NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2006-2
Coverstory: Geur en stof de sigaar

Verschenen: --
Henri Wintermans blij met lage MAC-waarde Sigarenfabrikant lost stof- en geurprobleem op
Henri Wintermans blij met lage MAC-waarde
Sigarenfabrikant lost stof- en geurprobleem op Henri Wintermans Cigars is een van de grootste fabrikanten van sigaren ter wereld. Naast de hoofdvestiging in Eersel ligt er zoín 40 km vandaan een vestiging in Geel (B). Hier werken respectievelijk 260 en 190 medewerkers aan de productie van ruim 950 miljoen sigaren per jaar. Daarvan wordt 95 procent verkocht buiten de Benelux. Alleen al in Eersel verwerkt het bedrijf circa 1,5 miljoen kg tabak per jaar. Tabak is een bijzonder lastig te verwerken natuurlijk stortgoedproduct. Er bestonden al jarenlang stof- en geurproblemen die onlangs, na diverse voorgaande pogingen met wisselend succes, doeltreffend zijn opgelost. Ook voor het verkrijgen van de nieuwe hinderwetvergunning waren deze luchttechnische aanpassingen niet onbelangrijk.
pagina 10
Extra mogelijkheden voor beurscommunicatie ! Beurs Industrial Processing
Extra mogelijkheden voor beurscommunicatie !
Beurs Industrial Processing Belangrijke gebeurtenissen werpen hun schaduw altijd ver vooruit. En dat is met de beurs Industrial Processing niet anders. Dit belangrijke ontmoetings- en oriŽntatie-evenement voor onze branche vindt plaats van 3 tot en met 6 oktober 2006 in de Jaarbeurs te Utrecht. Volgens organisator VNU-Exhibitions worden de standruimtes verkocht als de spreekwoordelijke warme broodjes. Een goed teken voor een branche die merkbaar nieuw elan etaleert en veel dynamiek toont.
pagina 15
Het zwarte goud Onderhoud en veiligheid ook belangrijk voor weerslag op het milieu
Het zwarte goud
Onderhoud en veiligheid ook belangrijk voor weerslag op het milieu In de serie onderhoud en veiligheid belichten we deze keer de invloed van onderhoud op het milieu. Falend onderhoud kan storingen veroorzaken die als gevolgschade een aanzienlijke aantasting van het milieu veroorzaken. De voorbeelden liggen ons helaas nog vers in het geheugen. De Amoco Cadiz, de Prestige, de Exon Valdez en de Erika veroorzaakten door technische storingen scheepsongelukken met als gevolg grote milieurampen. Reden te meer voor de noodzaak van een strenge milieuwetgeving en handhaving daarvan. Chapeau voor de bedrijven en de organisaties die zich er goed aan houden.
pagina 16
EfficiŽnte ventilatorselectie Kostenbesparingen mogelijk door juiste keuze en goed onderhoud
EfficiŽnte ventilatorselectie
Kostenbesparingen mogelijk door juiste keuze en goed onderhoud Uit onderzoek van GTI Luchttechniek is gebleken dat zeker 40 procent van de industriŽle luchttechnische installaties niet efficiŽnt functioneert. Met de huidige energieprijzen resulteert dit in aanzienlijke energierekeningen. Wat zijn de oorzaken en welke maatregelen kunt u nemen? In dit artikel geeft de auteur aan hoe vanuit ontwerp en beheer eenvoudig en voordelig kan worden bespaard op energieverbruik.
pagina 22
Van Pet-fles naar flakes Een ogenschijnlijk simpel proces met veel haken en ogen
Van Pet-fles naar flakes
Een ogenschijnlijk simpel proces met veel haken en ogen In Spijk, bij Lobith, staat de grootste PET-recyclingfabriek van Europa. Deze verwerkt per dag zo`n vijf miljoen PET-flessen uit geheel Europa tot PET-flakes. Die flakes vormen de grondstof voor de productie van fibers. Die fibers worden gebruikt voor allerlei vulmateriaal, met name in kussens, autobekleding en luiers. Van afval naar grondstof dus. Overigens klinkt dit eenvoudiger dan het in de praktijk is, ontdekten wij bij een bezoek aan de fabriek.
pagina 24
Lekkere rijstwafel Totale procesbeheersing gaat hand in hand
Lekkere rijstwafel
Totale procesbeheersing gaat hand in hand Een kwalitatief hoogwaardige rijstwafel produceren, is een uitermate complexe materie. Dat wordt duidelijk bij de aanblik van de in lange rijen opgesteld staande pofmachines in de fabriek van Sano Rice te Veenendaal. De basisgrondstof is rond graan zilvervliesrijst. Een natuurlijke grondstof, waarvan de kwaliteit in sterke mate wordt bepaald door de oogst en het schoningsproces bij een rijstpellerij. Een gesprek hierover met de heer Jan van den Bosch, Hoofd Kwaliteitsdienst en de heer Gerrit Weijters, Hoofd Revisie Afdeling bij Sano Rice.
pagina 28
het ontwerpen van silo`s als maatwerk deel 2 De invloed van tijdsversteviging
het ontwerpen van silo`s als maatwerk deel 2
De invloed van tijdsversteviging In een vorig artikel kwam een standaardmethode aan bod voor het ontwerpen van massastroomsiloís. Daarbij zijn een aantal zaken die invloed uitoefenen op het ontwerp of op het gebruik van de silo nog niet aan de orde geweest. In dit artikel gaan we daarop in en geven we aan hoe hiermee bij het ontwerp of bij het gebruik rekening kan worden gehouden.
pagina 30
Stoomdrogen veelbelovend alternatief natte stofstromen Drogen is en blijft enorme kostenpost voor procesindustrie
Stoomdrogen veelbelovend alternatief natte stofstromen
Drogen is en blijft enorme kostenpost voor procesindustrie Drogen is een hele dure bewerking, blijkt wanneer Kees van ít Land zijn cijfers erbij haalt. Alleen in Nederland gaat het al gauw om vele honderden miljoenen euroís. En dat veelal alleen om handig doseerbare korrels en poeders te krijgen. De kansen op besparingen zijn bovendien beperkt. De fysische randvoorwaarden werken niet mee, alternatieven zijn spaarzaam en de terugwinning van verdampingsenergie blijkt in de praktijk nauwelijks haalbaar.
pagina 32
Belgische frietjes barstensvol groene energie Tweede warmtekrachtkoppelingseenheid bij Lutosa in gebruik
Belgische frietjes barstensvol groene energie
Tweede warmtekrachtkoppelingseenheid bij Lutosa in gebruik ďDuurzaam ondernemen in het algemeen en milieuzorg in het bijzonder maken integraal deel uit van ons bedrijfsmanagementĒ zegt Guy Van den Broeke, Co-gedelegeerd Bestuurder van Lutosa. Sinds het begin van de aardappelverwerking in 1977 en vooral in de loop van de laatste 15 jaar investeerde Lutosa continu op dat vlak.
pagina 34
Ieder bedrijf wil eigen Fibc (big bag) Rob Godefroy van Ligtermoet: totaalservice in Fibcís
Ieder bedrijf wil eigen Fibc (big bag)
Rob Godefroy van Ligtermoet: totaalservice in Fibcís Dť big bag bestaat volgens Rob Godefroy van Ligtermoet niet. In allerlei branches en industrieŽn wordt gestandaardiseerd, maar niet in de productie en levering van big bags. Laad- en losinstallaties zijn elke keer anders, de toepassing is verschillend Ė variŽrend van zand en grind tot voedingsmiddelen en grondstoffen voor de farmaceutische industrie - en dus moet de big bag maar worden aangepast. Als fabrikant moet je wel uiterst flexibel kunnen omgaan met al die verschillende wensen. Want de klant blijft koning.
