Groen alternatief voor houdbaarheid en smaak van kruiden
CO2Dry-test bij VNK doorstaat vergelijking met vriesdrogen De Verenigde Nederlandse Kruidendrogerijen BV (VNK) in Biddinghuizen teelt, conserveert,
verwerkt en bewaart kruiden. Het verkrijgen van de beste kwaliteit luistert heel nauw. Een
paar jaar geleden stopte het bedrijf met vriesdrogen omdat dit te veel een nichemarkt
werd. CO2-drogen lijkt een mooi alternatief en VNK werkt dan ook graag mee aan de
testen die CO2Dry momenteel uitvoert om opschaling van het door dit bedrijf ontwikkelde
droogproces te realiseren.
Bij VNK houden 22 fte’s zich 24/6 (één
dag per week wordt gebruikt om schoon
te maken) bezig met het drogen van
keukenkruiden en medicinale kruiden.
De keukenkruiden worden volgens algemeen
directeur Bauke van der Veen voor
een groot gedeelte afgezet richting industrie,
oftewel verwerkers, als smaakstof
in bijvoorbeeld chips, soepen en sauzen.
“En bij de medicinale kruiden maken wij
eigenlijk concentraten die onze afnemers
vervolgens extraheren voor in hun uiteindelijke
product.”
Van de oorspronkelijke zes kruidendrogerijen
die Nederland ooit telde, is VNK nog
als enige overgebleven. Van der Veen:
“Die drogerijen werden na de Tweede
Wereldoorlog opgezet met Marshall-geld
om keuterboeren op arme gronden inkomsten
te bieden. Door de pijnstillende
werking van de kruiden groeide hun
populariteit bovendien snel.”
Kruiden drogen is een nichemarkt met
een wereldwijde afzet en vooral de medicinale
kruiden vinden voor een groot
gedeelte hun weg buiten Nederland. De
grotere afnemers krijgen de kruiden afgevuld
in big bags van zo’n 2 m3.