Nederlands
English
 Supplier sign in
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

Kort nieuws
14-02-2020  |  936x
Deel dit bericht

„De volgende balenpers kopen we gegarandeerd bij HSM“

Al sinds meer dan 20 jaar houdt het familiebedrijf P.U.H Kondzłomex Szymon Woźny zich bezig met het inzamelen en recyclen van secundaire grondstoffen, zoals bijvoorbeeld oud papier en olie. Balenpersen van HSM werden vanaf het begin gebruikt. De in het jaar 2013 geďnstalleerde volautomatische kanaalbalenpers kon de steeds hoger wordende doorvoeren niet meer aan en er moest een grotere oplossing komen. Na intensief onderzoek ontdekte men opnieuw de firma HSM. De HSM VK 6015 doet sinds enige tijd succesvol dienst in Jaraczewo in de gemeente Szydłowo, een dorp in het noordwesten van Polen.

Momenteel werken er vijf medewerkers voor de door de eigenaars geleide onderneming, die gezamenlijk overtuigd zijn van de kwaliteit van de machines uit Duitsland. De eerste raakvlakken met de balenpersfabrikant HSM had P.U.H Kondzłomex meteen bij het begin van zijn economische activiteit in 1995, toen ze een goed onderhouden, gebruikte verticale balenpers van HSM kochten. In de daaropvolgende jaren groeide de onderneming constant. Aanvullend op de handmatige verticale balenpers moest er een machine met hogere doorstroom komen. Hiertoe richtte P.U.H Kondzłomex zich tot HSM Polska, de Poolse dochtermaatschappij van HSM GmbH + Co. KG. Het resultaat daarvan was dat er in het jaar 2009 een gebruikte volautomatische kanaalbalenpers in gebruik werd genomen. Deze was vier jaar lang onafgebroken in gebruik, om in 2013 te worden vervangen door een nieuwe balenpers, de HSM VK 4212.
De machine liep jarenlang probleemloos en had in theorie ook nu nog in gebruik kunnen zijn, maar de doorvoer voldeed vroeg of laat simpelweg niet meer – er kwam steeds meer materiaal bij om te persen. Om die reden bleef het correcte voorsorteren van het aangeleverde materiaal te vaak achterwege, daarbij hechten de klanten van P.U.H Kondzłomex veel waarde aan homogene balen. Daarnaast is het zo dat materiaal dat te lang blijft opgeslagen geld kost en zodoende minder waard wordt. Er moest een balenpers met een hogere doorvoer komen, deze moest nog sneller werken dan het model dat tot dan toe was gebruikt. Om dit te garanderen moest de toekomstige bevoorrading van machines met behulp van een transportband, die direct met een frontlader kan worden uitgerust, succesvol zijn. Dankzij deze tijdbesparende oplossing voor de materiaaltoevoer kan het te persen materiaal in realtime verwerkt worden. De bespaarde werktijd van de medewerkers wordt gebruikt om het materiaal handmatig voor te sorteren. Eigenaar en bedrijfsleider Szymon Woźny weet maar al te goed hoe belangrijk voorsorteren is, want „als de balen niet goed zijn gesorteerd, koopt niemand ze van je“.
De onderneming werd voor de uitdaging gesteld dat de balenpers die momenteel in gebruik is, kort voor een grondige onderhoudscontrole stond en daarmee gedurende enige tijd buiten werking zou zijn.

De beste fabrikant was snel gevonden

Om andere balenpersfabrikanten ook een kans te geven, werd er een eerlijk selectieproces gehouden, waarbij meerdere aanbiedingen van verschillende aanbieders binnengehaald werden. De eisen die aan de fabrikanten werden gesteld waren helder geformuleerd. Het uitruilen van de oude machine moest zo soepel mogelijk lukken, waarbij in het gunstigste geval de werking niet werd onderbroken. Hier bood HSM het doorslaggevende argument. Aanvullend op het overnamebod op de oude machine, zou HSM de volledige uitruil afwikkelen: het afbreken van de oude machine en het opstellen van de nieuwe balenpers. Een ander pluspunt dat voor de oplossing van HSM pleitte, was de horizontale baalafbinding, die beter geschikt is voor versnipperd papier dan de verticale afbinding die door de meeste fabrikanten wordt aangeboden.
Natuurlijk speelde ook de langjarige betrekking met HSM in het kader van partnerschap een rol bij de definitieve keuze voor de leverancier. Op de betrouwbare kwaliteitsproducten uit het huis HSM vertrouwde men tenslotte sinds vele jaren. Daarnaast stelde Szymon Woźny, eigenaar van P.U.H Kondzłomex, de professionele, zakelijke en desondanks op partnerschap gerichte omgang van de HSM-medewerkers met zijn onderneming op prijs.

Er werd een individuele oplossing gevonden

Na een diepgaande analyse van de gewenste doorvoeren – en met inachtneming van alle parameters – bleek de volautomatische kanaalbalenpers HSM VK 6015, dankzij zijn perskracht van 720 kN en een doorvoer van tot 9 ton per uur, de perfecte oplossing te zijn voor P.U.H Kondzłomex. Bij deze machine gaat het om de krachtigste balenpers, die met zijn afmetingen in de bestaande productiehal past – alleen de baalglijbaan moest „buiten blijven“ en zou zijn plek voor de hal vinden. Daarenboven onderscheidt HSM VK 6015 zich door een extreem hoge compressiegraad. Dat was voor de onderneming zeer belangrijk, omdat het hoofdzakelijk te persen materiaal – versnipperd papier – daardoor in nog sterker gecomprimeerde balen van tot wel 470 kilogram geperst kan worden.

De installatie laat een indruk achter

Bij gebruik door één ploeg, vijf dagen in de week, wordt nu het productie-afval uit de drukkerij verwerkt op de balenpers. Dit gebeurt echter ook in kleine hoeveelheden met karton en folie. De onderneming verwerkt uitsluitend verkoopbare secundaire grondstoffen. Drukkerijen en fabrieken zijn de voornaamste leveranciers van het te persen materiaal. Het afval wordt door rechtstreekse dienstverlening bij de onderneming verzameld in door P.U.H Kondzłomex ter beschikking gestelde containers en vaten. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om kleine hoeveelheden rechtstreeks aan te leveren, zoals bijvoorbeeld kranten en boeken enz. Alle bezoekers die materiaal afleveren zijn onder de indruk van de grote installatie. Dankzij de specifieke persdruk is de baaldikte extreem hoog. Hierdoor worden de vrachtwagens altijd voor 100% benut. Naargelang het materiaal kunnen er tussen de 48 en 64 balen in een vrachtwagen worden ondergebracht. In de regel benutten deze balen het maximale laadgewicht van de vrachtwagen volledig– daarbij zou er vaak zelfs plaats zijn geweest voor nog meer balen. Het zogenaamde logistieke minimum – ca. 22 ton lading – wordt in de tussentijd altijd bereikt. Het overgrote deel van de geperste secundaire grondstoffen wordt zonder verdere verwerking rechtstreeks aan de papierfabrieken geleverd.

Dienstverlening na de aankoop

„De samenwerking en betrokkenheid van de verkopers van HSM en hun individuele aanpak van het gestelde probleem is werkelijk buitengewoon. HSM probeert samen met de klant een individuele oplossing te verkrijgen, dat heeft ons opnieuw blijvend van het totaalconcept HSM overtuigd“, aldus vatte bedrijfsleider Szymon Woźny het gehele project samen. In het geval van de volautomatische kanaalbalenpers HSM VK 6015 betekende dat, dat deze werd uitgerust met een speciale vultrechter en met een nieuw draadmeetsysteem, dat de baallengte regelt. Ook uitwendige hindernissen waren voor de technici van HSM geen probleem, bij het opstellen en in gebruik nemen van de nieuwe machine had het een buitentemperatuur van slechts -14 °C. Desondanks kon de machine na slechts een dag van installeren in gebruik worden genomen.
Naast de nieuwe kanaalbalenpers HSM VK 6015 heeft de onderneming parallel twee verticale balenpersen van HSM ingezet om tegelijkertijd kleinere hoeveelheden van andere materialen te kunnen persen, indien de hoofdbalenpers met een ander materiaal is beslagen.

Citaat:

„HSM probeert samen met de klant een individuele oplossing te verwerven, dat heeft ons opnieuw blijvend van het totaalconcept HSM overtuigd.“ aldus Szymon Woźny, bedrijfsleider en eigenaar van P.U.H Kondzłomex

Onderneming

Het familiebedrijf P.U.H Kondzłomex houdt zich sinds 1995 bezig met het bijkopen van recyclebare secundaire grondstoffen, die hoofdzakelijk uit oud papier en folie bestaan. De vlakke hiërarchie binnen de onderneming maakt het mogelijk om flexibel in te haken op klantenbehoeften. Hierdoor heeft de onderneming, ondanks de sterke regionale concurrentiesituatie, een belangrijke positie op de markt verworven.

Opgave

Reeds sinds 2013 wordt een kanaalbalenpers van HSM voortdurend toegepast – de HSM VK 4212. Maar de perscapaciteit van ca. 7 ton per uur was niet meer voldoende voor de in de tussentijd vereiste doorstroom. Als gevolg van tijdsbeperkingen bleef de correcte voorsortering van het aangeleverde materiaal te vaak achterwege, daarbij hechten de klanten van P.U.H Kondzłomex veel waarde aan homogene balen. Daarnaast is het zo dat materiaal dat te lang blijft opgeslagen geld kost en zodoende minder waard wordt.

Oplossing

Na een veelomvattende analyse van de plaatselijke omstandigheden bleek de volledig automatische kanaalbalenpers HSM VK 6015 de perfecte oplossing. Deze past perfect in de reeds bestaande productiehal en onderscheidt zich door een extreem hoge compressiegraad – perfect voor het door P.U.H Kondzłomex hoofdzakelijk te persen materiaal: versnipperd papier.

Voordelen:

* HSM kocht het voorgangersmodel terug, waardoor de klanten minder schadebehandelingskosten hadden
* De horizontale baalafbinding is in het bijzonder geschikt voor het afbinden van versnipperd papier
* De specifieke persdruk zorgt voor een extreem hoge baaldichtheid, waardoor een benutting van de vrachtwagencapaciteit van 100% is gegarandeerd.
* Aanvullend worden er twee verticale balenpersen van HSM ingezet, om ook bij materialen die minder vaak beschikbaar zijn de fabricage van homogene balen te garanderen.
* Made in Germany

Bedrijfsinformatie

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren