoren hun grenzen bereiken, kan röntgensorteertechniek huishoudelijk, industrieel en bouwafval scheiden in organische en anorganische fracties. De auteur beschrijft hieronder de mogelijkheden van deze techniek. Dat geldt niet alleen voor afval; het principe is ook toepasbaar in andere sectoren.
pagina 12
`Veel bedrijven te laat` D&F Consulting over invoering van Atex-richtlijnen
`Veel bedrijven te laat`
D&F Consulting over invoering van Atex-richtlijnen “Ruim driekwart van de bedrijven voldoet nog niet aan de Atex-regelgeving. Deze regels zijn opgesteld door de Europese Commissie en moeten per 1 juli 2006 zijn doorgevoerd.” Dat zegt Harry Krosse van het bedrijf D&F Consulting B.V., een bedrijf dat zich bezighoudt met onder meer de technische veiligheid, zoals bijvoorbeeld Atex, een afkorting van Atmosphčres Explosives’. Krosse: “Het is zaak dat de overheid met actieve voorlichting komt en de Arbeidsinspectie gaat handhaven. Per slot van rekening gaat het bij een explosie vaak om grote materiële schade en helaas soms ook meerdere gewonden en/of doden.”
pagina 16
Onderzoek en praktijkervaringen Atex 137 stap voor stap doorgelopen bij een chemische fabriek
Onderzoek en praktijkervaringen
Atex 137 stap voor stap doorgelopen bij een chemische fabriek Ir. J.M.G. Roebroek werkte als Atex Teamcoördinator ruim een jaar aan een totale Atex-inventarisatie van een grote chemische fabriek in Nederland. De opdracht beperkte zich tot het inventariseren waardoor het implementeren en generen van het uiteindelijke EVD (Explosieveiligheidsdocument) geen deel uitmaakte van de opdracht. Hij zette voor Solids Processing zijn ervaringen op papier
pagina 20
Explosieveilig Intern transportmateriaal Webo in Waalwijk levert totaaloplossingen voor magazijnen
Explosieveilig Intern transportmateriaal
Webo in Waalwijk levert totaaloplossingen voor magazijnen Nu 1 juli met rasse schrede nadert, dringt de tijd voor de Atex-aanpassingen. Niet alleen machines vallen onder die Atex-richtlijnen maar ook intern transportmateriaal als pallettrucks, stapelaars, reachtrucks en heftrucks. Webo in Waalwijk verdiepte zich als aanbieder van magazijnconcepten in de daarvoor geldende verscherpte eisen. Als importeur van Sichelschmidt levert het bedrijf standaard Atex-gecertificeerd intern transportmateriaal. Jeroen Schouten en Evert van der Sloot, beide directeur/eigenaar en bedrijfsleider Jan van Seeters lichten de materie toe.
pagina 26
Door matrix van rvs antistatisch en explosieveilig Filterleverancier speelt in op Atex-richtlijnen
Door matrix van rvs antistatisch en explosieveilig
Filterleverancier speelt in op Atex-richtlijnen Om filterinstallaties te laten voldoen aan de Atex-normen voor explosieveiligheid moeten de toegepaste filters voldoende geleidend zijn om de opbouw van statische elektriciteit uit te sluiten. Bij gebruik van kunststof filtermaterialen, van nature slechte geleiders, vergt dat extra maatregelen. Bij Poeth in Tegelen wordt daarom sinds kort uitsluitend gebruik gemaakt van ExChange naaldvilt van Stokvis & Smits, waarbij een matrix van rvs voor de benodigde geleidbaarheid zorgt.
pagina 28
Een hele verandering Atex staat voor de deur
Een hele verandering
Atex staat voor de deur Op 1 juli is het zover: Volgens de Atex 137-richtlijn moet op die datum voor elke installaties met een mogelijk explosieve atmosfeer het explosieveiligheidsdocument op orde zijn. De vraag is of dat in alle gevallen ook gaat lukken.
pagina 32
Niet alleen staal maar ook hersens Dinnissen en Frans Bakker vormen een nieuwe onderneming
Niet alleen staal maar ook hersens
Dinnissen en Frans Bakker vormen een nieuwe onderneming Dinnissen Solutions is een nieuwe activiteit van Dinnissen BV en Frans Bakker. Twee bekende namen komen hiermee samen. Dinnissen is met 115 medewerkers al meer dan 55 jaar een bekende naam in de procesindustrie als producent van machines en installaties. Frans Bakker is al ruim 20 jaar werkzaam in de wereld van de stortgoedtechnologie en voor velen ook geen onbekende. Wij waren nieuwsgierig naar de achtergronden en spraken met Henri Michiels, commercieel-technisch directeur en mede-eigenaar van Dinnissen BV, en met Frans Bakker.
pagina 36
Kostenverlaging en ruimtewinst als resultaat Aviko bouwt productielijn met kennis van de werkvloer
Kostenverlaging en ruimtewinst als resultaat
Aviko bouwt productielijn met kennis van de werkvloer Aviko wilde een nieuwe productie-unit bouwen naast de bestaande fabriek in Steenderen, waar voornamelijk frites worden geproduceerd. Allerlei problemen rond bestemmingsplannen met diverse overheden zorgden ervoor dat er eerst een alternatief plan nodig was. Dat is inmiddels nagenoeg gerealiseerd. Het vroeg om een uitgekiende planning, een goed projectteam én betrokkenheid van de medewerkers. Aviko heeft aan die drie aspecten extra aandacht besteed. En met resultaat: in mei ging de laatste lijn in productie.
pagina 38
Delta Blower Generation 5 Aerzen introduceert nieuwe generatie blowers
Delta Blower Generation 5
Aerzen introduceert nieuwe generatie blowers Tijdens de Achema in Frankfurt introduceerde Aerzen wereldwijd een nieuwe generatie bloweraggregraten. Ruimtevaarder André Kuipers en een breedband beeldverbinding met België gaven een extra dimensie aan het gelijktijdige feestje in Duiven. Maar wat is er nieuw aan die vijfde generatie Delta blowers?
pagina 42
Het ontwerpen van silo’s als maatwerk (3) Stroomkanaal in product zelf bij kernstroomsilo
Het ontwerpen van silo’s als maatwerk (3)
Stroomkanaal in product zelf bij kernstroomsilo Dit artikel behoort tot een serie van drie artikelen. In de vorige artikelen beschreven de auteurs een methode voor het ontwerpen van silo’s met massastroming. Dat vraagt om een steile trechter. In die gevallen waar massastroming niet mogelijk of gewenst is zal een kernstroomsilo toegepast moeten worden. Ook hiervoor is een degelijk ontwerp aan te raden.
pagina 44
Micromenger met gecontroleerde verblijftijd Continue mengprocessen voor farmaceutische vaste stoffen
Micromenger met gecontroleerde verblijftijd
Continue mengprocessen voor farmaceutische vaste stoffen De regelgever voor farmaceutische producten scherpte onlangs de regels aan voor batchgrootte en kwaliteitscontrole. Dat bracht Gericke tot de introductie van een micromenger die het continu produceren met vaste stoffen mogelijk maakt. Volgens de fabrikant vergroot het de flexibiliteit in vergelijking met de traditionele batchprocessen, terwijl tegelijkertijd de benodigde ruimte vermindert.
pagina 48
Droge soepen en sauzen uit één fabriek 1000 verschillende ingrediënten in een proces
Droge soepen en sauzen uit één fabriek
1000 verschillende ingrediënten in een proces Jaarlijks verwerkt Unilever Nederland in Loosdrecht vele tonnen gedroogde ingrediënten tot talloze verschillende soorten Knorr- en Conimex-artikelen. Op basis van de forecast wordt wekelijks een zoveel mogelijk inpakgestuurde planning gemaakt, rekening houdend met zaken als kleur, smaak, allergenen en harde en zachte garnituren. Het tegengaan van contaminatie ofwel kruisbesmetting door vermenging van verschillende recepturen is hierbij uitgangspunt. Henry Michgelsen, Implementatietechnoloog bij Unilever Nederland, SU Loosdrecht hierover aan het woord.
pagina 50
Maintenance Strategy in Canada Nederlander vindt uitdaging in onderhoudsstrategie
Maintenance Strategy in Canada
Nederlander vindt uitdaging in onderhoudsstrategie Canada heeft een vergelijkbare uitstraling als de Verenigde Staten. Uitgebreider en alles veel groter dan we hier gewend zijn. De diversiteit van producten in een supermarkt brengt je direct in keuzeproblemen. We vroegen ons af of dat grootschalige ook geldt voor het onderhoud in de Canadese procesindustrie. Roel Valbracht werkt als onderhoudsadviseur in Waterloo Ontario Canada. Hij geeft ons uitleg over de maintenance in Canada.
pagina 52
Stroming van Stortgoed door Valpijpen De natuur helpt een handje om blokkering te voorkomen
Stroming van Stortgoed door Valpijpen
De natuur helpt een handje om blokkering te voorkomen Bij problemen met stroming van stortgoed door valpijpen treedt er regelmatig blokkering op. Met een juiste dimensionering kan de natuur ons een eind op weg helpen om dit euvel te verhelpen.
pagina 56
Zeven met lucht als drijfkracht De voordelen op een rij
Zeven met lucht als drijfkracht
De voordelen op een rij Auteur Faas kwam in de tachtiger jaren in aanraking met problemen bij een Amerikaanse luchtstraalzeef die dienst deed als controlezeef. Na bestudering van het probleem bleek dat er te veel functies werden gecombineerd. Nu, jaren later, kan hij als geen ander beantwoorden wanneer de luchtzeef het meest praktische hulpmiddel is.
pagina 58
Innovatieplein gaat Dutch Paradox te lijf Machevonieuws
Innovatieplein gaat Dutch Paradox te lijf
Machevonieuws Het Innovatieplein van Industrial Processing staat in het teken van de kennisvalorisatie en wil daarmee een bijdrage leveren aan het oplossen van de Dutch Paradox. Het Nederlandse onderzoek behoort tot de wereldtop, maar met de introductie van nieuwe innovatieve producten zit Nederland in de achterhoede. Deze schrille tegenstelling, bekend als de Dutch Paradox, moet in het belang van de Nederlandse economie stevig worden aangepakt. Nieuwe kennis moet meer en sneller worden omgezet in marktproducten. Eenvoudig gezegd, maar dat proces van kennisvalorisatie is complex en lang.
pagina 63
Pers bespaart op meerdere fronten Herbegruik van bigbags
Pers bespaart op meerdere fronten
Herbegruik van bigbags Een pneumatische pers. Een apparaat dat ervoor zorgt dat er meer zogenaamde bigbags (Fibc’s) per vrachtwagen kunnen worden vervoerd en een economische en milieuvriendelijke oplossing. Het Lelystadse bedrijf WorldBag kreeg vorig jaar een Europese bijdrage van ruim 40.000 euro voor de ontwikkeling van de nieuwe installatie, waarmee de beladingsgraad van haar vrachtwagens sterk is verbeterd.
pagina 65
Beursorganisator easyFairs optimistisch over nieuw evenement Fluids-industrie in Nederland krijgt eigen beurs
Beursorganisator easyFairs optimistisch over nieuw evenement
Fluids-industrie in Nederland krijgt eigen beurs industrieeasyFairs heeft als beursorganisator in de Nederlandse industrie inmiddels wel zijn sporen verdiend. Met een succesvol concept dat door de organisatie het all-in concept wordt genoemd. Elke beurs is compact van opzet en duurt altijd twee dagen. Deelnemers krijgen een standaardstand waarbij voor een vaste prijs alles is inbegrepen.
pagina 67
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren