NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

Kort nieuws
27-11-2019  |  442x
Deel dit bericht

KLM hergebruikt PET-flessen als grondstof voor 3D-printers

KLM hergebruikt PET-flessen om er filament voor 3D-printers van te maken. Die printen daarmee hulpmiddelen voor onderhoud en reparatie van vliegtuigen.

Gewone printers gebruiken inkt, maar 3D-printers hebben filament nodig om te kunnen printen. Voorheen kocht KLM deze grondstof extern in. Nu zamelt de luchtvaartmaatschappij de duizenden kilos lege PET-flessen in die op zijn vluchten gebruikt worden en levert deze in bij een recyclingbedrijf. In ruil ontvangt KLM pellets van hoge kwaliteit die de basis vormen van het filament.

Engineering & Maintenance, de onderhoudstak van KLM, gebruikt al langer 3D-printers voor praktische toepassingen die het reparatieen onderhoudsproces versnellen. Zo zijn er voor het verven van de velgen van een Boeing 737 bijvoorbeeld pluggen ontwikkeld die ervoor zorgen dat de velggaten niet worden overgeschilderd. Dit scheelt veel tijd.

En bij Engine Services wordt bij het onderhoud van het turbineblad geen beschermende tape meer gebruikt, maar een 3D-geprinte cover. Nog een voorbeeld: dankzij de zelfontworpen tool waarmee de bagagebakken aan boord van de Boeing 787 kunnen worden losgemaakt, zijn er voor deze klus geen twee mensen, maar slechts n monteur nodig. Op dit moment gebruikt E&M zon 1,5 kilo hoogwaardig filament per dag.

Doordat KLM PET-plastic als grondstof inlevert, zijn de kosten hiervan geen  60/kg, maar  17/kg. Dankzij de samenwerking met recyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast en Reflow, de producent van het filament, is KLM niet alleen innovatief bezig met 3D-printen, maar is het proces nu ook circulair.

KLM heeft als doel om in 2030 het restafval met 50% te verminderen ten opzichte van 2011, door minder afval te produceren en het deel dat gerecycled kan worden te verhogen. In 2018 is het restafval met 9% verminderd en werd 28% gerecycled.

Bedrijfsinformatie

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren