Alles over processing en handling van droge stoffen, stortgoed, bulk

SolidsProcessing.nl
Zoeken

       

       

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

09-03-2017

Afsluiters: Vlinderkleppen voor stortgoed

Printversie
Stuur per email
Twitter dit bericht
Deel op LinkedIn

Vlinderkleppen geschikt voor poeders

Vlinderkleppen geschikt voor poeders

Vele uitvoeringen van afsluiters hebben zo hun eigen toepassingsgebied. Er bestaat geen afsluiter die voor alle toepassingen geschikt zou zijn. De meest bepalende eigenschappen zijn: het product, capaciteit, toepassing, temperatuur, druk in het systeem, druk over de afsluiter en de prijs.

Bij deze wil ik me richten op de afsluiters zoals gebruikt in de droge stortgoed industrie.
Deze afsluiters moeten over speciale eigenschappen beschikken om goed en betrouwbaar te kunnen functioneren over langere tijden. Het ontbreken van smering door het product, zoals bij vloeistoffen, vergt een hoge bewerkingsnauwkeurigheid en extra aandacht voor de afdichtingen.
De belangrijkste problemen zijn, overmatige slijtage en vastlopen

Vlinderkleppen zijn misschien de meest bekende.
De belangrijkste onderdelen zijn het afsluiterhuis, het klepblad, de afdichtingsring(seal of manchet) en de aandrijving. Met de aandrijving wordt het klepblad over een hoek van 90° open of dicht worden gedraaid. De aandrijving is handmatig, elektro-pneumatisch of elektrisch. Vlinderkleppen worden veel toegepast, onder silo’s en in val- en pneumatische transportsystemen. Er is daar weinig kracht nodig om de klep te openen of te sluiten. Overigens dient men er rekening mee houden dat in sommige toepassingen een kolom materiaal op het klepblad kan rusten. De kracht die nodig is om de klep te openen, kan dan te groot worden (zeer hoog losbreekmoment). In dat geval is een ander type afsluiter toe te passen. Doordat het klepblad altijd in de materiaalstroom staat kan leiden tot slijtage van het klepblad en/of slijtage van het product. Een ander nadeel is dat het klepblad een drukval in de leiding veroorzaakt. De vlinderklep is vanuit economisch oogpunt een aantrekkelijke afsluiter, die in veel gevallen uitstekend voldoet.

In gesloten toestand zal het klepblad de doorlaat volledig afsluiten. Dit betekent dat het klepblad de afdichtingsring (seal) raakt. Bij hoogwaardige uitvoeringen is de doorlaat volledig dicht vlak voordat het klepblad in het midden staat. Hiervoor is een zuiverrond klepblad met perfect uitgelijnde assen nodig en een afsluiterhuis waarbij de asdoorvoer in het midden van de boring staat en in één lijn ligt. Het voordeel van deze techniek is dat het losbreekmoment onder controle is, wat vooral van belang is bij op afstand bediende afsluiters.
Een volledig afsluiting is niet altijd noodzakelijk. Bij een vlinderklep voor korrels of granulaten kan in sommige gevallen tussen het klepblad en de metaal op metaal afdichting een smalle opening (spleet) blijven. Deze constructie voorkomt slijtage terwijl de klep toch productdicht afsluit. De speling is 0,1 tot 0,3 mm, zodat de korrels niet tussen huisboring en het klepblad doorstromen.

Opblaasbare zitting
Bij sterk abrasieve producten kan een vlinderklep met een opblaasbare zitting worden uitgerust. Omdat het klepblad tijdens het openen en sluiten de afdichting niet raakt, treedt minder slijtage op terwijl de doorlaat volledig wordt afgesloten. Deze sealing geeft ook minder opbouw van materiaal op de rand van het klepblad. Een vlinderklep met een opblaasbare zitting kan sneller sluiten dan een conventionele vlinderklep. De klep kenmerkt zich door een klein en constant losbreekmoment. Door het opblazen en ontluchten van de zitting ontstaat het voordeel van een zelfreinigend effect.

Voordelen van een vlinderklep:
Een vlinderklep heeft een grote doorstroomcapaciteit
Er is een gering drukverlies
Heeft een stroomrichting naar beide zijden
Vlinderkleppen hebben een kleine inbouwmaat
De vlinderklep bevat weinig onderdelen waardoor weinig onderhoud en lage onderhoudskosten
Relatieve lage prijs
Nadelen van een vlinderklep:
Geen volle doorlaat, klep staat midden in de doorlaat.
Hoger koppel bij openen in volle productkolom

  Kennisbijdrage Geplaatst: 09-03-2017       Getoond: 1575x  

Meer informatie

Bedrijfsinformatie

 
 .
 .
 .