pagina 36
In 2005 voor het eerst meer containervolume dan droge bulk Haven Rotterdam groeit in diverse productgroepen
In 2005 voor het eerst meer containervolume dan droge bulk
Haven Rotterdam groeit in diverse productgroepen Het behoeft geen betoog dat de Rotterdamse haven nog steeds van eminent belang is voor de Nederlandse en de Europese economie. Natuurlijk weten we dat het bij de overslag in de haven om enorme hoeveelheden gaat. Maar hoeveel is veel? En zijn er bepaalde trens waarneembaar? We spraken erover met Wijnand Schonewille (Marketing and Strategy Projectmanager Industrial Development) en Hugo du Mez (Corporate Stategy Projectmanager), beide werkzaam bij the Port of Rotterdam.
pagina 38
Branchegroep machinebouwers opgericht Productaansprakelijkheid vergroot netwerkbehoefte
Branchegroep machinebouwers opgericht
Productaansprakelijkheid vergroot netwerkbehoefte ďWe willen machinebouwers in de voedselverwerkende industrie handreikingen bieden.Ē Dat zegt Elsbeth Jansen, branchemanager van de DMFI (Dutch Machinery for the Food Industry). DMFI is een nieuwe branchegroep van de Koninklijke Metaalunie.
pagina 45
Solidsdosering als specialiteit Veel invloedsfactoren bemoeilijken juiste keuze
Solidsdosering als specialiteit
Veel invloedsfactoren bemoeilijken juiste keuze De juiste doseermethode is afhankelijk van een groot aantal factoren en kenmerken van te doseren stoffen. Dit artikel gaat in op die verschillende kenmerken. Daarnaast geeft het aan welke aandachtspunten een rol spelen bij het vaststellen en ontwerpen van een doseerapplicatie.
pagina 46
Nauwkeurig gewogen in schip of bulkwagen Promat kiest voor compacte losinstallatie
Nauwkeurig gewogen in schip of bulkwagen
Promat kiest voor compacte losinstallatie Promat is in BelgiŽ een toonaangevende fabrikant van brandwerende materialen. In Tisselt werd onlangs een productielocatie voor pleister in gebruik genomen. Deze grondstof vormt samen met calciumsilicaat ťťn van de belangrijke ingrediŽnten van een brandwerende plaat. Het pleister wordt vanuit Tisselt per schip en vrachtwagen naar diverse locaties vervoerd. De uitbreiding van de kade met een losinstallatie voor hogere capaciteit versnelt en vereenvoudigt het wisselen tussen de twee vervoersopties. Tegelijkertijd eiste Promat een hoge weegnauwkeurigheid van de afgeleverde hoeveelheden. Hoe een ogenschijnlijk eenvoudige installatie voor uitdagingen zorgde. Een interview met de leverancier van de installatie.
pagina 50
Minder zeeffractie betekent minder hoge stortkosten 70.000 ton huishoudelijk afval biologisch drogen per jaar
Minder zeeffractie betekent minder hoge stortkosten
70.000 ton huishoudelijk afval biologisch drogen per jaar Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) investeert 4,5 miljoen euro in de bouw van een IBT-installatie op het ARN-terrein in Weurt. De installatie gaat 70.000 ton huishoudelijk afval per jaar biologisch drogen. IBT staat voor ĎIntegral Biological Treatmentí en vervangt voor een deel van het afvalaanbod de huidige voorbewerking waarbij afval voor verbranding wordt gebroken en gescheiden.
pagina 52
Kunststofdeeltjes zeven na magnetisering Interessante ontwikkelingen in scheidingstechnologie
Kunststofdeeltjes zeven na magnetisering
Interessante ontwikkelingen in scheidingstechnologie In de Solids-industrie worden diverse scheidingstechnieken toegepast. De magneetbanden voor afscheiden van ferro-metalen en de Eddy Currenttechniek voor non-ferroís zijn daarvan bekende voorbeelden. Maar met kunststoffen scheiden door middel van magnetisme is deze branche nog niet zo bekend.
pagina 56
Kou uit de lucht wat betreft Reach Nieuw standpunt minder streng
Kou uit de lucht wat betreft Reach
Nieuw standpunt minder streng De kou lijkt gedeeltelijk uit de lucht wat betreft de beperkende productiemaatregelen, als gevolg van het Reach-programma (Registration, Evaluation, Authorisation of Chemicals) van de Europese Commissie. Dat programma moet de kennisontwikkeling rond stoffen op een gestructureerde manier regelen en risicobeheersende maatregelen bewerkstelligen voor gevaarlijke stoffen (die stoffen die een risico inhouden voor mens en milieu).
pagina 58
Er is aanzienlijke winst te behalen met toepassing van PA-Control Optimaliseren van doseer- en batchprocessen
Er is aanzienlijke winst te behalen met toepassing van PA-Control
Optimaliseren van doseer- en batchprocessen Dankzij de invoering van een voorspellend, aanpassend controlealgoritme profiteren doseer-, meng- en vulprocessen niet alleen van een hogere precisie. Ook de cyclustijd en de investeringskosten kunnen zo worden geminimaliseerd. Per saldo worden daarbij de materiaaltransfertijden in de chargegerichte (batch) productie met 20 tot 30 procent gereduceerd. Enkele voorbeelden van situaties bij Procter & Gamble tonen het potentieel van deze technologie aan.
pagina 62
Een voorspelbaar rad van avontuur Lochems bedrijf ontwikkelt vernieuwend model voor trommeldrogen
Een voorspelbaar rad van avontuur
Lochems bedrijf ontwikkelt vernieuwend model voor trommeldrogen Trommeldrogers behoren tot de werkpaarden in de industrie. Ze functioneren betrouwbaar en kunnen grote hoeveelheden materiaal drogen in een kort tijdsbestek. Ze zijn geschikt voor het drogen van een breed scala van producten en worden al ruim 100 jaar gebruikt in de industrie. Denk aan het drogen van chemische zouten, zand, slib, hout, suikerbieten pulp, gras en groenvoeders. Je zou dus verwachten dat er technisch en wetenschappelijk veel bekend is over deze droogtechniek en dat informatie over opschalen, energieverbruik en productkwaliteit ruim voorhanden is. ebbens engineering uit Lochem ondervond echter dat trommeldrogen nog veel geheimen kent.
pagina 68
Industrial Processing duidelijker dan ooit! Machevo-nieuws
Industrial Processing duidelijker dan ooit!
Machevo-nieuws In 2004 vond voor het eerst de beurs Industrial Processing plaats, de Machevo voor het eerst samengevoegd met Powder and Bulk Solids Europe. De beurs vormde een onderdeel van de IndustriŽle Week waartoe de beurzen Industrial Processing, Macropak en Aandrijftechniek & Factory Automation behoorden. Deze combinatie beviel zowel bezoekers als deelnemers goed. Voor 2006 staan er enkele logische vervolgstappen op het programma, die de beurs een nog duidelijker profiel gaan geven.
pagina 71
De ijkwaarde in het geding Meten is weten geldt ook voor mobiele installaties
De ijkwaarde in het geding
Meten is weten geldt ook voor mobiele installaties Door een transportband te voorzien van een al dan niet geijkte bandweger, krijg je een betrouwbare meting in stationaire installaties. Een ijkwaardig meetsysteem voorkomt discussie tussen klant en leverancier over het te factureren bedrag van materiaal of dienst. Omdat ijking staat voor een door een onafhankelijke instantie aangetoonde nauwkeurigheid. Die nauwkeurigheid maakt ook in een mobiele installatie een ijkwaardig systeem noodzakelijk.
pagina 73
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren