Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

Expertise

Voeg uw bijdrage toe
Drogen, Drogers
Selecteer
Zoek

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina?  Voeg toe

Artikelen

Het opwerken van reststromen is hot
Het opwerken van reststromen is hot
Bij het verwaarden van reststromen binnen de voedingsmiddelenindustrie spelen droogprocessen vaak een belangrijke rol aan de grondstof- en de energiekant. Daan Goris, teammanager Food bij Hosokawa, stelt dat bedrijven zo hoogwaardige grondstoffen kunnen terugwinnen en hun bedrijfsprocessen kunnen vergroenen.
“We krijgen met name vanuit de voedingsmiddelenindustrie veel vragen van bedrijven hoe zij reststromen uit hun productieproces toegevoegde waarde kunnen geven. Vaak gaat het om vloeistoffen, pasta’s of natte poeders die nutritioneel interessant zijn van - wege proteïnes of andere functionele eigenschappen. Denk aan restproducten bij de verwerking van vlees of vis, schillen van groenten of fruit en rest stromen van bakkerijen, brouwerijen en bioraffinageinstallaties. Het bewustzijn groeit dat producten die nu tegen betaling worden afgevoerd of ingezet worden voor laagwaardige toepassingen, opgewerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten.”
Solids Processing 2018-1, p.8
Eierschaaldroger maak grondstof van eierschaalafval Circulaire economie
Eierschaaldroger maak grondstof van eierschaalafval
Circulaire economie Voor de eiverwerkende industrie heeft Van Beek deze eierschaaldroger (ESD) ontwikkeld om natte, gebroken eierschalen te drogen. Die hoeven dan niet meer tegen betaling te worden afgevoerd als CAT3 afval en mogen als kalktoeslag in de landbouw gebruikt worden. Als het proces gecertificeerd is en de producent kan aantonen dat er geen microbiologische risico’s zijn, dan mogen de droge eierschalen ook geleverd worden aan de voederindustrie.

De eierschalen komen aan vanuit de productie en worden gedoseerd in een centrifuge of persschroef voor een eerste voordroging. In deze stap wordt het eerste aanhangend vocht verwijderd. Indien nodig worden de schalen eerst gewassen om aanhangend eiwit en vliezen weg te spoelen. Een mogelijke tussenstap is het verkleinen van de eierschalen met een vergruizer. De gebroken en voorgedroogde eierschalen worden gedoseerd in de inloop van de ESD. Dit is een verwarmd schroefsysteem met dubbelwandige behuizing en een dubbelwandige schroef. Aan de bovenzijde bevinden zich drie afzuigpunten voor het afzuigen van de vochtige lucht. Het verwarmen van de behuizing en de schroef gebeurt met thermische olie die via een verwarmingsketel verhit wordt tot 190-230 ⁰C. Zowel behuizing als schroef worden verwarmd. De eierschalen worden door de paddels op de schroef gehusseld en naar de uitloop getransporteerd. Het toerental en de temperatuur bepalen de droogcapaciteit. Het uiteindelijke resultaat is een vochtpercentage van <1%; de ingaande natte schalen hebben een vochtpercentage van circa 16%.
Solids Processing 2017-4, p.42
Weg zoeken in subsidiewoud loont
Weg zoeken in subsidiewoud loont
De procesindustrie kan volop profiteren van overheidsprogramma’s en -regelingen om hun innovaties een slinger te geven. Niet elk bedrijf weet de weg te vinden. Dat het de moeite waard is, illustreert de praktijk bij procesbedrijf OCI Nitrogen en de droogtrailer van CATO Engineering en Van Lijssel Transport.
Het ei van Columbus: op weg naar de klant een product drogen met restwarmte van de vrachtwagenmotor. De bedenker is transportbedrijf Van Lijssel. Maar het bedrijf miste technische expertise op het gebied van droogprocessen. Tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) raakten medewerkers van Van Lijssel in gesprek met Immanuël Jurg van CATO Engineering. Dit bedrijf voert grote projecten uit van machineaanpassingen voor klanten in de procesindustrie en de stortgoedsector, denk aan stoffilters, cyclonen en natwassers. De krachten werden gebundeld en vier jaar later ligt er een volledig uitgewerkt 3D-ontwerp van een droogtrailer. “Geïnteresseerden kunnen hem vandaag nog bestellen”, zegt Jurg.
Solids Processing 2017-3, p.17
Meer items
Heeft u een artikel voor deze pagina?  

Bedrijven

Adbulco Trading BVAlfa Tech International BVBeko Technologies BVBÜCHI Labortechnik GmbHCanadaco BVDahlman Filter Services B.V.Dinnissen B.V.EbbensEskens Process Solutions B.V.Foeth b.v.
Hein, Lehmann B.V.Hitma Groep B.V.Hosokawa Micron BVIP Handling Nederland BVIPCO Process Systems BV (was: Sandvik Benelux BV)Jongerius B.V. Jöst-DieterleKlinkenberg ZaanstadLindor Products B.V.MATEC massagoed techniek
Munters VochtbeheersingN.M. Heilig B.V.Quintyn Gebroeders bvbaSpiessens n.v.Spraybest Europe BVSPS | Solids Process SolutionsSurplus Select - used machineryTEMA B.V.Van BeekVan Tongeren Kennemer bv
Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden?  Voeg toe of  

Productnieuws

Heeft u productnieuws voor deze pagina?  Voeg toe

Whitepapers

Heeft u een whitepaper voor deze pagina?  Voeg toe

Productbeschrijvingen

Heeft u een productbeschrijving voor deze pagina?  Voeg toe

Fotoverslagen

Heeft u een fotoverslag voor deze pagina?  Voeg toe
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel